Docent Valenčík nad volebními výsledky: Lidé řekli, že chtějí změnu. Kdo si myslel, že bude moct dál krást, teď jen kouká. Parazitní ČSSD plná mafií a tunelů si ten výbuch zaslouží

22.10.2017 9:57

ROZHOVOR „Vedení naprosto selhalo. Ze sociální demokracie se stala strana parazitní a bude velmi obtížné ji zachránit,“ další nářez dostává ČSSD od vysokoškolského pedagoga a publicisty docenta Radima Valenčíka. A že si snad tak bídný volební výsledek ani nezasloužili? Ale zasloužili. Ovšem s kým ANO složí koalici? Podle Valenčíka se jim do počtu mohou hodit lidovci. Akademik zároveň upozorňuje: „Některé politické strany budou výrazně nestabilní z hlediska přeskupování po volbách. To bude nový fenomén na úrovni rozpadu bývalého Občanského fóra, jen tentokrát postihne více stran.“

Docent Valenčík nad volebními výsledky: Lidé řekli, že chtějí změnu. Kdo si myslel, že bude moct dál krást, teď jen kouká. Parazitní ČSSD plná mafií a tunelů si ten výbuch zaslouží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb?

43%
57%
hlasovalo: 10176 lidí

Když jste hovořil před pár měsíci o tom, že předpokládáte vítězství ANO, zmínil jste také, že volit Babiše znamená odmítnout selhání establishmentu. A teď vidíme výsledek: Vítězství ANO, debakl ČSSD, výrazný úspěch SPD a Pirátů, v podstatě i STAN. Když už máme před sebou čísla, co vy na to?

To je snový výsledek, z říše snů v několika aspektech. Začnu sebekriticky tím, co jsem nepředpokládal. V únorové prognóze jsem předpokládal, že Piráti a TOP mají určitou šanci se dostat do sněmovny, ale vyslovoval jsem pochybnosti. Takový výsledek Pirátů jsem ale neočekával. Je to velmi pozitivní z jednoho důvodu. Výsledek Pirátů je dán tím, že se do voleb zapojila mladá generace a vyjádřila, jak to cítí. Samozřejmě že mají k Pirátům nejblíž, když selhávají všechny ostatní strany. Je nesmírně dobré, že mladá generace vstoupila do politiky, bude moc sledovat, jak se vše bude uvnitř Pirátské strany vyvíjet, jakou roli bude hrát, jak bude odpovídat jejich představám, co budou dělat. To považuji za velmi pozitivní.

Říkáte výsledek z říše snů, jak to myslíte? Můžete být konkrétnější?

Žijeme v době přelomové, bohužel stereotypní setrvačné pohledy na to, jak se svět bude vyvíjet dál, jsou liché. Ti, kteří ztratili moralitu, racionalitu a myslí si, že tak, jak bylo, bude i do budoucna, že budou moct podvádět lidi a krást, se mýlí. Takto to dál nepůjde. Lidé si vše uvědomují a chtějí změnu. Změnu chtějí mladší i starší a našli si reprezentanty změny. Třeba volbou budou zklamaní, ale to nevadí. Lidé byli vtaženi do hry v mnohem větší míře, než bych čekal. Lidé chtějí změnu a uvidíme, co se bude dít dál.

Mám dojem, že vy jste s výsledkem celkem spokojen…

Ke spokojenosti vždycky leccos zbývá. S některými momenty nejsem spokojen. Myslel jsem si, že KSČM získá vyšší procento hlasů, prognózoval jsem těsně nad deset procent. Někteří byli optimističtější, ale já jsem říkal: Ne, i komunistická strana bude potrestaná za svou bezprogramovost. Za to, že se nechová jako programová strana. Jejich vedení se v podstatě podařilo dosáhnout jejich snů, že bude stranou establishmentu, když už to bylo pozdě. Je to stabilní strana, která má zkušenosti, opírá se o určité racionální vidění světa, ať se to někomu líbí, nebo ne, ale programová strana musí být programová a jinak to prostě nejde.   

V Lidovém domě nebylo příliš veselo. Ministryně Marksová se nedostane do Poslanecké sněmovny… Zasloužila si ČSSD tento výsledek?

Po pravdě řečeno, ano. Dělal jsem maximum pro to, aby šla ČSSD do voleb alespoň s trochu přijatelným programem. Programová strana není strana, která v době, kdy se hromadí problémy, postaví program na slibech, často míněných nevážně, a nikoli na identifikování a analýze problému. Chyba začala po krajských a senátních volbách, kdy sociální demokracie nereagovala na tehdejší propad a místo toho dělala politiku stereotypu, legalizování zhora krajských mafií, které opravdu tunelovaly republiku. Pak se ukázalo, že tunelují republiku ve velkém. Vedení naprosto selhalo, ze sociální demokracie se stala strana parazitní a bude velmi obtížné ji zachránit.

Premiér Sobotka má obavy, co bude se sociálním státem, když takto oslabila sociální demokracie. Sdílíte je také?

Bojí se o privatizaci zdravotnictví atd. A to, že pod jeho přikrytím zprivatizovali sociální demokracii ti největší darebáci, toho se nebojí? Ten člověk je pro mě naprosto nedůvěryhodný.

Jaroslav Faltýnek sdělil, že ke koaličnímu jednání nejdřív osloví současné koaliční partnery. Dokážete si představit, že bychom měli vládu ve stejném složení, jen s jiným rozložením mandátů?

