Děláš nepořádek? Nedostaneš sociální dávky, navrhuje starosta Bruntálu

15.06.2017 15:42

Bruntálsko již nepatří mezi okresy s nejvyšší nezaměstnaností v kraji, byť se v tomto údaji pohybuje stále vysoko. Co k tomu přispělo? Mají nezaměstnaní o práci zájem? A co ho zneklidňuje? Nejen o tom, jsme si povídali se starostou Bruntálu Petrem Rysem (STAN). Prozradil nám také, proč odmítl nabídku na přední místo na kandidátce i to, jaké jsou jeho aktuální plány.

Děláš nepořádek? Nedostaneš sociální dávky, navrhuje starosta Bruntálu
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Bruntálu Petr Rys

Bruntálsko již nepatří mezi okresy s nejvyšší nezaměstnaností v kraji, byť se v tomto údaji pohybuje stále vysoko. Co městu pomohlo přilákat nové investory a jaká opatření na zvýšení počtu pracovních míst naopak ještě plánujete?

Je pro nás nesmírně důležité jednak to, že jsme získali nového investora, který významně zasáhl do pracovního trhu ve městě. A neméně významné je pro nás to, že ani jeden ze stávajících významných investorů z města za poslední dobu neodešel. Všechno je to o komunikaci, desítkách a desítkách hodin jednání se všemi zúčastněnými stranami. Snažíme se neustále zjišťovat potřeby investorů a reagovat na ně – jedině tak jsme se mohli dohodnout s vedením firmy Hronovský, aby svůj další provoz zrealizovali právě v Bruntále. A samozřejmě jsou to i finanční výdaje, protože chceme firmám vytvářet vhodné zázemí, jako je parkoviště a obratiště pro autobusy v lokalitě, kde působí nejen zmíněná firma, ale i řada dalších.

V jaké fázi je založení sociálního zemědělského podniku, který má poskytnout pracovní uplatnění dlouhodobě nezaměstnaným lidem s nízkou kvalifikací?

Uplatnění dlouhodobě nezaměstnaných lidí s nízkou kvalifikací v zemědělském sektoru je myšlenka, která mě asi nikdy neopustí, nejen s ohledem na reálný stav pracovního trhu, ale i s odkazem na poměrně nedávnou minulost, kdy jsme byli z velké části zemědělským krajem. Nyní se maximálně soustředíme na přípravu podmínek pro uskutečnění plnohodnotného a velmi rozsáhlého podnikatelského záměru v oblasti zemědělství a potravinářství, jde o záměr vybudování akvaponické farmy v Bruntále. Ale zatím neznáme odpovědi na celou řadu otázek, takže sdělovat jakékoliv detaily by bylo předčasné.

Zřízením podniku chcete zamezit výmluvám na nedostatek pracovních příležitostí. Co když ale práci nezaměstnaný v zemědělském podniknu odmítne? Jaké to pro něj bude mít následky? Přijde pak o sociální dávky?

To není ani tak otázka pro starostu města, jako spíš pro Ministerstvo práce a sociálních věcí a pro zákonodárce. Já dlouhodobě razím filozofii, že bez práce nejsou koláče, protože současný přístup vede k celé řadě problémů v sociální oblasti, soužití mezi lidmi a podobně. Odmítám jakoukoliv obhajobu parazitování na sociálních dávkách.

Tím se dostáváme k další otázce. Neměl by se zásadním způsobem změnit systém vyplácení sociálních dávek? A můžete být případně konkrétnější?

Systém se v současnosti mění, v těchto dnech vstupuje v účinnost novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, která zvyšuje možnosti vyplácení dávek formou peněžních poukázek, kdy poprvé budou dávky tímto způsobem vyplaceny v prosinci letošního roku. Současně se zásadním způsobem mění možnost výkonu veřejné služby. Na první vyhodnocení si budeme muset počkat až na začátek příštího roku. Osobně bych byl ale striktnější při kontrole vyplácení sociálních dávek a také v otázce jejich navázání na přestupkové řízení podle principu „děláš nepořádek? Nedostaneš!“

Neuvažoval jste vy sám vstoupit do celostátní politiky a pokusit se situaci napravit? Dostalo se vám takové nabídky?

Ačkoliv jsem dostal nabídku k účasti na čelném místě kandidátky pro sněmovní volby, před lety jsem se rozhodl pracovat na komunální úrovni a chci svoji práci dokončit. Ale budu s maximálním úsilím podporovat koalici KDU-ČSL a STAN, jehož jsem členem.

Sněmovna s největší pravděpodobností do konce volebního období nestihne schválit zákon o sociálním bydlení. Překvapuje vás to? A jak poslední návrh z dílny ministryně Marksové hodnotíte?

Nepřekvapuje mne to. Těžko se hodnotí zákon, jeli-li v legislativním procesu, neboť v průběhu projednávání doznává mnoha a mnoha změn, jež si dokonce mohou i protiřečit. Nezpochybňuji pomoc osobám v těžké životní situaci a seniorům, nejsem však ochotný pomáhat lidem, kteří se cíleně vyhýbají práci. A štve mě současný byznys s pronájmy, který se již netýká ubytoven, ale bytů, a z tohoto pohledu mě nový zákon o sociálním bydlení silně zneklidňuje.

Jsou aktuálně s tzv. nepřizpůsobivými občany v Bruntále nějaké výraznější problémy?

Neevidujeme zvýšené počty trestných činů, ale samozřejmě se potýkáme s problémy v soužití, obzvláště v teplých dnech. I z tohoto důvodu jsme zavedli terénní službu asistentů prevence kriminality.

Nedomníváte se, že kdyby město mělo dostatek sociálních bytů k pronájmu, byznysu s ubytovnami by to zamezilo? Uvažujete o jejich výstavbě?

Ne, to se nedomnívám, protože vlastníci ubytoven a bytů, kteří ubytovávají osoby s doplatky na bydlení, jsou motivováni jen ziskem. To znamená, že i kdybychom tyto osoby přestěhovali do městských bytů, původní prostory by byly rychle obsazeny novými lidmi pobírajícími dávky.

Pokud se nemýlím, městu se zatím nepodařilo najít kupce bývalého Domu služeb. Nepřemýšleli jste, že byste chátrající dům přestavěli na byty?

Zvažovali jsme snad všechny možnosti, samozřejmě včetně přestavění prostor na byty. Zde jsme ale limitování faktem, že dům se nachází v městské památkové zóně, takže je k bydlení využitelný maximálně z padesáti procent. A svoji roli samozřejmě hrají poměrně vysoké náklady na rekonstrukci tohoto objektu. Bohužel jsme se v průběhu prodeje několikrát setkali s nepříznivými okolnostmi i s jednou velmi nešťastnou událostí, kdy vážný zájemce o odkup zesnul. Záležitost prodeje tohoto objektu jde nyní znovu do zastupitelstva.

Mají rostoucí pracovní příležitosti pozitivní dopad i na nárůst počtu obyvatel nebo alespoň na zastavení vylidňování Bruntálu? Případně, co by se dalo podle vás ještě zlepšit?

Pokud jde o úbytek obyvatel, Bruntál na tom není v porovnání s dalšími městy Moravskoslezského kraje špatně. Podle údajů Českého statistického úřadu ubylo Bruntálu v uplynulých deseti letech 914 lidí, což je úbytek 5,2 procenta obyvatel. Je to negativní údaj, který ale nevybočuje z trendu posledních let. Prakticky o stejné procento obyvatel přišel Krnov, procentuálně ještě více lidí odešlo z Ostravy, Třince, a to už nehovořím například o Orlové. Snažíme se pro udržení lidí dělat vše, co jen jde, počínaje spoluprací se školami, přes podporu podnikání, snahu udržet zaměstnavatele a přilákat nové, až po rozšíření nabídky stavebních příležitostí, protože mnoho obyvatel nám v uplynulých letech uteklo do okolních obcí kvůli stavbě rodinných domů.

Nejen bezpečnost a nezaměstnanost patří mezi vaše hlavní cíle. Zaměřit jste se chtěl v druhém volebním období i na rozvoj školství. Co jste pro to učinil?

Pro školy zřizované městem se toho ve městě za poslední roky udělalo hodně a mnohé je ještě v plánu. Každá škola ve městě byla nebo v blízké době bude předmětem mnohamilionových investic, které pomohou vylepšit zázemí a podmínky pro vzdělávání v Bruntále. Základní škola Jesenická prošla zateplením a výměnou oken, realizují se zde protiradonová opatření, kompletní rekonstrukcí prošla základní škola Školní, kde se nyní připravuje oprava a modernizace školního hřiště, základní škola Okružní dostane nová okna tělocvičny a připravuje se záměr přístavby moderních prostor dílen. A pokud jde o základní školu Cihelní, připravujeme projekt jejího kompletního zateplení.

Úvahy o stavbě zimního stadionu v Bruntále začínají získávat reálné obrysy. Město již má k dispozici studii stavby, a to hned ve čtyřech variantách. Oficiálně bude studie představena v červnu. Budou se k ní moci vyjádřit i občané? Jakou formou? A kdy by se následně mohlo začít s realizací?

Ano, studie je připravena, říká nám, kde by stadion mohl stát, jak by mohl vypadat a jaké by zhruba byly náklady na jeho stavbu a provoz. Veřejnosti jsme záměr představili v první fázi prostřednictvím městských médií – zájem o informace byl obrovský. Studie bude dále předložena na veřejném zasedání zastupitelstva města, kde se mohou k problematice vyjádřit občané, ostatně už se tak v záležitosti zimního stadionu stalo. Hovořit o termínu stavby je ale v tuto chvíli předčasné, protože nejprve je třeba objektivně zvážit a vyhodnotit možnosti financování celého záměru, a to jak v otázkách investičních, tak provozních.

Nyní je před námi léto. Na co byste čtenáře do Bruntálu pozval?

Všichni jsou srdečně zváni na tradiční Dny města, které se letos uskuteční od pátku 16. do neděle 18. června, opět slibují výbornou zábavu a nabízejí celou řadu zvučných jmen. Součástí Dnů města bude také konání zastupitelstva města v mimořádném termínu, kdy chceme udělit čestné občanství našemu váženému občanovi a válečnému veteránovi Petru Beckovi. Zvu také na tradiční jazzový festival 29. července a na 4. ročník stále oblíbenějšího Festivalu dračích lodí na přehradě Slezská Harta, který se uskuteční o posledním srpnovém víkendu.

A prozradíte nám na závěr, kde bude dovolenou trávit vy sám?

Prozradím – s přáteli se chystáme na čtrnáctidenní výpravnou cestu auty po Skotsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…