Jako carské Rusko. Tehdy tekla krev. Co bude dnes? Jiří Kobza sleduje šílenství v USA. A má vzkaz pro pražské umělce, kteří se přidali

17.06.2020 17:44 | Zprávy

ROZHOVOR „Hodně mi to připomíná Rusko roku 1917, kdy došlo k postupnému rozkladu státní moci, části policie i armády se přidávaly k protestujícím a nakonec z toho byla dlouhá a krvavá občanská válka. Společnost, která se ohání samozvanci obhajujícími lidská práva, ale nedbá na občanská práva ani na občanské povinnosti, se řítí neúprosně do chaosu. Čím dál levicovější demokraté si zřejmě myslí, že právě chaosem porazí Trumpa a republikány, pokud se státní moci nepodaří obnovit pořádek,“ hodnotí současnou situaci v USA poslanec Jiří Kobza (SPD), místopředseda sněmovního zahraničního výboru. Vyjadřuje se i k ničení soch, kauze ricin či dění v Libyi.

Jako carské Rusko. Tehdy tekla krev. Co bude dnes? Jiří Kobza sleduje šílenství v USA. A má vzkaz pro pražské umělce, kteří se přidali
Foto: SPD
Popisek: Jiří Kobza, poslanec za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Je členem zahraničního výboru a místopředsedou výboru pro životní prostředí

V USA již čtvrtým týdnem probíhají protesty hnutí Black Lives Matter poté, co byl policistou během zatýkání zabit černoch George Floyd. Došlo to tak daleko, že v americkém Seattlu 8. června stovky radikálních levicových aktivistů obsadily několik ulic města a z oblasti vyhnaly policejní složky. Poté na místě ustanovily tzv. Autonomní zónu Capitol Hill, kde neuznávají právo USA. Carmen Best, ředitelka policie v Seattlu, uvedla, že její složky z autonomní zóny přijímají tísňové hovory oznamující loupeže či znásilnění, nemohou však v zóně zasáhnout. Jak se na takovou situaci díváte?

Hodně mi to připomíná Rusko roku 1917, kdy došlo k postupnému rozkladu státní moci, části policie i armády se přidávaly k protestujícím a nakonec z toho byla dlouhá a krvavá občanská válka.

Je zvláštní, jak ta do očí bijící podobnost s tím, co se nyní děje v USA a v západní Evropě, unikla pozornosti médií. Pokud ovšem to celé není záměr (tedy to, že tuto podobnost nikdo nechce vidět). Pak by to bylo pochopitelné. Za mne prohlašuji, že zde a ani v Evropě žádnou socialistickou revoluci nechci!

USA momentálně nevypadají jako velmoc, ale jako dost rozdělená země s velkými vnitřními problémy. Má vůbec z tohoto pohledu právo kázat někomu něco o lidských právech a podobně?

Společnost, která se ohání samozvanci obhajujícími lidská práva, ale nedbá na občanská práva ani na občanské povinnosti, se řítí neúprosně do chaosu. Čím dál levicovější demokraté si zřejmě myslí, že právě chaosem porazí Trumpa a republikány, pokud se státní moci nepodaří obnovit pořádek.

Spojené státy jsou dlouhodobě silně rozdělenou zemí, etnicky, politicky, sociálně, ekonomicky, kulturně, již dávno to není onen „melting pot“ otců zakladatelů. Spíš pořádně roztopený kotel před výbuchem. Anebo kotel čekající na záminku k vybuchnutí – čehož se rád vždy někdo ujme, když z následného chaosu může čerpat, na rozdíl od voleb, politický profit.

Odnášejí to i sochy, na to jsme zvyklí i u nás. V americkém Bostonu soše Kryštofa Kolumba demonstranti urazili hlavu, v Minnesotě sochu stejného muže strhli, v Londýně pro změnu došlo k posprejování sochy Winstona Churchilla. Jeho sochu počmárali levicové aktivistky. Co říkáte na činy těchto vandalů?

Všiml jste si, že soše Marxe v Trevíru se nic nestalo? Čím to asi bude?

Jde o další fázi organizovaného tažení ultralevicového globálního progresivismu – o snahu přepsat dějiny, vymazat a otočit paměť, zcela zničit základní pilíře západní křesťanské společnosti.

Napadá vás paralela mezi odstraněním sochy maršála Koněva a posprejováním sochy Churchilla? Znají tito aktivisté vůbec historii a fakt, že Churchill se významnou měrou zasloužil o porážku jednoho z nejrasističtějších režimů v lidských dějinách? Ostatně i maršál Koněv k tomu přispěl...

Jde o rozbourání dalších tradičních historických hodnot a památky jedinců, díky kterým tito křiklouni a vandalové vůbec žijí a můžeme zde mít tuto kvazi demokracii. S (účelovým?) úpadkem školství klesá i historické vědomí národa, nehledě na to, že aktivisté se většinou rekrutují z lidí s velmi omezeným rozhledem (proto se tak snadno ovládají). Cesta k totalitě vede (jak nás učí objektivní historie) přes chaos a anarchii. Když se podíváme, co se děje v západní Evropě a nyní i v USA, řekl bych, že k tomu chaosu máme dobře našlápnuto.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…