Ivan Bartoš pro PL: S ministry se komunikuje bez problémů, jenže pak se do toho vždycky vloží pan Babiš...

04.11.2020 16:05

ROZHOVOR „Komunikace s naprostou většinou ministrů probíhá korektně, často i vstřícně. Problém nastává, když se do věci vkládá premiér, mění se termíny a často i podmínky. Jako opoziční strana přistupujeme k celé krizi velmi uvážlivě a zodpovědně, máme zájem na řešení,“ vysvětluje předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. „Naprostá většina lidí si důležitost dodržování základních pravidel uvědomuje a podle toho se chová. Bohužel ta část veřejnosti, která se chová k ostatním bezohledně, způsobuje protahování současného stavu. Pokud je to možné, měli by lidé v maximální možné míře využívat home office. S tím jsme se obrátili i na vládu, aby zajistila tuto možnost na ministerstvech a v dalších institucích, ale na náš požadavek nereagovala,“ konstatuje.

Ivan Bartoš pro PL: S ministry se komunikuje bez problémů, jenže pak se do toho vždycky vloží pan Babiš...
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Anketa

Věříte novému ministru Blatnému víc než Prymulovi?

hlasovalo: 16700 lidí

Jak vláda komunikuje s opozicí a jaké vám dává materiály?

Komunikace s naprostou většinou ministrů probíhá korektně, často i vstřícně. Problém nastává, když se do věci vkládá premiér, mění se termíny a často i podmínky. Jako opoziční strana přistupujeme k celé krizi velmi uvážlivě a zodpovědně, máme zájem na řešení. I proto trvale od vlády vyžadujeme data, abychom mohli počítat s různými modely vývoje. Přístup k číslům jsme získali ale až v posledních týdnech.

Jaké sociální návrhy připravují Piráti, konkrétně poslankyně Richterová?

Chceme dlouhodobě zavést možnost ošetřovného pro živnostníky a dohodáře (aby byli motivováni platit příslušné pojistné). Navrhli jsme navýšení věku pro vyplácení ošetřovného do 11 let věku včetně, a to kvůli distanční výuce, která bude trvat několika týdnů. V případě ošetřovného jsme navrhli postupné zvyšování, protože snížený příjem po delší dobu může mít velmi závažné dopady. Proto jsme také nakonec podpořili navýšení ošetřovného na 70 %, když naše vlastní návrhy neprošly, aby se pozice živnostníků alespoň částečně zlepšila.

Co ekonomická pomoc – kdo ji nejvíc potřebuje a v jaké formě?

Situace se bude postupně zhoršovat. Dopadne na všechny: Krachy firem se dotknou jak majitelů, tak zaměstnanců, krize postihne mnohé živnostníky a také lidi pracující na dohodu – maminky na mateřské, samoživitelky, pracující invalidy nebo důchodce. Těžké ztráty postihují zejména sektory pohostinství, cestovního ruchu a kultury. Navíc podmínky některých dotačních programů mnoho lidí z příjmu pomoci vylučuje. Například v programu Covid – Kultura 2 je jednou z podmínek to, že živnostník nepřerušil svou činnost. Jenže to řada lidí musela kvůli finanční situaci na jaře udělat.

Podmínky pro poskytnutí plošné pomoci je někdo obtížné nastavit. Je proto zásadní, abychom se jako stát nemuseli ke kompenzacím vůbec uchylovat. To znamená vyhnout se plošným uzavíráním provozů, pokud jejich uzavření nedává smysl. To je případ mnoha maloobchodů, jejichž otevření naopak uvolní kapacity v nákupních centrech a sníží riziko přenosu nákazy.

Jak smysluplné jsou vládní opatření, které jsou zaváděny salámovou metodou postupného zpřísňování?

Vláda v létě na mimořádné tiskové konferenci představila epidemický semafor, který jsme navrhovali již v dubnu. Před začátkem školního roku přišel předminulý ministr zdravotnictví Vojtěch se sérií opatření při školní výuce, které však nedávaly logický smysl. Premiér Babiš na to reagoval rezignací na jakákoliv opatření. To byla chyba. Špatná realizace některých nutných opatření je příčinou snížení ochoty některých lidí dodržovat základní pravidla. Vedle toho neustálé zmatky v ohlašování, a to jen v tom, že vláda často ohlásí tiskovou konferenci, která se nekoná nebo minimálně o hodinu zpozdí, nesdělí nic konkrétního a v následujících dnech přichází se zmatenými pravidly plnými výjimek. A to v kombinaci s tím, že sám premiér se vyhnul karanténě po jakémsi alibi od hlavní hygieničky a odvolaný ministr Prymula porušil svá vlastní pravidla, když byl v restauraci, která měla být uzavřená.

