Děláte to dobře, pokud se chcete zničit. Vlastimil Tlustý účtuje volby, které mnohým nadělily kyselé obličeje

08.10.2016 20:53

ROZHOVOR „Pokud se chtějí zlikvidovat, dělají to dobře,“ komentuje exministr Vlastimil Tlustý „ČSSD na útěku“ po dnešním fiasku v krajských a senátních volbách. A že ANO famózně zválcovalo republiku? Prý ani náhodou: „Jejich procentuální výsledek je přinejmenším studená sprcha,“ zhodnotil exministr. Skutečným vítězem voleb jsou podle něj lidovci. Jak uvedl v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz, TOP 09 balancuje nad propastí, ODS potvrdila pozici marginální strany a komunisté zůstali na svém. Ve finále pak konstatuje: „Kraje dokázaly, že jsou úplně k ničemu.“

Děláte to dobře, pokud se chcete zničit. Vlastimil Tlustý účtuje volby, které mnohým nadělily kyselé obličeje
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Podtrženo, sečteno a to doslova. Co říkáte na výsledek?

Dopadlo to tak, jak bylo jasné už před prázdninami, stačí se podívat do rozhovorů, které jsme vedli. ČSSD vyklidí téměř všechny nebo dokonce všechny kraje. Pokud chce Sobotkovo vedení ČSSD, aby se v parlamentních volbách přiblížili k deseti procentům, je potřeba jim blahopřát, pochválit je a těšit se na to, že budou pokračovat stejně dál. Všude se říká, jak ANO vyhrálo. ANO vyhrálo na počet krajů, ale jejich procentuální výsledek je přinejmenším studená sprcha. Rozumím tomu, že budou vystupovat jako jasní vítězové a bíti se v prsa, ale 21 procent není pro ANO famózní výsledek, ale ústup ze slávy. Je to popření všech tendencí o jejich údajném růstu.

Eurohujeři naprosto ztratili. Vidím pozitivní závěr a to, že voliči nejsou slepí ani hloupí. Co se odehrává kolem Bruselu a Merkelové vede k odklonu podpory eurohujerských stran. K ODS poznamenám, že je naprosto jasné, že nemohou pokračovat dál, jak postupovali. Musí přemýšlet o zásadní změně, přijít s nápady, programem, rétorikou, osobnostmi. Pokud ale chtějí zůstat marginální pravicovou stranou, pak to dělají dobře. U TOP 09 je zřejmé, že stojí nad propastí a jestli se nestane nějaký zásadní obrat, ve velké politice končí. Ze všeho nejvíc by se měla radovat KDU-ČSL. Jejich výsledek ve volbách, počty postupujících kandidátů v senátorských okrscích, to je pravděpodobně ze stávajících stran nejsuverénnější úspěch. Největší vítěz v těchto volbách je KDU-ČSL. Komunisti jsou na svém. Nemohou ani jásat ani bědovat. Nic překvapivého.

Možná další velkou studenou sprchou je, že všichni malí se zázraku nedočkali a jsou dál malí. Ještě bych k tomu doplnil. Přečetl jsem si, že ANO bude řídit kraje jako firmu a k tomu bych řekl, že jsou dvě varianty. Buď se to povede, nebo v příštích volbách už bude nejlepší program navrhovat zrušení krajů.

Anketa

Jak se vám líbily oslavy narozenin Václava Havla?

hlasovalo: 7619 lidí

Udělal jsem si také analýzu nadějí jednotlivých kandidátů ve druhém kole senátních voleb a vychází mi z toho, že ODS uspěje ve dvou z osmi obhajovaných a ČSSD ve dvou nebo třech z dvanácti. To jen dokumentuje a prohlubuje mé komentáře, které se týkají ČSSD a ODS. Jsou na ústupu. Skoro bych řekl, že na útěku. To už není ústup, ale útěk.

Pojďme k jednotlivým politickým stranám. V jednom z prvních rozhovorů, které přineslo volební vysílání ČT, předseda Poslanecké sněmovny Hamáček sděloval, že neúspěch si vysvětluje rétorikou Andreje Babiše. A také tím, že si prý přivlastňuje jejich úspěchy. Premiér už uvedl, že musí hledat nové programové cíle. Pohořel i Michal Hašek v Jihomoravském kraji. ČSSD si připisuje úspěch jen v Jihočeském kraji a na Vysočině. Kdo by mohl ČSSD zvednout? Co bude s ČSSD dál?

Asi nikdo nemůže očekávat, že budu já ČSSD radit, jak se má zachránit. ČSSD jako vyhraněně levicová strana, mimochodem mnohem vyhraněnější než jsou levicoví sociální demokraté v jiných evropských státech, navíc nenávistně protipravicová... Nenávistně antipravicová strana. Těm já nic radit nebudu a jen se mohu radovat z toho, co si na sebe ušili. Platí jen to, že si za to mohou sami. Pokud se chtějí zlikvidovat, dělají to dobře. A co mají dělat? Musejí přemýšlet, zda jejich eurohujerství jim prospělo, nebo ublížilo. Zda jejich 15 procent náhodou není zrovna proto, jak se stavějí k brumelkismu, jestli mohu dát na trh tohle slovo, bruselskému merkelismu.

Bez velkých analýz bych řekla, že na část voličů prostě opravdu zabere, že ČSSD přidává peníze úředníkům, učitelům, seniorům, navyšuje minimální mzdu atd. Proč tento program nezafungoval? Je to skutečně tím, že v podstatě tyto řekněme „zásluhy“ prezentoval jako své Andrej Babiš? 

