Hašek mě zaskočil. Toto ne. Podívejte na Jágra! Jožo Golonka a Rusové: Navrhl řešení

26.10.2022 10:14 | Rozhovor

Zakazovat naším hráčům hrát v ruské KHL není správné a politika se nemá míchat s hokejem, řekla ParlamentnímListům.cz československá hokejová legenda Jozef Golonka. Řešením by dle něj mělo být, aby hokejisté dostali v Evropě takové platy jako v Rusku. Golonka se cítí zaskočen způsobem, jakým se poslední dobou vyjadřuje Dominik Hašek. Srovnává ho s postoji Jaromíra Jágra. Dres od Putina, který má doma, slavný hokejista vracet nebude.

Hašek mě zaskočil. Toto ne. Podívejte na Jágra! Jožo Golonka a Rusové: Navrhl řešení
Foto: Screen Youtube
Popisek: Legendární československý hokejista Jozef Golonka

Před dvěma lety jste dostal dres přímo od ruského prezidenta Vladimíra Putina. Co s ním teď uděláte?

Absolutně nic, pro mě má stále stejnou, sportovní cenu. Nemám ho proč vracet. Jsem přesvědčený, že politika by se neměla míchat se sportem. Jsem apolitický člověk. Mou politikou bylo vítězit a dělat radost divákům. Ten dres mám dobře schovaný.

Co říkáte na vášně okolo účasti některých hokejistů v ruské KHL?

Podle mě je to zbytečné. Dost dobře nechápu, proč někomu překáží, že Češi a Slováci hrají v KHL. Je to jejich práce, jejich zaměstnání. Jsou to profesionálové, celý život dřou a mají jen omezenou dobu na to, aby vydělali peníze a zabezpečili sebe a rodinu. Těžko jim to mít za zlé.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

V Rusku se platy hokejistů odvozují od ceny ropy a plynu...

No právě. KHL sice nemá na tak vysoké platy jako NHL, i když se o to už od začátku marně pokouší, aby se NHL vyrovnala. Ale přesto jsou v Rusku gáže hokejistů dvakrát či třikrát vyšší než ve Švýcarsku, Švédsku či Finsku.

Vytvořme v rámci EU takové podmínky, jaké nabízejí Rusové a nemusíme si potom stěžovat, že nám hráči utíkají. Věřte, že by radši vyměnili KHL klidně za Německo nebo Norsko – pokud by to bylo finančně srovnatelné.

Bývalý brankář Dominik Hašek ostře kritizuje nejenom české hráče, kteří po ruské invazi na Ukrajinu budou hrát v Kontinentální hokejové lize, ale žádá od NHL omluvu za to, že v Praze při úvodním zápase sezóny startovali i přes diplomatický protest, jenž sám inicioval, i dva ruští hráči. Není to přece jen už trošku paranoidní?

Musím přiznat, že Hašek mě dost překvapil. Ale skutečně ho nechci soudit. Především to byl zcela výjimečný brankář, který opravdu něco dokázal, takže nepochybně má právo na svůj názor, jenž v Česku určitě rezonuje mezi jeho fanoušky. Ale já sám bych zdaleka nebyl tak přísný.

Je zajímavé, že takový Jágr, který je třetí nejlepší hráč v historii NHL, se k tomuto tématu nevyjadřuje. Ale přesto zorganizoval benefici na pomoc Ukrajině.

Kupříkladu ruská star NHL Alexandr Ovečkin má na svém instagramu fotografii s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Nikdy se netajil velkou náklonností k němu. To vám nevadí?

Ovečkin je výjimečný hokejista a na ledě vyniká. On tu válku nevyvolal. Vážím si ho. Když probíhaly mistrovství světa nebo olympiáda, ještě ani pořádně nedohrál své poslední utkání v NHL a už balí kufry a letí hrát za sbornou, za národní tým své země. To je samozřejmě momentálně passé, ale o Ovečkinovi to všechno něco vypovídá. Je to velký patriot a na tom nevidím nic špatného.

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32343 lidí

Dokážete si představit, že byste dnes za té současné konstelace šel hrát hokej do Ruska?

