Jan Žáček: Zeman na Hradě? Primitivním Čechům je jedno, co si o nich myslí v zahraničí. Zásadní je, zda budou dál vítězit primitivové, nebo inteligentní lidé

02.04.2019 18:33

ROZHOVOR Obrovskou výhodou nově zvolené slovenské prezidentky Zuzany Čaputové je, že nikdy nebyla členkou zločinecké komunistické strany. V Česku se naopak většinou vybírá někdo, kdo již v politice něco pořádně zkazil. Příkladem je Miloš Zeman, který se v ní mnohokrát mýlil. Tak komentuje výsledek přímé volby hlavy státu na Slovensku spisovatel Jan Žáček. I když považuje první slovenskou prezidentku za krásnou ženu, zatímco o české hlavě státu by ani v deliriu nemohl tvrdit, že je to krásný muž, nebyl to klíč k jejímu vítězství. Podle něj je primitivním Čechům jedno, co si o nich kdo myslí v cizině. Záleží jenom na tom, zda u nás budou nadále vítězit primitivové, nebo lidé inteligentní.

Jan Žáček: Zeman na Hradě? Primitivním Čechům je jedno, co si o nich myslí v zahraničí. Zásadní je, zda budou dál vítězit primitivové, nebo inteligentní lidé
Foto: Vít Hassan
Popisek: 10 hvězd- obřízka knihy Jana Žáčka

Ozývá se, že Slováci jsou proevropštější než Češi. Tedy že jejich politická kultura je vyspělejší, když byli schopni zvolit takovou kandidátku, a že odmítají ten český „hospodský“ styl. Souhlasíte?

V každém případě slovenská prezidentka vypadá mnohem lépe než český prezident. To je nepopiratelné. Zdá se, že také nebude vulgární, místy až nechutná, jako je český prezident. Jistě také nebude nikde padat postižena virózou. Věřím, že rovněž nebude veřejně lhát. Její obrovskou výhodou je, že nikdy nebyla členkou zločinecké komunistické strany. A ano, Slováci si volili mezi levicovým kandidátem, spojeným silně s minulostí na straně jedné, a něčím novým na té druhé. Jistě již mají prapodivné minulosti Slovenska a všelijakých goril dost a proto zvolili změnu, reprezentovanou krásnou, proevropsky orientovanou kandidátkou. Velice vřele Slovákům gratuluji a jejich prezidentce zvlášť.

Na druhou stranu nepřipomíná to parlamentní volby v Česku roku 2010, kdy jsme volili „holky z plakátu“, kandidátky Věcí veřejných, které jsme skoro neznali, stejně jako Slováci neznali žádné politické činy té, kterou si zvolili do čela státu? Nevypovídá to víc o naivitě než politické kultuře, že upřednostnili někoho jen proto, že je nepopsaným politickým listem?

Anketa

Kdo bude mít po nástupu Čaputové do funkce lepšího prezidenta?

11%
hlasovalo: 15520 lidí
V Čechách se většinou vybírá někdo, kdo již v politice něco pořádně zkazil. Například zrovna Miloš Zeman se přece v politice mnohokrát mýlil. Kdo jiný nežli on přivedl do politiky Bohuslava Sobotku, Vladimíra Špidlu, Petru Buzkovou a trestaného ministra Iva Svobodu? Slováci si vybrali za prezidentku někoho, kdo ještě nic nepokazil. Je to příjemná změna ve středoevropském regionu. Já opravdu nechápu, proč si lidé pořád dokola volí čučkaře a neschopné lidi. Jistě je pravda, že je nesmysl volit jenom podle pěkné tváře. Ale paní prezidentka měla velmi zajímavou kampaň. Ona své soky nenapadala, neurážela je, nehledala na ně špínu, tak jako to dělá třeba Miloš Zeman. Naivní a hloupé mi přijde spíše to, když někdo volí toho, kdo již dokázal, že to neumí, a kdo neodvolá svého kancléře a neodvolá, i když řekl, že ho odvolá, pakliže nedostane prověrku.

