Exministr Tlustý k budoucnosti Evropy: Skončí to katastrofou, nezůstane kámen na kameni. Začíná být hodně zle

26.05.2014 16:35

ROZHOVOR Jediné, co se dá z nízké účasti v eurovolbách usuzovat, je podle bývalého vlivného politika ODS Vlastimila Tlustého to, že se z nich nic usuzovat nedá. Největší neznámá podle něj totiž je, koho by volilo těch více než osmdesát procent lidí, kteří k volbám vůbec nepřišli. Úspěch TOP 09 podle něj dokazuje, že bylo tragickým omylem minulých vedení ODS, že si pěstovala před pár lety TOP 09 jako svého bratříčka.

Exministr Tlustý k budoucnosti Evropy: Skončí to katastrofou, nezůstane kámen na kameni. Začíná být hodně zle
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Anketa

Líbí se vám, jak v České republice dopadly eurovolby?

hlasovalo: 5195 lidí

„Tyto volby ukázaly, jaký to byl fatální omyl. Použil bych příměr z přírody: Klasické kukaččí vejce, které si ODS nasadila do hnízda a teď je překvapena, že už tam sedí jen tato kukačka a původní ptáčkové byli vyházeni,“ prohlásil bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Co říkáte nízké volební účasti v evropských volbách?

Největší neznámá je, koho by volilo těch osmdesát procent, kteří k volbám nepřišli. Nejen do Evropského parlamentu, ale i v domácích volbách. Myslím, že tyhle volby vytvářejí velkou nejistotu, co si myslí naprostá většina.

Jak si vysvětlujete, že přišla necelá pětina oprávněných voličů?

Myslím, že je to dáno přesvědčením těch osmdesáti procent lidí, že volby nic neovlivní, že to na nic nemá vliv, tudíž nemá význam se vkládat do rozhodování, kdo tam má sedět.

A překvapil vás takový nezájem voličů?

Co mě překvapilo, že ta strašně nízká volební účast ukazuje, že čeští voliči netuší, co se v Evropě odehrává. Máme sice malý vliv, v tom s nimi souhlasím, ale v Evropě začíná být hodně zle. A to, že to „hodně zle“ Čechy nemobilizuje, znamená, že jim to nedochází. A to nás odlišuje od Británie nebo Francie. Oni si to uvědomují, ten výsledek i ta účast to ukazuje. Tamní voliči si samozřejmě myslí, že to mohou změnit, proto je tam větší volební účast. Ale výsledky euroskeptických stran ukazují, že v příštích evropských volbách za pět let už nemusí zůstat kámen na kameni a že ti, kteří dnes pohodlně vládnou, si musí začít říkat, že jestli něco neudělají, je za pět let po nich.

Mají lidé v České republice, kteří k urnám nedorazili, pravdu, že jejich volba je k ničemu? Co byste jim řekl, má, nebo nemá význam, aby k eurovolbám přišli?

Že by Česká republika sama o sobě tam s něčím mohla zatočit, to samozřejmě nepřichází v úvahu, ale kdyby struktura našich poslanců více vyjadřovala, co si Češi myslí, tak by byla také větší naděje, že se to v brzké době změní. I když v Evropském parlamentu dochází k velkým změnám, naděje na to, že se tam rychle něco změní, není velká.

Překvapil vás výsledek evropských voleb v České republice? To, že vyhraje ANO, průzkumy veřejného mínění předpovídaly. Ale už ne úspěch TOP 09, která zaostala za hnutím ANO jen o dvě desetiny procenta.

To naprosto jednoznačně souvisí s těmi osmnácti procenty účasti ve volbách. Volební výsledek neříká vůbec nic. Z toho se nedá nic usuzovat do žádných dalších voleb. Uvedu příklad. To, že hlavní důvod je v tom, že lidi nevěří ve vliv těchto voleb, ukazuje výsledek komunistů. Jinak velmi loajální voličské jádro nepřišlo k volbám, jinak by nemohli mít zřetelně nižší výsledek než v jiných volbách. I věrní voliči komunistů řekli: Kašleme na to, na nic to nemá vliv.

