Dimunových útoků mám plné zuby, podávám žalobu, říká hejtmanka

30.10.2011 21:06

NA HRANĚ S XAVEREM Jana Vaňhová nám prozradila, že spolu s několika stranickými kolegy podává trestní oznámení na Petra Dimuna. Pobouřily ji jeho články na Paroubkově webu Vaše věc. Samotného Paroubka skoro nepotkává. Říká, že pokud chce být ústeckým hejtmanem, měl by v kraji žít a ne jen se tam tu a tam objevit na odpoledne. Vládě má za zlé, že její „ústecký balíček“, návrhy a novely zákonů, odmítla, aniž by si ho vůbec přečetla. A hodlá ho i nadále prosazovat ve sněmovně.

Dimunových útoků mám plné zuby, podávám žalobu, říká hejtmanka
Foto: red
Popisek: Hejtmanka Jana Vaňhová ve své kanceláři

Rozhovor s hejtmankou Vaňhovou vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Jak jste, paní hejtmanko, spokojená s návštěvou prezidenta Václava Klause ve vašem regionu? Jaké jsou pocity?

Jsem příjemně překvapená jak z pana prezidenta, tak z jeho manželky Livie Klausové, byli velmi příjemní, zajímali se o dění v Ústeckém kraji, zajímali je obyvatelé, co se nového změnilo... Mnoho otázek padlo ze strany občanů, uměli na ně odpovídat a v případě, že se to týkalo kraje, tak jsem odpovídala já. Potkávali se jak s poslanci, se senátory, tak s krajskými zastupiteli, vedoucími odborů, se starosty mnoha obcí. Také se zajímavými lidmi, ať už to byla diecéze Litoměřická... Probírali jsme také spoustu ožehavých otázek. Třeba Šluknovsko, kdy jsme došli k společnému závěru, že se jedná o dlouhodobé, kumulované problémy, které se neřešily.

Sledujeme téma Šluknovsko

Více:
Klaus přísně: Není přeci možné brát vyšší dávky, než je minimální mzda
Klaus varoval Evropu: Buď reformy, nebo deset hubených let
Klaus vynadal vládám. Selhaly, když dávaly peníze na agentury a zmocněnce
Klaus si přijel poslechnout občany. Uslyšel křik: Kašlete na seniory

Bylo také dusno v nějaké situaci?   

Já myslím, že trochu dusná atmosféra nastala, když asi tři starostové odmítli přijet za panem prezidentem do Benešova nad Ploučnicí, kam je on pozval, protože na poslední chvíli se nedá měnit program. Oni si mysleli, že by měl naopak přijet za nimi. My jsme vysvětlovali, že pan prezident je ochoten se pobavit o problémech, mysleli jsme, že pozvání kousek dál, než je Šluknov, je na místě, a nic nebránilo tomu, aby v klidné atmosféře rozprávěli starostové s prezidentem. Nechat se fotit na náměstí, kde se dělají demonstrace, to si pan prezident myslí, a já nakonec také, že není vhodné.

Máte to těm starostům za zlé?

Ne. Oni k tomu přistoupili po svém. Oni jsou rozhořčeni, protože při poslední návštěvě pana Nečase padly nějaké sliby, padla nabídka pomoci, a do téhle chvíle se nic neděje. Takže starostové, kteří se potýkají dnes a denně s problémy ve své obci, tak se jim nedivím, že jsou rozhořčeni.

Co si z návštěvy pana prezidenta budete nejvíce pamatovat?

Určitě perfektní organizaci. Všechno běželo podle harmonogramu. Přesné dojezdy, přesné časy... Když jsme se jednou zdrželi, tak se prezidentský pár velmi omlouval. Když na ně lidé čekali na náměstí, jim bylo trapné, když přišli o chviličku později. Přistupovali k tomu velmi odpovědně. To mi určitě zůstane v paměti, protože já mám také ráda dochvilnost.

A co vám utkvělo z toho, co pan prezident říkal?

Mně bylo blízké to, že šluknovský problém není problém teď - ten se tady kumuluje velmi dlouhou dobu a ze strany posledních vlád nebyl řešen, což také potvrdil pan prezident. Myslím, že je to hlavně věc vlády, která má tuto situaci řešit, pak teprve následně krajů a obcí.

