Co provedli Nohavicovi. Paroubek se rozjel. A jídlo bude drahé. Fiala měl předvídat

26.03.2022 18:43 | Rozhovor

„Zatím všechno, co tahle vláda dělá, tak vede k drahotě,“ říká bývalý premiér Jiří Paroubek a varuje, že vzhledem k inflaci může stát chleba za chvíli 60 korun. „O uprchlíky je potřeba se postarat. Ale nemůže to být jediná náplň činnosti současné vlády,“ vysvětluje. Zmiňuje cenzuru a v souvislosti s Nohavicou a jeho zrušenými koncerty podotýká: „To je jenom ukázka, jak někteří lidé, kteří mají plné huby demokracie, s odpuštěním, tak demokraté ve skutečnosti nejsou.“ Rozebral i situaci na Ukrajině a vyjádřil se k návrhu Polska na mírovou misi NATO.

Co provedli Nohavicovi. Paroubek se rozjel. A jídlo bude drahé. Fiala měl předvídat
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Velkou diskusi vyvolal před pár dny návrh Polska, že by na Ukrajinu měla být vyslána mírová mise NATO, která by poskytovala humanitární pomoc, usilovala o mír, ale byla také chráněná ozbrojenými silami. Z Ruska se ozvalo, že se Polsko snaží vtáhnout svět do třetí světové války. Polský návrh nezískal souhlas ani na summitu NATO. Jaký je váš názor?

Já jsem napsal veřejně, že je to výzva k ruské intervenci. Myslím si, že Polsko chce primárně získat západní Ukrajinu, tedy své bývalé provincie Lvov a tak dále, a chce do toho vtáhnout i Českou republiku a Slovensko. Maďaři se určitě vtáhnout nenechají.

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26654 lidí

Takže, jak říkám, to by bylo velice, velice nemilé. Protože pak tedy je možné aplikovat i ten článek pět. A je potřeba také vnímat, jaké reakce přišly z ruské strany. To znamená že Rusové jsou ochotni pak použít ty nejsilnější zbraně, které mají, tedy například ty supersonické rakety.

Domníváte se, že to na Ukrajině směřuje k nějaké dohodě, nebo to zatím vypadá, že by to tam mohlo trvat týdny, měsíce….? (Rozhovor byl veden ve středu večer.)

Podle mne, tak jak vidím tu vojenskou mapu z bojišť na Ukrajině, tak je otázka týdne, možná deseti dní, kdy se spojí ruská vojska, která jdou ze severu od Kyjeva a od jihu od Chersonu, a uzavřou velkou část ukrajinské armády v takovém velkém kotli. Ukrajinská armáda bude víceméně odříznuta od zásobování. Ty věci je potřeba vidět prostě realisticky. Malovat si nějaké chiméry o tom, jak dochází k protiútokům, že už je pluk Azov někde před Moskvou, no tak to se samozřejmě může dělat, ale není to realistické a nic to neřeší. Myslím, že by Američané, jako hlavní protektoři Zelenského, měli Zelenskému říct, aby se snažil rychle ta jednání, která probíhají v Turecku, ukončit. Aby byl co nejrychleji nastolen mír, normální vztahy v té oblasti východní Evropy. A hlavně udržitelné vztahy, tak aby mír vydržel ne zase nějakých osm let, ale minimálně jednu generaci, nebo spíše několik generací.

V médiích se před pár dny objevila zpráva, že stínový ministr zahraničí za ANO Jaroslav Bžoch bude požadovat po premiéru Fialovi vysvětlení k jeho cestě do Kyjeva. Důvodem je, že poradce prezidenta Zelenského prý pro polský server zmínil, že tématem setkání byla i možnost vytvořit vedle NATO novou alianci, která by měla být namířena přímo proti Rusku a bude připravená reagovat na jeho případnou agresi. Bžoch pak také upozornil, že premiér Fiala ovšem nic takového po svém návratu veřejnosti ani Parlamentu nesdělil. Podle mluvčího premiéra Fialy Václava Smolka ale jednání o ničem takovém neproběhlo. Co si o tom myslíte?

Myslím, že se především cesta premiéra Fialy někam, údajně do Kyjeva, ale říká se také, že do Kyjeva nikdy nedorazil, tak že se ta cesta odehrála někde ve Varšavě, no tak to se časem všechno ukáže, kde ta jednání proběhla… tak ta cesta se neměla nikdy uskutečnit. To jsou zbytečná gesta, která nic neřeší. A jenom posunují svět ke světové válce. A tam určitě nechceme. Nechceme světovou válku a válku, která je na Ukrajině, chceme ukončit.

Chceme slušný život pro naše lidi. Zatím všechno, co tahle vláda dělá, co přichází z Washingtonu a bohužel také z Bruselu, tak vede k drahotě. Pokud tady máme údajně jedenáctiprocentní inflaci, ve skutečnosti bych to odhadl na nějakých 15, 16 procent, tak chleba bude stát za chvíli 60 korun. A vláda není schopná udělat moratorium na vývoz pšenice. Vláda by se měla zabývat především tím, aby vládla tady v této zemi, a pak teprve se zabývat Ukrajinou. Samozřejmě, jsou tady uprchlíci. O ty je potřeba se postarat. Postarat se slušně, jsou to lidé nešťastní, kteří se dostali do konfliktu, za který nemohou, a je tedy potřeba jim pomoci. Ale to nemůže být jediná náplň činnosti současné české vlády.