Komu nízká účast podle vás nejvíc pomohla? Byli to Svobodní, kteří získali jeden mandát, nebo lidovci, kteří mají disciplinované voliče?

To jste uvedla krásný kontrast: A voliči lidovců přišli. Ti mají zase neobvykle vysoký volební výsledek, jejich věrní voliči si myslí, že to k něčemu je, ostatně evropští lidovci vládnou Evropě a povládnou dál.

A nemůže to být i tím, že lidovečtí europoslanci – Zuzana Roithová i Karel Březina – byli v Bruselu aktivní, dávali o sobě a své práci v Evropském parlamentu, na rozdíl od europoslanců jiných stran, vědět?

Nevím, do jaké míry ti lidé sami něco navrhovali, ale čeští lidovci jsou součástí frakce Evropských lidovců a ti vládnou Evropskému parlamentu, tak také mají konkrétní výsledky. Protože ten, kdo vládne, může také něco prosadit. Ten, kdo je v opozici, jako byl třeba europoslanec ODS Edvard Kožušník, žádné výsledky mít nemůže, protože ať dělá, co dělá, nic neprosadí.

ODS byla v Evropském parlamentu původně také členem vlivné frakce Evropské lidové strany – Evropských demokratů, ale sama dobrovolně odešla do málo významné Evropské konzervativní a reformní skupiny, kde, jak sám říkáte, nic neprosadí. Copak jste s tím tehdy nesouhlasil?

Já proti tomu neprotestuji, já jen vysvětluji, že člověk, který nesouhlasí se současnou podobou Evropské unie, nemůže mít výsledky, když je v opozici. To mimochodem čeká také zvoleného kandidáta za Svobodné, já jim na jednu stranu fandím a rovnou vám řeknu, že jsem je volil, na druhou stranu jejich jediný kandidát se dostává do těžké situace, protože ať bude dělat cokoli, nikde to nebude vidět a voliči mu to ještě budou vyčítat.

A co říkáte tomu souboji o lídra pravice mezi ODS a TOP 09? TOP 09 byla úspěšnější než ODS, získala čtyři mandáty jako vládní ANO a ČSSD. Naopak ODS získala jen dva mandáty. I když se to dalo čekat, je možné takový výsledek považovat za úspěch, jak to prezentoval předseda občanských demokratů Petr Fiala?

To, že takovému výsledku říká předseda ODS úspěch, považuji za ještě větší katastrofu než to, že občanští demokraté přišli o sedm poslanců. Protože minus sedm poslanců je skóre, které snad hovoří samo za sebe. Myslím, že jiná strana, která by se jim v tomhle strašidelném čísle přibližovala, vůbec neexistuje. To, že naopak TOP 09 má plus čtyři mandáty, ukazuje trend uplynulých pěti let. Je to finále prohry ODS s TOP 09. Když k tomu přičtu to, co považuji za tragický omyl minulých vedení ODS, že viděli v TOP 09 svého spojence, dokonce si ho pěstovali před šesti, sedmi lety jako svého bratříčka. Tyto volby ukázaly, jaký to byl fatální omyl. Použil bych příměr z přírody: Klasické kukaččí vejce, které si ODS nasadila do hnízda a teď je překvapena, že už tam sedí jen tato kukačka a původní ptáčkové byli vyházeni.

Profil

Je však otázka, i kdyby neexistovala TOP 09, jestli by zklamaní voliči ODS dali hlasy ještě občanským demokratům. Možná že by ani oni nešli k volbám, nebo by hodili hlas středovým stranám.

To, že má TOP 09 plus čtyři a Svobodní plus jedna, je výsledek agónie ODS, to je naprosto jasné. Já jsem si uvědomil, že dlouhé roky říkám, že TOP 09 není žádná pravice, která by nahrazovala ODS, a včera v noci jsem si uvědomil, že to teď sama řekla TOP 09. Její vrcholní představitelé oznámili, že v Evropském parlamentu vstupují do frakce Evropských lidovců. A ta o sobě sama říká, že jsou to středové politické strany. Jestli tedy tyto volby něco říkají Čechům, tak to, že pokud věří tomu, že je TOP 09 pravicová, tak její lídři tomu nevěří.

