Druhý muž z prezidentovy strany: Řada kroků EU směřuje k potlačování práv a svobod člověka. Nechci přihlížet, jak se z Prahy stává ghetto...

10.04.2018 19:02

ROZHOVOR Máme úplně stejné logo jako SPD, takže mi mnoho lidí - bohužel nesprávně - gratulovalo k úspěchu v parlamentních volbách. Voliči si nás prostě pletli. To říká první místopředseda Strany práv občanů - Zemanovci, v níž se při nedávném sjezdu změnilo vedení, Petr Šmíd, jenž je náměstkem hejtmana Ústeckého kraje. Hovoří hlavně o dalším směřování prezidentovy strany.

Druhý muž z prezidentovy strany: Řada kroků EU směřuje k potlačování práv a svobod člověka. Nechci přihlížet, jak se z Prahy stává ghetto...
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Nový první místopředseda SPOZ Petr Šmíd

Strana práv občanů Zemanovci ve volbách pohořela. Co plánujete?

Hlavně chceme změnit povědomí o straně. Musíme se vrátit ke kořenům. Nejen k názorům pana prezidenta, za kterými stojíme. Ale měli bychom se vrátit k tomu, že jsme Strana práv občanů. Občanských práv, která jsou pošlapávána, je mnoho. Z Evropské unie nám přichází jeden diktát za druhým. Neustále nás někdo bombarduje dalšími nařízeními. Posílají na nás neziskové organizace, které omezují další naše práva. To je špatně. Chceme zase zvednout vlajku a začít bojovat za práva spoluobčanů.

Také je třeba spolupracovat se stranami, které jsou s námi na stejné vlně. Tedy s SPD a v některých oblastech s KSČM, ČSSD a dalšími. Ale i s některými politiky, například Václavem Klausem mladším z ODS. Jsou před námi zásadní rozhodnutí a pouze soustředěným tlakem můžeme odolat diktátu EU.

Dobře. Řekněte tři hlavní témata, na kterých chtějí Zemanovci stavět svou budoucnost?

Na našem nedávném sjezdu jsem řekl, že jsem rád, že SPD ve volbách uspěli, Tomio Okamura udělal svou práci a uchopil naše témata lépe než naše tehdejší vedení. Nedokázali jsme prezentovat ta témata tak poutavě, abychom byli pro voliče zajímaví. Máme velmi podobný program a kromě eurooptimismu, který nyní řada z nás opouští, tam už nebylo nic, na čem bychom se neshodli. Máme stejné logo jako SPD, takže mi mnoho lidí - bohužel nesprávně - gratulovalo k úspěchu v parlamentních volbách. Voliči si nás prostě pletli.

Přesto máme potenciál být na politické mapě naprosto jedineční. Co může být pro občana víc, než strana, která hájí jeho práva? Zemanovci tu musí být od toho, aby tato práva hájili. A tři zásadní? Tak například se nám nelíbí způsob fungování České televize, neprůhledné financování a zmanipulované zpravodajství. Také hlásáme stop nelegální migraci a odmítnutí Dublinských dohod. A tím nejzásadnějším tématem je pro nás přímá demokracie ve všech formách.

Nebyla prohra ve volbách způsobena také tím, že jste vše vsadili na jednoho koně. Tedy na zábavného, ale voliči ne moc přijímaného Františka Ringo Čecha?

Ringo Čech byla dobrá volba. V té době jsme si to opravdu mysleli. Politika je hlavně postavena na chemii. Stejně, jako byste přišel na diskotéku či zábavu a potkal tam lásku na celý život. Na druhou stranu se to stát nemusí. Člověk může chodit celý život po diskotékách a nikdy lásku nepotká. Mysleli jsme si, že Ringo Čech k nám přitáhne spoustu lidí, kteří by ve volbách dokázali ovlivnit voliče. Nicméně se tento předpoklad nenaplnil.

Tehdejší vedení strany, ve kterém jsem figuroval, ale ve skutečnosti se mnou nikdo nic moc nekonzultoval, nedokázalo odprezentovat lídra do té míry, aby jej voliči dostali pod kůži. Nedostal se do televizí a potažmo všech médií. To je základní problém. Když nedokážete své myšlenky prezentovat na veřejnosti, tak jste v podstatě neviditelný. S novým předsedou, do nějž vkládám velké naděje, bychom mohli navázat na volební úspěch SPD. Jsem přesvědčen, že máme potenciál. Pokud zvedneme ze země právě ta práva občanů, máme šanci.