Takže kolik posledních vlád prezident kritizoval?

Já bych řekla určitě poslední dvě až tři vlády.

Co mám číst za tím, že vás místopředsedkyně ODS paní Němcová už po několikáté vyzývá k různým věcem, na příklad abyste si nedělala reklamu na problému s nepřizpůsobivými občany?

Především jsem se s úsměvem dívala na televizi, když mě vyzývala, a já u toho nemohla být. Úsměvné pro mě bylo, že to jsou kampaně na krajské volby, ale ono to tak není. Už před dvěma lety měla konferenci na toto téma v Jirkově s vysokými odborníky a byla právě proti extrémismu, proti neutěšené situaci v Ústeckém kraji, který čítá šedesát tři sociálně vyloučených lokalit a já na to upozorňovala, že to může být velmi velký problém, když se tato situace nebude řešit. Takže já mám svědomí čisté, ale čisté svědomí nemá vláda.

A proč zrovna paní Němcová, kde to vzniklo a proč zrovna na kongresu ODS?

V pátek totiž proběhla naše konference o tomto tématu, byla online na internetu a asi vzbudila hodně pozornosti tím, že já jsem říkala, že vláda naše návrhy opatření, naše „ústecké balíčky" nečetla, protože by nám nemohla odpovědět tak velmi jednoduše, kdy nám je shodila ze stolu a nechce se s námi utkat.

Takže nám začala nějaká válka žen v politice...

Já to jako válku neberu, mě jen mrzí, že ti lidé, kteří mají posuzovat ústecký balíček, právníci a legislativci, vládě připravili tak špatné stanovisko. My to vrátili našim právníkům a ti samozřejmě uměli odpovědět, že tak to není a že toto v našem opatření není navrhováno. Tak jsem usoudila, že to nemohli číst.

Více:

Němcová versus Vaňhová: Přestřelka kvůli nepřizpůsobivým

Budete na tu výzvu nějak reagovat?

Samozřejmě. Budu dál vysvětlovat. Argumentace, že my máme pravdu a že to, co nám říkají, že je špatně, že je nedokonalé, budu vyvracet. A půjdeme s tím do sněmovny. Samozřejmě na webu bude jejich i naše argumentace. My tvrdíme, že to, co jsme předložili vládě, vychází ze starostů obcí, které jsou postiženy nepokoji, které dnes a denně řeší věci, na které jim chybí zákony.

A zavolala jste třeba Miroslavě Němcové?

Já se přiznám, že s paní Němcovou nekomunikuji, ani esemesky, ani si nepíšeme, jen mám čisté svědomí také v tom, že jsem všem předsedům poslaneckých klubů na jaře posílala oznámení, že Ústecký kraj se chystá předložit návrhy zákonů a že bychom chtěli součinnost se všemi kluby. A od všech předsedů klubů jsem dostala ujištění, že s námi budou spolupracovat a že jsou rádi, když s touto iniciativou přijdeme do sněmovny.

A jaká byla potom skutečnost?

Taková, že jsme měli naše zákony velmi dlouho pověšeny na webu, upozorňovali jsme na ně, aby nám je lidé připomínkovali, a pak skončila lhůta. Připomínky byly velmi malé, naopak nám starostové psali, takhle se nám to líbí, a ze strany vlády, poslanců a senátorů nám žádná připomínka nepřišla.

Věříte tomu, že by pan Čunek uměl vyřešit problémy na Šluknovsku?

Stylem pana Čunka my jít nechceme. My chceme jít tou legislativně právní normou, to znamená, aby to bylo v souladu se zákonem. Proto ty balíčky, proto ta snaha dát něco do pořádku.

Více:

Senátor Čunek: Lidi vezmou na nepřizpůsobivé vidle. Tak to dopadne  

Co máme my občané číst za tím, když vidíme všude v médiích, že za všemi těmi demonstracemi a nepokoji stojí jistý mladík Lukáš Kohout? Že za tím nejsou vidět regionální politici?

Přiznám se, že s panem Kohoutem jsem se nikdy nepotkala, já jsem s ním necestovala letadlem jako někteří politici, a já ho nepovažuji za člověka, který má všechno v pořádku. Podle mého on je pravděpodobně někým veden, využívají ho hlavně Dělnická strana a extremistická hnutí. A to z těch demonstrací, co jsem viděla v televizi, bylo patrno.

