Hejtman Bubeníček: Ministerstvo zdravotnictví zaspalo. Kraj se dostává do nejistoty

28.03.2017 15:09

Více než dvě třetiny zastupitelů kraje jsou nováčci, řada z nich bez větších zkušeností z politiky. Jak se svěřil Oldřich Bubeníček v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, za svou největší výzvu považuje udržení koalice, ale i snahu zapojit opozici. Jaký přínos shledává v těžbě lithiových rud v krušnohorské oblasti? A do jaké míry se v kraji podařilo vyřešit problém s autobusovými dopravci? Prozradil nám také, jak ve srovnání s Nečasovou vládou hodnotí současnou koalici, ale i to, zda se nepokusí kandidovat do sněmovny sám.

Hejtman Bubeníček: Ministerstvo zdravotnictví zaspalo. Kraj se dostává do nejistoty
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

Co je pro vás ve vašem druhém funkčním období největší výzvou?

Abychom naplnili úkoly z koaličního programového prohlášení, bude třeba udržet koalici spolupracujících stran a hnutí v krajském zastupitelstvu stabilní. Výzvou pro mě je rovněž vtáhnout do rozhodování o prioritách a záměrech kraje i takzvanou opozici. Jsem přesvědčen, že pokud se v zastupitelstvu jedná o záležitostech, které mají kraj posunout vpřed, stírají se politicky zdánlivě protichůdné názory. Věřím, že strany a hnutí šly do voleb se záměrem pomoci zlepšit život v kraji a s přesvědčením, že politika je služba a práce pro lidi a umění rozumných kompromisů.

Proč jste upřednostnili koalici s ČSSD, SPO a SPD před spoluprací s hnutím ANO? Přece jen tak máte jen těsnou převahu jednoho hlasu. Není to velké riziko? Jak byste hodnotil první měsíce spolupráce?

Do pětapadesátičlenného zastupitelstva bylo zvoleno 41 nových zastupitelů. Řada z nich bez větších zkušeností z politiky, i když s odhodláním pomoci rozvíjet kraj a vše potřebné se naučit. Se spoluprací s kolegy z ČSSD mají zastupitelé z KSČM již zkušenosti, dřívější složení koalice se osvědčilo. KSČM, i když skončila v krajských volbách na druhém místě, měla kromě ODS nabídky ke spolupráci od všech subjektů, které se do zastupitelstva dostaly. Koalice KSČM, ČSSD a SPO-SPD podle mě funguje dobře a zodpovědně.

Oproti minulému volebnímu období došlo k navýšení počtu vašich náměstků ze dvou na pět. Proč? Co si od toho slibujete?

Počet náměstků je výrazem určité parity zastoupení v koaličním uskupení. Do kompetence náměstků patří klíčové oblasti krajské politiky. Z minulosti a z ostatních krajů je zkušenost, že prakticky všichni radní byli náměstky, nepovažuji proto vyšší počet náměstků za nelogický.

Nově zřízená je i funkce náměstka pro jednání s vládou. Tím se stal poslanec Jaroslav Foldyna. Přineslo její zřízení již nějaký pozitivní efekt? Zlepšila se komunikace mezi vládou a krajem?

Představitelé kraje často komunikují na úrovni vlády a ministerstev o různých oblastech. To, že je náměstek Jaroslav Foldyna rovněž poslancem, je zcela jistě výhoda, může se s vládními představiteli setkávat právě ze své poslanecké pozice. Tato výhoda se ukázala například při komunikaci o zvýšení platů řidičů autobusů na základě vládního nařízení.

Když jste u vlády, měl jste možnost jednat se zástupci současné, ale i Nečasovy vlády. V čem vidíte zásadní rozdíl, pokud vůbec existuje?

Rozdíl je to poměrně veliký. Ministři Nečasovy vlády s krajem spíše nekomunikovali. Naopak s většinou současných ministrů se vedení kraje setkává pravidelně a představitelé vlády se nám snaží pomáhat. Sobotkova vláda se kraji hodně věnuje, na krajském úřadu se uskutečnilo i výjezdní zasedání vlády. Oceňuji, že vznikl post vládního zmocněnce pro náš kraj a že vznikl dokument „Strategický rámec hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje“, který vláda schválila na začátku letošního roku.

Máte bohaté zkušenosti se spoluprací s ČSSD na krajské úrovni. Byl byste nakloněn takové koalici i ve vládě?

