Gustáv Murín: Češi se volbou Zemana a Babiše vzepřeli globální klice, která chce válku. Havel lhal a papouškoval. Kalousek je kůň v manéži, který jen chodí dokola a dokola

29.05.2018 20:45

AUDIT ČESKÉ SPOLEČNOSTI Češi se tím, že volili Miloše Zemana a Andreje Babiše, vzepřeli globalizační klice, která už několik let pracuje na nové studené válce, protože potřebuje vydělávat na novém zbrojení. Tvrdí to vědecký pracovník Univerzity Komenského v Bratislavě a spisovatel Gustáv Murín, jemuž vadí, že se vrátil komunismus, jen převlečený za liberalismus. Nedávnou kauzu novičok považuje za britskou pomoc americké zbrojařské lobby, která potřebuje Rusko jako nepřítele. Při té příležitosti připomněl Václava Havla, který jako loutka opakoval staré mantry bez náznaku schopnosti samostatné úvahy kromě instrukcí od poradců z ambasády Spojených států.

Gustáv Murín: Češi se volbou Zemana a Babiše vzepřeli globální klice, která chce válku. Havel lhal a papouškoval. Kalousek je kůň v manéži, který jen chodí dokola a dokola
Foto: Archiv GM
Popisek: RNDr. Gustáv Murín, CSc., slovenský přírodovědec, spisovatel a publicista

Anketa

Vadí vám divadelní představení „Naše násilí, vaše násilí“, které bylo uvedeno v Brně?

94%
6%
hlasovalo: 21777 lidí

Nedávno publikoval sociolog Daniel Prokop studii, podle které dorostla do věku padesáti let života generace, která sice uvítala listopad 1989, ale nyní volí Andreje Babiše a Miloše Zemana, protože je systémem zklamaná. Dává dnešní doba důvod zříkat se listopadových hodnot a přistupovat na politiku třeba právě těchto dvou politiků?

Nevidím žádný rozdíl mezi ideály sametové revoluce a tím, že jsou dnes v České republice demokraticky volení politici, které si vybrala buď většina v prezidentské volbě, nebo kteří dostali nejvíce hlasů v parlamentních volbách. Kvůli takové samozřejmosti nemusel pan Prokop sepisovat žádnou obsáhlou studii. Touto volbou se prostě naplňují ideály listopadu 1989. A demokracie je také o tom, že respektujeme názor voličů, i když se to úzké vrstvě intelektuálů nelíbí.

Andrej Babiš není spasitel, ale postará se o všechny. To je výstup posledního rozhovoru premiéra v demisi. Co je to za rétoriku? Co vypovídá o našem národu, že u něj slaví úspěch? Sociologové tvrdí, že český národ je zaměřen spíše středolevicově a čeká, že stát zajistí blahobyt a pořádek. Je to tak? „Vyhmátl“ to Andrej Babiš, a proto by mu i půl roku po volbách dalo hlasy třicet procent voličů?

Je to zajímavý fenomén. Po roce 1989 vstupovali do vrcholové politiky nejprve disidenti, kteří v ní zcela pohořeli, a to včetně Václava Havla. Později se objevili pragmatici typu právniků či ekonomů. A nyní tu máme celosvětovou vlnu vstupu velkopodnikatelů do politiky – Trump (USA), Kiska (Slovensko), Babiš (Česko), Ivanišvili (Gruzie), Iohannis (Rumunsko), Sipilä (Finsko) ... A nastává „zděšení“. Za ty tři roky se totiž na jednotlivých politických scénách vytvořily zaběhané mechanismy „já na bráchu, brácha na mě“ a „smrádek, ale teplíčko“. Na Slovensku to vyústilo do známé kauzy Gorila, kdy se provalilo, že se několik vládních stran rozhodlo „porcovat“ slovenskou ekonomiku a hlavně národní majetek, který potom rozprodávaly a o „výdělek se šábly“. To samozřejmě dělají ti, kteří si „vydělávají politikou“. Ale velkopodnikatel takové kšefty nepotřebuje, a tak jeho vstup na takovou scénu způsobuje revoluci. Nedá se totiž koupit! A tak jsou tu snahy Babiše nějak onálepkovat nebo mu nasadit psí hlavu, aby v politických diskusích, ale také na veřejnosti nebylo nutné s ním diskutovat, polemizovat či nedej bože argumentovat, ale aby k jeho umlčení stačila taková dehonestující nálepka. Nedávno jsem četl knihu pana Kmenty „Boss Babiš“ a opravdu mě překvapila ta snůška schválností a nadávek, které tento zjevně zaujatý novinář adresoval Babišovi – zde.

