Exhejtman Řihák: Prezidenta je potřeba respektovat. ČSSD by s ním měla rozvíjet dialog

11.03.2015 20:35

38. SJEZD ČSSD "Myslím si, že prezidenta republiky je v každém případě nutné respektovat. Jsem přesvědčen, že v našem okrese za ním většina občanů stojí a uznává ho, což je velice důležité," zmínil v rozhovoru ParlamentníchListů.cz šéf okresního výboru ČSSD v Příbrami Josef Řihák, který zasedal kdysi nejen v obou komorách Parlamentu ČR, ale také býval hejtmanem Středočeského kraje (od roku 2012 do roku 2014). Řihák se o stranických záležitostech své strany rozhovořil jen pár dní před sjezdem ČSSD.

Exhejtman Řihák: Prezidenta je potřeba respektovat. ČSSD by s ním měla rozvíjet dialog
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

Co vás napadá, když se zamýšlíte nad úspěchy a neúspěchy ČSSD v období od posledního sjezdu? V čem strana uspěla, v čem neuspěla? Kteří její na sjezdu zvolení funkcionáři se osvědčili a kteří za poslední dva roky selhali?

Myslím si, že toto období bylo pro sociální demokracii úspěšné. Velmi dobrou zprávou pro ČSSD byl návrat po zhruba sedmi letech do vlády. V rámci nové koaliční smlouvy se podařilo převzít vládní odpovědnost a sestavit funkční vládu, kterou tato republika potřebuje. Úspěšně lze hodnotit i loňské senátní volby, kde sociální demokracie představila kvalitní a silné kandidáty. Neúspěchem pro nás neskončily ani volby do Evropského parlamentu, kde jsme obhájili čtyři mandáty. Myslím si tedy, že uplynulé období bylo pro sociální demokracii velmi úspěšné.

Jak hodnotit postavení ČSSD ve vládě a výsledky plnění jejího programu v rámci vlády? Je vládní agenda dost levicová? Kteří členové vlády dělají čest ČSSD a kteří na svou práci nestačí? Je premiér dost důrazný vůči koaličním partnerům? Jaká témata a jakou agendu by měla strana ve vládě víc "tlačit“ a co se musí změnit ve fungování vládního kabinetu?

ČSSD se podařilo za dobu, co je ve vládě, prosadit mnoho programových priorit, a to již hned v prvním roce fungování. Osobně za velmi dobrý krok považuji zvýšení minimální mzdy, zrušení poplatků u lékaře, vytváření nových pracovních míst či výrazné investování do celé země. V plnění volebního programu budeme pokračovat i v tomto roce. Jednou z našich priorit je předložení návrhu zákona o prokazování původu majetku, o který ČSSD dlouho usiluje. Zaměřovat se budeme také na zákon o sociálním bydlení, o neziskových nemocnicích či o obecném referendu.

Jak hodnotíte prezidenta republiky, který je bývalým předsedou ČSSD? V čem s ním souhlasíte a co mu vyčítáte? Slyšíte vůči prezidentovi na svém okrese spíše podpůrné, nebo odmítavé hlasy, přičemž se ptáme jak na hlasy z členské základny, tak širší veřejnosti?

Myslím si, že prezidenta republiky je v každém případě nutné respektovat. Jsem přesvědčen, že v našem okrese za ním většina občanů stojí a uznává ho, což je velice důležité. Za velmi důležité také osobně považuji dialog, který se budu spolu s dalšími vrcholovými představiteli společně s prezidentem snažit rozvíjet.

Pokud se vrátíme do období tzv. lánského puče... Jak tuto událost zpětně reflektujete?

Lánský puč byl jednou z nepříjemných událostí v sociální demokracii a jsem osobně nesmírně rád, že toto období je již za námi. Nyní máme úspěšného předsedu a premiéra, který dokázal, že je tím pravým člověkem, jenž může tuto zemi někam směřovat a dovést. Osobní vztahy v sociální demokracii jsou nyní velmi dobré, daří se nám všem úspěšně v mnoha věcech spolupracovat. Za velmi důležitou považuji i stabilizaci této země, což byl a je jeden z hlavních cílů této vlády.

V posledním roce se široce debatuje o zahraniční politice, zejména v souvislosti s ukrajinskou krizí. Terčem kritiky bývá ministr zahraničí Lubomír Zaorálek za svou, dle některých členů ČSSD, příliš prozápadní pozici. Někteří představitelé ČSSD si přejí vyváženější pozici vůči Rusku. Pravicová opozice současně kritizovala Bohuslava Sobotku za "mnichovanství“, když si přál vyjednávat o výjimkách ze sankcí proti Rusku. Jak vy hodnotíte všechny tyto i jiné aspekty politiky, kterou prosazovala, nebo by dle vás měla prosazovat ČSSD v rámci krize na Ukrajině? Jak hodnotit Sobotku a Zaorálka?

ÚVV ČSSD jednoznačně podporuje diplomatické mírové řešení konfliktu na východní Ukrajině a nesouhlasí s dodávkami zbraní do místa konfliktu, neboť by to vedlo k další nebezpečné eskalaci střetu a dalším ztrátám na životech. Respektování minských dohod je zřejmě jediná racionální cesta k řešení tohoto konfliktu.

Prezident Zeman není pozván na sjezd ČSSD. Je to chyba? Měl by být pozván dodatečně? Případně, jste pro to, aby byl vznesen přímo na sjezdu požadavek na účast prezidenta?

Je důležité znovu upozornit, že se jedná o sjezd sociální demokracie a měla by mít tedy prostor především sociálnědemokratická politika. Nemyslím si, že by sjezd strany měl být místem pro vystupování ústavních činitelů nebo zástupců politických stran.

Jak hodnotíte práci hejtmanů, primátorů a dalších krajských a komunálních představitelů ČSSD? Které z nich považujete za dobře pracující a které ne? Co dle vás řekly o jednotlivých organizacích a skupinách uvnitř strany komunální volby?

Myslím si, že je důležité v tomto bodu zohledňovat vnitrostranické referendum a změny ve stanovách. Vzhledem k tomu, že naše členská základna podpořila všechny tři body referenda, jedná se o jasný důkaz, že se ČSSD více otevírá stranickému dialogu. Jasně se ukázalo také to, že většina aktivních členů podporuje reformu sociální demokracie. Je nutné také poukázat na jednotu strany, která se stala jasnou prioritou letošního sjezdu.

Kteří kandidáti mají jistý váš osobní hlas při boji o funkce místopředsedů a 1. místopředsedy? A které kandidáty podpoří vaše okresní organizace? Podpora Bohuslavu Sobotkovi, coby jedinému kandidátovi na předsedu, je z řad delegátů vašeho okresu bezvýhradná?

Naše okresní organizace podpořila a podporuje předsedu Bohuslava Sobotku. Podporuje i usnesení krajské konference.

Které věci se dle vás musí v ČSSD změnit, aby strana fungovala lépe? Dokáže při současném kurzu udržet svou pozici dominantní politické síly v České republice? Které hrozby jí tuto pozici mohou sebrat a jak se s nimi má strana vypořádat?

Tak podle mého názoru strana funguje více než dobře. Je zcela jistě potřeba naslouchat občanům, přesvědčit je svou dobrou prací na všech úrovních a ukázat jim, že pracujeme kvalitně a poctivě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…