Ve volbách jste měli ve svém úzkém vedení dva muže, kteří stojí za prezidentem Milošem Zemanem. Martina Nejedlého a Vratislava Mynáře. Při volbě prezidenta v debatách několikrát padlo, že tito dva muži nemají moc velkou důvěru. Co vy na to?

Našich zakladatelů si samozřejmě vážíme. Každý jsme ve straně různě dlouho. Osobně jsem byl u položení základního kamene, kdy se strana ještě jmenovala občanské sdružení Přátelé Miloše Zemana. Zásadní z mého pohledu je, že více než padesát procent občanů má rádo svého prezidenta. Je řádně zvolený a náš potenciál je tedy teoreticky také padesátiprocentní. Pokud budeme propagovat jeho myšlenky, tak v krátké době, asi ne v letošních komunálních volbách, ale v krajských a parlamentních už bychom mohli mít velkou šanci.

A pokud se týče pánů Nejedlého a Mynáře, osobně oba znám. Nyní je na ně vyvíjen neustálý mediální tlak, pořád je někdo dehonestuje. Tito kolegové nikdy nebyli z něčeho obviněni a natož odsouzeni. Takže proč se o tom bavit? Toto obviňování jsem chápal jako uměle vytvořený bič na pana prezidenta, aby nevyhrál volby.

No, je třeba dodat, že externí poradce prezidenta Nejedlý se účastní všech strategických jednání, přičemž za něj Rusové zaplatili dluhy, a kancléř Mynář nemá prověrku. Vy je opravdu nevnímáte jako bezpečnostní riziko?

Já takové informace nemám. A kancléř Mynář? Ten tu prověrku nepotřebuje. Zákon to nevyžaduje, takže to je stejné, jako kdybyste jezdil na kole a udělal si řidičák na náklaďák. Není to třeba.

Právě oni dva jsou v čele s prezidentem Zemanem dlouhodobě kritizováni za to, že ohýbají Pražský hrad ke vstřícnějšímu postoji k východu. Jak to vnímáte?

To je naprostý nesmysl. Prezident stejně jako já a všichni, co to s touto zemí myslí dobře, realizuje politiku, podle níž by střed Evropy měl obchodovat se všemi. My bychom si neměli hrát na velmoc a určovat chod světa. Měli bychom se chovat jako Rakousko nebo Švýcarsko. Švýcarům je jedno, komu prodají čokolády. Jestli tady někdo někoho uráží za to, že mají naši lidé práci, tak sám uznáte, že to není fér.

Navrhujete do budoucnosti těsnější spojení SPO s SPD. Do jaké míry je ale vaše strana s SPD opravdu zajedno třeba ohledně referenda o setrvání v EU?

Jsem bytostný demokrat. Opět jsme u práv občanů. Lidé musí mít svobodnou volbu vyjádření názoru. Jestliže jsme do Evropské unie vstupovali na základě referenda, tak proč z ní takto i nevystoupit. A pokud se kolem sebe rozhlédneme, tak v Rakousku, Itálii, Holandsku, všude získávají navrch strany, které mají oprávněné obavy o to, jak se bude Evropa vyvíjet dál. Lidé se bojí terorismu, nebezpečí v evropských městech, bojí se o rodiny či vlastně vůbec žít ve své vlastní zemi. Ve chvíli, kdy jsou obavy lidí takové, mají právo referendum uspořádat. Každá strana, která jim k tomu dopomůže, je pro mě přátelská.

Takže jste pro vystoupení Česka z EU?

Osobně ani tak ne, ale podřídím se většinovému názoru. Řada kroků EU směřuje k potlačování práv a svobod člověka. Je to diktát, blíží se to způsobu rozhodování za komunistického režimu. Diktatura silnějších, co popírá práva jednotlivých národů, které nemají možnost říct, jak chtějí žít, je očividná a nesouhlasím s ní. Neumím si představit, že s klidným svědomím budu přihlížet tomu, jak se z Prahy stává ghetto stejně, jako se stalo z Paříže či Berlína. Mám velmi blízko do Drážďan a jeďte se tam podívat, jak to tam vypadá. Uprchlická vlna neskončila, bude pokračovat. A když nás někdo chce trestat za vlastní názor, tak si to nenechme líbit.

Proč se do názvu strany SPO vrátilo Zemanovo jméno?