Vždycky se říkalo, a vyplývalo to i z různých průzkumů, že voliči ODS jsou víc proevropští než sama ODS. Nemohlo se to teď projevit v tom, že víc bývalých voličů ODS se přiklonilo k TOP 09 než ke Svobodným, kteří jsou možná ještě euroskeptičtější než ODS?

Já si myslím, že naprostá většina voličů ODS, kteří ji volili opakovaně na konci devadesátých let a na počátku nového tisíciletí, jsou mezi těmi osmdesáti procenty, kteří k volbám nepřišli. Nevěřím, že by se většinově přikláněli k TOP 09, někteří určitě ano, ale většina ne, to není z principu možné. To jsou ti, kteří si řekli, že nepůjdou nikoho volit, protože to nemá význam. Oni nemají moc koho volit, možná že se jim na rozdíl ode mne nezdají Svobodní jako opravdová pravicová strana, nebo se bojí, že jejich hlasy propadnou. Mimochodem to je další pozitivní efekt těchto voleb, byť k nim osmdesát procent lidí nepřišlo. Myslím, že je slušná naděje, že v příštích volbách lidé, kteří nedávali hlas Svobodným kvůli obavě, že propadne, už se nebudou tolik bát. Může nastat skokový příklon ke Svobodným a přál bych jim to, protože mnozí nechodili volit tyto strany jen proto, že se báli, že jejich hlasy propadnou.

Říkáte, že bývalí voliči ODS z principu nepřešli k TOP 09, protože to není klasická pravicová strana…

Skočím vám do řeči. Ona není ani klasická, není to ani pravice a ke všemu to není ani strana. Možná je to občanské sdružení, možná je to fanklub, možná jsou to přátelé knížete Schwarzenberga, ale není to politická strana.

A nejsou bývalí voliči ODS ti, kteří nyní dávali preferenční hlasy Jiřímu Pospíšilovi, že dokonce přeskočil lídra kandidátky TOP 09, ekonoma Luďka Niedermayera? Nebo myslíte, že by původní voliči TOP 09 dávali hlasy bývalému členovi vedení ODS, jejímu bývalému ministrovi a ještě nedávno místopředsedovi občanských demokratů?

Myslím, že Pospíšil svým charakterem nebo necharakterem nejvíc reprezentuje ty, kteří fandí klubu knížete Schwarzenberga. Tam je prostě soulad. Nemyslím, že jsou to bývalí voliči ODS, to nám nikdo neřekne, ale řekl bych, že spíše ne.

Předpokládalo se, že hnutí ANO zvítězí na celé čáře, ale nakonec vyhrálo jen velmi těsně. Překvapilo vás to?

Tento výsledek voleb musí vést lídry ANO k zamyšlení. To není potvrzení jejich nástupu a loajálnosti a odhodlanosti jejich voličů. To je ve skutečnosti neúspěch. Oni mají méně procent při dvacetiprocentní účasti, než kolik měli v parlamentních volbách. To znamená, že i jejich voliči říkají, kvůli vám my k volbám nepůjdeme.

Myslíte si, když není ten výsledek vzhledem k mizivé účasti tak relevantní, že strany, které získaly alespoň nějaké mandáty, nebudou z neúspěchu vyvozovat nějaké závěry v rámci vnitrostranické politiky?

Že to bude využíváno a zneužíváno převážně k dezinterpretaci, to už slyšíme. Připadá mi humorné, jaké jsou činěny závěry z toho, co si myslí osmnáct procent obyvatel naší země. Z toho je vidět, že politické strany po tom sahají a vytrubují to do světa a nebojí se, že jsou směšné, když z tohoto minoritního názoru dělají zásadní závěry o svém postavení na politické scéně. Ony totiž ty závěry nejsou ve skutečnosti vůbec žádné, protože předpovědět, co by udělalo osmdesát procent lidí, nikdo neumí. Platí jediný závěr: Závěry se z toho nedají dělat vůbec žádné.

