Čunku, dám ti pusu! Zdeněk Troška či Aleš Cibulka promlouvají

25.07.2017 4:43

Pochod smrti této civilizace. Tak nazval Prague Pride, pochod homosexuálů pořádaný pravidelně v hlavním městě Praze, zlínský hejtman a lidovecký politik Jiří Čunek (KDU-ČSL). Navíc přidal i své ponaučení o sexuální orientaci, která je v mnohých případech podle něj volbou. No a teď to schytal od předních českých osobností. „Je to spíše směšné, než cokoliv jiného. No, je před volbami,“ reagoval na to módní návrhář Osmany Laffita. „Ale pane senátore! Přestaňte si už konečně plést homosexuální orientaci s tělesnou vadou!“ apeluje na hejtmana sexuolog Radim Uzel. „Je možné, že má někdo na prahu 21. století tak hloupé a přízemní názory?“ vzkazuje hejtmanovi moderátor Aleš Cibulka.

Čunku, dám ti pusu! Zdeněk Troška či Aleš Cibulka promlouvají
Foto: Daniela Černá
Popisek: Hejtman Zlínského kraje, senátor Jiří Čunek na Velehradě

Anketa

Jiří Čunek o Prague Pride: ,,Je to POCHOD SMRTI pro stát, pro Evropu, pro naši civilizaci, když stát bude tyto skupiny podporovat a uznávat jako rodiny". Souhlasíte?

94%
6%
hlasovalo: 19279 lidí

Známý to glosátor „romské otázky“, který zná i její řešení, zlínský hejtman a lidovecký politik Jiří Čunek si to u veřejnosti zase pěkně rozlil. V sobotním rozhovoru pro deník Právo se kromě politických otázek vyjadřoval i na konto života homosexuálů. A také pěkně „zdrbnul“ festival gay hrdosti, pořádaný v Praze od roku 2011.

„Těžko by ale někdo mohl vidět Jiřího Čunka, jak jde v čele Prague Pride. Já věřím, že je to pochod smrti této civilizace. Je to jejich volba, jejich orientace, do které bychom v soukromí neměli mluvit, ale není to styl života, který má stát podporovat. Stát má podporovat rodinu, která jediná, tím že má děti, vytváří naši budoucnost. Tím myslím budoucnost národa, vlasti i státu,“ řekl v rozhovoru Čunek. A o kousek dál pokračoval:

„Sexuální orientace je v mnohých případech volba, říkají to odborníci. V mnohých případech je to vrozená danost. Tak, jak se někdo narodí bez nohy, tak se někdo narodí s jinou sexuální orientací. Pochod LGBT, kteří prohlašují, že jsou úplně stejní jako rodiny, je v tomto smyslu stejný, jako pochod jednonohých, kteří tvrdí, že mohou na ‚vojenskou přehlídku‘...“

Na Čunkova slova na facebooku zareagoval mezi prvními europoslanec Jan Zahradil (ODS). „Čunek říká jen to, co si myslí drtivá většina lidovců (já s tím nesouhlasím). V tomto smyslu Čunek JE opravdu KDU-ČSL. Bělobrádek, to je jen taková aberace,“ zmínil.

„Čunek: ‚Prague Pride je pochod smrti této civilizace.‘ Tak pravil politický zombie,“ přidal se i politolog Jiří Pehe.

Ovšem ani osobnosti uměleckého světa senátora a zlínského hejtmana nijak nešetří.

Tak třeba kubánsko-český módní návrhář Osmany Laffita je sice slovy lidovce poněkud vyveden z míry, přesto jeho vyjádření chápe jako potřebu lidovců říkat něco odlišného lidem před volbami.

Jede na podobné vlně jako Marine Le Pen

„To se teď děje proto, že volby jsou takřka přede dveřmi. Až bude po volbách, a lidovci zase budou ve vládě, tak na čtyři roky bude od podobných řečí klid. Je to jen předvolební rétorika,“ tvrdí Laffita. Podle něj ale jde Jiří Čunek ještě dál a to především co se týče útoků na menšiny.

„Vím, co říkal na adresu Romů a jak se vyjadřuje ve vztahu k migrantům, když hovoří o tom, jak se všichni, kteří do Evropy přicházejí, musí přizpůsobit našim křesťanským pravidlům. On prostě nevnímá kulturní odlišnosti! Ale podobně jako on hovoří ve Francii i Marine Le Pen. Ta má ovšem – co se týče uprchlíků – ještě vyhraněnější názory. Víte co? Jde jen o to, v lidech vybudit strach! Protože co lidé nepochopí, tak z toho mají vždycky strach. Je třeba asi vzbudit strach i z homosexuálů, protože mnozí nevědí, jak žijeme a přitom nám dokáží na vrub přilípnout všechno, mnohdy i nemoci, za jejichž šíření rozhodně homosexuálové nemohou. Která z politických stran ale dokáže jednoznačně ukázat na toho, kdo v lidech tento strach budí, tak vždy utrží bod,“ poznamenal dále Laffita.

