Dan Hůlka: Lidé se vyznají v politice velmi dobře. Musíme se přestat urážet

09.10.2013 10:43

ROZHOVOR Daniel Hůlka, zpěvák, známý Dracula ze stejnojmenného muzikálu Karla Svobody, který byl před lety na vrcholu své kariéry. Před časem prodělal vážné onemocnění slinivky a byl doslova mezi životem a smrtí. Plnil opět stránky bulváru. Nyní je plní zase. Rozhodl se totiž přijmout kandidaturu za SPOZ.

Dan Hůlka: Lidé se vyznají v politice velmi dobře. Musíme se přestat urážet
Foto: Archiv DH
Popisek: Daniel Hůlka

Daniela Hůlky se ParlamentníListy.cz zeptaly na jeho kandidaturu i názory na to, jak to s Českou republikou vlastně vypadá.

Dane, kandidujete za SPOZ, proč jste se tak rozhodl, co Vás přesvědčilo?

Když jsem po vítězství Miloše Zemana ve volbách zpíval hymnu, hrál se mnou na flétnu i dnešní předseda krajské organizace SPOZ Míra Matějka. Již tehdy mi nabídl, abych v Hradci kandidoval do Parlamentu. Ve všeobecné euforii jsem mu to slíbil. Skoro jsem na to zapomněl, protože jsem nevěděl, zda se nabídka bude opakovat. A když se opakovala, tak jsem dodržel dané slovo. Krajská konference mě zvolila jako lídra a vedení strany to potvrdilo. Nebylo na tom nic tajuplného.

Jezdíte teď po předvolebních mítincích, potkáváte se s lidmi, co Vás třeba překvapilo, zaujalo, šokovalo?

Opravdu mě překvapilo, jak jsou lidé, kteří chodí na tyto mítinky, v politice dobře orientovaní. To časté pohrdání politiků prostými občany je opravdu víc než nespravedlivé.

Jaký názor máte na Miloše Zemana, jeho současné kroky?

Je o mně všeobecně známo, že jsem velkým obdivovatelem pana prezidenta, takže ode mne jistě žádnou kritiku jeho kroků neočekáváte. Tím, že v souladu s Ústavou jmenoval odbornickou vládu Jiřího Rusnoka... Zabránil návratu Nečasovy vlády bez Nečase a přiměl tím pana Kalouska, aby konečně souhlasil s předčasnými volbami, které si přála naprostá většina lidí...

Pokud byste byl úspěšný a dostal byste se do Parlamentnu, hodláte pověsit zpěv na hřebíček?

Jak se věší zpěv na hřebík? Slyšel jsem už zpívat premiéra Mečiara, ministryni Parkanovou, hymnu pro paní Bobošíkovou složil a zpívá exposlanec Úlehla. Viděl jsem hrát na saxofon prezidenta Clintona. Proč bych zrovna já měl přestat zpívat?

Čemu byste se chtěl v politice věnovat, co Vás zajímá, či takzvaně pálí nejvíce?

Pochopitelně tomu, o čem toho vím nejvíce, tedy kultuře. Prezident Zeman stále opakuje, že kdo chce o něčem rozhodovat, musí o tom něco vědět. A umíte si mě představit třeba v branně-bezpečnostním výboru?

Co tuto zemi podle Vás pálí nejvíce, co byste, kdybyste tu možnost měl, změnil?

Vím, že kouzelným proutkem mávnout nelze, ale politickou kulturu v této zemi je třeba změnit opravdu razantně. Chování politiků mezi sebou, ty zbytečně, vulgární a většinou i velmi hloupé urážky, to musí skončit. Věřím, že tomu mohu napomoci vlastním příkladem, ale kdybych měl ten kouzelný proutek…

Umělci v politice nejsou výjimkou, ale co říkáte na názory, že umělci by se měli věnovat umění?

Víte, kdyby se Ronald Reagan věnoval herectví, tak bychom možná ještě dodnes žili v komunismu. A kdyby Michael Kocáb jenom zpíval, když konečně mohl, zmizeli by ruští vojáci možná mnohem déle. Nevím. Krčím rameny.

Je v této zemi, bez ohledu na Vaši současnou kandidaturu, osobnost, kterou byste v politice rád viděl?

Myslím si, že jsou lidé, kteří do politiky neodmyslitelně patří, i když s nimi bytostně nesouhlasím. Jedním z nich je Miroslav Kalousek. A pak jsou lidé, kteří v politice už 450 let nemuseli být, jak říkával Jan Werich. Ale vím, že jste asi chtěl slyšet něco jiného.

Co Vám vadí nejvíce na bývalých politických garniturách (vládách), co opravdu nezvládly?

Mám začít od husitů? Nebo Rudolfa II.? Františka Josefa? Nebo první republikou? Ale vážně. Žalostná politická kultura je skutečnou urážkou nejen těch politiků, ale především občanů, kterým tito politici vládnou.

Prošel jste si vážným onemocněním, ze kterého jste se naštěstí dostal. Jste připraven čelit stresu a neustálým tlakům, které prostě v politice jsou?

Myslím, že v šoubyznysu jsou neustálé tlaky a stres každodenní chleba. Možná si od toho v politice trochu odpočinu.

Co říkají na Vaši kandidaturu Vaši blízcí – rodina, kamarádi, ale i kolegové?

Promiňte, ale rodina a přátelé nejsou tématem pro politický rozhovor.

Co si myslíte o Václavu Klausovi, Václavu Havlovi a Miloši Zemanovi?

Jistě ne náhodou jste vyjmenoval tři nejvýznamnější osobnosti polistopadového vývoje. Ale já bych je seřadil jinak. Zeman, Havel, Klaus.

A co by pomohlo této zemi, aby se zmátořila?

Především dobrá nálada a hospodářský růst. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…