Prezident nám doporučil, abychom nepoužívali jeho jméno v názvu v době, kdy vrcholila kampaň proti němu. Nechtěl nám ubližovat, neboť ví, že jsme jeho příznivci. Upřímně jsme za něj bojovali, chodili jsme po náměstích a sháněli pro něj podpisy. Jsme prostě přátelé. Když jsme jej tedy požádali, jestli bychom opět nemohli používat jeho jméno, tak na to přistoupil a my jsme za to velice rádi. Má velkou podporu mezi lidmi a naše strana prezentuje hlavně jeho myšlenky už z principu. Navíc máme shodné logo s SPD včetně vizualizace, takže se chceme odlišit, abychom nedopadli ve volbách znovu jako loni ke konci roku. Naše vztahy s SPD jsou nicméně naprosto korektní a třeba v Ústeckém kraji až přátelské a nejde tedy o žádný souboj, jde jen o určité odlišení.

Do vedení Zemanovců se dostal Lubomír Nečas. Je to opravdu osobnost, která osloví voliče?

Je to člověk vzdělaný, uznávaný, kvalitní. Jsme připraveni, protože začínáme vlastně znovu, k němu další nové a uznávané osobnosti najít. Budeme hledat v regionech lidi, kteří osloví ostatní.

Doteďka jste ale měli takových osobností zoufale málo. Například generál Hynek Blaško má dobré jméno mezi vojáky...

Ano, generál Blaško je výraznou tváří Zemanovců. Nicméně uděláte akci či zásadní prohlášení a stanete se z pohledu voličů zajímavou osobností. Taková je realita a předchozí vedení na to zapomínalo. Osobně můžu prohlásit, že jsem připraven zvedat kontroverzní témata a mluvit o nich s lidmi. Naše strana má své místo v českém politickém spektru a je to závazek. Chci, abychom byli vidět.

Dříve jste byl i v sociální demokracii. Jak vnímáte úpadek ČSSD?

Podobnou otázku jsem dostal na mítinku, před tím, než se stal Miloš Zeman poprvé prezidentem. Stál tam člen ČSSD a říkal, že jsem přeběhlík. Miloš Zeman si vzal mikrofon a prohlásil: "Tady pan Šmíd jde přesně v mých šlépějích. Byl jsem v ČSSD, na základě zkušeností se spolustraníky a stranou jsem musel přehodnotit své kroky a vystoupit ze sociální demokracie." Měl jsem to stejné. Chci, aby SPO zastupovala všechny poctivě pracující občany, jejich děti i prarodiče, což současná ČSSD nedělá.

Lidé jako Dientsbier či Sobotka rozhodně nepřinášeli plusové body ČSSD, protože se odvrátili právě od lidí práce. Pokud takhle bude strana pokračovat, tak už se na své místo nejsilnější levicové partaje nevrátí. Je tam celá řada slušných lidí, například Jaroslav Foldyna, ale je třeba úplně změnit cestu, kterou strana nastoupila. Třeba snahy zbavit poslance SPD některých funkcí v Poslanecké sněmovně jsou hloupé a z hlediska obrazu ve společnosti škodlivé.

Nyní padla možnost koalice ČSSD s ANO ve vládě. Jakou vidíte perspektivu, že Babišova vláda dostane důvěru Poslanecké sněmovny?

Uvidíme. Nejčistší by byla vláda těch, co již zpočátku Babiše podpořili, a bez nichž by se neobešel, takže s podporou SPD a KSČM. Ostatně bez nich by ani první vládu nedal dohromady. Když se bude chtít spojit s ODS či TOP 09, tak by to bylo minimálně neetické. Pokud se bude chtít zachovat férově, tak bude muset vsadit na SPD a KSČM.

Někteří spoluobčané mluví v této souvislosti o smrti demokracie. Vlády oligarchy s antisystémovými stranami se obávají...

SPD není rasistická strana. Jen se v křesťanské zemi brání proti islamismu. Některé nešťastné výroky sice padly, ale byly přesvědčivě vysvětleny. KSČM je téměř dvacet let po revoluci parlamentní stranou, která plní svou roli konstruktivní opozice. Státní převrat neplánují, znárodňování také ne. Podle mě se ani jedna z těchto stran nehlásí k ideologiím, které odsuzuji. Tyto strany uspěly v demokratických volbách a mnohem lépe, než strany, které o sobě hovoří jako o Demokratickém bloku. A podle zásad demokracie by měly nést i přímou vládní odpovědnost.
 

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…