Jak to vypadá s námluvami STAN a lidovců? Hovoří vlivný hejtman

28.01.2017 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Dost daleko pokročily námluvy mezi Starosty a nezávislými a KDU-ČSL o jejich společné kandidatuře do sněmovních voleb. Více o nich prozradil ParlamentnimListům.cz v Půlnočním rozhovoru bývalý předseda STAN a hejtman Libereckého kraje Martin Půta. "Spolupráce může fungovat jedině v případě, že to bude pro obě strany výhodné. Členská základna KDU-ČSL i STANu si musí říci, jestli tahle cesta je pro ně přijatelná. Ten formát nemůže ale být, že by Starostové byli na kandidátkách KDU-ČSL. To by byl stejný formát jako s TOP 09. Což by mi přišlo jako zvláštní pokud bychom z formátu, se kterým jsme nebyli spokojeni, odešli do podobného s někým jiným," konstatoval.

Jak to vypadá s námluvami STAN a lidovců? Hovoří vlivný hejtman
Foto: hns
Popisek: Martin Půta v půlnočním rozhovoru

Co děláte před půlnocí, konkrétně dnes?

V pátek jsem byl byl před půlnocí na reprezentačním plese obce Skalice u České Lípy. Takže v sobotu o půlnoci pevně věřím, že budu spát. Někdy člověk musí dohánět dny, kdy nemůže spát tolik, kolik by měl. Budeme s manželkou doma, doufám, že děti půjdou brzy spát a večer si s manželkou vypijeme sklenici dobrého vína. Ale o půlnoci už chci spát.

V posledních hodinách se hodně mluví o námluvách mezi STAN a KDU-ČSL. Dá se odhadnout jak dopadnou? Bude svatba?

Anketa

Ve které partaji budou nejvíc naštvaní z výsledků sněmovních voleb?

3%
35%
0%
0%
52%
0%
0%
0%
6%
hlasovalo: 4743 lidí

To se v tuhle chvíli odhadnout nedá, ještě jsou nějaká jednání naplánovaná. V úterý máme celostátní výbor a předsednictvo. Předpokládám, že se tam budeme věnovat výsledkům těchto jednání a variantám, které jsou k dispozici. Parlamentní volby jsou relativně za krátkou dobu a času na rozhodování nebo na hledání nějakých variant mnoho nezbývá.

Lidovci mají myslím v úterý také podobnou sešlost....

Je to takto schválně naplánované, aby se ve stejnou chvíli řeklo, jestli je to pro obě strany vhodná varianta, nebo ne.

Zaslechl jsem názory, že je toto spojení je pro lidovce z celostátního hlediska nevýhodné. V Libereckém kraji však pokud se nepletu lidovci nikdy nepřekročili ve sněmovních či krajských volbách pět procent (a pokud ano, tak už je to hodně dlouho), zato Starostové dvakrát zcela jasně všechny převálcovali v posledních krajských volbách. Takže se dá říci, že  v našem kraji by to pro lidovce výhodné býti mohlo. Jak pro Starosty?
 
Spolupráce může fungovat jedině v případě, že to bude pro obě strany výhodné. Členská základna KDU-ČSL i STANu si musí říci, jestli tahle cesta je pro ně přijatelná. Ten formát nemůže ale být, že by Starostové byli na kandidátkách KDU-ČSL. To by byl stejný formát jako s TOP 09. Což by mi přišlo jako zvláštní pokud bychom z formátu, se kterým jsme nebyli spokojeni, odešli do podobného s někým jiným.
 
Bude to případně celostátní dohoda, nebo tomu bude v každém kraji jinak?
 
Nemůže to být v každém kraji jinak, v parlamentních volbách musí být celostátně jeden název, jeden subjekt. 
 
Řeší se také název. Je lepší když by byl nějaký samostatný pro toto uskupení, nebo by bylo vhodnější, aby v názvu byly obě uskupení - třeba KDU-ČL - STAN?
 
Název je až to poslední při hledání dohody. Ten volební subjekt je pro nás jediná varianta, jak do toho můžeme jít. Nedovedu si představit, že budou Starostové a nezávislí na kandidátkách KDU-ČSL. 
 
Je ve hře i nějaký jiný subjekt?
 