Aby bylo jasno – nejsem přívržencem Andreje Babiše a mnohé z jeho politických tahů se mi nezdají a nelíbí. Například to, že přijal post ministra financí, i když před volbami tvrdil, že hnutí ANO do vlády nevstoupí, ani ve mně nevyvolává nadšení jeho snaha ovládnout média. Ale v demokracii není možné ignorovat presumpci neviny a vina se má dokazovat fakty, a ne nálepkami, nebo dokonce nadávkami.

Liberálně orientovaní pozorovatelé nechápou, proč Češi, kteří se mají tak dobře, podporují „populisty“ jako Zeman či Okamura a slyší na to, že se o ně Andrej Babiš postará. Čím to je? Dezinformačními kampaněmi, nebo českou národní povahou?

„Liberálně orientovaní pozorovatelé“ je výraz, který můžeme považovat za velmi stručný chorobopis. Liberální politika se dokonale znemožnila extremistickými nápady, které vedly k tomu, že dnes mají vrahové větší práva než jejich oběti, menšiny větší práva než většina, migranti jsou absurdním způsobem upřednostňovaní na úkor domácích občanů, kteří tady pracují, poctivě se živí a platí daně. A o absurditách feminismu ani nemluvě. Zkrátka určité názorové proudy se vracejí, i když se historicky znemožnily. Tak se znemožnil marxismus-leninismus, ale liberálové a hlavně feministky ho beze studu vykrádají, a ještě se ty druhé považují za „revolucionářky“. Liberálové natolik překrucovali skutečnost, až se většina voličů rozhodla pro kohokoli jiného, jen ne pro jejich kandidáta. A když přišel Trump a měl odvahu vysmát se absurditě „politické korektnosti“, okamžitě získal sympatie normálních voličů. A protože se s tím liberálové nedovedou smířit a nechtějí si přiznat omyly, tak vymysleli nálepky jako konspirační teorie, hoaxy, trolly, fake news, zkrátka vyfabrikovali jakési nedokázané všemocné ZLO, které má ospravedlnit, že jejich absurdity většina voličů prostě odmítla. Češi nejsou ani horší, ani lepší než voliči jinde na světě. Naopak, tím, že volili Zemana a Babiše, se vzepřeli globalizační klice, která už několik let pracuje na nové studené válce, protože potřebuje vydělávat na novém zbrojení. No a doslova si vymysleli „zlé Rusy“, aby pod touto záminkou mohli vydojit americký federální rozpočet na „vlastenecké účely“. Ať je Zeman jakkoli napadaný, v tomhle ukázal, že s Čechy není možné zametat, jak se někomu ve Washingtonu nebo v Bruselu hodí.

Mládež bývá vždy jiná než střední a starší generace. V českých volbách hlasuje dramaticky jinak. Liberálněji, pravicověji, vyhraněně proti Miloši Zemanovi. Zazněly již hlasy, že bude-li mládež neustále přehlasovávaná, raději odejde ze země. Je to možné? A co myšlenka Jiřího Peheho, že u nás bude dobře, až odejde starší voličská generace a nastoupí ta mladší?

Zneužívání čím dál mladších až po děti na kampaně, kterým nerozumějí a mají z toho legraci, je starý a velmi špinavý trik. Už jsme si řekli, že liberálové se naprosto znemožnili. A protože si to nechtějí přiznat, vymýšlejí takovéto bu-bu-bubliny o Zemanovi. Jejich katastrofické předpovědi jsou jen směšné a naschvál nafouknuté. A shazovat starší voliče, kteří mají životní zkušenosti a historickou paměť, takže s nimi nelze jen tak lehko manipulovat jako s mladými – to snad pan Pehe nemyslí vážně, nebo snad ano?