Je to pro vás jako pro hejtmanku člověk, s kterým byste vedla diskuzi?

V žádném případě. Pro mě to není partner do debaty, pro mě jeho osoba nezakládá pocit důvěryhodnosti.

Znáte recept na to, jak vyřešit problémy v severních Čechách?

Bez zákonů určitě ne, s penězi, které by byly účelově dány starostům na jisté činnosti, které jim pomůžou, ať už to, co dělá Člověk v tísni, by dostávali starostové, aby dostávali peníze na veřejně prospěšné práce. Všechno se dá zúčtovat. Ty veřejně prospěšné práce by neměly krátkodobý charakter, ale dlouhodobý. Tak tam by si starostové asi částečně uměli vyhovět. Ale vysokou nezaměstnanost, nastěhovávání lidí do domů, kam se ani nevejdou, to starostové neumějí vyřešit a my jako kraj jim v tom nepomůžeme. My nemůžeme zakázat pobyt, my nikoho nemůžeme vystěhovat, my v tomhle opravdu máme omezené možnosti. My děláme program prevence kriminality, za který jsme Ministerstvem vnitra velmi často chváleni, jedeme ho dlouhodobě, máme nově zvoleného radního, který pochází z Janova a který dobře zná tamější situaci - je ředitelem Městské policie v Janově. Je naším neuvolněným radním, který tuto oblast dostal na starost a jezdí po starostech dotčených obcí a radí jim, jak postupovat, jak se přihlašovat do projektů, do programů a dává jim ty praktické zkušenosti.

Když člověk v tom prostředí s těmi problémy žije... Jak často vás napadá myšlenka - už toho mám plné zuby, ať se zase stará někdo jiný?

Já jsem do toho dost hluboko zabředla. Jak do těch zákonů, tak do těch problémů, které ti starostové mají. Pocházím z Chomutova, kde jsem byla dva a půl roku náměstek v době, kdy jsem řešili stejnou problematiku. Dovedu si představit tu beznaděj lidí, kteří tam bydlí, nebo jaké je beznaděj starostů, když něco nemohou a chtěli by nařídit, jenže zákon jim nedává podporu. Já se do jejich situace umím vžít a dovedu si představit, že oni, když se jim nedostane pomoci, tu situaci nevyřeší. Tak proto je to pro mě taková výzva, abych u nich setrvala.

Jak hluboká je vaše beznaděj?

Já jsem cítila beznaděj kdysi v Chomutově, že se to vyřešit nedá. Ale za ty dva, tři roky, společně, když je vedení města jednotné, Městská policie, státní policie, neziskové organizace když táhnou za jeden provaz, tak jsme to do jisté míry zvládli. Neříkám, že problémy nejsou a nebudou, ale zklidnila se situace. Hlavně v těch oblastech, do kterých umí město vstoupit, jako jsou třeba městské byty. Horší situace je na velkých sídlištích, kde jsou byty prodané soukromým majitelům, tam je situace ztížená.  

Máte informaci, která probleskla někde v médiích, že právě ty byty, kde se vybírá tak velké nájemné od nepřizpůsobivých občanů, vlastní vlivní lidé z okolí současných či bývalých politiků?

S touto informací za mnou kolegové přicházejí, zkoumají na katastru, čí ty domy jsou - a samozřejmě jsou nepřímo vlastněny. Já říkám starostům těch obcí, ať si zjistí, čí je ten byt, ať to zveřejní. Aby se ten politik už nikdy nemohl do politiky vrátit, protože to je nefér a já si myslím, že ubližuje nejen obcím, ale i občanům, protože jim způsobuje peklo.

Před pár dny v pořadu Reportéři ČT byla reportáž o fondu hejtmana, o tom jak nespravedlivě a nehospodárně se s těmi penězi nakládá. Viděla jste tu reportáž?

Přiznám se, že neviděla, na Reportéry nekoukám, jen jsem si ráno přečetla monitoring. Reportéři tuším dva měsíce pobíhali po kraji, sbírali informace a nám dávali na kraji otázky. My jsme odpovídali, ale zároveň jsme ty odpovědi dávali k dispozici novinářům i občanům, aby věděli, na co se ptají a jaká je naše odpověď. Odpověď byla vesměs odborná, s důkazem, takže jsme se neměli za co stydět. Některé ty otázky byly opravdu zcestné, nezakládaly se na pravdě... Třeba jistá firma prý vysoutěžila strašně moc peněz. My jsme dokazovali, že je to naopak, že peníze vrací. Navíc jsme sečetli všechny její zakázky od roku 2004 do roku 2011 a ten součet neodpovídal.

