Herec Václav Vydra o svém oblíbeném Schwarzenbergovi a vládě

02.01.2013 8:36

REVUE Václav Vydra je herec, chovatel koní, ale také člověk, který nevidí věci tak černě, jak se o nich často mluví a píše. Jeho názory vychází z pohledu člověka, který už leccos prožil, a to nejen v profesním, ale i soukromém životě. Je také podnikatelem, a jak sám říká, nejhorší je přebujelá byrokracie. Přesto si myslí, že současné zřízení je pořád to nejlepší z toho nejhoršího. ParlamentníListy.cz s ním na sklonku starého a na začátku nového roku vedly rozhovor o všem, co tuto zemi a lidi trápí.

Herec Václav Vydra o svém oblíbeném Schwarzenbergovi a vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Václav Vydra

Jak vnímáte současnou politickou situaci v ČR?

Vnímám ji jako obraz společnosti a doby. Je snadné kritizovat. Nesnadnější je být v pozici, kdy se ode mne čeká, že něco vytvořím. Něco, o čem si myslím, že je správné, a o čem vím, že se tím nezavděčím většině. Není to lehké.

Spousta seniorů, tělesně postižených či nemocných lidí si pohoršila. Vláda škrtá na straně výdajů s komentářem k těmto skupinám lidí, že je nutné šetřit, ale přitom se podle některých vyhazují miliardy za pofidérní projekty, které nic nepřinesou. Co si o tom myslíte?

Za pár let mi bude 60. Vím, že z důchodu, který mě čeká, bych asi těžko vyžil. Stejně tak těžko jako většina lidí, kteří jsou na důchod odkázáni. Už teď vím, že budu nejspíš pracovat až do smrti – pokud mi zdraví dovolí. Práci buď dostanu, nebo si ji vymyslím.

Do miliardových projektů nevidím a nezbývá mi než věřit, že nejsou k ničemu. Také nevěřím, že by většina lidí, kteří takové projekty vytvářejí a schvalují, byli buď tak hloupí nebo takoví ničemové, aby dělali nesmyslné věci, byť se třeba hodlali i obohatit - to je pak třeba odhalit a potrestat - na úkor strádajících důchodců, nemocných a postižených.

Má vůbec vláda Petra Nečase ještě šanci, aby ustála ty šarvátky, které se dějí?

Nevím, ale docela se drží, co? (smích) Myslíte, že nějaká jiná vláda by na tom byla líp? A učinila by národ spokojenější? Proč jsme si tedy takovou za celá léta 'demokracie' u nás nedokázali zvolit?

Kauza s ministryní s nejkratší dobou vládnutí v Evropě, Karolínou Peake, zahýbala nejen ČR. Jaká vám přijde tato kauza?

Je to úsměvné. Nevidím to nijak tragicky. Bojovat se musí s takovými vojáky, které máte k dispozici.

Co si myslíte, že tuto zemi může vyvést z krize? Nové tváře, lidé, kteří si nepůjdou do politiky jen vydělat…?

Nevím, jestli 'nové tváře' přinesou nějaké výrazné zlepšení. Nicméně, třeba se najdou, zvolme je a uvidíme...

Co říkáte na „návrat“ komunistů – do krajů atd.?

Co mám říkat? Měli a mají disciplinované voliče. Mám spíš obavu z toho, co dělá se společností těch 70 procent voličů, kteří se k volbám neobtěžovali. Teď nadávají v hospodách? Nebo kde, pokud nemají ani na pivo? Nebo si koušou nehty v luxusních vilách? Nebo jim to je jedno?

Vadí vám spíš přiznaný komunista ve vedení kraje, nebo „skrytý“ bývalý komunista, případně spolupracovník StB v nějaké ze stran, ať pravicové či levicové?

Vadí mně obojí, ale když byli zvoleni? Tak tam jsou přece právem, nebo ne? A mohou za to ti, kteří k volbám nešli.

Vy sám osobně, šel byste do politiky?

Ne, asi nešel. Už takhle nemám prakticky na nic čas. A třeba bych přišel s nějakým řešením a nařkli by mě z „týrání lidí“.

Co říkáte na některé své herecké kolegy a kolegyně, kteří se touto cestou vydali?

Přeji jim hodně štěstí, trpělivosti a hroší kůže. A doufám, že je to nesemele.

Máte pocit, že za 23 let od tzv. sametové revoluce se má tato země oproti okolním státům lépe, či hůře?

Myslím, že je to srovnatelné. Rozhodně tedy se státy bývalého socialistického bloku. Tam jsme myslím na tom ještě docela dobře. No a v některých západních demokraciích je možná i víc ouvej než u nás.

Jak je podle vás možné, že od kvality potravin přes služby až po ceny energií, telefonních operátorů a bank má ČR jedny z nejvyšších cen, a přitom nejméně kvalitní služby a zboží?

To je dost smutné. Po pravdě řečeno si to neumím dost dobře vysvětlit. Měla by na to fungovat strategie – nekupovat! Pokud je po něčem poptávka i v případě, že je to předražené, pak ten, kdo to prodává, přece nemá důvod zlevnit... Když jdou například v televizi různé stupidní programy a mají velkou sledovanost, je logické, že tam půjdou i nadále. Proč se na to tedy lidé dívají? Televize má přece tlačítko s anglickým názvem OFF.

Vy jste známý chovatel koní. Máte pocit, že politika v ČR v něčem pomáhá, nebo naopak škodí těm, kteří chtějí farmařit, chovat skot, koně - oproti jiným státům?

Nevím, v čem politika škodí a v čem pomáhá. Já mám zkušenost, že nejvíc škodí hloupost a tupost. A závist. A pak taky lidi lidem. Politika je příliš neosobní pojem. Já vím, kdo škodí mně. A to jsou konkrétní lidé. Ne „nějaká politika“. Ale obecně vidím, mimo jiné, velký problém v mnohdy nesmyslné a přebujelé byrokracii. A taky se říká, že nejhorší diktatura je demokracie, která přijímá špatné zákony...

Máme před volbou prezidenta. Koho vy byste nejraději viděl na místě Václava Klause?

Pana Karla Schwarzenberga.

Je a byl podle vás Klaus dobrým prezidentem?

Myslím, že nebyl špatným prezidentem.

Co byste vzkázal lidem, kteří třeba propadají beznaději a nevěří na lepší budoucnost?

To je těžké – já na to měl většinou recept ten, že jsem hledal vinu a příčinu u sebe. A snažil se ji odčinit či odstranit. Dá se taky použít spousta otřepaných frází jako třeba 'pomoz si sám a bude ti pomoženo', 'když je nouze nejvyšší, bývá pomoc nejbližší', 'trap se jen věcmi, které můžeš změnit'... Ale možná bych navrhnul nebrat sám sebe moc vážně a najít v sobě smysl pro humor. Nebo alespoň jeho zbytky. Pak jde všechno snáz. Nakonec jsme tu na světě jen na chvíli a nic nestojí za to, abychom si tu dobu, která je nám tady vyměřená, navzájem kazili. Znáte ten vtip, jak přijde Konec světa do Čech a říká: Sakra, tady už jsem byl...

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…