Grossovy miliony, Nečasova placená milenka. Okamura popsal největší zlo, jaké sem politici přinesli

09.11.2013 17:21

ROZHOVOR Tomio Okamura byl nedávno se svým hnutím Úsvit zvolen poslancem. Zatímco ostatní strany si řeší vnitřní problémy, Úsvit již za dva týdny od voleb předložil tři návrhy zákonů a chystá mnohé další. Jedině tak se prý můžeme dostat ze současného marasmu, do kterého nás rukou společnou a nerozdílnou zatáhly všechny strany, které zde od roku 1990 vládly.

Grossovy miliony, Nečasova placená milenka. Okamura popsal největší zlo, jaké sem politici přinesli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Kdybyste měl říct tři slova, co je největší problém České republiky?

Morální a hodnotová krize.

Co to ale ta morální a hodnotová krize znamená v praxi? Nejsou to úplně jednoduše peníze, že je rozkradeno?

V praxi to znamená, že místo aby těmi stěžejními propagovanými vlastnostmi, tedy propagovanými státem či veřejnoprávními médii, byly solidarita, nesobectví, přát si, pomáhat si, nelhat, být národnostně uvědomělý, být hrdý na svůj národ... Tak místo toho jsou to peníze, sobeckost, závist, drahá auta, drahé oblečení...

To s těmi drahými auty jsem asi nepochopil. Já znám totiž jenom vás, kdo má drahé auto.

Otázka je, jestli se na tom drahém autě staví hodnotový žebříček, tedy zda drahé auto rovná se úspěšnost. A nebo jestli úspěšný člověk je ten, který třeba dobře vychová tři svoje děti, aby byly slušnými lidmi. Jenže taková rodina s takovými dětmi není společensky nijak oceněná.

A jak je to u vás?

Já jenom říkám, že abychom byli tou špičkovou zemí, tak bychom si měli vážit lidí slušných a pracujících a těch, kteří třeba spořádaně vychovávají své děti, což je ten největší přínos, protože budou ještě 40 let pracovat a odvádět daně. V naší zemi je situace úplně opačná, kdy zloději a podvodníci volně běhají s miliardami na účtu a normálním lidem se smějí do obličeje, což vzbuzuje samozřejmě obrovskou frustraci společnosti. Dokonce jsme tady v posledních měsících svědky i toho, kdy lidi (viz třeba demonstrace v Českých Budějovicích), kteří chtějí žít slušně a spořádaně, jsou mláceni policajty na ulici. Takže lidi, kteří si platí ty policisty, jsou mláceni. A ti, kteří spořádaně nežijí, se jim vysmívají z oken a doslova se na ně dívají seshora.

Ten stát se dostal úplně jinam. Místo aby propagoval důležité hodnoty, které zkvalitňují společnost, o kterých jsem mluvil na úvod, tak se vlastně slušní lidé dostali do defenzivy. My nemáme krizi ekonomickou, ale máme v první řadě krizi morální a hodnotovou. Pokud se nezmění náš hodnotový žebříček, tak můžeme dělat tisíce reforem, ale nikdy ke skutečné reformě naší společnosti nemůže dojít. A není to vůbec o tom, jak jsem na tom já, protože prioritou není, jestli někdo má drahé auto, pakliže to pro něj není nějaký vrchol a vrcholná touha. U mě to o tom není, já jsem osm let dělal dobrovolníka v asociaci cestovek a měl jsem za úkol pomáhat lidem se zájezdy. Několik let jsem taky patronem Fondu ohrožených dětí Klokánek, který taky sponzoruju. Jsem léta členem občanského sdružení Borelióza, kde se angažujeme, děláme osvětu kvůli téhle nemoci a bojujeme za práva pacientů, aby ta léčba byla posunutá.

Čeho je to důsledek? Co se v minulosti stalo špatně, že jsme tam, kde jsme?