Myslí si, že je Čunkova věta o tom, že je „Prague Pride pochod smrti této civilizace“, spíše směšnou, než cokoliv jiného. „Jde tady o karneval, o radost ze života, je to o lásce, o tanci, i o hudbě, je to prostě jen podívaná a netřeba to brát nijak přes míru vážně. Jde jen o zábavu,“ říká také Laffita, který v ČR žije už od roku 1987. Za tu dobu se podle něj i na Kubě změnily poměry a dnes tam není homosexualita tabu, ba ani trestná, jako tomu bylo před lety, za vlády Fidela Castra.

„Na Kubě dnes dokonce existují i kampaně ve vztahu k LGBT problematice a tu provádí Národní centrum sexuální výchovy pod vedením aktivistky Mariely Castro-Espinové, což je dcera kubánského prezidenta Raúla Castra a neteř Fidela Castra. A ona stojí dokonce i za týdnem ‚show drag queens‘ a podporuje i ‚Havana LGBT Pride Parade‘, což je podobně jako v Praze ‚barevný pochod‘ sexuálních menšin s převleky, tanci a zpěvy. Pokud se nemýlím, tak Havana LGBT Pride Parade se konala poprvé před dvěma lety,“ dodal módní návrhář.

„Ale pane senátore! Přestaňte si už konečně plést homosexuální orientaci s tělesnou vadou!“ apeluje na hejtmana sexuolog Radim Uzel, jenž tvrdí, že se Čunek mýlí, když si myslí, že mnozí odborníci mají za to, že je sexuální orientace volbou. „Tento nesmysl neříkají žádní odborníci, ale pomýlení aktivisté, kteří bohužel v mnoha zemích nalézají souhlas i u některých politiků,“ vysvětluje Uzel.

„Já mám jinak Jiřího Čunka rád vzhledem k jeho vztahů k romským občanům, fandil jsem dokonce jeho iniciativám při řešení otázky Romů ve Vsetíně a nevěřil jsem nechutnému exhibicionistickému nařčení jeho bývalé sekretářky ze vsetínské radnice,“ tvrdí dále Uzel. Ale má za to, že hejtman prostě ve vsetínské škole zrovna chyběl, když žákům učitelka vysvětlovala, že sexuální orientace je člověku vrozená.

„Stejně jako pravorukost a levorukost. Nebo jste nedával pozor a dodnes si myslíte, že můžete leváka na praváka zcela předělat! Můžete ho sice přeškolit, naučit psát pravou rukou, ale zůstane navždy levákem. A tou levou mu to půjde vždycky lépe. Stejně tak můžete homosexuálního člověka oženit, dokonce i děti může zplodit, ale je to jenom umělé převzetí většinové role, nikoliv ‚vyléčení‘, jak se nám snaží namluvit církevní aktivisté,“ uvádí dále Uzel s tím, že by leckdy politici z KDU-ČSL potřebovali školení, neboť dodnes mnozí zaměňují homosexualitu i s transsexualitou a všechno přitom ještě dokáží nasypat do jednoho pytle s označením LGBT.

„Vím, že už nejsou v módě stranická školení, ale mnozí členové KDU-ČSL by takovéto poučení zasluhovali. Jinak tomu rozumí jako porodní baba buldozeru nebo jako prase mobilizaci, což jsou příměry citovány z Ouředníkova Šmírbuchu jazyka českého,“ dodal Uzel.

Za chvilku bychom mohli začít zakazovat rockové koncerty!

Podobného názoru je i moderátor, herec a dabér Michal Jagelka.

„Pan Čunek jako malý asi chodil za školu. Možná ministrovat. Stačí si doplnit některé znalosti z historie. Ale vážně. Nejsem zastáncem těchto pochodů, nikdy jsem se jich nezúčastnil, a to nás zvali mockrát. Ale vždycky budu hájit svobodu lidí, kteří se takové akce prostě zúčastnit chtějí. Nikomu tím neubližují. Za chvilku bychom mohli začít zakazovat rockové koncerty, pak ‚nevhodná‘ divadelní představení, pálit knihy... ale s tím má vlastně s prominutím jak církev, tak nacistické Německo své zkušenosti,“ čílí se Jagelka nad Čunkovým přirovnáním Prague Pride k pochodu smrti.

Nechce prý Jiřímu Čunkovi dělat reklamu, i když ví, že si ji umí zaopatřit sám.

