Europoslanec Polčák: Vůdce parlamentní opozice Schwarzenberg může použít jadrnější výraz. Prezident ne!

06.11.2014 19:55

Protože prý i do zahraničních médií pronikla prostořekost prezidenta Miloše Zemana při Hovorech z Lán, ParlamentníListy.cz zajímalo, zda se o vulgárnostech hlavy českého státu hovoří i v Evropském parlamentu (EP). Europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09) ale na to zavrtěl hlavou. „Zaznamenal jsem jen reakci od slovenských kolegů,“ přiznal Polčák v rozhovoru. Také se vyjádřil k rozporuplné cestě komunistického předsedy Vojtěcha Filipa do Moskvy.

Europoslanec Polčák: Vůdce parlamentní opozice Schwarzenberg může použít jadrnější výraz. Prezident ne!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

Jsou v zahraničí, v Evropském parlamentu nějaké ohlasy na kauzu prezidenta Miloše Zemana, mám na mysli konkrétně jeho prostořekost během Hovorů z Lán?

Zaznamenal jsem jen reakci od slovenských kolegů, ale zatím se mne nikdo ze vzdálenějších kolegů v Evropském parlamentu na Miloše Zemana neptal. To má ale souvislost možná s tím, že ta prohlášení teprve dorazí do kuloárů Bruselu. Někteří slovenští kolegové se mne na to již opravdu tázali.

Ptali se se zájmem, s opovržením, či s jakými reakcemi?

Smáli se. Slovenský kolega k tomu dokonce říkal, že taková slova nikdo na Slovensku z Hradu nečekal. Další kolega se mne pobaveně tázal na to, co ještě kdysi zaznělo od prezidenta České republiky. To je ale na tom to nejsmutnější, neboť onen prezidentský úřad byl pošlapán s ohledem na svou tradici, která se s ním pojila.

Dalo se to podle vás od Miloše Zemana čekat, nebo je to pro vás překvapivá věc?

Od pana prezidenta se to podle mne dalo čekat, neboť do jisté míry ten jeho způsob vyjadřování byl i dříve hulvátský, nicméně zde to evidentně přehnal. Myslím si však, že si ani sám v tu chvíli neuvědomil, když to pronášel, jak moc sám sobě zavaří.

Co říkáte na kritiku ruské punkové dívčí skupiny Pussy Riot, kterou taktéž počastoval při Hovorech z Lán Zeman sprostými slovy?

Výkony této skupiny ale i já vnímám velmi rozporuplně. Je nepochybné, že jsou v jejich produkci palčivé otázky, které si většinou zasluhují větší míru protestu, což se týkalo právě jejich vystoupení v chrámu, nicméně jejich některé aktivity přivítat rozhodně nemohu, protože mají vskutku charakter pornografie. Nicméně aby zjištění pana prezidenta opravňovalo zároveň k tomu, aby v něčem tak úctyhodném, jako jsou Hovory z Lán, které navazují na tradici nejen prvorepublikovou, ale i na prezidenta Havla, hovořil skutečně v neslušných výrazech, tak to je zarážející. Já jsem přesvědčený o tom, že chtěl pan prezident tímto zastřít pravý důvod svých aktivit a toto bylo jen na odvedení pozornosti od skandálního chování a výroků, které se týkaly Číny.

Jenže co třeba peprné výroky Karla Schwarzenberga- slova jako ´prdel´, ´hovno´, ´hajzl´, ´prošoustat´, ´předposranost´, ´bordel´. Každý z nich redakce ParlamentníchListů.cz dohledala a lze konstatovat, že seznam je autentický.

Já o tom seznamu vím. Ale určitě nikde není uvedeno, že by pan předseda Schwarzenberg někdy řekl slovo ´kunda´. To byste tam asi nenašli. Vím, že říká ´hovno´ a i jiná slova používá, nicméně pan předseda Schwarzenberg nehovoří z Lán a nehovoří jako prezident republiky. Opravdu takto jadrné výrazy, které použil pan prezident Zeman, tak já jsem od pana Schwarzenberga nikdy neslyšel.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek mi na totéž odpovídal slovy, že nechá na našich čtenářích, aby sami posoudili noblesu, kterou šíří dvanáctý kníže ze Schwarzenbergu, a odér, který kolem sebe šíří třetí český prezident. Tím chtěl dát najevo, že ačkoliv oba používají sprostá slova stejně, je mezi nimi přece jen rozdíl. Já jsem ale ten rozdíl nepochopila...

Já ale také trvám na tom, že Karel Schwarzenberg takto jadrných výrazů nepoužívá. Opakuji, že on není v tom postavení, že by takto hovořil z Lán, není v postavení ctihodného pana prezidenta, k němuž máme všichni vzhlížet, on není ten, který by ve svém inauguračním projevu hovořil o tom, že chce společnost sjednocovat. Miloš Zeman takto hovořil a přitom se mu daří dnes pravý opak. Takže tam je mezi nimi řada odlišností. Navíc si myslím, že je to i odůvodnění pro to, že vůdce parlamentní opozice může použít tu a tam jadrnější výraz. To je běžné i v západní demokracii. Jako příklad mohu uvést parlamentní demokracii ve Velké Británii. Ale že byste slyšeli od královny nebo prezidenta Francouzské republiky takovéto výrazy, tak to vám garantuji, že tomu tak není. Vyjadřování politiků v Parlamentu a parlamentní diskuse samozřejmě může tu a tam obsahovat nějaký jadrný výraz, ale stejné výrazy si nemůže dovolit prezident republiky.

Ve středu se v Poslanecké sněmovně probírala cesta předsedy KSČM a zároveň místopředsedy Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa do Moskvy. Poslanci k tomu přijali nesouhlasné stanovisko s jeho cestou. Haló novinám se ve středu podařilo Filipa zkontaktovat, o schválených usneseních sněmovny už věděl a řekl k nim: „Miroslav Kalousek samozřejmě využívá toho, že se jedná ‚o nás bez nás‘. Chce jednat o rozhodnutí, když v Praze není ani předseda sněmovny, ani já, protože se bojí, co bychom mu odpověděli. A samozřejmě hledá náhradní témata ke splnění cíle pravicové opozice - aby vládní koalice nepřijala žádný zákon ve třetím čtení, a to se mu evidentně podařilo vzhledem k tomu, že koalice nepochopila, o co mu jde.“ Co na Filipova slova říkáte?

Tak to je hodně velký nesmysl, co použil pan předseda Filip. Navíc jeho cestu by neobhájil ani pan předseda sněmovny Jan Hamáček, který mu souhlas udělil. Ona to je vůbec nestandardní cesta a dosvědčuje to i vyjádření pana poslance z KSČM Alexandra Černého, který uznal již ve středu, že se kolem té cesty děl velmi nestandardní proces.

Měl by si podle vás předseda komunistů Filip sypat popel na hlavu?

Oba dva – Jan Hamáček i Vojtěch Filip - to podle mne nebudou umět obhájit nijak. To je první věc. Za druhé je tady otázka nákladů na tu cestu a ta zůstane asi na Parlamentu – pokud by letěl Filip jako představitel Poslanecké sněmovny, tak by to bylo v pořádku, ale pokud se od jeho cesty ve středu sněmovna distancovala, tak je to sporné. Co tedy bude poslancům v pátek ve sněmovně – pokud tam bude – pan předseda Filip vysvětlovat, mi není zřejmé, když se jedná o poměrně jasné porušení všech pravidel.

Jenže sporné je tady hlavně pozvání místopředsedy Státní Dumy Sergeje Železňaka, který je kvůli anexi Krymu na sankční listině Spojených států a Evropské unie. Jakou toto může mít dohru? Mohlo by se i v Evropském parlamentu stát, že by někdo z evropských státníků takovou podobnou cestu do Moskvy v těchto dnech uskutečnil?