O tom, jaká bude ve skutečnosti koalice po podzimních volbách, rozhodnou voliči. Spolupráce KSČM a ČSSD na krajské úrovni fungovala v minulém volebním období v několika krajích. Ale já jsem pouze regionální politik, o postupu po volbách budou rozhodovat jiní.

V jaké kondici je podle vás strana půl roku před volbami? Podle průzkumů jí totiž ubírá hlasy i hnutí ANO, což se ukázalo i v krajských volbách.

Předvolební průzkumy jsou hezká věc, ale ne vždy se skutečně naplní. Vítězné volební tažení hnutí ANO v komunálních, krajských i parlamentních volbách signalizuje všem tradičním stranám, že by si voliči přáli změnu. Tím myslím změnu v přístupu politiků k občanům. KSČM má podle mě stabilní preference.

Je pro vás osobně druhé místo v krajských volbách signálem něco změnit? A můžete být případně konkrétnější?

Jsem zastáncem názoru, že věci, které fungují, by se neměly radikálně měnit. Důležitější než pořadí ve volbách je pro mě možnost pokračovat v tom, co se dařilo uskutečňovat v kraji v minulém volebním období. Nakonec to odráží naše koaliční programové prohlášení.

Pokoušel jste se kandidovat do senátu. Dolní komora vás neláká?

Krajská politika je pro mě tou úrovní, kdy ještě neztrácíte přímý a pravidelný kontakt s občany, voliči, a vidíte v praxi vliv a účinek rozhodnutí učiněných na krajské úrovni.

Jako jednu z možností řešení krajské autobusové dopravy zvažujete založení vlastního dopravce. Nakolik je to pravděpodobná varianta? Na čem závisí? A jaké jsou další možnosti?

O záměru připravit model vlastního autobusového dopravce rozhodlo krajské zastupitelstvo. Poté, co se objevily problémy s realizací vládního nařízení o zvýšení mezd řidičů, ukázalo se, že problémy s dodržením desetiletých smluv ze strany dopravců se mohou opakovat. Kraj má povinnost zajistit veřejnou službu autobusové dopravy a v případě vlastního „dopravního podniku“ by to kraji umožnilo tuto oblast lépe řídit. Až budeme mít k dispozici parametry takového modelu, zejména jeho nákladnosti, budeme se dále rozhodovat o realizaci záměru. Současná situace nás hodně poučila.

Dálnice z Prahy do Drážďan je sice konečně otevřená, přesto je ale průjezd na části nově otevřeného úseku omezený na jízdu v jednom pruhu v každém směru. Premiér Bohuslav Sobotka se také nechal slyšet, že nelze vyloučit, že by se nestabilní úsek mohl v budoucnu uzavřít úplně. Máte nějaké aktuální informace?

Informace tohoto druhu nemám. Rozhodnutí o plném zprovoznění úseku v oblasti tzv. nestabilního podloží je plně v kompetenci Ředitelství silnic a dálnic, resp. ministerstva dopravy. Já osobně věřím, že se technicky podaří zajistit i tento úsek a nic nebude bránit plnému provozu. Provoz na dálnici je pro kraj obrovským přínosem.

Někteří vidí v lithiu potenciál pro restrukturalizaci Ústeckého kraje. Samozřejmě za předpokladu, že by větší část financí z této suroviny zůstávala v České republice, a to převážně v Ústeckém kraji. Souhlasíte a co pro to bude chtít jako hejtman udělat?

Lithium je surovina, která bude v budoucnosti stále více potřebnou. Pokud se těžba lithiových rud v krušnohorské oblasti uskuteční, bude důležité, aby se zde i dále zhodnocovala na finální produkty. Kraj by neměl přicházet o přidanou hodnotu. Já osobně tuto myšlenku podporuji, do posuzování záměru bude zapojen krajský úřad jako správní orgán.

Prozradíte nám na závěr, co vám dělá aktuálně největší vrásky? Jaké problémy potřebujete vyřešit?

V současnosti mi dělá vrásky zajištění stabilní letecké záchranné služby pro Ústecký kraj. Ministerstvo zdravotnictví podle mého názoru trochu zaspalo ve výběrových řízeních a náš kraj se dostává do nejistoty. Rovněž mě znepokojuje stav u autobusových dopravců. My jim chceme přispět na zvýšení mezd řidičů, ale naše návrhy se ne vždy setkávají se vstřícným přístupem. Řidiči by měli na své zaměstnavatele více zatlačit a proklamovanou stávku namířit na ně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…