Více:

Vaňhová (ČSSD): Útoky Paroubka neberou konce 

A řešili jste to nějak, pakliže máte pocit, že Česká televize říká nepravdu?

Víte, ono se to těžce dokazuje. Pár lidí vám zavolá: „Už je tady zase Vrána." Pan Vrána velmi často navštěvuje Chomutovsko. Divili jsme se, že lidé odpovídali, pak se jejich odpovědi sestřihávaly, oni řekli, že tam vyzněli s prominutím jako pitomci a že už nikdy panu Vránovi odpovídat nebudou. To samé se dělo vždycky mně, takže já se přiznám, že ani já bych panu Vránovi na otázky neodpověděla.   

Ale zazní-li prokazatelně nepravda, já být hejtmanem, tak se bráním.

My se bráníme. Máme svoji webovou televizi, my chceme veškeré otázky na ní zodpovědět, chceme, aby regulérně zaznělo, jak se ve skutečnosti věci mají a samozřejmě také chceme občanům říci, na co se peníze používají, jaká jsou pravidla, kdo si může zažádat o dotaci, jakým způsobem ji vyúčtovat, děláme si tabulky, grafy... Tak třeba teď vydání krajských novin bude obsahovat vysvětlení, jak se člověk může dostat k fondu hejtmana, budou tam tabulky, jaký okres kolik podal projektů a kolik jich získal. To je totiž také důležité: Některé okresy podaly třetinu projektů a pak nelze posuzovat množství schválených projektů. Dám příklad: Jestliže někdo podá 150 projektů a někdo 30, tak samozřejmě to musí být úměrné počtu projektů podaných. Nemůže někdo říci, já podám deset projektů a pět jich z toho dostanu, a někdo jich podá 300, tak jich má dostat pět? Tak to je přeci špatně.

A Jiří Paroubek, důležitá postava vašeho regionu... Jak často se s ním dostanete do křížku?

Někde jinde bydlím a někde jinde chodím stříhat pásky - takhle já bych viděla pana Jiřího Paroubka. On je rozdíl v tom kraji žít, pracovat, bydlet tam a setkávat se s problémy lidí, než tam jednou za týden přijet na odpoledne. Nemohu říci, že bych se s panem Paroubkem potkávala, vzhledem k tomu, že už jsme se strašně dlouho neviděli, protože na zastupitelstva pan Jiří Paroubek nechodí, když zvu poslance a senátory na setkání, třeba teď s panem prezidentem, také nepřišel, takže ze všech setkání se pan Paroubek omlouvá, anebo se neomluví a nepřijde. Takže jestliže má zájem být hejtmanem Ústeckého kraje, měl by mít větší zájem se potkávat s vedením úřadu, s odborníky, s ostatními poslanci, anebo s problémem, který právě Ústecký kraj řeší. A to se neděje.

Sledujeme TÉMA Paroubkova nová strana 

Slyšel jsem, že na pravou ruku pana Paroubka, pana Dimuna, bylo podáno trestní oznámení...

Tak na pana Dimuna a na ty jeho poslední články z jejich webu podali trestní oznámení paní Benešová, pan Arno Fišera a já. Je to trestní oznámení na pomluvy a poškozování osobnosti jednotlivých lidí. Nám už došla s panem Dimunem trpělivost. Jak říká farářka paní Benešová, už dvakrát jsme je upozorňovali, ať s tím přestanou, nepřestali, tak jsme vedení strany oznámili, že už toho máme dost a podali jsme jak trestní oznámení, tak žalobu na ochranu osobnosti. Já pana Paroubka neurážím, není to můj politický styl, proto se budu bránit všemi dostupnými prostředky.

Více:

Vaňhová (ČSSD): Vládní „NE" Ústeckému balíčku je špatnou zprávou pro slušné občany

Vaňhová (ČSSD): Legislativní balíček jako výsledek snahy bojovat proti extremismu

A jak je to s těmi balíčky?

My jsme schválili na zastupitelstvu jeden zákon a dvě novely zákona. To jsme museli poslat vládě s žádostí o projednání a schválení. Po tu dobu asi měsíce docházelo k připomínkování - oni to pouštějí na ten svůj web, za měsíc pak stáhli své připomínky, něco k tomu zpracovali, dali to na vládu, ta to zamítla. Důvodem prý byly některé pasáže, vláda řekla, že takhle ne, že tohle má dělat Ministerstvo práce a tohle zase Ministerstvo vnitra, takhle se z toho zkrátka vykroutili. A naši právníci, kteří to mimochodem dostali úkolem - asi před dvěma lety byla konference o extrémismu a z té konference bylo usnesení, že Ústecký kraj  - kromě manuálu, jak se mají starostové chovat, když je postihne tato situace,  na základě jejich požadavku zpracuje tyto zákony. Sociální, loterijní a trestní. Což jsme tedy zadali, najali si v rámci té konference právníky, kteří to pak rok a půl zpracovávali. A to tak, že kdykoliv byl zákon ve sněmovně změněn, nebo byl někde přílepek, tak oni to museli vytáhnout, sladit se všemi zákony v ČR, takhle to pořád upravovali, až se dostali k verzi, kdy jsme my řekli  - tak teď už to předložíme. Tak se to předložilo zastupitelstvu, schválilo se to a poslalo se to. Jenže - na příklad přesně ten den, kdy my to poslali, byl ve sněmovně schválen loterijní zákon. A my jsem zjistili, když jsme ho porovnali, že v několika bodech ho máme my lépe zpracovaný, srozumitelněji, v jednodušší formě, že víc fandíme starostům než oni... Tak jsme řekli, tak takhle ne. Sociální zákon, ten třeba vůbec nemají a tvrdí, že ho má zpracovat Ministerstvo práce a sociálních věcí a to ho nemá zpracovaný... Ten občan nebo starosta přece nebude čekat, až si někdo z vlády sedne a začne zpracovávat zákony. Všechny ty zákony jsou propojeny s ostatními a naši právníci se snažili zachytit vše, co se dělo ve sněmovně. V tuto chvíli máme na stole jejich připomínky, které naši právníci už stihli rozbít a říci, v čem budeme pokračovat a do konce  2. listopadu my vytáhneme z toho loterijního zákona, co neudělali oni, znovu ho schválíme zastupitelstvem a budeme ho chtít prosadit. Myslím, že naše zákony jim vadí především v tom, že jsou z dílny ČSSD, a ne ODS.

Jana Vaňhová se narodila v roce 1955. Maturovala v roce 1974 na SEŠ - obor všeobecná ekonomika. Při zaměstnání si doplňovala vzdělání na karlovarské Střední pedagogické škole. V letech 1997- 2002 studovala na Univerzitě Karlově v Praze obor učitelství, studium přerušila. V polovině sedmdesátých let pracovala v zařízeních pro mládež jako vedoucí metodického střediska. V letech 1977 - 1986 zastávala funkci vychovatelky na Základní škole v Klášterci nad Ohří. Po návratu z mateřské dovolené učila na základní škole výtvarnou výchovu a němčinu. Do sociální demokracie vstoupila v roce 1998 a o rok později se stala předsedkyní MO ČSSD v Klášterci nad Ohří. Od roku 2002 je předsedkyní chomutovského Okresního výkonného výboru ČSSD. Od roku 2002 byla čtyři roky asistentkou poslance PSP ČR. Přes tři roky zastávala funkci místopředsedkyně ČSSD zodpovědnou za organizace vně strany. Před zvolením do funkce hejtmanky Ústeckého kraje byla dva roky náměstkyní primátorky statutárního města Chomutov.  26.listopadu 2008 byla krajským zastupitelstvem zvolena hejtmankou Ústeckého kraje.

Další rozhovory Na hraně s Xaverem ZDE
Jsme pod nadvládou bulvárních kreatur. Shodí klidně i vládu, tvrdí Martin Michal
Vrchní exekutorka lidem: Neplatíte a pak nám nadáváte
Paroubek odkryl karty: Na Hrad Zeman. A čekám na chyby ČSSD
Senátor Čunek: Lidi vezmou na nepřizpůsobivé vidle. Tak to dopadne

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…