Covid-19 není chřipka, je to nebezpečná nemoc! Zkušený lékař posílá mrazivý vzkaz mladým lidem

13.10.2020 19:38

ROZHOVOR „Podceňování covidu-19 mladou generací, protože ji nemoc postihuje méně, považuji za egoistický a krajní nezodpovědnost,“ říká Miloš Voleman z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a zároveň místopředseda Lékařského odborového klubu. Současně varuje před neustálým srovnáváním s chřipkou. Jak tvrdí v rozhovoru, nastal okamžik, kdy je třeba zavádět razantní opatření a na podrobná vysvětlování není čas. Sám kvituje dostatečné vybavení zdravotníků, ale obává se šířící se nákazy koronavirem v jejich řadách. Tam by mohl nastat skutečný problém.

Covid-19 není chřipka, je to nebezpečná nemoc! Zkušený lékař posílá mrazivý vzkaz mladým lidem
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Poslední měsíc se situace s koronavirem značně zhoršila. Než to probereme podrobněji, jaký je váš komentář k poslednímu vývoji?

Situace už je skutečně vážná. To je asi jediné, co se k tomu dá říci.

Už minule jste mi řekl, že byste nebyl překvapený, kdyby přišla ještě tvrdší opatření, protože by se dala očekávat. Řekl jste to v době, kdy byl nárůst nakažených koronavirem asi tisíc denně. Tvrdší opatření už přišla a ještě přísnější čekají Čechy od středy? Jsou tedy adekvátní?

Je pochopitelné, že se tvrdá opatření zavedla. Vnímám to jako pozitivní věc.

Když se na opatření podíváme konkrétně, podle posledního průzkumu CVVM u veřejnosti, klesla důvěra Čechů v účinnost opatření, a to z 86 na 48 procent. Mají opatření smysl, když jim lidé nevěří? A proč k tomu poklesu důvěry došlo?

Smysl mají. Jestli jim lidé věří či nevěří, o tom jsem nikdy nepřemýšlel. My se neřídíme výzkumy veřejného mínění, kdybychom to dělali, asi bychom moc daleko nedošli. Z mého pohledu určitě smysl mají.

Nechtěla jsem pochopitelně říci, že byste se jako lékaři měli řídit průzkumy. Spíše mě zajímá, proč ona důvěra v opatření klesla?

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí
Upřímně řeknu, že o tom nepřemýšlím a ani na to nemám názor.

Nakolik tedy zavádění opatření a vysvětlení vlády vůči lidem považujete za dostatečné?

V určitém okamžiku se situace dostane do takového bodu, kdy už se nedá moc vysvětlovat, aby to každý pochopil. Většina lidí tyto věci samozřejmě není schopná odborně epidemiologicky pochopit do detailu. To je skutečně věc odborníků a pak přijde okamžik, kdy se na základě dostupných analýz učiní rozhodnutí a to rozhodnutí se prostě nařídí. A ten okamžik už nastal.

Narážím tím na kritiku, která míří směrem k vládě, že opatření jsou chaotická a lidi v tom mají zmatek, a proto pak vůči nim ztrácejí respekt…

Žádné nařízení nikdy nebude fungovat na sto procent, pokud se nezavede skutečně tvrdá diktatura, a i tak by na sto procent nefungovalo. Ale v tomto okamžiku se opatření nařídila a lidé se s tím musejí vypořádat. Kdyby se to mělo každému vysvětlovat do detailů, tak je nezavedou nikdy.

Je teď největším problémem lékařů a sester nedostatek personálu, protože stoupá počet nakažených mezi zdravotníky?

Určitě, v současné době není ani tak problém kapacitní, ty se dají určitým způsobem zajistit restrukturalizací lůžek, ale pokud bude ubývat zdravotnický personál, bude to i největší problém.

Jinak řečeno, lůžka se zařídit dají, ale když se o ty pacienty nebude mít kdo starat, nastane problém.

Přesně tak. Samozřejmě může dojít k situaci, kdy se lůžka vyčerpají, k tomu doufám nedojde. Ale podle mého odhadu, kdyby došlo k nějakému dramatickému zvyšování nakažených, tak by se dříve, než by se vyčerpal lůžkový fond, vyčerpaly personální kapacity.

Jde o věc, kterou nejvíce řešíte?

Zaplať pánbůh, scénář u nás není katastrofický, ale pokud se na to podíváme z celorepublikového pohledu, tak to bude asi největší problém.

Jak v tomto směru vláda podporuje lékaře? Mají dostatek ochranných pomůcek, které potřebují?

Zatím nemám zprávy, že by ochranných pomůcek byl nedostatek. Z pohledu naší nemocnice – náš personál s pomůckami problém nemá.

Zdravotníci jsou tedy na rozdíl od jara dobře vybavení?

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí
Ano, zdravotníci jsou vybavení dostatečně. Nemohu mluvit za doktory v terénu, tedy za ambulantní pracoviště, nevím, jak na tom jsou, ale mluvím za naši nemocnici.

Zdá se, že ze strany lidí dochází k podceňování covidu-19. Stoupá počet vážných pacientů, i zemřelých, i přesto hlavně mladá generace virus zlehčuje. Co byste jim vzkázal jako lékař?

Já bych jim vzkázal, že takový pohled je krajní nezodpovědnost. Skutečně ta nemoc je nebezpečná, ne že není. Přestože mladou generaci postihuje méně nebo respektive u většiny mladých lidí je průběh nemoci lehčí, což také neplatí vždy, je tento pohled značně egoistický. Podceňování, že jde o neškodnou věc, považuji za krajní nezodpovědnost.

A co říci k častému srovnávání covidu-19 s chřipkou, jak slýcháme?

Právě že to chřipka není. Ukazuje se, že to chřipka určitě není, i když nejsem epidemiolog, abych řekl detaily, ale ve srovnání s chřipkou jde o mnohem závažnější vir.

V minulém rozhovoru jste také kritizoval minulého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Toho nedávno a poměrně rychle vystřídal Roman Prymula. Je to lepší?

Já myslím, že ano. Prymulův postoj a přístup je mnohem razantnější a opatření, která se rozhodnou zavést, také zavedou. Neviděl jsem sice jednání vlády, ale je vidět, že současná opatření nikdo z vlády nezpochybňuje a nikdo veřejně nevystupuje proti. Ve stejné situaci za ministra Vojtěcha přišlo z vlády zpochybňování, což bylo špatně. Teď je to lepší jak navenek, tak i po organizační stránce, protože opatření jsou zaváděna rychle a dostatečně.

Z vaší stranou jste s tou výměnou spokojen…

Ano. Ministr Prymula je tam krátce, ale alespoň z tohoto pohledu situaci určitě prospělo, že přišel člověk, který dokáže rozhodnout a tvrdě si za svým rozhodnutím stát. To je můj dojem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…