Expremiér má po konvoji jasno: Protiputinovská masáž má jeden jediný nechutný účel. Základnu USA na našem území

01.04.2015 10:51

ROZHOVOR Spojené státy mají na tento rok vojenský rozpočet cca 560 miliard dolarů, kdežto Rusko 50 miliard dolarů. NATO, zejména díky USA, má nad Ruskem velkou převahu v konvenčních zbraních a zhruba paritu v jaderných zbraních. Není tedy důvodu se Ruska bát. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl expremiér Jiří Paroubek. S průjezdem amerického konvoje problém nemá. Přidal i radu premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a pochválil ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Expremiér má po konvoji jasno: Protiputinovská masáž má jeden jediný nechutný účel. Základnu USA na našem území
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Americký konvoj dnes opouští naše území a zatím byli vidět zejména příznivci. Jak hodnotíte dosavadní reakce veřejnosti?

Reakce mne nepřekvapila. Stovky lidí jsou nadšené, desítky protestují a naprostá většina lidí se i přes trochu přehnanou mediální masáž o konvoj příliš nezajímá. Má jiné starosti.

K průjezdu konvoje se vyjádřila řada politiků. Překvapily Vás postoje někoho z nich?

Překvapily mne jen extrémní názory pro a proti.

KSČM organizovala vlastní protesty proti konvoji. Nicméně ČSSD dosud jasné stanovisko vůči průjezdu amerických vojsk nezaujala. Co tomu říkáte?

Nevšiml jsem si, že by komunisté něco organizovali, pokud ano, tak už organizovat zapomněli. Soc. dem. mě nepřekvapila. Není schopna v zásadních otázkách držet pro lidi jasnou politickou linii….

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová uvedla, že ti, kdo protestují proti průjezdu spojenců, buď neznají naši minulost a nezaznamenali vývoj posledních měsíců, nebo pracují pro Putina. Jak se stavíte k takovýmto výrokům?

Paní Langšádlová, Vondra a spol. programově přehlížejí fakta. Chtějí tady celkem nesmyslně vojenskou základnu USA, podobně jako v letech 2007–2009. Řekněme si ale ta fakta. USA mají na tento rok vojenský rozpočet cca 560 mld. USD a Rusko 50 mld. USD. NATO, zejména díky USA, má nad Ruskem velkou převahu v konvenčních zbraních a zhruba paritu v jaderných zbraních. Není tedy důvodu se Ruska bát. Peníze na zbrojení jsou penězi vyhozenými z okna a pak chybí jinde: ve školství, ve zdravotnictví, v sociální sféře atd… Když dojdou Langšádlovým a spol. argumenty, straší Putinem a jeho agenty. Myslím, že na Mikuláše budou místo čertů s anděly chodit Putinové.

Řada osobností v souvislosti s konvojem říká, že americká vojska, která projíždějí Českou republikou, nejsou cizími vojsky, protože jsme členy NATO stejně jako USA. Někteří namítají, že tím pádem v roce 1968 nešlo o okupaci a na našem území nebyl žádný cizí voják, protože jsme byli členy Varšavské smlouvy. Jak to vidíte Vy?

Jsme součástí NATO, nevidím proto problém v průjezdu spojeneckých kolon. Ostatně, za poslední rok podobných (i když menších) kolon projelo naší republikou asi jedenáct. Aniž to kohokoli vzrušilo. Vojáci se před manévry a po nich vždycky přesunují. Teď ovšem dostal průjezd kolon zbytečně politický charakter. To se mi zrovna nelíbí, protože podle Ústavy ČR je armáda apolitická, a tak by měla na našem území být apolitickou také armáda spojeneckého státu. Americkým marketingovým odborníkům šlo zřejmě o to, aby se zakryl nepříjemný fakt, že Češi ve zdrcující většině nechtějí, aby NATO zasahovalo do konfliktu na Ukrajině, a že 70 % z nich nepovažuje konflikt na Ukrajině za hrozbu (viz ve fragmentech zveřejněné výsledky průzkumu Medianu v sobotní MfD). Myslím, že zhruba podobný bude počet Čechů, kteří u nás nebudou chtít instalovat vojenskou základnu USA.

Mnoho politiků vítalo konvoj i vlastní přítomností na různých protestních akcích. Na demonstracích pro americký konvoj vystoupili například politici ODS a TOP 09. Mohou jim jejich stanoviska k přítomnosti amerických vojsk přinést body u voličů? Anebo na pravici očekáváte spíše úspěch Andreje Babiše s ekonomickými tématy?

Průzkum Medianu ukázal, že vojenská eskalace konfliktu na Ukrajině zajímá jen malou část českých voličů, která se v podstatě kryje s už tak zúženým elektorátem TOP 09 a ODS. Většinu voličů se prostě nepodařilo Putinem a Ruskem vystrašit. A. Babiš moudře činí, pokud se drží ekonomické agendy. Ta voliče zajímá podstatně více. Ostatně, vsadil bych se, že A. Babiš má k dispozici celý průzkum Medianu, „nakousnutý“ v sobotu v „jeho“ MfD, který mu jasně ukazuje směr, kam se politicky zaměřit.

B. Sobotka by naopak měl vyjít vstříc levicovým voličům: uvítat konvoj a ujistit veřejnost, že se ČR nepouští do žádného vojenského dobrodružství na Ukrajině a že sociální demokracie bude proti zřízení americké základny na území ČR. Voliči levice by to jistě ocenili… Američané však určitě nikoli. Je otázka, o koho jde Sobotkovi více. Mně, když jsem byl v čele vlády a v čele sociální demokracie, šlo více o občany.

V pondělních Událostech, komentářích České televize diskutovali o průjezdu amerického konvoje Českem americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro, ministr obrany ČR Martin Stropnický (ANO), exministr obrany Alexandr Vondra (ODS), poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), poslanec Jiří Dolejš (KSČM), filmař, aktivista Václav Marhoul, publicista Zdeněk Roučka a zbrojní expert Lukáš Visinger. Jiří Paroubek v reakci na to vydal následující prohlášení: 

Česká televize nás několik dní vytrvale informuje o každém kilometru cesty amerického ozbrojeného konvoje, o tom, co vojáci snídají, obědvají, večeří a jaké pivo mají nejraději či o tom, jak na trase konvoje stojí tisíce lidí a někteří z nich mají v rukou americké vlajky. Snaživý kameraman pak zabírá hlouček asi dvaceti lidí, z něhož vlaje jedna americká vlajka. I americký velvyslanec v České republice se včera v pořadu Události, komentáře snažil nadšení českých občanů z amerických vojáků, kteří projíždějí naším územím, nafukovat, jak jen to šlo.

Přesto všechno je však nad slunce jasné, že souboj o veřejné mínění Američané zatím na plné čáře prohrávají. Pokud jde o vojenskou angažovanost na Ukrajině, jsou čeští občané velmi rezervovaní. Pouze 8 % českých občanů chce, aby se NATO vojensky angažovalo na Ukrajině a pouhých 7 % Čechů by na Ukrajinu poslalo zbraně. Situací v souvislosti s děním na Ukrajině se necítí být ohroženo 70 % občanů, tedy drtivá většina. Českou veřejnost se prostě přes veškeré snahy protiputinovské propagandy hysterizovat nepodařilo. Ukázaly to fragmenty průzkumu veřejného mínění agentury Median, který si neopatrně objednala MfD, aby je jen v kouscích zveřejnila.

Pokud měla marketingová akce kolem průjezdu konvoje Američanům odpovědět na otázku, jak se Češi staví k možné trvalé přítomnosti amerických vojsk na českém území, jistě se přes všemožná zastírání pravého stavu věci v médiích dozvěděli, že velkou podporu veřejnosti zde tento nápad skutečně nemá…

Za vrchol nechutnosti v souvislosti s úvahami o možné stálé přítomnosti amerických vojáků na českém území, tedy jinak řečeno vybudování americké vojenské základny na našem území, považuji vystoupení A. Vondry ve včerejších (pondělních pozn. red.) Událostech, komentářích. V opravdu demokratické zemi už by po ukončení spravedlivého soudního procesu Vondra v teplákách kroužil po vězeňském dvoře kvůli kauze ProMoPro. U nás jej však ještě zvou, jako reprezentanta amerických zájmů, do veřejnoprávní televize, aby zde hovořil o tom, jak je třeba, aby ve střední a východní Evropě posílila americká vojska svou přítomnost (vždyť v této oblasti mají jen 136 vojáků), a o tom, jak když viděl lidi protestující proti americkému konvoji, říkal si, zda si Česká republika vůbec zaslouží takovou ochranu, jakou jí dává členství v NATO. Přítomnost amerických vojsk na půdě cizích států pak popisoval jako něco, co si každý stát musí vybojovat a o co každý rozumný stát usiluje… Chápu, že je rád, že není obžalovaným v kauze ProMoPro, ale přece jen by Američanům nemusel za svou svobodu děkovat prostřednictvím veřejnoprávní televize…

Vondra včera (v pondělí 30. 3. pozn. red.) – za mohutné podpory redaktora ČT – alespoň otevřeně sdělil, k čemu je ta více než roční protiputinovská masáž. Jde o to, aby zde vznikla americká vojenská základna.

Zpětně jsem hrdý, že se mi v letech 2007–2009 podařilo zabránit snaze instalovat 60 kilometrů od Prahy americkou vojenskou základnu. Lidé ve střední Evropě (včetně Čechů) tak až do loňska žili v klidné atmosféře, bez zvyšujícího se napětí v mezinárodních vztazích.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…