Jaroslav Foldyna o protestech proti prezidentovi: Putovní cirkus, chudáci. Pořád stejný rukopis. Kalousek rozvrátil ekonomiku, tak museli oprášit dalajlámu

23.04.2016 17:24

ROZHOVOR Miloš Zeman už nemá co ztratit. Byl úspěšným předsedou českého parlamentu, úspěšným premiérem a teď je úspěšným prezidentem. V politickém životě dosáhl maximum, tvrdí poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna. Popularita současné hlavy státu podle něj roste díky tomu, že Miloš Zeman otevřeně říká, co si myslí, a lidé mu rozumějí.

Jaroslav Foldyna o protestech proti prezidentovi: Putovní cirkus, chudáci. Pořád stejný rukopis. Kalousek rozvrátil ekonomiku, tak museli oprášit dalajlámu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

V Berouně na náměstí se prezident Miloš Zeman dočkal protestů, transparentů i urážek. Jak jste celou situaci vnímal vy?

Tyto protesty jsou otázka toho, kdo je organizuje. Rukopis je pořád stejný, když se podíváme na vývoj preferencí prezidenta, před několika lety měl třicet pět procent a teď má sedmdesát procent. Dnes je to opačně, těch třicet procent je v menšině a o to aktivněji působí. Jde o jakousi zoufalou snahu politicky skomírající TOP 09, která nemá klasická témata jako sociální systém a ekonomie státu. Kdyby Kalousek šel do těchto diskusí, vrátily by se mu jeho škrty, neřešení státního dluhu a problémy, které veřejnosti způsobil. Protože nemůže diskutovat o reálných věcech, vedou diskusi o morálce, prezidentovi, fóbii z Číny, Ruska. To je kořenem přesměrování minoritních sil. Angažují se v antizemanismu. Nepřikládám tomu větší význam.

Podle vás protesty organizuje TOP 09?

Myslím, že to mají na svědomí lidé, kteří stojí za TOP 09. Politická garnitura má tuto ideologii, ale nechtěl bych říci, jestli je organizuje přímo TOP 09, ale spíše lidé smyšlející tímto směrem.

Domníváte se, že těmito protesty už začíná volební kampaň do prezidentských voleb?

Spíše právě zviditelňování umírajících politických ideí. TOP 09 neustále ztrácí a česká pravice není etablovaná. A protože výsledky jejich politiky nejen za uplynulých dvacet pět let, ale zejména posledních osm let jsou tak tristní, že nemohou v normální diskusi o sociálním systému a ekonomii země uspět. Našli neuchopitelné diskutabilní pojmy kvůli zviditelnění. Nejde o prezidentskou kampaň, ale o to, aby lidé jako Kalousek ještě existovali. Kdyby nevytvářel bojovníka za dalajlámu a proti Zemanovi, tak v podstatě neexistuje.

Co říkáte transparentu Chudák hůlčička?

Chudáci jsou spíše ti, kdo s tím transparentem přišli.

Prezident odpůrce kritizuje slovy, že mu „někteří křiklouni připomněli SA-many“, a překvapil ho „poměrně nízký počet účastníků těchto úderek dovezených z Prahy“. Domníváte se, že by se podobné protesty mohly stupňovat?

Je to takový osobní komparz. Nemyslím si, že v Berouně protestovali lidé z Berouna. Šlo o putovní komparz, který organizují politické síly.

Z návštěvy prezidenta Zemana v Berouně se objevovaly jen útržky. Zde se můžete podívat na celý mítink:

Nebudou podobné akce pro odpůrce nakonec kontraproduktivní?

Myslím, že česká veřejnost je vnímá a vidí, ale řeší jiné problémy. Stojím právě v Děčíně, kdybych se tu kolemjdoucích zeptal, zda je tohle zajímá, odpovědí, že je trápí nízké mzdy, nedostatek práce, kumulace lidí na dávkách. Je to trapnost. Mohou tím zaujmout někoho v Praze, kdo se nudí v kavárně a má čas přemýšlet, kam ten pták letí. Já mám jiné starosti a lidé kolem mne také.

Prezident Miloš Zeman přijal pozvání Andreje Babiše do Čapího hnízda. Je to vhodné rozhodnutí, nebo jde o návštěvu jako kdekoliv jinde, jak ji hlava státu obhajuje?

Prezident je asi zvědavý, co vlastně je Čapí hnízdo. Já ho také znám pouze z vyprávění. Nevím, co tím chce prezident říci, co to znamená. Nepřidávám tomu význam, čím více bych se tím zabýval, tím větší bych tomu přikládal význam, který to třeba ani nemá.

Jak sám tedy vidíte vztah Andreje Babiše a Miloše Zemana? V rozhovorech jsem několikrát slyšela názor, že hlava státu nechce Babiše příliš kritizovat, protože si tak připravuje výhodnou pozici pro případnou kandidaturu do prezidentských voleb. Co si o tom myslíte?