To, že se tady desítky let s těmihle vlastnostmi dostatečně nepracovalo, tak to je hlavně selhání státu. Jsou to veřejnoprávní média, školní osnovy, je to prostě špatné vedení státu. Když náš stát vedou lidi, kteří si zázračně vydělají desítky milionů, jako třeba Stanislav Gross… Mají různé milenky, které si našli po vstupu do politiky, a to ještě tak, že si je jako Petr Nečas platí z veřejných peněz... To samozřejmě národ devastuje. A všem těm lidem to prochází bez jediného trestu. Kdo pracuje a chová se slušně, je perzekuován, je mu na odiv dáno, že slušnost a pracovitost se nevyplácí, a naopak se vyplácí krást, podvádět a chovat se amorálně. Když se takovýmhle způsobem chová „elita“, v uvozovkách elita, tak to samozřejmě obyčejného člověka frustruje. A pak rezignuje na stát a společnost a všichni si začnou hledět už jenom sami sebe. To největší zlo, které sem vlastně přinesli politici za posledních dvacet let, je totální ztráta důvěry občanů v tenhle systém a stát. Proto se lidi soustřeďují jen na sebe, protože si řeknou: ono to vlastně nemá jinak cenu.

Teď vrcholí záležitost s takzvanými pučisty v ČSSD. Považujete pány Haška, Tejce, Škromacha a Chovance za pučisty?

Já vůbec nevím, co se v ČSSD děje, promiňte. Nevím, co za tím je. Jediné, co si přeje Úsvit přímé demokracie, je, abychom si konečně sedli všichni ke stolu a aby se ta situace v ČSSD urovnala. Úsvit přímé demokracie šel totiž do politiky z důvodu, že chceme pracovat. My jsme tento týden měli už tiskovou konferenci, kde jsme navrhli v paragrafovém znění tři důležité zákony, a to zákon o obecném referendu bez výjimek, o který už mimochodem projevilo zájem hnutí ANO. Máme tady zákon o hmotné nouzi, který, kdyby byl přijat, tak bychom jím zastavili sestěhování sociálně nepřizpůsobivých občanů do jednoho místa, což potom způsobuje sociální pnutí a kriminalitu. Navrhli jsme novelu zákona o spotřebitelském úvěru, což by konečně začalo řešit problém lichvy.

My jsme v Úsvitu přímé demokracie připraveni pracovat. Teď příští týden představíme škálu zákonů, máme jich připravenou celou řadu, ale musím říct, že je to nemilé překvapení, když bychom rádi pracovali, ale nemůžeme, protože některé politické strany se nemůžou dohodnout, i vzájemně. Ztratili jsme teď 14 dní času tím, že se v ČSSD nemůžou dohodnout. A my si přejeme, aby se dohodli co nejrychleji.

Jak máte zajištěnou vy v Úsvitu přímé demokracie, aby se vám, nedejbože, nestalo něco takového, jako že tady vznikne nějaká strana LIDEM nebo že se vám část poslanců utrhne?

Já nevím, jak to dělají ostatní, ale my to nějak zařízeno nemáme. Děláme to tak, že jsem si vybral takové kandidáty na kandidátku, kteří mají moji důvěru. Mně připadá úplně neadekvátní, když si někdo vybere nějaké poslance, se kterými osloví veřejnost, a říká, že jsou to lidi, kteří jsou morálně pevní a nezklamou. A pak se s nimi uzavírá nějaká smlouva pod pokutou. To je trošku podivné. My tohle v Úsvitu rozhodně dělat nebudeme. Vybral jsem si takové kandidáty, kterým prostě věřím. Jakékoliv pokuty jsou stejně právně nevymahatelné, takže je úplně zbytečné o tom uvažovat.

A strach z toho nemáte?

My jsme si vybrali kvalitní kandidáty, takže jsme v tom udělali maximum. Spojila nás idea přímé demokracie. A já si upřímně myslím, že nic jiného než nějaká silná idea ty poslance spojit nemůže. Jinak je zavázat nemůžete.

Do jaké míry se zvýšil zájem o Úsvit přímé demokracie po úspěchu ve volbách? Vstupují noví členové, ptají se?