Na to nedokážu odpovědět, opravdu nevím. Je těžké se vžít do kůže těch hokejistů, kteří se o tom rozhodují. Asi bych váhal, ale na kterou stranu bych se nakonec přiklonil, to si opravdu netroufám říct.

O Rusech se dnes pochopitelně hodně a nepříliš lichotivě mluví, vy jste je zažil především na ledě…

Vzpomínám si, že přestože ty vzájemné zápasy se sbornou byly vždycky extrémně vyhrocené, tak jsme se většinou nenáviděli jenom na tom ledě. Měl jsem a mám mezi Rusy množství přátel. Něco jiného bylo, když přišel rok 1968. Tam se to všechno otočilo a opravdu vznikla těžká antipatie vůči Sovětům jako okupantům, tam se projevilo, kdo svléknul kabát a oblékl rychle nový a kdo si zachoval rovnou páteř. Já jsem vždycky a všude říkal, co si myslím. Taky jsem z toho měl fůru nepříjemností.


 

Pane Golonko, vy jste byl ale svého druhu také prominentem toho minulého režimu, jako kapitán reprezentace jste byl součástí té „výkladní skříně“, nebo ne?

Tak to ne, to se musím ohradit. Já jsem nikdy nebyl ve straně! Nabízeli mi to dvě stě tisíckrát, ale nedotlačili mě k tomu. Já jsem se kamarádil například s Dubčekovými syny a vzpomínám si třeba i na Husáka. Když ho pustili z basy, tak já jsem ho odvezl domů, ale naprosto neplánovaně! Čekal jsem na svoji tchyni na nádraží a potkal jsem Husáka, který přijel košickým rychlíkem. A protože tam široko daleko nebylo jediné taxi, tak jsem to udělal. Tak takové byly ty moje kontakty, ale tím to končilo.

Na konci kariéry jste hrál tři roky v Německu a potom tam i trénoval, ale bylo to za jiné peníze, než se platí dnes...

Tehdy bylo všechno jinak. Ty výdělky byly oproti dnešku tristní. Určitě i proto třeba řada skvělých hokejistů a členů toho legendárního týmu z Grenoblu 1968 a ze Stockholmu 1969 nakonec skončila zcela zapomenuta, někteří dožili úplně bez prostředků i jako bezdomovci. Neměli šanci se hokejem zabezpečit, když nemohli odejít na delší dobu do ciziny. Já sám z hokeje nemám žádné miliony, ostrov a jachtu a sbírku obrazů; pro mě jsou nejdražší moje vzpomínky. Ať už to bylo setkání s Richardem Nixonem a Jayne Mansfieldovou na ZOH 1960 v Squaw Valley nebo s britskou královnou, ke které jsme se dostali s Miroslavem Žbirkou. Také jsem večeřel u jednoho stolu se švédským králem, který mě znal ještě z doby, kdy byl korunním princem. To je moje životní bohatství.

Jak vnímáte konflikt na Ukrajině z pozice občana země, která s ní přímo sousedí?

Na to je jednoduchá odpověď, jsme zkrátka první na ráně, ten strach a obavy jsou ve společnosti všudypřítomné. Ale já už jsem dost starý na to, abych mohl srovnávat. Zažil jsem ještě de facto světovou válku, to bylo něco úplně jiného. Tehdy nebylo co jíst, lidé končili na ulici zubožení, nebyly k mání ty nejzákladnější věci, to se zaplať pánbůh dneska neděje.

Mně vadí, že se teď všichni zbláznili a hledí na všechny Rusy jako na vrahy. Jak už jsem říkal, mám mezi nimi přátele a mám přátele i mezi Ukrajinci. A nedělám mezi nimi rozdíl, oni trpí na obou stranách. A tu cestu si sami nevybrali a dost dobře jí nemohli ani zabránit. A nejvíce to vždycky odnášejí civilisti.

V každé válce jako první umírá pravda. Proto jsou informace, které dostáváme z médií tak jednostranné. A proto je takový i pohled na Rusy. Ale znovu říkám, nepaušalizujme, nezobecňujme. V každém národě jsou blbci a chytří i hodní lidé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Procházka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…