Ekonom Sedláček se raduje: Hurá, odchodem Klause končí rozvratný euroskepticismus

13.01.2013 19:24

ROZHOVOR Bude pokračovat ve standardní proevropské politice a nevlivní ho rádci z východu. Navíc Česko opět nasedne na vlnu idejí Václava Havla. Prostě, Karel Schwarzenberg na Hrad. To si myslí populární ekonom Tomáš Sedláček, jenž byl v minulosti Havlovým poradcem a před třemi lety napsal knihu Ekonomie dobra a zla.

Ekonom Sedláček se raduje: Hurá, odchodem Klause končí rozvratný euroskepticismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Tomáš Sedláček

Překvapilo vás, že se Karel Schwarzenberg dostal do druhého kola prezidentské volby?
Určitě. Neočekával to podle mě nikdo. V posledních průzkumech měl osm procent a najednou tohle. Doufal jsem, že se něco takového stane, ale že ten rozdíl mezi prvním a druhým bude až tak nízký, je překvapením pro všechny.

Schwarzenberg je součástí vlády, která zdvihla daně a provádí antisociální reformy. Nemáte s tím problém?
To není dobrý argument do prezidentské kampaně. Prezident, jak známo, se na těchto věcech aktivně nepodílí. Je v úřadě na něco jiného, než na zvedání či snižování daní. Je zde od toho, aby nás dobře reprezentoval. U Karla Schwarzenberga je mnohem menší riziko, že bude dělat chyby. Takže daně je téma, co se hodí do parlamentních voleb, ale nikoliv do prezidentských.

SLEDUJEME téma: PŘÍMÁ VOLBA PREZIDENTA

Nicméně je to součástí jeho osobní historie…
Souhlasím s tím, že některé reformy vlády jsou zmatené. Ale uvědomte si, co dělala vláda Miloše Zemana. Vzpomeňte na kauzu Olovo, vyhrožování novinářům a tak dále. Nikdo snad nepochybuje, že by Karel Schwarzenberg a jeho okolí mělo osobní finanční zájmy na úkor jiných. A to jsou věci v tuzemské politice řídké.

Nevadí vám, že za zády Schwarzenberga stojí mocný a kontroverzní Miroslav Kalousek?
Co se týče reformní energie, tak Kalousek tento proud zastupuje a dost dlouho. Kdybych byl schopen oddělit jeho politické od hospodářských činů, tak těch vyslovených chyb moc nebylo a směr, kterým se rozhodl jít, je správný. To, že jsou v politice lidi méně a více sympatičtí je její úděl. Podle mě to není Schwarzenbergova zátěž. Jsou spolu pravda v jedné straně, ale Kalouskův vliv není až tak velký.

Více rozhovorů pro ParlamentníListy.cz čtěte ZDE

Jak nahlížíte na to, že za Schwarzenbergova ministrování mělo Česko trojí zahraniční politiku?
Teď bude mít příležitost pokračovat v té nejlepší zahraniční strategii a to jsou myšlenky Václava Havla. Vždyť česká zahraniční politika nebyla nikdy respektována víc než za něj. Nikdy jsme neměli tolik otevřených dveří a nikdy za nimi nestálo tolik lidí, kteří si chtěli s Havlem potřást rukou. Karel Schwarzenberg může na tuto tradici dobře navázat, vždyť byli spolupracovníci. Teď bude mít mnohem volnější ruce prosazovat klidnější a standardnější proevropskou politiku, která nebude nést punc kontroverznosti. I v druhém kole budu volit kandidáta, u něhož bude hrozit menší riziko průšvihu.

Opravdu si myslíte, že je prounijní politika na místě?
Určitě. Podívejte se na Slovensko a většinu západních zemí. Stejně jako za americkou krizi nemůže dolar, tak za evropskou krizi nemůže euro. Svádět to na euro je krátkozraké. Jsme srdcem Evropy a patříme do ní. Nejen, že Evropa slouží nám, ale i my sloužíme Evropě. Ti, co říkali, že do roka roztajeme jako kostka cukru a přijdeme o suverenitu, se ukrutně mýlili. Pravý opak je pravdou.

Takže jste pro mnohem větší integraci do struktur Evropské unie?
Naše malá otevřená ekonomika může z větší integrace jen těžit. Historicky, když jsme si stavěli jakékoliv zdi se západem, tak se Česku nevedlo dobře a naopak. Nám východní, tedy ruská, vazba moc nesluší. Zahraniční politika se u nás przní desetiletí. Snažila se dostat z jakési země nikoho, což byla zóna, která zde zůstala po rozpadu satelitního impéria SSSR. Povedlo se to. Ale v posledních letech se podle mě naši zastupitelé snaží o to, aby všem dali najevo, že si zase nejsme jisti, kam patříme. Podle mě nejsme srdcem Evropy jen geograficky, ale i fakticky. Kdyby zde nebylo čtyřicet let komunismu, tak bychom byli zakládajícími členy Evropské unie. S odchodem Klause ten rozvratný euroskepticismus skončí a přestane se z Hradu šířit.

Miloš Zeman je naladěn prounijně, ale podle některých je člověkem s vazbami na Rusko. Je to chyba?
To nedokážu dost dobře posoudit. Říká se to a šušká. Je zřejmé, že Karel Schwarzenberg je mnohem evropštější kandidát. Jak ideově, tak i co se týče počtu jeho přátel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…