Já považuji za velmi problematické, pokud pozvání do Státní dumy bylo uskutečněno skutečně od osoby, která je na tom seznamu uvedena. Tam je, myslím, ale zapsán i předseda Státní dumy Sergej Naryškin. Nemám povědomí o tom, že by někdo z evropských státníků, nebo nějaká parlamentní delegace nyní odjížděla do Moskvy. Já když jsem byl členem Rady Evropy, tak jsem dokonce cesty do Moskvy zrušil, protože tehdy v reakci na anexi to byl jasný krok, byla zrušena dokonce i Parlamentní delegace Rady Evropy, kde byli i naši zástupci. Vím ale, že s předsedou Státní dumy nedávno rokovala Anne Brasseur, předsedkyně Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Pokud vím, tak s panem Naryškinem jednala o situaci zklidnění, šlo o nalezení výjimečného postupu, neboť dnes nemá Rusko hlasovací právo v Radě Evropy a řeší se tam procesní otázky, jak zajistit účast zástupců Ruska na jednání rady Evropy. Ale že by v rámci nějaké klasické parlamentní cesty někdo do Moskvy v poslední době letěl, tak o tom nevím. Myslím si, že ten argument, který uvádí pan Hamáček, že oni mají zakázanou cestu k nám, ale ne my k nim, tak to je úplně liché. Samozřejmě ať jsou dodržovány ty obchodní vztahy, které nejsou dotčené embargem, ovšem představa, že na kritické úrovni budeme embargo obcházet tím, že za těmi osobami, které jsou na listině nežádoucích osob, budeme jezdit sami, tak to je výsměch našemu postupu, který jsme uplatnili v rámci vyjednávání těchto sankcí v orgánech EU.

A proč to podle vás Filip takto udělal? Je nějaký důvod, který vás napadá?

Protože je komunista.

To se dá takto lapidárně vysvětlit? Nemohl třeba cestu uskutečnit ještě z důvodů, že získá nějaké informace kolem ukrajinské krize a embarga, které nemá nikdo jiný?

Kvůli tomu ale nemusíte zrovna letět do Ruska. Já nevím, jaký jiný důvod by pro tu cestu měl být. Pan předseda Filip hovoří o tom, že jel do Moskvy zachránit dva až tři tisíce pracovních míst. To já ale považuji za velmi podivné, zajímalo by mne, a budu se velmi pídit po tom, jak touto cestou byla tato místa zachráněna. Budu se zajímat, o jaká místa jde, v jakých produkcích a provozech.

Co se týče uplatňovaného embarga Evropského parlamentu vůči Rusku, tam se momentálně děje nějaký posun? Je tam něco nového?

Ne. Naopak se nyní konstatuje, že sankce začaly skutečně fungovat, že úroveň dopadu na státy EU je desetiprocentní ve srovnání s tím, v jakém rozsahu dopadají sankce na Rusko.

Nakonec mám ještě jinou lahůdku: dnes poslanci nebyli v českém parlamentu usnášeníschopní, na interpelace se jich sešlo totiž jen čtyřicet, takže nakonec zavřeli po dvou hodinách rokování „krám s básněmi“. Nezdá se vám to úsměvné? Může takováto situace nastat i v Evropském parlamentu? Může se tam stát třeba to, že by se v jednacím sále sešlo tak málo poslanců, že by nemohli ani nic projednávat a tak si dali „padla“?

V Evropském parlamentu se toto skutečně stát nemůže. Tam je procedura tak nastavená, že jednání probíhá až do jedenácti hodin do večera. Neumím si představit, že by v EP nastala takováto situace, o níž hovoříte. Že ale náš národní parlament, naše česká Poslanecká sněmovna pracuje jen do dopoledních jedenácti hodin, tak tam je to poměrně běžná věc z prostého důvodu – je tam větší míra politiky nebo politizace, takže tam k těmto výkyvům dochází. Já jsem byl čtyři roky poslancem a musel jsem si na to zvykat. Někdy to ale situace vyžadují, třeba když jde o procedurální přerušení. To, co považuji za velmi škodlivé, tak to je obcházení interpelací, předčasné ukončení parlamentní debaty v době, kdy má docházet k interpelacím na opozici, což může mít špatné následky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…