Dcera Petra Hapky: Horáček by vkusně reprezentoval naši zemi. Zeman mi vadí projevem, opilostí a kamarádstvím s Ruskem

19.12.2017 6:35

ROZHOVOR „Michal Horáček by elegatně a vkusně reprezentoval naši krásnou zemi,“ říká dcera nezapomenutelného českého hudebníka zpěvačka Petra Hapková. Pro Parlamentnílisty.cz uvedla, co jí konkrétně vadí na Miloši Zemanovi a vysvětlila, proč by podle ní Česká republika neměla přijmout euro. „Viděla jsem ty děsivé dopady, které to mělo na italskou ekonomiku,“ vysvětluje zpěvačka.

Dcera Petra Hapky: Horáček by vkusně reprezentoval naši zemi. Zeman mi vadí projevem, opilostí a kamarádstvím s Ruskem
Foto: archiv P. Hapkové
Popisek: Petra Hapková

Vy trávíte hodně času v Itálii, kde žije i vaše maminka, herečka Zora Ulla Keslerová. Navíc i vy jste tam dlouhá léta žila. Jak se Itálie změnila za dobu takzvané migrační krize?

Migrační krize v Itálii začala mnohem dříve, než se o tom začalo tady mluvit. Je to dejme tomu tak patnáct let. Samozřejmě tím, že Itálie je úplně na břehu, tak tam ta krizová a azylová centra už možná dvacet normálně fungují. Tedy fungují… Jsou přeplněné a lidi jsou zoufalí. Už ze začátku se v tomto směru na Italy všichni vykašlali.

Anketa

Která země střední Evropy má nyní nejlepší vládu?

20%
3%
70%
hlasovalo: 10365 lidí

A dnes to tedy vypadá jak?

Pořád stejně.

Jak to berou místní lidé? Pro Parlamentnílisty.cz promluvila před časem Češka, která v Itálii žije s tím, že se bojí, že se jim migranti budou nastěhovávat do domů, bytů…. Je to tak?

Já tam už nežiji sedm let, tak nesleduji úplně denně tisk, nebo zprávy. Ale je jich tam čím dál tím víc.

Ale vaše maminka tam žije?

Ano, žije v Římě

A dotýká se jí to nějak?

Samozřejmě o tom mluví, stěžuje si, ale zase tak zblízka se jí to nějak moc netýká.

Jak celkově vidíte migrační krizi v tom, jak se k tomu staví Česká republika?

No, já žiji v Praze, a že by tady byli nějací migranti vidět, nebo že bych se někdy setkala s nejmenším problémem, to nemohu říct. Tady je to v tomto směru zatím podle mne úplně v pořádku.

V Evropě se může do roku 2050 až ztrojnásobit počet muslimů, tvrdí výzkumná agentura Pew research Center. Pracuje s různými variantami. V ČR nyní máme 0,2% muslimů, nejhůře pak toto číslo může stoupnout na 1,2%. Mnohem hůře na tom může být Švédsko, Francie či Německo. Vidíte to jako problém, nebo jde o zbytečnou hysterii namířenou proti myšlence multikulturalismu? Máme se do budoucna zvýšeného počtu muslimů bát?

Tak já jsem názoru liberálního, že kdokoliv sem přijede za lepším životem a chová se slušně, tak má právo prostě být, kde si vybere. Ale měl by respektovat naše pravidla, naše zákony a naše tradice.

SPD prosazuje zestátnění České televize a českého rozhlasu. Co si o tom myslíte? Odpůrci tohoto kroku tvrdí, že by v tomto směru šlo o konec demokracie.

Já si myslím, že tímto krokem by samozřejmě šlo v tomto směru o konec demokracie. To by se nemělo vůbec dopouštět. To už jsme tady měli...

A jak vidíte koncesionářské poplatky? Platit nebo neplatit?

To je v Itálii běžná věc už několik desítek let a přijde mi to totálně nesmyslné.

O České televizi právě šéf SPD Tomio Okamura prohlašuje, že se jedná o jedno z nejvíc dezinformačních médií v republice. Má pravdu? Jak ty jako divák vidíš práci ČT, hlavně politické a různé diskuzní pořady?

Já si myslím, že svoboda slova tady docela platí. Slyšela jsem řadu názorů, se kterými jsem mohla nesouhlasit, ale mohla jsem je slyšet. Takže já si myslím, že Česká televize dělá dobře svoji práci, že dává prostor všem.

Jak vidíte šance kandidátů na prezidenta? Kdo je vaším favoritem? A kdo vám naopak vadí?

Favorita mám a je to Michal Horáček. Je to i tím, že ho znám osobně, znám ho léta a vidím, že by elegantně a vkusně  reprezentoval naši krásnou zemi.

A kdo Vám naopak vadí?

Ten současný prezident

Z jakého důvodu? Domníváte se, že rozděluje republiku, jak někteří jeho odpůrci tvrdí?

Já si myslím, že dělá ostudu.

A v čem?

Projevem, opilostí, kamarádstvím s Ruskem…. Vypadá to, že se chce vracet zpátky.

Takže myslíte, že nás „táhne“ na východ, jak někteří říkají?

Ano, to si myslím, bohužel.

Když se vrátíme ještě k Michalovi Horáčkovi, neudivilo Vás, že se rozhodl jít do politiky? Někteří lidé ho za to odsoudili, milovali ho jako textaře, umělce, ale jako politika ho příliš nemusí. Byl to od něj tedy podle vás správný krok?

Tak hlavně musím podotknout, že Michal je vystudovaný antropolog. Nedělá jenom textaře. Je to nesmírně sečtělý, liberální a správný člověk. A do politiky si myslím může vstoupit každý, kdo má dobré názory a chuť něco změnit, nebo naopak něco dobrého ponechat. A to, jestli je umělec, nebo jestli je profesor… To by mělo být snad jedno.

A co říkáte na to, že o něm někteří mluví jako o bývalém „vekslákovi“ a podobně?

V tu dobu jsem byla tak malinká, že nemohou posoudit, jestli to byla pravda nebo nebyla. Vím ale, že se podílel na revoluci v tomto státě a za to jsem mu vděčná.

Do Miloše Zemana se tvrdě opřel například herec Maryško. Označil ho, cituji: „Za starého, zlého kokota.“ A není jediný z umělců, komu vadí. Proč právě umělcům tolik vadí? Naopak třeba lidé na venkově ho mají rádi.

Tak samozřejmě každý máme právo na svůj názor. Ale já nejsem tip, který by veřejně nadával někomu, protože jsem dáma (smích). Ale i tak, samozřejmě, si občas myslím to své.

Blíží se nám konec roku, co podle vás naše republika potřebuje. Co bychom měli nebo naopak neměli udělat, aby nám bylo líp?

To je opravdu těžká otázka. Tak já třeba jsem totálně proti, aby se tady zavedlo euro. Protože jsem viděla dopady, které to mělo na italskou ekomoniku, a ty byly děsivé a ještě jsou. Takže tomu bych se opravdu hodně bránila. A jinak si myslím, že tady věci fungují. Žije se mi tady velmi dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…