Nebylo by vhodnější, efektivnější a rychlejší jít cestou rázného řezu? Nebo je to politicky neprůchozí?

Je především třeba nastavit jasná a logická pravidla vycházející z dat. Rázná pravidla, která provází chaos, jsou k ničemu. Pokud spočívají pouze v uzavření celých ekonomických sektorů, vytvářejí další problémy do budoucna. Vláda měla celé léto na to, aby připravila plán pro příchod druhé vlny a premiér byl o tomto riziku velmi dobře informován, ačkoliv se dnes vymlouvá, že to nemohl nikdo tušit. Co je závažné, že s vědomím blížících se voleb nezavedl žádná opatření, čímž ohrozil i hlasy svých voličů, především důchodců. Jejich životy podřídil touze po voličském hlasu.

Jaká je komunikace vlády s občany?

Dosud jsme mohli sledovat především zmatky. Dlouhodobě upozorňujeme na to, že vládní opatření by měla být sdělována v pravidelném čase, kompetentní osobou a vždy tak, aby oznámená opatření byla podložena daty a fakty. Místo toho vláda oznamuje opatření, která nedávají smysl a diví se, že ochota veřejnosti klesá.

Jaká by měla být? Co by Ivan Bartoš jako premiér dělal v takovéto situaci jinak?

Plány Pirátů jsme představili v květnu na webu www.budoucnostresimeted.cz. Cílem je zabránit zbytečným obětem na životech a zdraví.

Testovat, Trasovat, Izolovat – a budovat kapacity do zálohy. Pro občany, kteří skončí v izolaci (karanténě) bychom navrhli kompenzační mechanismus, aby neměli ekonomické důvody zamlčovat svou nemoc a ohrozit tak celou společnost.

Férové informace všem! Všechna dostupná data a predikce bychom sdíleli s občany.

Jednoznačná komunikace. V komunikaci bychom ruku v ruce s restrikcemi vyhlašovali i ekonomickou podporu.

Ekonomika. Češi a české firmy byli na jaře pomocníky české vlády. Bohužel, vláda jim ukázala záda a vyvinutá řešení zahodila. Zmíním například ventilátor CoroVent , trasování pomocí Mapy.cz, portály pro distribuci roušek a mnoho dalšího. Piráti by využili především české výrobce pro ochranné pomůcky, abychom zabezpečili zdravotnictví a distribuci všem občanům – např. pomocí lékáren.

Prevence. Přes léto jsme měli šanci na zvýšení počtu preventivních prohlídek, abychom se vyhnuli problém se zanedbáním péče. Bonifikovali bychom preventivní prohlídky.

Co říkáte na skandál maršála proti covidu, dnes už bývalého ministra zdravotnictví Prymuly?

Pan Prymula zásadním způsobem znevěrohodnil opatření nařízená vládou. Navíc panují zásadní otázky ohledně toho, co s předsedou poslaneckého klubu panem Faltýnkem v „uzavřené“ restauraci projednával. Informace, které pan Prymula nejdříve uvedl týdeníku Respekt a jeho pozdější tvrzení z tiskové konference, se rozcházejí, tudíž tato sdělení nelze brát jako uspokojivé vysvětlení. Rezignace Romana Prymuly byla proto zcela na místě.

Noční vycházení – dává toto opatření smysl, když je stejně všechno v té době zavřené?

Jedná se o opatření, které vnímám jako velmi extenzivní. Chápu nutnost omezení kontaktů, bohužel toto opatření opět komplikuje život především těm, kteří pravidla dodržují. Jak dokazují zprávy z víkendu, je stále mnoho lidí a provozovatelů restaurací, kteří nehodlají dodržovat pravidla. Vláda navíc není schopná vyhodnotit efektivitu opatření, protože se průběžně neustále mění.

Jak se podle vás chovají v této době občané – jsou dostatečně zodpovědní?

Naprostá většina lidí si důležitost dodržování základních pravidel uvědomuje a podle toho se chová. Bohužel ta část veřejnosti, která se chová k ostatním bezohledně, způsobuje protahování současného stavu. Pokud je to možné, měli by lidé v maximální možné míře využívat home office. S tím jsme se obrátili i na vládu, aby zajistila tuto možnost na ministerstvech a v dalších institucích, ale na náš požadavek nereagovala. Vláda po občanech vymáhá pravidla, která sama není schopná dodržovat.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…