„Ostatně proto to celé dělá a vždycky ‚něco plácne‘. Anebo jen rychleji mluví, než myslí. I to by přicházelo v úvahu – neboť jak všichni víme – pan Čunek při vší úctě nepatří k intelektuální elitě tohoto národa. Chtěl bych vidět ty odborníky, kteří panu hejtmanovi řekli, že sexuální orientace je otázkou volby. Je fakt zbytečné to komentovat. Dnes máme takové oblíbené slovo – dinosaurus, a pan Čunek je prostě takovým zvláštním dinosaurem, který se ocitl v tomhle století patrně omylem. Možná, že na ty jeho názory někdo slyší, ale já jsem klidný, do zlínského kraje jezdím pravidelně několikrát ročně a vím, že tam žijí naprosto normální a rozumní lidé. Řeknu jediné – protože se opravdu odmítám bavit o tmářských nesmyslech. Když už jsme tedy u těch dětí a ‚tradičních rodin‘. Pan Čunek má jako správný lidovec čtyři děti, pan Bělobrádek (jako další správný lidovec) má tuším tři děti. A ty děti někdo musí živit. Z něčeho se platí školky, školy, zdravotnictví atd. Gayové jako všichni ostatní platí daně, a kvůli tomu, že sami nemají děti, se často úspěšně realizují jinak, třeba v oblasti kariéry, no a potom vydělají víc peněz, ze kterých zaplatí vyšší daně, no a z těch se potom tohle všechno platí. Je tohle tak složité, pane Čunku?“ táže se jej Jagelka a hejtmanovi nakonec dává co proto ve spojitosti KDU-ČSL s církvemi:

„Lidovci sázejí tzv. na tradice, rodinu, děti, hlavně jim jde ale o byznys a jejich, velice jemně řečeno, názorová a charakterová ‚pružnost‘ je proslulá. A vždycky byla. A církve? Kde se nejvíc sexuálně zneužívaly děti? Právě tam! A to neuvěřitelné pokrytectví Vatikánu! Mlžení, utajování, vyhrožování, konspirace... tohle je u mě hnus, a ne to, jestli žije Karel s Pepou nebo Marta s Jitkou!“

„Vážený pane Čunku, pokud jste mi byl kdykoli během vaší kariéry alespoň trochu sympatický, teď mi dovolte, abych tenhle pocit zpětně vymazal. Vaše primitivní výlevy (omlouvám se za ten výraz, ale připadá mi nejtrefnější), které jsem si přečetl na internetu na adresu gayů mě překvapily, přesněji řečeno vyděsily! Je možné, že má někdo na prahu 21. století tak hloupé a přízemní názory?“ vzkazuje hejtmanovi partner Michala Jagelky moderátor Aleš Cibulka, pro něhož je prý odteď jeho rozhodování před podzimními volbami o něco jednodušší.

„Až se zase někde uvidíme, už nás s Michalem tak vehementně nezdravte, ještě byste od nás mohl něco chytit! Anebo ještě lépe, až vás uvidíme, tak vám dáme ze soucitu pusu! A nebojte se, nebude to ‚polibek smrti‘,“ doplnil ve vzkazu směrem k hejtmanovi Cibulka.

Troška: A byl střízliv?

Prezident Herecké asociace a prezident celostátní organizace českého gay a lesbického hnutí Jiří Hromada byl sdělením Jiřího Čunka zřejmě poněkud vyveden z míry. „Pan Čunek nemá co říct,“ poznamenal totiž pouze k jeho slovům po chvilce váhání.

Velmi krátce se vyjádřil i režisér Zdeněk Troška. „Já bych se jen otázal, zda byl pan Čunek střízliv, když tohle řekl. Takovou volovinu přece nemůže normální člověk v normálním stavu říct!“ reagoval Troška.

Nakonec reagoval i římskokatolický kněz polské národnosti Zbigniew Czendlik.

„Ani já ke slovům pana Čunka nemám moc co říci. Řeknu tedy jen obecnější názor: politik skutečně rozděluje lidi, proto také nemám politiku moc rád. Posláním politiků je se nějakým způsobem vymezovat a tím se definovat, takže právě toto pan Čunek perfektně dělá a ovládá. Ten jeho způsob projevu a rétorika ale nepatří do současné doby! Pan Čunek by měl být ve svých vyjádřeních trošku opatrnější, neboť srovnávání Prague Pride s pochodem smrti je už trošku přes čáru. O jeho osobě je ale v samotné KDU-ČSL známo, že je takovým poněkud solitérem, přesto si nemyslím, že by jeho slova o homosexuálech straně nějak mohla ublížit, i když je jen pár týdnů před volbami. On je v této politické straně totiž takovým měkkým a velmi zvláštním hlasem, já ale ty jeho názory neberu jako názory strany,“ poznamenal Czendlik s tím, že v poslední době se opět hodně hovoří o zneužívání dětí katolickými duchovními, ovšem k tomu je třeba zdůraznit, že KDU-ČSL by se k těmto věcem neměla nijak vymezovat. Už proto, že jako politická strana by neměla být spojována s církvemi v takové míře, v jaké je navenek často prezentována.

„Jsem zastáncem toho, aby KDU-ČSL šla svou cestou a nespojovala tuto cestu s cestou církve. Takové to srovnání lidovců s církvemi totiž není dobré ani pro KDU-ČSL, ale ani pro církev. Podle mne se cesty těchto dvou subjektů dnes už poněkud rozcházejí. O tematice zneužívání dětí katolickými duchovními se již poměrně dlouhou dobu v církvi otevřeně hovoří; nakonec kdyby se nemluvilo, tak by některé věci vůbec na povrch ani nevypluly,“ dodal Zbigniew Czendlik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…