Ani Úsvit Tomio Okamury by si z toho neměl udělat nějaký závěr? Hnutí, které mělo ve sněmovních volbách přes sedm procent hlasů, tentokrát získalo jen tři procenta.

Je to o tom samém. Voliči Úsvitu, spíš lidé militantního založení, říkají, stejně tam nic nevybojujete, tak proč bychom vás šli nadšeně podpořit, ať s tím zatočíte, když stejně víme, že s tím nezatočíte. Když jsem řekl, že se z toho nic vyvozovat nedá, tak z toho nemůže vyvozovat nic Úsvit. Ale měli by z toho vyvozovat ti, kteří si myslí, že jsou novou zásadní silou s odhodlanými voliči. Možná že jsou novou zásadní silou, ale odhodlané voliče tedy pro tento případ také nemají.

Vedení sociální demokracie i lídr její evropské kandidátky, profesor Jan Keller, se radují, že v českých volbách, na rozdíl od jiných zemí v Evropě, prohráli euroskeptici. Jak si to vysvětlujete?

Když z jednadvaceti českých europoslanců je skutečný eurorealista jediný, a to je Petr Mach ze Strany svobodných občanů, a přitom známe průzkumy české veřejnosti s názory na euro, na vývoj Evropské unie, které strašně dávno už zdaleka eurooptimistické nejsou, v řadě těchto klíčových otázek jsou spíš už dneska eurorealistické, tak z toho vyplývá, že mezi osmdesáti dvěma procenty lidí, kteří nepřišli k volbám, je obrovská masa těchto eurorealistů, kteří nepřišli proto, že si myslí, že to nemohou ovlivnit. Ale až přijdou, tak ty výsledky voleb budou vypadat absolutně jinak. Doufám, že se to bude postupně projevovat napřed na domácí úrovni, pak se to projeví ve volbách do Evropského parlamentu.

Vy říkáte, že prošel do Evropského parlamentu jeden eurorealista, ale ostatní započítávají mezi euroskeptiky ještě dva europoslance za ODS – Jana Zahradila a Evžena Tošenovského. Ale i kdyby byli tři z jednadvaceti, není to moc.

Já to považuji za prohru těch eurorealistů, že se jim nepodařilo zmobilizovat své voliče, kterých je podle těch průzkumů velmi mnoho. Protože eurorealistů a případných reprezentantů eurorealistů je víc než těch, kteří kandidovali. A myslím si, že jednoho krásného dne, až budou kandidovat ti správní eurorealisté, budou výsledky vypadat jinak.

Kteří jsou ti správní eurorealisté? Myslíte tím exprezidenta Václava Klause, nebo sebe?

Já teď budu trochu eufemistický. Já tím myslím nás – fanklub Václava Klause.

Na podzim jste mi tvrdil, že Václav Klaus nešel do sněmovních voleb, protože bude kandidovat v evropských volbách. Ale nestalo se. Vidíte nějakou šanci, že by do toho v budoucnu ještě šel?

Já nevím, co je skutečný důvod, proč nekandidoval. Ale myslím, že i on vidí, že vývoj v Evropě je ve stadiu, že se s tím opravdu ještě nic nedá dělat. Věřím, že jednoho krásného dne se s tím bude dát něco dělat.

A co říkáte výraznému úspěchu euroskeptických, mnohdy nacionalistických stran v některých západních zemích, například ve Francii nebo Británii?

