Jako sněhová koule nabalujeme osobnosti i další subjekty do eurovoleb. Vondráček věří v úspěch

17.01.2024 12:20 | Rozhovor

Kolem Svobodných nastává velké hemžení. Jak vyplynulo z nedávné tiskové konference, do letošních eurovoleb je podpoří hned několik malých pravicových politických stran. A jednání nejsou ani zdaleka u konce. Podle předsedy Libora Vondráčka je navíc již teď zřejmé, že Svobodní postaví nejsilnější kandidátku v historii a budou za ně kandidovat také minimálně dva prezidentští kandidáti.

Jako sněhová koule nabalujeme osobnosti i další subjekty do eurovoleb. Vondráček věří v úspěch
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Libor Vondráček, předseda Svobodných

Před pár dny Svobodní oznámili, že je pro letošní volby do Evropského parlamentu podpoří hned několik menších politických stran. Máte z toho radost? 
 
Ano, mám velkou radost z toho, že kandidátka Svobodných získává podporu dalších politických subjektů. Jsem přesvědčen o tom, že Svobodní letos představí historicky nejsilnější kandidátku, která bude navíc ještě posílena o zástupce dalších stran a hnutí. Je to skvělá zpráva také proto, neboť získání důvěry těchto subjektů naznačuje, že se nám podaří získat důvěru ještě většího množství voličů, než kdy dříve.
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
V posledních letech jsme měli možnost sledovat spíše atomizaci české politické scény. Jak je zřejmé, Svobodným se daří naplňovat opačný trend, je to tak? 
 
Jsem přesvědčený o tom, že naše snaha o spolupráci je dobrou zprávou pro všechny, kteří dlouhodobě volají po spojení pravicových sil. Toto spojení totiž zvyšuje pravicovým silám potenciál uspět také v dalších volbách, jejichž prostřednictvím pak můžeme změnit také poměry v České republice. V tuto chvíli nás však sjednotilo to, jakým způsobem vnímáme Evropskou unii a její další fungování. Jsem rád, že se všemi našimi partnery jsme našli shodu na sedmeru zásad pro kandidáty do eurovoleb, který si Svobodní vypracovali a schválili již před delší dobou a jako první politická strana dala jasně najevo, s jakým volebním programem budeme usilovat o důvěru voličů. 
 
Na vašem nedávném celorepublikovém sněmu se objevila řada dalších významných osobností. Objeví se také na vaší kandidátce do Evropského parlamentu? 
 

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57765 lidí
Informovali jsme, že čelo kandidátů za Svobodné tvořím já, Matěj Gregor a Karel Diviš. O zapojení dalších osobností stále jednáme. To, co však už v tuto chvíli mohu prozradit, je fakt, že jsme dali do pohybu symbolickou sněhovou kouli, na kterou se nabalují další osobnosti a subjekty. I díky tomu budou na naší kandidátce například nejméně dva pravicoví prezidenští kandidáti. 
 
Budete jednat ještě s dalšími subjekty o podporu vaší kandidatury?
 
Pochopitelně probíhá ještě množství dalších jednání a diskusí. Na druhou stranu jsou i politické subjekty, se kterými se spolčovat v žádném případě nehodláme, přestože nám tuto spolupráci mnozí předhazují. Myslím tím například hnutí Přísaha, které je prounijním a progryndýlovským hnutím. Proč? Třeba proto, že chce v europarlamentu vstoupit do frakce lidovců, kde je dnes STAN, KDU-ČSL a TOP 09, nebo že podporuje dekarbonizaci dopravy, tedy tlak na konec spalovacích motorů, a racionální zelenou politiku. 
 
Často se mluví o spolupráci Svobodných s hnutím Motoristé sobě. Jak vidíte možnost vaší spolupráce v nadcházejících eurovolbách? 
 
Jednoduše řečeno. Na jedné kandidátce může 1. pozici obsadit jen jeden subjekt a všechny subjekty kromě Motoristů se jasně shodly na tom, že to má být ten nejsilnější, aby bylo možné se dohodnout. Už přes dva měsíce zkoušíme i v Motoristech vyvolat nadšení pro tuto myšlenku, která zatím nadchnula každého kromě nich, aby měli důvod ustoupit ze svých představ. Snad také dojdou k závěru, že spojení sil je výhodné pro naše strany i pro voliče, kteří se o nás díky tomu budou moci lépe opřít v Parlamentu. Zatím se to sice nepovedlo, ale budeme to dál zkoušet. Mysleli jsme to totiž vážně, když jsme před dvěma lety řekli, že chceme do dalších voleb nabídnout integrovanou pravici, a uděláme pro to maximum.
 
Je nějaký termín, do kdy byste chtěli mít zcela jasno o vaší kandidátce? 
 
14. února slavíme 15 let existence strany. Ten den je zároveň svátek zamilovaných. Milujeme svobodu, Českou republiku i celý kontinent Evropu, jehož jsme součástí, nemáme rádi naopak bruselské papaláše a jejich snahu řídit životy všech na našem kontinentu. Mohlo by být proto hezké prozradit jména všech kandidátů, kteří nás chtějí před chorými nápady z Bruselu chránit, právě 14. 2. Slíbit zatím ale chci jen to, že uděláme maximum pro spojení pravicových sil, a proto nechci slibovat nějaký termín, který by tomu spojení mohl hodit klacky pod nohy.
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…