Citlivé, citlivé, citlivé: Já a policie? Nic. Co to o mně ten chlap říká?! Mluvili jsme se synem Jaroslava Faltýnka. Budete se divit, jak funguje vyšetřování údajné korupce

11.06.2020 9:20

ROZHOVOR „Petr Vokřál může mít pravdu v tom, že když nebudu tolik na očích, může to pomoci minimálně tak, že nebudu takovým hromosvodem v útocích na mého otce. Neřekl bych, že zrovna moje jméno je nějakým zásadním způsobem pojeno s nešťastnou minulostí brněnského ANO,“ řekl nám Jiří Faltýnek, syn druhého nejmocnějšího muže ANO Jaroslava Faltýnka.

Citlivé, citlivé, citlivé: Já a policie? Nic. Co to o mně ten chlap říká?! Mluvili jsme se synem Jaroslava Faltýnka. Budete se divit, jak funguje vyšetřování údajné korupce
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jiří Faltýnek v rozhovoru pro ČRo

Brněnské hnutí ANO zažívá v posledních dnech velké změny. Opustil ho bývalý primátor Petr Vokřál, nyní odešel i jeho někdejší náměstek Richard Mrázek. Jak se na celé dění díváte?
 
Začíná to být poměrně turbulentní. Ohledně pana Mrázka vůbec netuším, co ho k odchodu vedlo, a o odchodu Petra Vokřála mám velmi málo informací. Je určitě škoda, že jsme takto krátce před krajskými volbami přišli o lídra, který byl v Brně úspěšným primátorem. Osobně mi duo Vokřál a Šimek přišlo jako optimální varianta, což jsme kvitovali i usnesením oblastního předsednictva.
 

Anketa

Kolik dostane Babišovo ANO v parlamentních volbách 2021?

76%
14%
5%
hlasovalo: 19347 lidí
 
Mrázkovo jméno zaznívá také v policejní kauze Stoka, v níž kriminalisté objasňují nelegální zakázky, které zadával bývalý místostarosta Brna-střed a bývalý člen hnutí Jiří Švachula. Věděl jste v té době o tom? Případně mohl jste tomu ze své pozice zabránit?
 
Vůbec ne, nebyl jsem v té inkriminované době ani v zastupitelstvu města Brna. Navíc bych chtěl podotknout, že jsem nikdy nebyl v žádné uvolněné funkci, byl jsem pouze řadovým zastupitelem, což jsem i nyní v rámci opozice.
 
Jaký máte vy osobně vztah s Jiřím Švachulou?
 
Známe se poměrně dlouho dobu a možná se to v kontextu dnešních informací jeví jako otřepaná fráze, ale nevídali jsme se často, a pokud ano, tak u sklenky vína na degustaci. V tu dobu vlastnil vinný bar, kam jsem rád chodil a chodím tam stále.
 
Poté, co bylo vaše jméno spojováno s korupční kauzou, jste si nechal členství v ANO pozastavit. Jak se celá situace dnes vyvíjí a co se od té doby pro vás změnilo?  
 
V kontextu mých funkcí v rámci brněnského ANO již nejsem předsedou své domovské buňky v Ivanovicích a taktéž nejsem členem širšího oblastního vedení. Jak se situace vyvíjí, nevím, snad má brzy proběhnout soud. Policie mě v této věci nikdy nekontaktovala.
 

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil pojede na Tchaj-wan?

10%
90%
hlasovalo: 22187 lidí
 
Vaše členství bylo pozastaveno téměř před měsícem, a právě Petr Vokřál k němu uvedl, že to pomůže hnutí a povede k narovnání nešťastné minulosti v Brně, chtěl opravdu zachránit brněnské ANO, když nyní sám odešel?
 
Petr Vokřál může mít pravdu v tom, že když nebudu tolik na očích, může to pomoci minimálně tak, že nebudu takovým hromosvodem v útocích na mého otce. Neřekl bych, že zrovna moje jméno je nějakým zásadním způsobem pojeno s nešťastnou minulostí brněnského ANO. Myslím si, že kdyby chtěl Petr Vokřál brněnské ANO opravdu zachránit, tak měl zůstat, vyhrát krajské volby, stát se hejtmanem a navázat na práci úspěšného primátora.
 
 
Problémem brněnské kauzy je hlavně nedostatek informací, takže se více spekuluje, než mluví o faktech. Jak se to dá změnit? 
 
Podle mého názoru to nelze změnit jen tak. Až čas ukáže, kdo měl jaké úmysly a co byla hlavní motivace konkrétních osob.
 
Jednou z mediálně přitěžujících okolností jsou svědectví podnikatele Tabalaniho. Spolupracoval jste s tímto mužem?
 
Nikdy! S tímto člověkem jsem se viděl jednou v životě a toto setkání trvalo cca dvě minuty. Poté už jsme se neviděli a nezaznamenal jsem žádnou jinou snahu o kontakt. O to více mě udivuje, jak o mně tato osoba může vůbec hovořit. Během jednoho krátkého setkání si k nikomu vztah nevytvoříte.
 
Jak se mohl dostat do kontaktu s tolika politickými reprezentanty Brna, což alespoň z jeho vyjádření vyplývá…
 
Podle informací, co se mi podařilo zjistit od svých známých, tak tento člověk se velmi často zaštiťoval zvučnými jmény brněnské politiky, i když to nebyla pravda. Je možné, že tomu mohl někdo uvěřit a takto se dostal do kontaktu. Udivuje mě to především z důvodu, že se jedná o osobu s bohatou trestní minulostí.
 
 
Očekává se, že soud začne v polovině září, čekáte předvolání?
 
Pokud soud sezná, že je moje svědectví potřebné, jsem připraven ho poskytnout.
 
Kolikrát jste byl například na policii podat vysvětlení, případně jaké úkony s vaší osobou byly dosud vykonány?
 
Žádné úkony s mojí osobou vykonány nebyly.
 

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…