To, že to vyhrávají politické strany, které v jiných částech svých programů jsou charakterizovány nějakým přívlastkem, nepovažuji v tomto případě za to hlavní. To, co tyto úspěchy spojuje, je, že říkají: Bacha, Evropa skomírá, a zejména bacha, už nám nepomáhá, naopak se stává pro nás přítěží a naše domácí problémy zhoršuje. Úplně dominantním faktorem těchto zemí jsou potíže s přistěhovalci, s lidmi jiných kultur, jiných náboženství, kteří v těchto společnostech jsou zřetelnějším problémem, než to vidíme my tady v České republice. Myslím, že tam to bylo referendum o této otázce. Na to lidé odpovídali: Chceme ty, kteří říkají, že je to problém, protože my si také myslíme, že je to hlavní problém naší společnosti.

Myslíte si, že – jak varuje třeba Tomio Okamura – může být toto téma hlavním volebním tématem příštích eurovoleb i u nás?

To se může a nemusí stát. Například nevím, s jakými nápady nový Evropský parlament přijde, jak toto téma zmírnit. Protože pro dosavadní chování Evropské unie bylo typické řešení všech problémů - nepřiznat jejich existenci. Prostě Evropa se vyhýbá svým problémům. Nebudu jmenovat přistěhovalce, to není pro mne dominantní téma, ale způsob řešení tzv. finanční krize Řecka a celé jihoevropské unie je založeno na nepřiznání tohoto problému a nečinění žádných skutečných opatření. Všechno je odkládáno a neřeší se nic. Myslím, že v té otázce přistěhovalců teď vzniká funkční období, ve kterém už to takhle nebude moci pokračovat. A bude-li to takto pokračovat, tak to pro ty, co nic nebudou dělat, skončí za pět let katastrofou. Čili nevezmou-li vládnoucí evropské politické frakce – tedy lidovci a socialisté – tento fakt na vědomí a budou-li dál dělat mrtvého brouka, myslím si, že za pět let ztratí v Evropském parlamentu většinu.

Objevily se obavy, jak bude v Evropském parlamentu vnímána legitimita českých europoslanců, když byli zvoleni jen osmnácti procenty hlasů, na rozdíl od Evropy, kde byla průměrná účast kolem čtyřiceti procent?

Jestli si někdo myslí, že někdo v Evropském parlamentu bude držet smutek nad osmnáctiprocentní účastí voličů v České republice, i když je to fakt, nad kterým se nedá jásat, tak se mýlí. Tam bude smutek nad tím, jak dopadla Francie, jak dopadla Británie, co to bude znamenat pro další vývoj v těchto zemích a jaký bude vliv euroskeptiků na Evropský parlament, protože oni tam sice zatím střed nepřehlasují, ale určitě budou pojmenovávat ty problémy. A ono se špatně předstírá, že neexistuje problém, když v Evropském parlamentu bude silná frakce euroskeptiků, která bude ty problémy jenom pojmenovávat. Budou prostě Evropu budit, budou jí připomínat, že ekonomická krize pokračuje, řešení nejsou žádná, problémy s přistěhovalci pokračují, řešení nejsou žádná. A takhle jim to budou vyjmenovávat, a budou samozřejmě vědět, že eurovoliči, kteří to budou pět let sledovat, se podle toho mohou v příštích volbách zařídit.

Nemůže činnost euroskeptiků paradoxně pomoci v upevnění Evropské unie, protože ji donutí, aby ty problémy, které pálí občany členských zemí, konečně řešila?

To záleží na tom, jestli je vyřeší. My nevíme, jestli ti buzení budou chtít vstávat. Vy říkáte, že se na základě toho buzení mohou odhodlat k činům a problémy začít řešit a tím Evropu posilovat. To je pravda, protože léčením pacient bývá zpravidla uváděn do lepší kondice. Ale také záleží na tom, jak léčení bude vypadat. Já jen říkám, že jestli je tam někdo bude budit, je správné. Jen nevím, jestli ten buzený vstane a co bude dělat. To se těžko odhaduje. Myslím, že pětileté období, které přichází, bude prostě jiné než to, co skončilo. Jestli lepší, to uvidíme. Ale já v žádné moc velké zázraky nevěřím. Když někdo deset let nic neřeší, tak se velmi pravděpodobně od něj žádné zázraky čekat nedají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…