Doufám, že se konečně zbavíme samovládce Ratha, říká místostarosta Neratovic

31.03.2012 19:33

ROZHOVOR Jsem celoživotní optimista, takže doufám, že vyhraje pravice a Středočeský kraj se konečně zbaví samovládce v podobě hejtmana Ratha, řekl ParlamentnímListům.cz místostarosta Neratovic Tomáš Hrodek (ODS).

Doufám, že se konečně zbavíme samovládce Ratha, říká místostarosta Neratovic
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Pane místostarosto, co říkáte na rezignaci ministra školství? A jaký je Váš názor na to, že je to již osmý ministr, který opouští Nečasovu vládu? Jak byste hodnotil její fungování?

Rezignace ministra školství pana Dobeše mne nijak nepřekvapila. Myslím si, že to byl nevyhnutelný krok, neboť problémy s čerpáním dotací z EU pro resort školství byly opravdu velké. To, že pan ministr odůvodňoval svůj odchod slovy, že hají čest a platy učitelů, byla podle mého výmluva, ale dlužno podotknout, že mu to jistě dost lidí věřilo.

Ministr by měl být především velice schopný manažer. To, že vládu pana premiéra Nečase již opustilo osm ministrů, může mít několik důvodů. Mne napadají dva základní. Prvním z nich je, že ministr ve své roli manažera prostě selže a tak musí odejít, to je v komerčním prostředí naprosto běžná věc, takže proč by to tak nemohlo být i ve vrcholové politice? Druhý důvod, který mne v této souvislosti napadá je to, že daný ministr je takzvaně „politicky nevyhovující“. S tímto důvodem se neztotožňuji, ale dovedu si představit, že to někdy bohužel jinak vyřešit nejde.

Co se týká fungování současné vlády, zastávám ten názor, že se jí podařila spousta dobrých věcí. Bohužel média toto nezajímá a prahnou pouze po skandálech.

Vláda také spustila řadu reforem. Jak byste reformy hodnotil? Jak konkrétně se dotkly obyvatel Neratovic?

Já osobně jsem rád, že se vůbec s reformami začalo. Samozřejmě ne všechny jsou dokonalé, ale kdo nic nedělá, nic nezkazí. Tak například jsem rád za sociální reformu. Na druhou stranu zde právě spatřuji dost velké nedokonalosti. Nově se stanoví, že dlouhodobě nezaměstnaní budou muset vykonávat veřejnou službu, ale současně je zde ustanovení „až do dvaceti hodin týdně“. To je podle mého názoru špatně. Pokud je někdo nezaměstnaný několik let, je pravděpodobné, že tomu tak bude i nadále a tudíž si myslím, že pokud chce příspěvek v nezaměstnanosti, musí si ho ve veřejné službě odpracovat. Toto je podle mého názoru jediný lék na to, jak zbavit stát parazitujících občanů, kteří prostě pracovat nechtějí.

Již v loňském roce informovala naše redakce o výsledkách analýzy sdružení Arnika, jenž shrnuje, že Středočeský kraj je na třetím místě v počtu velkých průmyslových zdrojů znečištění. A právě Spalovna Neratovice, podle analýzy zvýšila o více než sto procent emisi látek nebezpečných pro lidskou reprodukci. Jaký je na analýzu Váš názor, a snažíte se zvýšení úniku rakovinotvorných látek nějak zabránit?

Víte, já jsem k podobným průzkumům trochu skeptický. Již mnohokrát se ukázalo, že podobná sdružení a neziskové organizace jsou placené z „různých zdrojů“ a často přizpůsobují pravdu tak, jak je zrovna potřeba. Já jsem se mimochodem v oblasti chemie a chemického průmyslu pohyboval před nástupem na radnici a mohu Vám s čistým svědomím říct, že dodržování velice přísných limitů je často kontrolováno a při porušení se udělují pokuty v řádech stovek tisíců až miliónů korun, takže si podniky toto velice hlídají. U Spolany (kterou jste jistě měla na mysli) žiji již třicátým rokem a mohu konstatovat, že se v Neratovicích děti rodí a Neratovice jsou nazývány městem zeleně, takže to s tím životním prostředím zde opravdu nemáme tak špatné, jak to někdy bývá vykreslováno. 

Do čeho bude město letos investovat?

Město Neratovice letos bude investovat 28 miliónů korun ze svého rozpočtu. Z této částky jde deset miliónů do oprav městského majetku, tři miliony na realizaci opatření vyplívajících z energetických auditů a zbytek na novou výstavbu. Z těch nejdůležitějších stavebních akcí mohu zmínit například kompletní rekonstrukci 1,5 km dlouhé ulice Na Výsluní, zbudování nového veřejného osvětlení v jedné části Neratovic v tzv. „starých Neratovicích“, zbudování nového dětského hřiště, nebo vznik nových a pro město důležitých parkovacích míst.

Jak by podle Vás mělo vypadat město, kde se lidem dobře žije a nemusejí odcházet jinam?

Podle mého názoru by takové město mělo poskytovat svým obyvatelům veškerou infrastrukturu, která je k životu potřebná. To znamená školky, školy, obchodní vybavenost, fungující úřad, kulturu, sportovní vyžití a samozřejmě i kus přírody. Toto vše Neratovice svým občanům mohou nabídnout.

Jak podle Vás dopadnou krajské volby?

Jsem celoživotní optimista, takže doufám, že vyhraje pravice a Středočeský kraj se konečně zbaví samovládce v podobě hejtmana MUDr. Ratha.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…