Jaroslav Kmenta po čase: Názor na Babiše neměním. Mrázkovi se detektivové věnovali víc. A Gross...

01.09.2014 7:47 | Zprávy

Andrej Babiš se zarazil, když jsem mu řekl, že je kmotr. Bývalý investigativní novinář MF Dnes bude od půlky září publikovat v novém měsíčníku Reportér. Kmenta Babišovi řekl, že jeho propojování byznysu s politikou nese všechny znaky kmotrovství. Jednu z klíčových postav české investigativní žurnalistiky pro ParlamentníListy.cz exkluzivně vyzpovídal jeho letitý kolega a konkurent – šéfreportér týdeníku Euro Jan Hrbáček.

Jaroslav Kmenta po čase: Názor na Babiše neměním. Mrázkovi se detektivové věnovali víc. A Gross...
Foto: redakce
Popisek: Jaroslav Kmenta

Nemůžeme začít ničím jiným, než se vrátit ke konci tvého sedmnáctiletého angažmá v MF Dnes. Krátce zbilancuj, proč si odešel?

Odchod byl projevem nesouhlasu s prací v médiu, které vlastní oligarcha. Respektive člověk, který dělá zároveň velký byznys i politiku. Kdyby byl Andrej Babiš jen byznysmen, který chce vydělat peníze na mediálním trhu, jako klasický vlastník, tak by to bylo daleko snesitelnější. Ale pokud se v tom objevují politické motivy, snaha o vliv, tak to nejde. Pro mě byl největší problém, že jsem si nedokázal představit, jak MF Dnes může s investigativním oddělením pokračovat ve své tradici a kontrolovat lidi, kteří usedli do vlády. Stejně kriticky, jako jsme to dělali donedávna. Vlastně bychom kulhali na jedné noze, drobnohled naší kritiky by nebyl tak intenzivní. Elementární slušnost každého novináře je o tom, že by mu nikdy neměla nedat kritizovat nebo rozebírat souvislosti, fakta, zlořád například i okolo Babiše.

Budiž nám příkladem hlasování o zelené naftě, jejímž je Babišovo impérium fakticky největším výrobcem, o čemž se moc nepíše…

Přesně. To je tak v kostce hlavní motiv. Ale dosaďme si tam jakákoliv jména, kdyby byl Mladou frontu ovládl nějaký Schwarzenberg, Svoboda, Paroubek, nebo kdokoliv, to by byla úplně ta samá situace. To není o nějaké antipatii vůči Babišovi, tady jde o princip.

Když si vás Andrej Babiš svolal, ty jsi byl jediný, kdo vstal a otevřeně řekl novému majiteli svůj pohled na věc do očí. Jaká byla jeho reakce?

Pro mě byl největší šok, že najednou v té zasedačce, kde jsme byli zvyklí se radit o největších věcech, o kmotrech a podobně, najednou proti mně sedí člověk, kterého já za kmotra také považuju. To jsem si do té chvíle neuměl představit, totální šok. Pak došlo k normální debatě nového vlastníka, který se přišel seznámit s atmosférou toho baráku. Ale mě tehdy ten první den, kdy přišel, hrozně mrzelo, že jsme se od něj vůbec nic nedozvěděli. Co zamýšlí, jaké kroky chce udělat, kdo bude novým šéfredaktorem, jakou svobodu nám dá a podobně. A on vlastně řekl jen pár frází: „Pište si, co chcete,“ a tak dál. Chtěl jsem ho otestovat, tak jsem se ho zeptal: „To znamená, že když napíšeme velký text o tom, že je Babiš kmotr, vyargumentujeme ho, tak budete v pohodě, bude se vám to líbit?“ On chtěl dokázat, že proti tomu nic nedá, ale najednou se zarazil a říká: „Vy si o mně myslíte, že jsem kmotr?“ A já na to: „No, samozřejmě.“ Řekl jsem mu svůj názor. To propojování byznysu s politikou, jak ho postupně budoval, nese všechny znaky kmotrovství.


Logo připravovaného investigativního časopisu Reportér

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Hrbáček - šéfreportér týdeníku EURO

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…