Mohou tu být strategické úvahy, ale jak Zemana znám, když se mu něco nebude líbit, řekne to bez ohledu, zda půjde o Babiše, nebo ne. Před pár měsíci se psalo, že jejich vztah ochladl a teď je jiný. Miloš Zeman to ani nemá zapotřebí, podporu veřejnosti má s Babišem i bez něj.

Jaký je váš názor na vystoupení Lenky Dusilové proti prezidentovi v České televizi, jsme už slyšeli. Prohlásil jste její vystoupení za trapné. Jak vnímáte následné reakce od prezidenta a jak skutečnost, že Lenka Dusilová v Číně koncertovala?

Diskuse nad tím je přílišná. Celý národ ví, že existuje, já jsem to nevěděl. Snad kvůli tomu nejsem nekulturní člověk…

Možná jen posloucháte jinou hudbu.

Ano, možná poslouchám jinou hudbu. Jak četla vzkaz z lístečku údajně od srdce a přečetla ho podivně, možná se stala obětí politických her, kdy Lence někdo napsal, co má říct, a ona to řekla, chudák.

Čím si podle vás Zeman buduje oblibu mezi lidmi?

Zeman si oblibu vybudoval neotřelým přístupem, kdy říká, co si opravdu myslí. Já jsem v politice dlouho a vnímám a cítím, že řada lidí ve vážné politické situaci váží a hledá slova. Snaží se říci, co chtějí, diplomaticky. Zeman se na věc podívá a řekne názor tak, aby tomu lidé rozuměli. Nehraje si na velkou diplomacii, nespekuluje a veřejnost mu rozumí. Byl úspěšným předsedou parlamentu, úspěšným premiérem a dnes je úspěšným prezidentem, jak se ukazuje. Takže nemá co ztratit. Mluví řečí, které lidé rozumějí, a tím se stává jedním z mála politiků v rámci Evropy, kterým lidé rozumějí.

V nedávném rozhovoru jste s nadsázkou řekl, že jako protikandidát by se Miloši Zemanovi mohl nyní postavit jedině Jaromír Jágr, jehož popularita se prezidentovi může rovnat. Proč a opravdu nemáme v naší politice žádnou osobnost, která by současnému prezidentovi mohla konkurovat?

Na to je složitá odpověď. Politická scéna se proměnila stejně jako politická témata. Témata standardních politiků, která bychom měli v zásobě, jsou zastaralá a přichází poptávka po neotřelých postojích Zemana, který říká, co si myslí. On už všechno byl. V politickém životě dokázal maximum, už by se mohl stát jedině papežem, což neočekávám. Jako politik je otevřený a má zkušenosti.

O tom, že Evropská unie v řešení uprchlické krize zaspala, se namluvilo už dost. Ale pomohou Evropě ta současná opatření včetně dohody s Tureckem?

Já jsem naprosto konsternován tím, že se politici v Evropské unii rozhodli chtít vízový styk s Tureckem. Připomíná mi to přísloví z doby pádu Svaté říše římské, kdy barbaři na hradbách bojují a senát mezitím jedná. Podobně také přední politici Evropské unie stále jednají, z toho mám obavu. Když se podíváme stovky let zpět, jak bídně bojovali křesťané a Evropané s Turky, tak jim teď nabízíme něco, co bylo předmětem toho boje. Obnovit vízový styk mluví o nepoučitelnosti a doufám, že to neprojde.

Bojíte se muslimů? A je třeba se jich bát?

Obecně se muslimů nebojím, bojím se islamismu, to znamená politiky, která umí islám zneužít a využít. Toho jsme byli svědky i v nedávné historii v Bosně a podívejme se, jaká je tam situace nyní. Saúdsko-arabské nadace tu postavily řadu wahhábistických mešit a jsou zde místa, kam normální policie a ani vojsko nechce přijít. Bojím se extrémního islamismu a zneužití muslimské ideologie.

Je Evropská unie soudržná? I po této krizi se zdá, že osmadvacítka států má potíže být jednotná.

Přemýšlím nad tím, že si lidé v rámci Evropy budou muset uvědomit, že řešení samostatných států neexistuje a musí existovat společné. V historii se Evropa také chovala jednotně, nebojovali jen Rakušané, ale byla to evropská vojska proti hordám mohamedánů, které se sem hnaly. Doufám, že pud sebezáchovy Evropy dojde procitnutí a politici jako Holland a Merkelová a jim podobní odejdou. Evropa se na konci problémů sjednotí, dokáže se vzchopit a čelit nebezepečí, které očekává. Bude spolupracovat jak vojensky, tak v ohledu bezpečnosti i ekonomie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…