Ptají se, ale my jsme ten zájem o členství měli i před volbami. Já jenom na svém Facebooku mám 80 tisíc fanoušků, ten zájem byl v mnoha tisících, já tuším i v desetitisících. Před volbami to nebylo možné technicky zrealizovat, protože jsme vznikli v červnu a posléze jsme dostali tisíce žádostí o členství, čehož si velmi vážíme. Ale protože jich bylo velké množství, tak to před předčasnými volbami nebylo technicky ani finančně možné se se všemi setkat. Ani vlastně personálně to nebylo možné – nemáme tolik lidí, kteří by se mohli za tak krátkou dobu se všemi setkat a nabrat členy. Proto jsme se rozhodli (a tak jsme informovali i naše podporovatele), že nejdřív dotáhneme předčasné volby a po volbách rozpracujeme tyhle varianty, jakým způsobem by se naši podporovatelé mohli stát členy Úsvitu.

Jste jeden z lidí, kteří umí pojmenovávat věci tak, jak jsou – natvrdo. Kdo jsou největší současní a krátce minulí političtí zločinci?

Já nevím, kdo je tady politický zločinec. To by bylo myslím dobré, kdyby vyhodnotily konečně nějaké orgány činné v trestním řízení. Ale co můžu říct globálně, tak před dvaceti lety, v roce 1990, to byl zrovna rok, kdy mi bylo 18 let, takže se to akorát symbolicky hodí, jsem se stal dospělým v zemi, která měla přebytkový rozpočet, a proto si mohla dovolit dávat třeba rozvojovou pomoc do afrických zemí. Měli jsme fabriky, vyváželi jsme naše české výrobky do celého světa, zbraně a podobné strojírenské výrobky. Byli jsme na to pyšní, měli jsme suroviny… A po dvaceti letech nemáme ani suroviny, nemáme ani vlastní fabriky a místo přebytkového nebo vyrovnaného rozpočtu jsme zadlužení až po uši. Všechny politické strany, které u toho za dvacet let byly, se podílely na stavu, který je tady v současné době. Všechny do jedné, které byly ve vládě, protože mlčení je souhlas. Pakliže si někdo vybral vládní koryta, aby mlčel ke zlodějnám a podvodům, tak je spolupachatel. A dneska na to zapomínáme, dneska se ty strany tváří, jako by u toho nebyly.

Je někdo speciální? Vy jste například jmenoval Stanislava Grosse... Je někdo další, kromě něho, takový „obr lotr“?

Já bych nejmenoval speciálně někoho, ale všechny politické strany.

Dá se tomu zabránit, té rozežranosti politiků, a zejména těch zaběhlých? V nejbližších deseti letech?

Samozřejmě se tomu zabránit dá, dosavadní politický systém se neosvědčil. Poměrný volební systém, který tady máme dvacet let, způsobil stav, o kterém jsem hovořil. Ze země, která měla přebytkový rozpočet, fabriky a suroviny, udělal zemi, která je zadlužená až po uši. Protože nikdo z těch politiků nemá za nic přímou odpovědnost. Proto je potřeba posílit v ČR demokracii a kontrolu nad politiky. Proto my jako jediní říkáme, že je potřeba systém v ČR změnit na jiný standardní politický systém, který funguje v mnoha nejvyspělejších zemích světa, a to je přímá demokracie.

Koho byste si v této chvíli tipnul, že bude nakonec po vyjednávání premiérem této republiky?

Nevím, koho si vybere Miloš Zeman. Protože je skutečně důležité, koho on určí a dá mu první prostor k sestavení vlády.

A kdybyste stál v sázkové kanceláři u okýnka?

Já nesázím, ještě jsem nikdy v sázkové kanceláři nebyl, takže to ani neznám, jak se vyplňuje sázkový tiket… Nevidím do hlavy Miloše Zemana, ale předpokládám, že by to podle zvyklostí měl být vítěz voleb, a to je Bohuslav Sobotka.

