F. R. Čech natvrdo: Zeman je aktivní a ničí si zdraví, ale těm idiotům se nezavděčí

02.03.2014 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Jako velký obhájce činnosti prezidenta Miloše Zemana se v Půlnočním rozhovoru představil Parlamentním listům.cz jeho přítel – muzikant, spisovatel, malíř a divadelník - František Ringo Čech. „Máme dobrého prezidenta, který je tak aktivní, až si ničí zdraví. Ale nezavděčí se těmhle idiotům,“ reagoval v narážce na podle něj neoprávněnou kritiku, která se valí na prezidenta při každém jeho kroku.

F. R. Čech natvrdo: Zeman je aktivní a ničí si zdraví, ale těm idiotům se nezavděčí
Foto: hns
Popisek: František Ringo Čech v půlnočním rozhovoru

Co obvykle děláte v sobotu o půlnoci?

Heleďte, ptejte se na zajímavé věci. S touhle otázkou běžte někam.

Dobře. Tak se aktuálně zeptám na návštěvu vašeho přítele prezidenta Miloše Zemana v uplynulém týdnu v Bruselu. Podpořil na ní přijetí eura, brojil ale proti společnému evropskému pivu či sýru a kritizoval nesmyslné směrnice, třeba tu o úsporných žárovkách. Sledoval jste tuto jeho cestu?

Ano. Jsem v šoku. Všechno, co řekl, je pravda. Řekl to chytrým neotřelým způsobem. Protože to není debil. Není to frázista, nemá makovici plnou nesmyslných frází. On to řekl krásně, lidsky, ukázal, že umí jazyky. Přesto na něm nenechali nitku suchou. Tohle je tak nevděčný národ, který v sobě živí nesmyslnou nenávist. Napište, že já, ač zemanovec, když Klaus udělal něco evidentně dobrýho, i když toho bylo málo, já jsem ho v tom případě podpořil, souhlasil jsem s ním a nenadával mu. Zeman ať udělá cokoliv, tak se dočká nespravedlivých urážek. Mě to tak štve tohleto...to je tak odporný rys české povahy, že to nemá obdoby.

Ty urážky prezidenta Zemana přicházejí od koho – jeho politických konkurentů či médií?

Vidím je v tisku. Od polopolitiků, polopolitologů, pisálků. Každý se do prezidenta trefí.

Všiml jsem si vašeho výroku, že zatímco Klaus se dloubal v nose, Zeman aspoň něco dělá. Jak hodnotíte rok Miloše Zemana na Hradě?

Zeman je velmi aktivní, ví, co chce, realizuje své politické plány. Má politické plány a ideje, což by měl mít každý správný politik. Podle mě si počíná velmi dobře. Když jsem s ním mluvil naposledy, říkal jsem mu: Miloši, ať uděláš cokoliv, kdyby si rozdal svůj majetek chudým, nezavděčíš se tomuto národu a plivance na tebe budou lítat.

Asi to způsobila vypjatá prezidentská volba, kdy se národ rozdělil na dvě nesmiřitelné poloviny...

No jo, ale je už dávno po ní. Máme dobrého prezidenta, který je tak aktivní, až si ničí zdraví. Ale nezavděčí se těmhle idiotům.

Před předčasnými volbami jste prorokoval, že volby vyhraje výrazně ČSSD, což jsem si ostatně myslel i já. Nakonec se tato předpověď neukázala zcela přesná. Sice vyhrála, ale jen těsně. Proč?

Já si ale myslím, že je tato prognóza furt dobrá. Prostě vyhráli, což jsem stoprocentně očekával. Protože modří ptáci zkazili, co mohli. Kauza s Nagyovou, která využila lásku premiéra ke své osobě a zatáhla ho do strašnýho průseru.

To mi spíš vysvětlujete propad ODS...

No ale propad ODS znamená vzestup opozice, kde je nejsilnější stranou ČSSD.

To je jasné. Ale ČSSD vyhrála jen těsně, nikoli výrazně, jak se čekalo...

Ale vyhrála. Úbytek těch předpokládaných hlasů způsobil podle mě Sobotka. To se projevilo také na té malé polovzpouře, která proběhla ještě než se proflákla ta zbytečně utajovaná schůzka u Miloše. ČSSD byla nespokojená se Sobotkou, vždyť ho dokonce téměř odvolali.

Proč si myslíte, že ten úbytek hlasů způsobil předseda ČSSD Sobotka?

Protože není populární, není to charismatický chlap. Na rozdíl od Haška.

Na volební výsledek ale zapůsobil i faktor Babiš...

Nová tvář, nové plány, nové sliby.

Jak vy vnímáte Andreje Babiše. Vyjádřil jste se o něm pozitivně v tom smyslu, že mu věříte...

Ano. A taky ještě nic nezkazil. Ale zatím nezastavil svou autoritou nesmyslné utrácení a rozhazování peněz na všech ministerstvech, kde se nakupovaly kraviny. Nezastavil ty příšerný odměny, zlatý padáky, všechno zatím zůstalo. Čekal jsem, že se proti tomu Babiš postaví.

V posledních dnech s úděsem sledujeme dramatický vývoj na Ukrajině. Co vy mu říkáte?

Jako anylytik vám řeknu, že Ukrajina se rozdělí. A to bude to lepší řešení. Je tam patová situace. Rusko nemůže dovolit, aby mělo NATO hned za humny. Vše směřuje k tomu, že se Krym odtrhne. Evropa měla počítat s tím, že táhne Ukrajinu k maléru. Dalo se to udělat daleko diplomatičtěji. Samozřejmě Janukovyč – to byl špatný prezident, špatný politik. Ale stanoviska Ruska chápu. Kdyby byl kdokoliv z našich politiků na Putinově místě, choval by se stejně. Je to pro něj ztráta silného spojence. Jde o čtyřicet milionů krků, o obrovský trh. Očekávám s obavami věci příští, to nedopadne dobře. Rusové, jak víme, se s ničím nemažou.

Není tedy potřeba, aby EU jednala o Ukrajině s Ruskem a dohodla se s ním na nějakém kompromisu?

Ano, určitě. Ale ať budou jednat jakkoliv, Rusové neuhnou, neboť nemůžou. Jedině se dohodnout na kompromisu ohledně Krymu, který se jako osamostatní. A ten zbytek Ukrajiny, který se přimkne k Evropě, ji bude stát velké peníze. Za chvilku na to nebude mít dost peněz. Němci všechno nezaplatí. To bylo Španělsko, Irsko, Portugalsko, Řecko, teď přijde Ukrajina. To bude rána, což bude stát spoustu peněz s pofidérním výsledkem. Samozřejmě, že jim fandím a chápu, že chtějí do Evropy, volné hranice a volný pohyb osob. Cítím s nimi, ale soused je velmi silný a leccos nedovolí.

Na závěr se zeptám na vaši uměleckou činnost. Co děláte?

Mám několik uměleckých činností. Píšu knížky, hraju divadlo a maluju obrazy. Ve zbytku času jsem naštvanej. Jak se zpívá Nashledanou v lepších časech. Zatím je nevidím.

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE.
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…