Je ale třeba upozornit, že v prvním kole na Slovensku volilo necelých 49 procent, takže při zisku Čaputové 40,5 procenta šlo o podporu 19,8 procent oprávněných voličů. Ve druhém kole při účasti necelých 42 procent ji volilo přes 58 procent, což značí podporu 24,4 procenta oprávněných voličů. Není její úspěch spíše vítězstvím jednooké mezi slepými, když jí v prvním kole nedala hlas ani pětina a ve druhém ani čtvrtina oprávněných voličů, zatímco v Česku potřeboval Miloš Zeman ke zvolení hlasy více než 34 procent oprávněných voličů, tedy přes třetinu?

V roce 2018 získal Miloš Zeman v prvním kole prezidentské volby téměř 24 procent z celkového počtu oprávněných voličů. Nad Drahošem zvítězil ve druhém kole voleb o nějakých 150 tisíc hlasů. Na Slovensku získala paní Čaputová v prvním kole kolem 20 procent, ale ve druhém kole zvítězila nad Šefčovičem o nějakých 300 tisíc hlasů. Z toho vyplývá, že sice český vítěz dostal v prvním kole o čtyři procenta hlasů oprávněných voličů ve své zemi víc než slovenský vítěz, ale v převaze nad protikandidátem ve druhém kole je jasně úspěšnější paní Čaputová. Takže s tím jednookým je to trošku složitější, řekl bych.

Ale to, že vyhrála s tak velkým náskokem v absolutních číslech, přičemž ji volil sotva každý čtvrtý oprávněný volič na Slovensku – zatímco u nás i poražený Jiří Drahoš stál za hlas více než 32 procentům oprávněných voličů, nemluvě o více než 34 procentech pro vítězného Miloše Zemana – zmíněné rčení o jednooké mezi slepými jenom dokládá. Přesto, co především zvolení Zuzany Čaputové slovenskou prezidentkou znamená?

To teprve uvidíme, co to znamená. Dnes se dá říct, že zvítězila dáma, která neměla nic do činění s komunistickou stranou. Na rozdíl od jejího protikandidáta. A to je hodně dobře. Komunisté nemají ve vedení států co dělat. S komunisty slušní lidé nemluví. Je také dobře, že paní magistra nemá nic společného ani se stranou SMER, která má v poslední době jisté problémy s anoncovaným propojením na zločinecké struktury dneška. Zároveň je fajn, že Slovensko s ní v čele bude směřovat do Evropy, a ne mimo ni, jak si to přejí ti, kteří by nás nejraději viděli v náručí Ruska.

Někteří se těší, že jde o začátek „porážky populistů“ ve střední Evropě. Má se bát třeba polské Právo a spravedlnost? Má se bát Orbán v Maďarsku? Nebo je možný dopad přeceňovaný?

Nevím, jestli se má někdo něčeho bát. Ale v každém případě strach se snaží v lidech – ve voličích – vyvolávat především populističtí politici. Ti, kteří nás pořád varují a vyhrožují nám nějakými nebezpečími odkudkoliv. Populističtí politici parazitují na lidském strachu. Mohlo by být docela zábavné, kdyby právě oni se něčeho začali bát a přestali by otravovat vzduch ve společnosti. My si musíme uvědomovat hlavně to, co a kdo nás skutečně ohrožuje. Je moc dobře, že Islámský stát už neexistuje. Jistěže jsou nějací fanatici, kteří se dopouštějí odporných teroristických činů. Proti těm je třeba nemilosrdně bojovat. A ne jen slovy. Zde si můžeme vzít příklad z Izraele. Ale opravdové nebezpečí pro naši židovsko-křesťanskou kulturu vždy přicházelo s loupeživými kmeny nájezdníků z východu. Bylo by fajn, kdyby si Evropané konečně uvědomili, že EU je pro ně požehnáním, stejně jako NATO. Jenom s nimi se ubráníme Rusku a Číně.

Liberální voliči ze Slovenska i z Česka vyjadřovali po zveřejnění výsledků radost, že alespoň v některé zemi V4 jsou věci „v pořádku“. Odmítli Slováci volbou Čaputové euroskeptický a národovecký směr zbylých zemí V4?

Anketa

Kdo dělá nejlépe zahraniční politiku?

hlasovalo: 12527 lidí
Země nemají euroskeptický a národovecký směr. Ten mají a vyznávají jenom někteří politici, kterým se občas podaří vyvolat ve svých voličích takové obavy z blížícího se neexistujícího nebezpečí, že je zaženou do náruče nebezpečí existujícího. Slováci si demokraticky a svobodně zvolili paní Čaputovou a odmítli směr jejího komunistického protikandidáta. Bude fajn, když se něco podobného bude dít v dalších volbách i u nás. Víte, pro nás je podstatné spolupracovat především s rozvinutými evropskými zeměmi. Nikoliv s Poláky, kteří k nám vozí podivné maso, a nikoliv s Maďary, jejichž životní úroveň nezdá se mi být příliš vysoká. Rozhodněme se: Chceme jít na západ nebo na východ? Má cesta je ta západní. Přes veškeré výhrady ke stávajícímu systému řízení EU.

Občanský aktivista Jakub Pitron uvedl: „Křesťanské Slovensko uvěřilo ve slušnost. Ateistické Česko si rozumově zdůvodní, proč je dobré mít na Hradě prase.“ Má pravdu? V čem jsou Slováci jako politický národ odlišní od nás?

V žádném případě bych nikdy nepoužíval podobných expresivně vulgárních slov jako vámi zmíněný pán. To bych potom byl blízký muži, o němž se zmiňuje. A to bych nerad. Ale ano, Slováci jsou expresivnější, vznětlivější než my. To, že jsou v Čechách především ateisté, to je pravda a je mi to, jakožto hluboce věřícímu člověku, líto. A že si dnes mnozí lidé rozumově zdůvodní volbu exkomunistů do nejvyšších funkcí, to je pravda. V Čechách byl vždycky problém v tom, že si spousta lidí myslela, že o něčem prostě není vhodné mluvit. Je to o odvaze a o zbabělosti. Také si tady leckdo myslí, že není vhodné mluvit o tom, že někdo byl před mnoha lety členem zločinecké organizace. A vidíte, v Německu nacisty odsuzují dodnes. Proč by u nás nemohli být odsuzováni komunisté? Ale to jsem utekl od tématu otázky. Ano, je pravda, že Slováci začali konečně uvažovat rozumně, když si prezidentkou zvolili paní Čaputovou.

Sociolog Michal Vašečka pro Respekt uvedl, že pro Slováky je důležité, aby byl prezident reprezentativní, což Čaputová coby krásná žena splňuje. Lidé ji prý volí mnohdy kvůli tomu. Naopak Čechům je podle Vašečky jedno, co si o nich kdo myslí v cizině. Je možné, že Slováci letos skutečně vybírají i očima?

No, paní Čaputová, jak už jsem výše zmínil, je krásná žena. A o českém prezidentu se ani v deliriu nedá tvrdit, že by byl krásný muž. Ale neřekl bych, že to je v tomhle. Paní Čaputová je přirozená, klidná, pravdivá. Jde si za svými věcmi a těmi věcmi jsou – zdá se – slušnost, spravedlnost, pravda, hospodářský rozvoj, blaho lidu, v jehož čele stanula. A neřekl bych, že Čechům je jedno, co si o nich kdo myslí v cizině. Řekl bych to jinak: Primitivním Čechům je jedno, co si o nich kdo myslí v cizině. Záleží jenom na tom, zda u nás budou nadále vítězit primitivové, nebo lidé inteligentní.

      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…