Uvažujete někdy nad tím, že by se věci seběhly tak, že by Úsvit přímé demokracie skončil ve vládě? Na jakém byste mohl sedět ministerstvu?

To ne, protože my jsme říkali už před volbami, že do vlády nevstoupíme, ale že budeme státotvorní a rozhodně nebudeme politikařit, protože odmítáme to odporné politikaření, které tady dvacet let předvádí politické strany. Proto si všimněte, že jediný Úsvit říká, že podpoříme jakoukoliv vládu (my neříkáme, s kým ne a s kým ano), která nám ovšem pomůže prohlasovat naše programové body.

A kdybyste zjistil, že vlast vás potřebuje, tak byste nešel do vlády?

Úsvit přímé demokracie bude plnit svůj volební program. My jsme slíbili voličům, a za to nám dalo těch necelých 400 tisíc voličů hlas, že nepůjdeme do vlády, ale podpoříme vládu, pakliže by nějaká vláda chtěla stát na našich hlasech. Budeme státotvorní, rádi umožníme její fungování a podpoříme ji svými hlasy, pakliže nám pomůže odhlasovat zákony směrem k přímé demokracii.

Na prvním místě je obecné referendum bez výjimek. Jako jediní ho chceme bez výjimek, protože na rozdíl od jiných stran si myslíme, že tato země patří občanům. A pakliže se občané budou chtít vyjádřit k nějaké závažné otázce, tak by k tomu měli mít právo kdykoliv během volebního období v závazném referendu. Odmítáme tezi, že tady se zvolí politici na čtyři roky, a pak s tím občan nemůže hýbat. Čtyři roky je tak dlouhá doba, během které přijdou témata… Například církevní restituce, které se tady řešily dvacet let, ale najednou to přišlo během jednoho volebního období a občané mají pocit, že by se k tomu měli vyjádřit i sami. Stejně tak k odvolatelnosti politiků nebo hmotné a trestní odpovědnosti politiků.

Jsme jediní, kdo tady chce zákon o obecném referendu bez výjimek, a proto jsme taky hnutí Úsvit přímé demokracie, protože prosazujeme, že tato země patří občanům, a ne politicko-ekonomické mafii nebo politicko-ekonomické oligarchii a úzké skupině politiků a podnikatelů, jako je tomu dosud. Proto navrhujeme, aby občané měli možnosti si sesbírat cca jedno procento podpisů oprávněných voličů, což je něco přes 80 tisíc. Otázka musí být vždycky zfomulovaná tak, aby se na ni dalo odpovědět jen ano nebo ne. V okamžiku, kdy si občané na své náklady formulují otázku a sesbírají dostatečné množství podpisů, tak se z toho stává věc veřejná a vyhlašuje se závazné referendum, podle kterého potom politici musí postupovat. Jediné omezení referenda je Listina základních práv a svobod, to znamená: nemůžete si odhlasovat loupení, znásilňování, vraždění a podobně. Máme paragrafované znění zákona a už jsme ho poslali ANO, které o to projevilo zájem. 

A proč nevstoupíme do vlády? My netoužíme po nějakých trafikách, po autech s majáčkem, po rozdělování funkcí. Přišli jsme pracovat a ať si ty trafiky rozdělí někdo jiný. Klidně budeme pracovat jako běžní poslanci. Ostatní mají tisíce podmínek, proč koho podpoří a proč koho ne, takže vzniká patová situace a dohadují se. My máme jednoduchou podmínku. Ono je totiž úplně jedno, koho podpoříte – v okamžiku, kdy by tady byl zákon o obecném referendu bez výjimek, tak ten konečný hlas mají občané.

A co budete dělat o víkendu?

Bude to první víkend po volbách, kdy budu mít volno. Jdu se synem vybrat nějaký oblek, protože bude mít maturitní ples. On má jenom jeden, ale je už dva roky starý, takže mu asi není. V sobotu mám schůzku s kandidátem na mého asistenta, protože potřebuju nějakého šikovného člověka do regionů. A večer chceme jít s přítelkyní do kina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

17:50 S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o to…