Asi ne. I KDU-ČSL je stranou vyčichlou. Ta bude muset hledat sama sebe. Prognózoval jsem v únoru a předpokládám, že se to stane, že současné vedení KDU-ČSL bude vystřídáno. Pan Bělobrádek slíbil, že když dostanou méně než v minulých volbách, a to dostali, že se vzdá vedení… Ještě jsem neslyšel jeho prohlášení, ale snad je to chlap. V tom případě vidím jednání mezi Čunkem a Babišem jako reálné, ale to je nepodstatné. V současné době některé politické strany budou výrazně nestabilní z hlediska přeskupování stran po volbách. To bude nový fenomén na úrovni rozpadu bývalého Občanského fóra, jen tentokrát postihne více stran. Těch proměnných je ve hře více. Jedna věc je ovšem konstantní. Tato volba byla tak výrazným výsledkem protestním!

Vždyť si uvědomte i ten fantastický úspěch ODS… To je jediná politická strana tradiční, která zaznamenala jakž takž přijatelný výsledek, a to bylo tím, že se tvářili euroskepticky, alespoň hráli tu hru a nepřiznali se ke globálnímu slouhovství sil, které zavedly svět do současné situace. Vždyť v Katalánsku nebo na Ukrajině je situace tragická, připomeňme zlikvidování států, jako jsou Libye a Sýrie. Těmto silám tato strana také sloužila, nicméně projevila zdravý euroskepticismus a byla za to voliči odměněna. I ona částečně patří do protestní volby.

Tuto skutečnost bude muset respektovat nejen budoucí politická reprezentace, ale má dopad na celou Evropu. Vždyť jsme v souvislosti s volbami úplně přehlédli, že došlo kromě toho, co se děje v Katalánsku, i k další věci, že summit EU v podstatě zrušil tiché utajované směřování od Lisabonu k federalizaci Evropy a musel ustoupit po rakouských volbách. Teď se k tomu přidaly dost výrazné protestní volby v České republice, možná ještě výraznější než v Rakousku, a to bude mít význam i pro vývoj v Evropě. 

Zmiňujete aspekt názorů politických stran na vztahy s Evropskou unií. Ale co se týká hnutí ANO, těžko říci, zda si v souvislosti se zahraniční politikou voliči dokázali vytvořit konkrétní jasný obraz. Co nejvíc zapůsobilo na voliče, že dali hlas hnutí Andreje Babiše?

To je jednoduché. Nedávno jsem slyšel Marka Bendu, a to je zkušený politik, tak to opravdu myslím. On říkal, že nechápe, jak se mohlo ANO stát symbolem protestní volby. Vždyť oni vyrobili ANO jako stranu protestní volby! Ti největší darebáci, kteří tady připouštěli největší slouhovství největším lumpárnám, se spikli proti ANO. Oni ho vyrobili.

Jaký je podle vás nejpravděpodobnější další vývoj? Kdo s kým proti komu?

To je předčasná otázka. Prezident Zeman si ne náhodou vyhradil celý měsíc, aby ukázal, jak se to bude vařit. Určitě měl informace, protože k vnitřnímu přeskupování může dojít ještě dřív, než někdo bude pověřen sestavením vlády. Pochyboval bych o tom, že jsou tam samí poctivci. Při hlasování o důvěře nemusí někdo přijít. Poslanců Babiš zase nepotřebuje tolik. Já bych spíš sázel na to, že dojde ke koalici s lidovci, protože Babiš nebude chtít vedle sebe nikoho silného, nikoho zprofanovaného a nevypočitatelného a potřebné hlasy doplní ti, kdo včas rozpoznají příležitost.

A koalice ANO s SPD? Jistě, bez další strany jim to nevyjde…

Je to jedna varianta. Myslím si, že s ní bude Babiš chvilku váhat, nepotřebuje nikoho silného, potřebuje někoho slabého do počtu.
Mimo jiné, Babiš ztratil dost, když v té poslední velmi reprezentativní debatě, kam přišel trochu unavený po diskusi se Zaorálkem, přecenil své síly. Legitimizoval Zaorálka v té první diskusi a druhá chyba byla, že, jak byl unaven, tak se v České televizi pustil do Okamury místo toho, aby reagoval s nadhledem. Jsou to drobné taktické chyby, ale ztratil pár desetinek, které mohly chybět k jednomu či dvěma mandátům a naprosto zbytečně vyzdvihl Okamuru.

Zaznívaly názory, že by Piráti měli raději zůstat v opozici, a to s odkazem na zkušenost Zelených z dob Martina Bursíka nebo Věcí veřejných Víta Bárty, což by prý pro ně mohlo být poučením. Je opozice pro Piráty opravdu výhodná?

Jak znám Bartoše, asi půjde touto cestou. Můžu mít k jeho názorům výhrady, ale on je relativně zodpovědný člověk. Bude chtít vybudovat stranu, která bude běžcem na dlouhou trať. Nechme se překvapit. To, že se ale dostali do parlamentu, je, jak už jsem říkal, strašně důležité pro mladou generaci. Budou sledovat politiku, a to je nesmírně cenné. Je to živý proces, který bude velmi poučný i pro mě. Přestože jsem prakticky denně v kontaktu s mladými lidmi jako vysokoškolský učitel, i pro mě bude nesmírně zajímavé, jak se s tím ta strana popere.

Teď bude mimořádně důležitý vývoj uvnitř stran, protože některé se s výsledkem budou muset vyrovnat, a pokud ne, jdou pod čáru ponoru. Důležité bude i přeskupování mezi stranami. Ale, jak jsem upozorňoval celý uplynulý rok… Nelze předložit vítězný program bez identifikování příčin problémů a cest k jejím řešení. Teď bude hrát klíčovou roli, co ze stran kdo získá, a pak přijde otázka realistické srozumitelné vize. Vývoj nemůže jít setrvačností. A kdo odhalí hádanku dějin, o jakou změnu v současné době jde a jak ji srozumitelně vyložit, ten vyhraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…