Odumírání tradičních politických stran, na jedné straně ČSSD, na druhé straně liberální, proevropská pravice. Mohou si za to samy? Když například sledujete rétoriku Miroslava Kalouska o demokracii, obraně hodnot listopadu 1989, obraně Evropské unie, boji proti Rusku, boji za Tibet... Nedrží se Kalousek a ostatní témat, která jsou vyčichlá?

Přesně tak, pan Kalousek připomíná cirkusového koně, který chodí dokola po manéži a žádné nové kousky se už nenaučí. Tibet je klasická ukázka dvojí tváře americké politiky – navenek je trápí, že není svobodný, ale s Čínou vesele obchodují. A na druhou stranu je netrápí, že nejsou svobodní Kurdové, které opakovaně oklamali, nebo Palestinci. Je to názorná ukázka farizejství, kdy pro někoho právo na sebeurčení platí a pro někoho jiného ne. No a každý, kdo se na takovou rétoriku dá, dopadne jako Havel, který byl skutečně jako loutka opakující staré mantry bez náznaku schopnosti samostatné úvahy mimo instrukcí od poradců z ambasády Spojených států.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Když už jste někdejšího českého prezidenta připomněl, tak Václav Havel bývá i terčem řady vtipů, posměšků a přezdívek. Zároveň se snižuje jeho význam jako našeho osvoboditele od komunismu s tím, že šlo o předem vyjednané předání moci. Přestali Češi chápat Havla? Chápali ho vůbec někdy? Neuškodil si sám Havel tím, že na sklonku života prezentoval vyhraněně liberální názory? Neškodí Havlovi jeho dnešní zastánci, kteří se ho snaží srdnatě hájit?

Havel a „osvoboditel od komunismu“, to si děláte legraci, ne? Vždyť kdyby se Reagan s Gorbačovem na Islandu a potom na Maltě nedohodli o rozpadu komunistického bloku, zůstal by Havel jen figurkou v záloze, kterou mocnosti vytahují, když se jim to hodí. Jeho albánská obdoba, básník Rugova, byl tímto způsobem také vytažený do popředí, ale když začal projevovat vlastní iniciativu, tak ho zase odložili stranou a Západ se raději spojil s albánským teroristou Thaçim. Podle bývalého špiona Karla Koechera doporučil Havla do pozornosti CIA Tigrid, který z peněz od ní vydával Svědectví, jako alternativu pro případ převratu.

A Havel svoji úlohu sehrál skvěle, nezlobil. Barbarské bombardování Jugoslávie, během něhož vybombardovali i nemocnici v Niši, označil za „humanitární“ a byl vždy ochotný odkývat, co Američané potřebovali. Hrál si na mírotvůrce a bez jakékoli snahy o zmenšení dopadů zlikvidoval slovenský zbrojařský průmysl – českého se nedotkl – který si Slováci nevymysleli, vždyť byl budovaný na pokyn Prahy! Desetitisíce Slováků přišly ze dne na den o práci, ale to „humanistu“ Havla netrápilo. Varováním před jeho nezodpovědnými skutky byl už jeho první krok ve funkci prezidenta – absurdní amnestie, kterou vypustil na svobodu desetitisíce kriminálníků – ale političtí vězni zůstali sedět – čímž doslova šokoval celou společnost. Vždyť v čase oslabení funkce policie, prokuratury a soudů to byl doslova zločin! A oběti tohoto jeho „furiantského“ gesta nikdy nelitoval, ani se jim neomluvil. Rád moralizoval, ale byly to plky, kterými se ani sám neřídil.

