Digitální otroctví z USA. Velký restart. Ale bát by se měli jiní, tuší Jaroslav Bašta

13.01.2021 19:20 | Zprávy

ROZHOVOR „Velká média se snaží ukázat, kdo ve skutečnosti vládne, takže bez skrupulí zcenzorovala teoreticky nejmocnějšího muže planety. Svědčí to o náběhu na digitální otroctví popsané ve Velkém restartu pana Schwaba. Vyděsit by se měli i ti, v jejichž prospěch tyto čistky proběhly, tedy prezident Biden a demokraté. Když se znelíbí, můžou být příště ve stejné situaci oni. Politický pud sebezáchovy by je měl vést k tomu, aby podobné počínání internetovým gigantům zatrhli. Ale nejspíš jim to dojde, až když drtivě prohrají příští volby,“ komentuje informační blokádu, kterou zavedly velké sociální sítě vůči americkému prezidentovi, bývalý diplomat a publicista Jaroslav Bašta.

Digitální otroctví z USA. Velký restart. Ale bát by se měli jiní, tuší Jaroslav Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Donald Trump po událostech z Kapitolu čelí hněvu korporací. Velké sociální sítě například zrušily jeho účty. Trump tak jako stále úřadující prezident nejmocnější země světa nemůže používat Twitter, Facebook, Instagram a další sítě ke komunikaci s občany. Je toto normální?

Normální to v žádném případě není. Velká média se tak snaží ukázat, kdo ve skutečnosti vládne, takže bez skrupulí zcenzorovala teoreticky nejmocnějšího muže planety. Osobně si myslím, že jde o chybný krok z jejich strany. Politikům a národním státům nezbude nic jiného, než je „umravnit“. Prostředků na to mají dost, počínaje soudními žalobami a citelným zdaněním těchto internetových gigantů konče. Po použití antimonopolních zákonů se majitelé sítí možná budou divit.

Trump po této čistce na sociálních sítích přešel na alternativy, jako je sociální síť Parler. Ta se okamžitě dostala pod nátlak větších konkurentů. Google i Apple aplikaci promptně odstranily ze svých AppStorů, takže uživatel si ji může stáhnout jen „napřímo“ z webu vývojáře. Amazon službě zrušil webhosting, čímž ji de facto odstřihl od světa, Parler nyní musí hledat nové servery, aby vůbec mohl fungovat. O čem to svědčí?

Především to svědčí o náběhu na digitální otroctví popsané ve Velkém restartu pana Schwaba. Vyděsit by se měli i ti, v jejichž prospěch tyto čistky proběhly, tedy prezident Biden a demokraté. Když se znelíbí, můžou být příště ve stejné situaci oni. Politický pud sebezáchovy by je měl vést k tomu, aby podobné počínání internetovým gigantům zatrhli. Ale nejspíš jim to dojde, až když drtivě prohrají příští volby.

Ze sociální sítě Twitter ale v posledních dnech nezmizel jen prezident Trump. Vymazány byly tisíce účtů prominentních osobností včetně Trumpova bývalého poradce pro otázky národní bezpečnosti Michaela Flynna či Trumpovy právničky Sidney Powell. Údajně byly promazávány účty, související nějakým způsobem s konspirační teorií „QAnon“. Má na to sociální síť plné právo nebo již jde o zneužití velkého vlivu, kterým disponuje?

Stačí se podívat, kdo všechno tyto kroky jako nepřiměřené a nedemokratické kritizoval – například Angela Merkelová či Alexej Navalnyj. Rozhodující však bude reakce samotných uživatelů. Při téměř sto milionech Trumpových podporovatelů jen v USA má totiž šanci konkurence, která se může velmi rychle objevit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…