Už před krajskými volbami i po nich probíhají jednání s regionálními subjekty. S těmi, se kterými jsme spolupracovali v krajských volbách, by měli - respektive jejich zástupci - být i na kandidátních listinách pro sněmovní volby. Například Východočeši v Královéhradeckém kraji i další v jiných krajích.
 
Pokud byste takto kandidovali do voleb jako koalice KDU-ČSL - STAN, museli byste tedy pro vstup do sněmovny získat aspoň 10 procent, nebo jak to je?
 
Pokud by to byla standardní koalice, museli bychom mít alespoň deset procent. V tomhle je volební zákon podle mě naprosto absurdní. Pochází z doby opoziční smlouvy, aby tak trochu chránil tehdy dvě největší opoziční strany.
 
Jak varovný pro vás je osud Čtyřkoalice, kdy spojení čtyř subjektů příliš velký úspěch nepřineslo? Rozhodně to nebyl součet jejich preferencí...
 
Vždycky je otázka nakolik se vytvořením koalice reálně sčítají ty potenciály, v některých případech se i odečítají.
 
Ve prospěch tohoto spojení ale hraje fakt, že Starostové jsou úspěšní někde a lidovci zase jinde...
 
Je pravda až na dva kraje - ve Zlíně a Pardubicích kde jsme v zastupitelstvu oba - je to skoro všude hegemonie jednoho subjektu a slabší pozice toho druhého. Takže by se to teoreticky mohlo vhodně doplnit. Je to i o nějakých programových věcech. I tradiční lidovecké regiony jsou silné také díky tomu, že mají velké zastoupení na komunální úrovni, že mají mnoho úspěšných komunálních politiků. Což je i případ Starostů a nezávislých. Je tu i řada programových průniků. Není to jen o matematice. Politika nefunguje jako matematická rovnice.
 
V Libereckém kraji asi ještě nějaké jednání mezi Starosty a lidovci neproběhlo...?
 
Jednali jsme před rokem a půl. Není tajemstvím, že jsme nabízeli hodně dlouho před krajskými volbami některým lidem z KDU-ČSL místo na naší kandidátce, že by měli šanci mít třeba jednoho krajského zastupitele. Podobná jednání probíhala v různých krajích, k dohodě nedošlo až na jižní Čechy vůbec nikde. Takže doufám, že teď budou jednání úspěšnější. Pořád máme jako Starostové a nezávislí i variantu kandidovat samostatně, ale pětiprocentní hranice je podle mě docela vysoko. Je otázka nakolik se úspěch z krajských voleb dá automaticky přenést do těch celostátních. Je to jiný typ voleb. Voliči se rozhodují trochu jinak.
 
Důležité pro volební úspěch je i jméno lídra. Starostové pod vaším vedením v LK jak už jsem zmínil dvakrát po době vyhráli volby. Takže budete tím lídrem do sněmovních voleb v kraji právě vy? Půjdete do toho, uvažujete o tom?
 
Neuvažuji. Od sečtení výsledků v krajských volbách na to mám pořád stejnou odpověď. Slíbil jsem voličům, že se budu snažit čtyři roky co nejlépe pracovat pro Liberecký kraj a jeho pro obyvatele. Nejsem ten typ člověka, který by chtěl sedět na více židlích. Neuvažuji, že bych byl lídr, ani o tom že bych kandidoval. Nějaký tip na lídra v našem kraji mám a když o to bude mít zájem, tak mu vyjádřím podporu.
 
Kdo by tedy tím lídrem mohl být?
 
Žijeme v demokratické politické struktuře, takže říkat to dopředu může někdy být polibek smrti. Netajím se ale tím, že poslanec Jan Farský - pokud bude chtít - by měl ve sněmovně pokračovat. I kdyby jen kvůli té jediné věci, kterou je zákon o registru smluv, by se vyplatilo ho tam mít. Věřím, že ten lídr bude on.
 
Jan Farský ostatně už uspěl ve sněmovních volbách dvakrát, jednou dokonce hodně lidí přeskočil...
 
Poprvé se do sněmovny dostal, ač byl na kandidátce poslední, ve druhém případě byl lídr, ale dostal nejvíce preferenčních hlasů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

10:20 „Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

„Nerozumím tomu, proč se jeho ‚kapitán Minařík‘ neřešil již dávno, kdy by i sám Laufer k tomu mohl c…