Hlásal „život v pravdě“ a lhal při první příležitosti, když tvrdil, že bude prezidentem jen do prvních svobodných voleb. Prováděl obludné manévry, aby se prvním prezidentem po listopadu nestal Dubček, ale on, a kvůli tomu se spřáhl s komunistou a autorem „obuškového zákona“ Čalfou. Disidentovi Havlovi vůbec nevadilo, že ho zvolil komunistický parlament komunistickým způsobem – jednohlasně. Hlásal, že mu nejde o majetky, a potom bezostyšně prodal Lucernu bývalému estébákovi. Tvrdil, že mu jde o Slovensko, ale na co sáhl, to mělo opačný efekt. Na demonstraci nacionalistů v Bratislavě, které by si jinak nikdo ani nevšiml, přijel z Prahy, a tím na ně upoutal mediální pozornost, jako kdyby měli nějakou váhu. Při výročí Československa na náměstí v Bratislavě vyzval podporovatele federace k minutě ticha, takže celou minutu mohli nacionalisté vykřikovat, aniž je někdo rušil. Byl to politický analfabet, který ignoroval parlamentní demokracii i strany a vykládal si své prezidentství jako osvícenou monarchii. To, že už i v Česku se pohled na něj mění, je jen důkazem, že čas odhalil odvrácenou tvář tohoto bezskrupulózního kariéristy. Havel se ujal jen jako celosvětový symbol, a tím měl zůstat. V domácí politice působil jako slon v porcelánu.

Už jsou to tři roky, co českou politiku ovládlo téma migrace. Někdy slýcháme, že to bylo zbytečné a zástupné téma, protože tu skoro žádní migranti nebyli. Jak to tedy nakonec rozsoudit? Syrští migranti už do Evropy neproudí, ale zato se zvyšuje tlak z Afriky. Bude tzv. Dublin IV krizovým momentem EU? Hrozí zničení Evropy, jak někdy slýcháme?

Prevence je efektivnější, lacinější a méně bolestivá než léčba. Je třeba si ujasnit, že vůbec nešlo o nějakou spontánní migraci, ale dobře organizovanou invazi do Evropy, za kterou mohl být ISIS a určitě byly také pašerácké gangy. A ti ubožáci prchali z oblastí postižených kovbojskou americkou politikou. Kdyby Spojené státy od druhé světové války nenapadaly podle své libovůle jiné země, nikdo by neměl důvod v takových masových vlnách emigrovat. Tato invaze také způsobila zásadní posun na mediální scéně. Lživá propaganda vítající masy migrantů a záměrně zatajující možné následky neuspěla díky internetu a alternativním médiím.

Lidé odmítli propagandistickou „nalejvárnu“ paní Merkelové – která se chovala skutečně absurdně, ale vždyť ji ne nadarmo americká tajná služba roky odposlouchávala – a vyjádřili svůj názor, na který mají právo. A když většina národa řekne, že nechce žádné migranty – vždyť se podívejte, jak dopadly Paříž nebo Londýn, kde do určitých čtvrtí nevkročí ani policista, a když vkročí, tak mu zdemolují auto a liberálové budou ječet, že se nesmí bránit – tak je povinností politiků tuto jejich vůli zabezpečit. A ne že liberálové prohlásí většinu národa za blbce a po vzoru komunistů jí vnutí, co se jejich ideologii hodí! Vždyť je to absurdní. Listopad 1989 přinesl právo na názor, a když se ten názor komusi nehodí, tak ho bude potlačovat? Vždyť to je komunistická logika. A tím se vracíme k dřívější otázce, že se sem komunismus vrací v převlečení za liberalismus, když zahodil „diktaturu proletariátu“ a pokusil se zavést diktaturu mediokracie. Nevyšlo jim to, chvála bohu.

Nebezpečné Rusko, téma české diskuse od roku 2013. Jak se do řetězce dějů stran Ruska promítla kauza pokusu o zabití agenta Skripala? Novičok prý byl syntetizován i v Česku, byť to prý znamenalo nepatrné množství. Vzorky podle německých médií získala i Spolková republika. Theresa Mayová je přesvědčena, že se o Skripalův život pokoušelo Rusko, český generál Andor Šándor to popírá. Zkrátka nikdo nic neví. Odborníci na Rusko tvrdí, že Rusko samo rádo „rozsévá“ různé narativy, aby znejistilo evropskou veřejnost. Jakou stopu každopádně „novičok“ nechal na důvěryhodnosti i ruské i západní strany? A kdo vede „na body“ tu píárovou bitvu, která se vede od roku 2013?

