Europoslanec Fajmon: Agendu 2014 jsem ani nečetl. Stejně se tím v ODS nikdo řídit nebude

13.04.2013 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Europoslanec ODS Hynek Fajmon říká, že Petr Nečas je pro něho zklamáním a ODS neplní své programové sliby. Ty vždy zůstávají jen na papíře. ODS se podle něho nebude řídit ani Agendou 2014.

Europoslanec Fajmon: Agendu 2014 jsem ani nečetl. Stejně se tím v ODS nikdo řídit nebude
Foto: hns
Popisek: Hynek Fajmon v půlnočním rozhovoru

Jaký bývá váš program o půlnoci ze soboty na naděli?

Tento víkend to bude tanec v rytmu swingu na každoroční akci Ondřeje Havelky a Melody Makers v Lucerně.

A co si takhle večer dáváte? Kávu, čaj nebo něco ostřejšího?

Večery mám rozdělené na pivní nebo vinné. Na závěr si rád dám i whisky nebo koňak.

Takže u vás platí churchillovské „cigars, whisky, no sport?“

To Churchillovo heslo je mi dost sympatické. 

A co thatcherovská sklenka whisky s ledem před spaním?

Jak říkám, whisky, to je moje gusto.



Jste autorem knihy o Margaret Thatcherové. Ta v knize Umění vládnout přiznala, že v řadě věcí zbytečně nechala volný průběh evropské unifikaci a nyní by byla pro to, aby Británie vystoupila z EU. Není na čase, aby ODS po těch všech nesmyslech, co se na nás hrnou z Bruselu, udělala podobný coming-out? Není na čase poslat už EU "do Brusele"?

Necítím, že by to takto silně lidé pociťovali. Mluvím s lidmi často a oni většinou nevědí, že dotační a solární šílenství nebo energetické štítkování a kvóty mají původ v EU. A ti co to tuší, tak odmítají věřit, že to někdo může opravdu myslet vážně. To vidím jako hlavní problém. Mimochodem tyto věci nejsou vůbec výsadou EU, existují v podobné nebo i horší podobě třeba i Norsku, odkud se EU inspirovala právě v otázce ženských kvót nebo i v USA, odkud se EU inspiruje v oblasti antidiskriminační legislativy. Zkrátka tím chci říci, že problém není ani tak v EU, jako spíše v celém politickém a kulturním diskursu západní civilizace. Neplatí, že když odejdeme z EU, tak se těchto věcí automaticky zbavíme. Proto z mého pohledu je klíčové moje heslo "Držme se koruny". Klíčovou otázkou dneška je to, zda se necháme dotlačit do eura, nebo nikoliv. Já jsem pro korunu. 

Neviděl jste náhodou spot Evropské komise Svatý týden s EU? Co jste mu říkal?

Ano, viděl jsem to. Musím říci, že mne to nepřekvapilo vůbec. EU je posedlá svou vlastní sebepropagací a vydává na to obrovské částky, z čehož vznikají i takováto v uvozovkách díla.

Je to samozřejmě jen spekulativní otázka, ale jak by Železná lady z hlediska pohledu představitelky autentického anglo-saského konzervatismu podle vás hodnotila dnešní výkony ODS? Ať už jde o postoj k EU včetně podpory Lisabonské smlouvy či ESM, ekonomickou politiku – zvyšování daní, regulace živnostníků a tak dále?

Thatcherová vždy fandila Klausovi a ODS. A ODSka byla budována dle vzoru britské Conservative Party, a to jak organizačně, tak také ideově. Nyní se jak Conservative Party, tak i ODS od thatcheristického dědictví spíše vzdalují. Takže z tohoto pohledu by pohled Margaret Thatcherové na její následovníky byl nejspíš dost kritický.

Václav Klaus říká, že i britští konzervativci v řadě věcí ustoupili od konzervativní agendy. Například pokud jde o boj proti globálnímu oteplování, pokud jde o klima, a naopak o podporu globálního oteplování, pokud jde o manželství homosexuálů...

Ano, v tom má Klaus pravdu. Ale nezapomínejme na to, že konzervativismus je široký názorový proud a vždy v něm byly i v Británii i konec konců v ODS přítomny různé akcenty a témata. Mimochodem dnešní boj s globálním oteplováním má pozoruhodné vazby i do období vlády Margaret Thatcherové v Británii.



Jaké jsou podle vás největší hříchy ODS proti pravicové politice?

Z mého pohledu to bylo několik chybných věcí za sebou. První byla akceptace přímé volby prezidenta, druhá potom zvyšování DPH a dalších daní, třetí chybou je špatně provedená důchodová reforma a zatím poslední velkou chybou jsou podle mne církevní restituce.

Jak velký odchod členů nyní podle vás hrozí?

U nás na naší oblasti to vypadá na pokles do deseti procent, ale mám zprávy o tom, že v jiných oblastech je to v řádu deseti až třiceti procent.

Váš kolega, poslanec Jan Bureš, vidí jako největší hrozbu, že ODS již nebude mít starosty. Ti budou kandidovat samostatně jako nezávislí. Vidíte to podobně a máte signály z okolí, že někteří starostové nebudou chtít kandidovat za ODS, protože by jim tato značka škodila?

Ano, s tímto s kolegou Burešem souhlasím. Tyto signály mám také.

A jak se díváte na Agendu 2014? Není to návrh řešení trošku s křížkem po funuse?

Já jsem to nečetl, protože to podle mého soudu nemá žádný význam číst. ODS se svými psanými dokumenty neřídí a nebude se řídit ani Agendou 2014, takže proč zbytečně ztrácet čas.



Preference ODS v několika posledních průzkumech různých agentur jsou za TOP 09 a lehce nad nebo lehce pod deset procent. Myslíte si, že se z toho ODS ještě vyhrabe?

Nevím. Doufám, že ano. Podívejte se ale na to, kde ODS voliče má a kde nikoliv. Naši dva předsedové Topolánek a Nečas jsou oba z Moravy, konkrétně z Moravskoslezského a Zlínského kraje a tam máme výsledky nejhorší. Do čela ODS musí přijít lidé z regionů, kde ODS má voliče.

A jak hodnotíte výkony Petra Nečase? S Ivo Strejčkem vás kdysi označil za jemu nejbližší lidi. Se Strejčkem nyní směřování ODS kritizujete. Není pro vás Nečas zklamáním?

Ano, pro mne osobně je to zklamání. 

Bývalý člen výkonné rady Jan Tesař v rozhovoru řekl, že ODS je „prohnilá“ od zdola nahoru a pravičáků v ní je již minimum. Čili, že není pouze problém vedení, ale že i mnoho řadových členů nechápe základní pravicové principy. Co si o tom myslíte?

S Janem Tesařem v mnoha směrech musím souhlasit. Politické strany u nás, včetně ODS, jsou plné lidí, které zajímají pouze veřejné penězovody a dotace a zakázky. Řada z nich se podílí na zlodějinách včetně zákonodárců jako byl pan Pekárek nebo pan Novák. To fatálně snižuje důvěru veřejnosti v celý demokratický systém. S takovými lidmi se musíme rozloučit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…