Elity nevnímají zájmy obyčejných lidí. Žádný radar USA v Česku. Dienstbier a ta jeho ochota přijímat uprchlíky... Jiří Paroubek tvrdě udeřil

04.12.2016 5:15

ROZHOVOR „Výměna ministrů po prohraných volbách je věcí zcela normální a také prospěšnou v případě některých tváří, které voličské hlasy určitě nepřináší, jako je například Jiří Dienstsbier s tou svojí ochotou přijímat uprchlíky, což rozhodně není většinovým postojem sociální demokracie,“ hodnotí poslední kroky Bohuslava Sobotky bývalý český premiér Jiří Paroubek. Ten si také myslí, že ČSSD by mohlo vrátit její dřívější popularitu, kdyby se zaměřila na témata, jako je například zavedení progresivní daně pro největší firmy monopolního charakteru, anebo pokud by aktivně vystupovala proti záměru Spojených států vybudovat u nás vojenské základny.

Elity nevnímají zájmy obyčejných lidí. Žádný radar USA v Česku. Dienstbier a ta jeho ochota přijímat uprchlíky... Jiří Paroubek tvrdě udeřil
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V současné době se v médiích spekuluje o tom, že byste chtěl znovu pomoci ČSSD k její dřívější popularitě. Co vás k tomu přivedlo, když jste už z ní jednou vystoupil a založil i jinou konkurenční politickou stranu? Tento váš návrat vítají mnohé krajské organizace, ale na druhé straně ta pražská není z toho vůbec nadšená, naopak, chce vám v tom prý zabránit. Jak se situace v tomto směru nyní vyvíjí? Vstoupíte opět do sociální demokracie a budete v ní zastávat odpovídající post vzhledem k vašim zkušenostem, nebo budete jen externím poradcem?

To jsou zatím velmi předčasné otázky, což jsem už řekl při rozhovorech i jiným novinářům. Já to zatím zvažuji. Není pro mne ani důležitý termín, kdybych se znovu měl stát členem ČSSD, jestli za 14 dní, před volbami či po volbách. A sociální demokracii mohu také pomáhat, i když nebudu jejím členem.

Jakým způsobem byste vlastně chtěl ČSSD pomoci, kterou nyní především drtí hnutí ANO? Máte už pro to zpracovaný určitý záměr?

Já už jsem dal sociální demokracii k dispozici své návrhy či nápady zejména v programové oblasti i ke změně toho obecného stylu vedení politiky. Také ve svých článcích a rozhovorech, které jsem poskytl, jsem vyjmenoval asi tak patnáct zásadních změn, jímž by se měla ČSSD věnovat. To jsou rozumy zadarmo, ale jestli má vedení sociální demokracie lepší návrhy, no tak je potom nemusí ani využít.

Premiér Sobotka se nyní zřejmě pokouší zvrátit nelichotivou pověst vedení své strany razantními kroky – výměnou ministrů. Domníváte se, že to byl od něj šťastný tah? Možná, že si touto změnou naklonil pražskou organizaci sociální demokracie, ale ocení jeho kroky některé krajské organizace a především pak veřejnost? Mohou být z toho ani ne rok před volbami nějaké pozitivní výsledky?

Výměna ministrů po prohraných volbách je věcí zcela normální a také prospěšnou v případě některých tváří, které voličské hlasy určitě nepřináší, jako je například Jiří Dienstsbier s tou svojí ochotou přijímat uprchlíky, což rozhodně není většinovým postojem sociální demokracie. Já to hodnotím pozitivně, jako snahu něco změnit k lepšímu, a tak to běžně funguje i ve vyspělých demokraciích. Většinou to ocení také voliči. A jestli to byly správné kroky a přinese to pozitivní body, se uvidí až v budoucnu. Ty změny ale přišly trochu pozdě, měly se provést hned po prvním kole senátních voleb, aby veřejnost viděla, že ČSSD se snaží určitými kroky o nápravu v rámci svojí sebereflexe.

Po krajských volbách znělo z mnoha stran, že sice ČSSD provádí pro většinu národa vstřícnou sociální politiku, nicméně body za to získává Andrej Babiš, který se paradoxně stále prezentuje svými názory jako vládní opozice, i když je místopředsedou vlády. Existuje pro sociální demokracii vůbec nějaký recept, jak by zvrátila tento negativní trend? A podaří se jí to do začátku nových parlamentních voleb?

Anketa

Vadí vám Babišovo EET?

31%
69%
hlasovalo: 12494 lidí

Já přeji sociální demokracii, aby se jí to podařilo, protože nechci tady mít super silnou stranu Andreje Babiše. Měla by ale také ukončit všechny spory s ním. Ty střety by se měly odehrávat mezi ní a pravicí, aby tak svými postoji získala levicové voliče. Měla by se zaměřit na témata, jako je zavedení progresivní daně u těch největších firem monopolního charakteru nebo vystupovat proti záměru Spojených států vybudovat u nás vojenské základny. Také by se mohla věnovat konkrétním legislativním úpravám, které by chránily spotřebitele. Velkým tématem je i silná koruna. Sociální demokracie vůbec nebojuje proti jejímu posilování ze strany České národní banky. Tady nejde jen o to, že se široké veřejnosti zdraží zahraniční zájezdy, ale komplikuje se i modernizace našeho průmyslu, protože dovozy nejnovějších zařízení se pak velmi prodražují. ČSSD o těchto záležitostech mlčí, a to si myslím, že je špatně.

Jaká se v sociální demokracii může vyvinout situace před jejím březnovým sjezdem? Premiér Sobotka je tvrdě kritizován za svoji slabost, ale na druhé straně se zatím nenašel žádný vhodný protikandidát na předsedu strany, v současné době z toho „vycouval“ i oslavovaný Jiří Zimola, jihočeský hejtman. A co znamená ohlášená kandidatura Jeronýma Tejce na post místopředsedy? Tandem dvou zarytých soupeřů – Sobotka a Tejc – si umí v čele ČSSD jen málokdo představit…

Já si myslím, že je celkem normální, když spolupracují lidé, kteří se zrovna moc nemusí a mají různé názory. Já jsem to také tak měl, všechny lidi kolem sebe jsem zrovna nemusel milovat, ale shodli jsme se na základních věcech a ve volbách měla pak sociální demokracie vynikající výsledky. Zdravá rivalita a konkurence někdy neškodí. Vím ale, že tato atmosféra se v ČSSD změnila, a to není vůbec šťastné.

Hnutí ANO je největším volebním rivalem sociální demokracie. To už nezastírá Andrej Babiš ani Bohuslav Sobotka. Jak může jejich souboj o přízeň voličů dopadnout? V současné době škodí hnutí ANO u drobných živnostníků, ale u sociálně slabších vrstev, zavedení Elektronické evidence tržeb (EET). Domníváte se, že to může mít vliv na pokles Babišovy popularity?

Přechodně asi ano, a přál bych si to, ale určitě to nebude trvat dlouhodobě. Lidé postupně pochopí, že u EET se nejedná o žádnou strašnou záležitost, nýbrž o užitečnou snahu udělat pořádek s daněmi. Narovnat podmínky při odvádění daní mezi zaměstnanci a některými podnikateli. Já jsem také živnostník a nevadí mi to.

V USA zvítězil ve volbách Donald Trump a i jinde ve světě se dostávají do popředí populističtí lídři a různá podobná hnutí. Česko není výjimkou, o čemž může svědčit právě Babišův úspěch. Myslíte si, že to je skutečně způsobeno tím, že politické i jiné společenské elity se naprosto odtrhly od vnímání problémů většinové společnosti a nedovedou patřičně reagovat na jejich potřeby, jak to tvrdí řada politických komentátorů?

Je celá řada příčin, proč to tak funguje. Co se týká Andreje Babiše, tak tam je to také tím, že vlastní velký kapitál a média, která má na svojí straně. Jinak s tím souhlasím, je to určitě tak, že elity už nevnímají zájmy většiny lidí ani je neprosazují. Věnují se jen potřebám určitých skupin, ze kterých mají pak užitek. Dělají si politiku jen pro sebe a ne pro lidi. Ale jsou to v politice takové vlny přílivu a odlivu a situace se může v budoucnu změnit. Já sázím hlavně na to, aby strany byly ideově vyprofilované, alespoň ty hlavní, a to na pravici a levici, ať lidé vědí, co mohou od nich čekat. Hnutí, která říkají, dejte nám hlas a my za vás všechno zařídíme, jsou pro mne podezřelá, protože nevím, jakým směrem se jejich politika bude ubírat, a jestli ta jejich činnost se mi pak bude vlastně líbit.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…