Každé ráno si nalévám mléko do hrnku, na němž je napsané „Bush – Putin Summit, Bratislava, February 24th, 2005“. To abych nezapomněl, že ti dva byli tehdy velcí kamarádi. A nezapomínejme, že se tak toužili setkat, že to zapomněli oznámit hostitelům, takže slovenská vláda se o plánovaném setkání dozvěděla až ze světového tisku! Přitom to byl Bush, který jako loutka americké zbrojařské lobby začal s vojenskými agresemi a absurdní „válkou s terorismem“, přičemž největším teroristou se staly Spojené státy. Jenže tato zbrojařská lobby brzy zjistila, že „válka s terorismem“ nepotřebuje neviditelná letadla, atomové ponorky, letadlové lodě, a dokonce ani celé tankové divize. Tak se začali rozhlížet po někom, kdo by mohl být „hrozbou“, ale do války nepůjde. Na Číňany si netroufli, protože ti mezičasem v tichosti ovládli americkou ekonomiku a podstatnou část jejich enormního dluhu. Zkoušeli to s Íránem, ale kvůli němu stavět atomové ponorky je směšné. No tak si vybrali Rusy a zkoušejí oprášit starou dobrou studenou válku, během níž americký zbrojní průmysl vydělával obrovské sumy, které si nikdo netroufal kontrolovat. Když si tehdy doslova vymysleli, že Sovětský svaz má tisíc raket dlouhého doletu s jadernými hlavicemi, tak si tím automaticky podepsali kontrakt na dodání vlastních 1 500 takových raket, pro jistotu. Že to byly nesmyslně vyhozené peníze, které by se daly lépe využít pro obyčejné Američany nebo pro chudé v Africe? Ale vždyť vily a bazény zbrojařských magnátů stále stojí! S nástupem Donalda Trumpa hrozilo, že jim ten plán na uměle vyvolané mezinárodní napětí nevyjde.

Kvůli tomu, že Trump avizoval, že by chtěl mít s Ruskem korektní vztahy?

Právě. Tak mu to Rusko začali otloukat o hlavu a ničím nepodložená obvinění stupňují ad absurdum. No ale evidentně jim toto téma vyšumělo pod rukama. Tak přispěchala na pomoc Británie a celá „aféra novičok“ měla jen jeden cíl – opět Rusko vyprovokovat. O tom, jak je to falešné, svědčí, že když v roce 2006 velmi pravděpodobně Rusové otrávili na smrt radioaktivním poloniem bývalého agenta KGB Litviněnka, byli Britové zticha, protože k tomu došlo jen rok od bratislavského summitu Bush Jr. – Putin a Rusy tehdy potřebovali proti Tálibánu. A teď ještě ani nebyl jasný – a dodnes není – původ novičoku a už nejen na Rusy ukazovali, ale ještě je veřejně ponížili vyhoštěním diplomatů. A jen co se Skripalova dcera, občanka Ruska, uzdravila, už ji kamsi schovali, aby snad proboha nevypovídala, že to všechno bylo jinak. Západ tak v područí americké zbrojařské kliky dělá všechno pro to, aby Rusy ponížil na sto způsobů. No a také vyprovokoval. Proto ty ostudné provokativní manévry na hranicích s Ruskem. Proto celá ta majdaniáda na Ukrajině, na kterou země doplatila a bude doplácet ještě desetiletí. Ukrajinci byli obětovaní, a jak je to americkým zvykem, jejich kovbojské politice nejlépe vyhovují extremisté nebo fašisti jako na Ukrajině Pravý sektor, ale například kdysi i Pinochet. A když najednou Rusové vyřešili, obdivovaní arabským světem, syrskou tragédii, dělají Američané všechno pro to, aby mír nenastal. Protože tam je pole na provokace a útoky na Rusy volné. Nejhorší na tom všem je, že zbrojařská lobby počítá s tím, že USA jsou dobře chráněné za oceánem a na takto vyvolaný konflikt nedoplatí. Zato na to doplatí všechny ty „státy na půl cesty“, jako jsou ty naše. Vždyť už ten oslavovaný radar před lety byl prvním pokusem zatáhnout Českou republiku do případného ruského odvetného úderu. U nás zase nabízel náš splátkový prezident Kiska základnu NATO v Popradu, aby měly kam dopadat ruské rakety. A proto oceňuji, že prezident Zeman si pamatuje dávné české přísloví: „Nechoď, Janku, s pány na led...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…