Představte si, jak by volby dopadly, kdyby se tato politická korupce neprovedla? Skoro bych chtěl vyzvat státní zástupce, aby začali přemýšlet o novém pojmu a to je politická korupce, protože zvýšit platy, důchody, minimální mzdu a to několik dní a týdnů před volbami, to není nic jiného než nákup hlasů. Že se odhodlají k až tak nízkým metodám, dokazuje, že tuší, že je zle. Ale ono to nepomohlo. Kdyby nenakoupili hlasy těmito sprostými metodami, pak by měli stejný výsledek jako ODS.

Jak už jste zmínil, výsledek ODS se vám nezdá mírně řečeno příliš pozitivní. Předseda Petr Fiala situaci své strany ale vidí naopak velmi dobře. Mimo jiné také v ČT sdělil: „ODS se zřejmě vrátila do pozice nejsilnější pravicové strany.“ Takže vy tento názor evidentně nesdílíte..

Teď mě honem nenapadá nějaké zveřejnitelné lidové rčení... Snad jen, že jde o přání otcem myšlenky. Volební výsledek je jen potvrzením marginality ODS, a jestli je to marginalita největší z těch malých, to mi připadá nepodstatné. ODS by se neměla uspokojovat konstatováním, že mezi malinkými je ta větší. Mimochodem je to podobné s výsledkem ANO. 21 procent není skvělý volební výsledek, jen všichni ostatní jsou ještě horší než ANO. Volby jen ukazují, že dochází k dalšímu štěpení politické scény. Všechny strany se dostávají do prostoru mezi pěti a dvaceti procenty a to není dobrý vývoj.

A co Okamurovci a Zemanovci?

Je vidět, že vraždění ve vzdálenosti větší než sto kilometrů nikoho nezajímá.

Dobře, ale ve srovnání s TOP 09 si vede šéf SPD dobře – tedy v rámci koalice určitě.

Zpřesním svou větu. Není pravda, že vraždění ve vzdálenosti větší než sto kilometrů nikoho nezajímá, ale pořád to ještě zajímá málo lidí. Téma existuje, nicméně, protože je ale daleko, tak děsí jen málo lidí, kteří pak reagují podporou takovýchto politických stran.

Výsledky voleb jsou roztříštěné, v zastupitelstvech bude řada možností jak poskládat koalice. Do jaké míry může být ve hře varianta, že se všichni spojí proti Babišovi?

Teď na prvním místě bude fungovat teze: všichni proti sociální demokracii. Po dlouhé nadvládě ČSSD v krajích dojde k dohodě proti ní. Jestli se budou také vytvářet koalice proti Babišovi? Myslím si, že to nebude tak dramatické. Očekávám, že nezbude téměř nikdo ze současných hejtmanů ČSSD. Samozřejmě, po příštích krajských volbách se naopak všichni spojí proti Babišovi. V podstatě bude záležet na tom, zda se ANO podaří v parlamentních volbách udělat takový volební výsledek, aby jim stačil jeden jejich skutečný koaliční partner, kterého nebudu jmenovat, ale ti chytřejší vědí, kdo to je.

Byly tyto volby skutečně testem síly stran před parlamentními volbami?

Určitě. Takovéto volby jsou tisíckrát lepší než všechny průzkumy veřejného mínění, protože nám názor řekla třetina voličů. Samozřejmě, pokud bude účast spíš dvou třetin voličů, je pravda, že se leccos změní. Určitě oslabí výsledky KDU-ČSL. K výsledku těchto voleb bych řekl: něco to naznačuje, neříká vše, ale průzkum je to pěkný.

O čem svědčí nízká volební účast lidí u krajských voleb?

Jasně říká, že je to nezajímá. Ukazuje, že lidé až tak Senát a kraje na nic nepotřebují. A k tomu bych drze dodal, že mají pravdu. Kraje dokázaly, že jsou úplně k ničemu. Asi se na mě bude leckterý krajský politik zlobit, ale jediné čím zaujaly, je rozsah korupce. A je úplně jedno k jaké politické straně nebo k hnutí či k občanským iniciativám se ti lidé hlásí. Překvapují předřazováním osobních zájmů nad jakýmikoliv společenskými. Shodou okolností jsem před chviličkou někde v televizi viděl, jak se nějaký politik rozčiluje nad tím, že starostka městské části, která měla v programu zastavení jakýchsi developerských projektů, obhajuje jejich realizaci. To je ukázka toho, co se v místní a krajské politice odehrává. Vznešené sliby, krásné programy a v realitě pak všichni – a zdůrazňuji slovo všichni –, předvádějí, že jde ve skutečnosti o jejich osobní zájmy.

A vrátím se ke své myšlence, o které jsem mluvil už na začátku. Nahradit kraje okresy, nahradit krajské volby a volené krajské zastupitele okresní radou starostů, což by bylo shromáždění, které by disponovalo okresním rozpočtem, jako dnes disponuje volené krajské zastupitelstvo krajským rozpočtem, akorát by okresů bylo mnohem více, asi sto padesát. Od takové změny bych očekával, že zvolení lidé budou rozhodovat kvalifikovaněji než krajská zastupitelstva. Myslím si, že by občané těchto menších okresů cítili větší sounáležitost s takovýmito celky, které by měly větší citlivost pro místní potřeby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…