A ohledně té zmíněné nové aliance, myslíte si, že by bylo dobré, aby fungovala ještě další organizace kromě NATO?

No to si vůbec nemyslím. Od toho jsme šli přece do NATO, kde je kolektivní vedení, kde to vypadá, že zatím nepřevládají ve vedení avanturisté. Tak samozřejmě že udělali chyby. To vyostření vztahů s Ruskem byla chyba. Ale není to chyba neřešitelná. Myslím si, že neřešitelná chyba je, pokud by se šlo do přímého střetu s Ruskou federací. Rusko zatím nikdy neřeklo, že by chtělo válčit někde mimo Ukrajinu. A taky to nikdy neřekne.

Vraťme se ještě k vašemu varování, že chleba může stát až 60 korun. Jak jsme na tom s potravinovou soběstačností?

My jsme de facto schopní vyrábět pro vlastní spotřebu dostatek pšenice, dostatek obilovin. To je stoprocentní krytí. Což se za minulou sezónu stalo. Pokud ale vláda neudělá moratorium na vývoz, prostě nezakáže vývoz pšenice, což, když si najdete můj článek starý asi čtrnáct dní, tak jsem to doporučoval, tak bude problém. Loni byly ceny řekněme 400–500 dolarů za bušl. Naše výrobní ceny byly podstatně nižší a na světových trzích je nyní cena 1 100 až 1 300 dolarů za bušl. Takže řada spekulantů bude vyvážet pšenici. A ta se pak bude zase dovážet k nám dražší a naši lidé to budou platit. Takže já jsem to předvídal a teď Svaz pekařů a cukrářů také mluví o tom, že to tak bude. Tak jestli to dokážu předvídat já, tak to měl předvídat ministr zemědělství a měl to předvídat třeba i předseda vlády. To nejsou složité počty. To jenom vyžaduje trochu národohospodářského uvažování.

Mluvil jste o tom, že uprchlíkům před válkou musíme samozřejmě pomoci. Když to sledujete, zvládáme to? A zvládneme to i do budoucna, myslím po ekonomické stránce, ubytování, dostupnou zdravotní péči…

Myslím, že se to dá zvládnout těžko. Půl milionu lidí, když přijde, tak je to ohromný zásah do systému. To by si vláda měla uvědomit a místo Varšavy nebo Kyjeva měl běžet premiér Fiala s nastavenou rukou do Bruselu a chtít peníze na řešení této humanitární katastrofy. A teď je potřeba udělat všechno pro to, aby se ten konflikt ukončil, aby přestaly ty různé sankce a protisankce, protože to vede i k ekonomické katastrofě. Tady nejde jen o naftu a zemní plyn. Rusové teď chtějí, aby se jim od 1. dubna platilo v rublech, což je z jejich hlediska logický krok. Samozřejmě je to protisankce, takže na to těžko reagovat. Leda že by přestal Západ ropu a zemní plyn odebírat, což si neumím představit, že by to někdo odpovědný udělal. A pokud to udělá, no tak ho lid smete, to je jednoduché. Protože lidé nechtějí žít v zimě, chtějí, abychom měli dostatečné zásoby potravin… a to je právě také ještě další rozměr, celosvětový – potenciální potravinová krize.

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

Co přesně by ji mohlo zapříčinit?

Z Ruska se každoročně vyváží 25 až 30 milionů tun pšenice, z Ukrajiny deset milionů tun, nějakých deset až dvanáct milionů tun kukuřice. No a teď jde o to, aby se tyto zrniny do světa dostaly, protože jinak by v Asii a v Africe a v řadě zemí došlo k hladomoru. Takže jak už jsem řekl, je potřeba ten konflikt rychle ukončit, přestat s fantazírováním o rozšiřování NATO až k Moskvě a za Ural a k čínským hranicím. Protože jinak se prostě ty velmoci budou bránit. A je potřeba začít řešit problémy tohoto světa, hlavně vlastních lidí, vlastních národů, občanů. Od toho tady ty vlády jsou. A i naše vláda!

Vláda chce prodloužit nouzový stav, a to dokonce až o tři měsíce. Má další nouzový stav podle vás opodstatnění?

Tak opodstatnění by to mělo, pokud by ta vláda byla schopná. Vláda je ale neschopná vůbec už jen v tom ty problémy pojmenovat. Udržuje v podstatě zemi v nedemokratickém stavu, protože byla zavedena cenzura. Svoboda slova byla narušena, tak co si hrát na demokracii? Byly zrušeny nějaké ne zrovna významné weby, jako kdyby něco ohrožovaly. To je jenom ukázka, jak slabě se argumentačně tato vláda cítí. Je to skandální, je to neuvěřitelné a hlavně je to nezákonné!

Řadu lidí také šokovalo rozhodnutí vedení opery Národního divadla, které se právě vzhledem k aktuální situaci na Ukrajině rozhodlo v příští sezóně neuvést Čajkovského operu Střevíčky. Obává se prý, dá se říci, „proputinovské propagandy“ vzhledem k ději tohoto díla. Co na to říkáte?

Tak to už nemám slov. To je něco podobného, jako když zarazili radní v Uherském Brodě koncert Jaromíra Nohavici nebo když nechtěla olomoucká univerzita pronajmout na jeho koncert halu. To jsou prostě skandální věci. To je jenom ukázka, jak někteří lidé, kteří mají plné huby demokracie, s odpuštěním, tak demokraté ve skutečnosti nejsou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…