Generál Blaško: Jsme otroci. Bordel v Evropě, NATO selže. Nějaká kráva vykládá, ať nemáme děti?!

27.03.2019 4:42

ROZHOVOR „Nejsem odborník, ale jestli si někdo myslí, že budeme krmit auta z větrných elektráren a solárních elektráren, tak se normálně praštil do hlavy,“ říká k elektromobilům generálmajor Hynek Blaško. Tvrdí, že všichni přijedou ke Kauflandu, všichni se napojí a v ten moment přijde blackout. Nejdůležitější otázka však podle něj zůstává: Co s jaderným, vyhořelým palivem? Kde se to uloží?

Generál Blaško: Jsme otroci. Bordel v Evropě, NATO selže. Nějaká kráva vykládá, ať nemáme děti?!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generálmajor v záloze Hynek Blaško

Jak nám prospěla návštěva premiéra Andreje Babiše ve Spojených státech, kde navštívil Bílý dům i dům CIA? Je to prestiž?

Samozřejmě určitá prestiž to je, ale pokud si někdo něco slibuje, tak ať si to neslibuje.

Anketa

Pokud bude Babiš obžalován v kauze Čapí hnízdo, měl by odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 15330 lidí

Jako co třeba?

Jestli to bylo třeba v souvislosti s Westinghouse, nebo s čímkoliv dalším, co dělal na úřadovně CIA. Vycestoval tam i šéf Bezpečnostní informační služby, což jsou informace, které máme, a všechno, co by k tomu člověk říkal, jsou činy a spekulace, které nikam nevedou.

Co tedy vzájemný obchod se Spojenými státy? Měli bychom koupit jejich americké vrtulníky a celkově nakupovat americké vybavení? Nevyjde celá investice ještě dráž, protože veškerá péče o ně a vybavení jsou několikanásobně dražší?

Anketa

Pro koho byste hlasovali ve 2. kole prezidentských voleb na Slovensku?

hlasovalo: 10456 lidí
To je přesně jako s letouny L-159. Než tady získali čas, linku, kde jsou schopni vše opravovat, tak se s každou prkotinou muselo jet x tisíc kilometrů. Čili to znamená, že to, co by stálo normálně dolar, tak stálo dolarů třicet. Takže jestli je to tak, nebo onak, já k tomu říkám jednu věc: nemůžeme v dnešní době preferovat pouze někoho pod jakýmsi dojmem, že nás zachrání. Nezachrání. Jsou to určité zkušenosti, které spíše mluví o opaku. A já nevím, jestli skutečně ten obchod není zčásti politický. Prostě se ohneme, nakoupíme a obrovské náklady de facto poneseme my. Nevím, proč se nemohou věci u nás dělat veřejnou soutěží, ať se přihlásí, kdo chce. Dá se pořádné zadání, my chceme tohle a ono. Ale jestliže už někdo vystoupí v novinách a řekne: Budeme kupovat americké vrtulníky – tak je to prostě průšvih. Normální člověk s tím nemůže a nesmí souhlasit.

Jak se to z vašeho pohledu kolem Armády České republiky a vyzbrojování dělá? Máte pocit, že je to obvyklé? Tedy tento způsob?

Svým způsobem ano. Já samozřejmě nemohu zacházet do detailů, protože bych se třeba po letech vystavoval represáliím, což by se mi nechtělo.

Jak se díváte na dostavbu jaderných elektráren úplně ze stejného pohledu? Měli bychom respektovat argumenty, že bychom dostavbu měli svěřit Spojeným státům jako důkaz, že jsou našimi spojenci? Nebo bychom měli zapomenout na politiku a zajímat se o Rusy, kteří prý mají lepší technologie?

Já mám informace z tisku a můžeme tomu věřit a nemusíme. Že je ta firma stejně jako svého času Boeing, který si tady vyráběl letouny L-159 a na ní se nějakým způsobem zahojil, protože jsme mu to prodali za korunu. Jestli tento případ není to stejné. Nebo tvrdit, že máme koupit ruské technologie… To jsou technologie, o které se běžný člověk nezajímá. Jestli jde o tento reaktor, nebo o tuto technologii, která je lepší než tamta. To bohužel musejí posoudit odborníci a i v tomto případě bych řekl: Je třeba pustit politiku k vodě, protože my tady s tím budeme žít. My tady budeme případně ohrožení, že ten reaktor nebude fungovat tak, jak má. Že se objeví věci, které za těžké peníze zase budeme předělávat. Jedna technologie tam je, tak proč se jí nedržet? Druhá věc jsou skloňované elektromobily. Nejsem odborník, ale jestli si někdo myslí, že bude krmit auta z větrných elektráren a solárních elektráren, tak se normálně praštil do hlavy.

Všichni přijedou ke Kauflandu, všichni se napojí a v ten moment je blackout. Bez výkonu to nejde. A jestli chce někdo přejít na superekologii, tak na druhé straně ta superekologie bude něco stát. Co s tím vyhořelým palivem? Kde se to uloží? Vždyť všichni víme, co je za problém ho uložit.

Měli bychom tedy jadernou energii zachovat, nebo následovat Francii a Německo, kteří od ní upouštějí?

S důsledky toho rozhodnutí se budou prát oni, ale v konečném důsledku to odskáčeme my. My jsme tady jako otroci. Zase si na nás budou mastit kapsy a řešit svůj problém na náš úkor. To si myslím já. To je naprosto scestné. Tady nějaká v uvozovkách kráva začne vykládat: Nemějte děti, děti zatěžují planetu svými plyny. A já nevím co všechno.

Takové blbosti, neuvěřitelné blbosti a dává se jim prostor ve sdělovacích prostředcích, což je naprostá katastrofa. Uvidíme. Já říkám atomová energie a podle mne ano. Bohužel to má i své důsledky, že se musí najít místo, kde se jaderný odpad bude odkládat. Kdyby ti Zelení měli trochu fištrón, povolili by lidem, aby si solární panely dávali na střechy, a nedělali tady lány solárních elektráren.

Je tomu dvacet let, co jsme vstoupili do Severoatlantické aliance, je pro nás přínosná a měli bychom dávat více peněz z našeho HDP na zbrojení či být aktivnější v misích?

Podívejte se, já se nějakým způsobem nemohu zbavit dojmu očekávání, která jsme měli. Musíte vstoupit do této organizace, protože když se bude něco dít, tak nás ochrání. Pak otevřete internet a tam se dočtete, že v Dánsku už na řešení kriminality museli povolat armádu. Takže Dánsko sdělilo Alianci, že pro určitý časový úsek s ním nemůže počítat. Já vždycky tvrdím, že to, co se tady v Evropě děje dnes, a kdyby se potom něco skutečně mělo odehrát, tak drtivá většina států bude zapletena do řešení svých vnitřních problémů a na něco takového – že by dávaly síly někam jinam, nebudou mít. Já si myslím, že v současné době – vezměte si uprchlickou krizi: vždyť to bylo ohrožení Evropy a nic se nedělo. Všichni tam seděli, točili mlýnek a říkali, že není v jejich kompetenci něco takového řešit. A máte to. Bohužel.

Navíc kromě Spojených států jsou všechny země Evropy v Severoatlantické alianci a nedělají nic. Když se tady začínají roztahovat, začínají ve všech státech dělat neuvěřitelný bordel... s prominutím. My jsme všichni spokojení, sluníčkáři tleskají, a kdyby mohli, tak sem přestěhují celou Afriku. Bohužel, to je katastrofa.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …