Jaroslav Plesl pro PL: Zeman vyhraje, je zbytečné proti němu vyhazovat peníze. Profesor Putna se fašizuje. ČT je TV TOP 09. Opakem Putina je v Rusku chaos

21.12.2017 4:44

U příležitosti Vánoc, tedy času nejen klidu a míru, ale také bilancování, položil ředitel redakce ParlamentníchListů.cz několik otázek šéfredaktorovi deníku Mladá fronta DNES Jaroslavu Pleslovi.

Jaroslav Plesl pro PL: Zeman vyhraje, je zbytečné proti němu vyhazovat peníze. Profesor Putna se fašizuje. ČT je TV TOP 09. Opakem Putina je v Rusku chaos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Plesl

Letošní rok způsobil pád některých politických hvězd. Bohuslav Sobotka, Miroslav Kalousek, to jsou nejdůležitější jména. Co v posledních letech dělali oba pánové špatně, že dopadli tak, jak dopadli? A jak bude dle vás vypadat zbytek jejich života?

Sobotka a Kalousek jsou dva rozdílné případy. Spojuje je snad jen to, že ani jeden z nich neovládá žádný cizí jazyk, takže si na západě, kterým neustále šermují na domácí politické scéně, nemají šanci objednat ani kafe, i když v Kalouskově případě by šlo spíš o nějaký alkoholický nápoj. Ale zpět k věci. Zatímco Kalousek je svébytnou politickou entitou, která ztratila schopnost vnímat směr, kterým se vyvíjí česká společnost, Sobotka touto schopností nedisponoval nikdy. Realitu pro něj interpretovali jeho poradci, kteří v posledních letech selhali na celé čáře. V první řadě je to Sobotkův přítel Radek Pokorný, pak šéf poradců Vladimír Špidla, dále Ota Novotný, Jiří Pehe a další a další intelektuální vraky.

Anketa

Který prezidentský kandidát vede NEJBLBĚJŠÍ kampaň?

10%
63%
13%
0%
0%
0%
0%
hlasovalo: 18789 lidí

Miroslav Kalousek se podle mě odstěhuje do Bechyně, kde bude s přáteli Štávou, Hávou a Kuzmiakem u lahve tullamorky probírat, jaké to bylo, když ještě bylo fajn. No a Bohuslav Sobotka se asi bude muset vrátit na rodnou Moravu, protože mu absence jazykových dovedností nedovoluje získat dobře placený flek v Bruselu.

Vaším „oblíbencem“ je Radek Pokorný, advokát a údajný blízký přítel Bohuslava Sobotky. Frekventovaný v médiích v souvislosti s kauzami OKD, nově i Sokolovská uhelná. Nepřeháníte to s kritikou tohoto muže? Proč vás vlastně tolik zajímá?

Pan Pokorný je klíčem k současné tragické situaci ČSSD. Jak jsem již řekl, byl to právě Radek Pokorný, kdo rozhodujícím způsobem formuloval postoje premiéra Sobotky. A jak se ukázalo, tyto postoje se naprosto minuly s očekáváním českých levicových voličů. Pan Pokorný je tak podle mě tím, kdo ČSSD zničil. A to je obrovská politická škoda, kterou tím napáchal. Jestli tu někdo definitivně srovnal se zemí tzv. systém tradičních politických stran, je to právě on. A teď on a jeho přátelé na sociálních sítích pláčou nad tím, že lidé místo ČSSD volí Babiše a Okamuru.

Nevím, jestli je pan Pokorný tak hloupý, nebo to jenom hraje. Ale zdá se mi, že spíš platí první varianta.

Andrej Babiš, vítěz voleb a majitel listu, který řídíte. Sestaví vládu, nebo skončí v kriminále?

Babiš vládu sestavil, takže už to není buď anebo. Ale vážně. Podle mého soudu to závisí na závěru, s nímž přijde OLAF. Pokud Evropská komise řekne, že k žádnému podvodu s dotací nedošlo, těžko může někdo Babiše poslat v Česku do vězení.

Jak vašemu, tak našemu médiu se často věnuje pořad Newsroom ČT24. Pojďme jim jejich laskavou péči oplatit a zhodnoťme, jak zpravodajství ČT letos pracovalo. A klidně buďme specifičtí, i co se týče jmen.

Česká televize je televizí TOP 09. Jasně to ukázala analýza FSV UK, takže jsou pro to už i data, nikoli jen dojmy. Problém ČT je v tom, že ji mnozí redaktoři zpravodajství a publicistiky považují za svůj majetek, nikoli za nástroj veřejné služby. Ale není to jen hrůza typu Marka Wollnera, Václava Moravce nebo Nory Fridrichové či Luboše Rosího.

Třeba kluci v Událostech, komentářích se docela snaží. Za tragické považuji třeba zahraniční zpravodaje v USA a v Číně, kteří naprosto selhávají v tom, co má veřejnoprávní televize dělat. Oba by měli být okamžitě staženi. Je také příznačné, že veřejnoprávní televize soustavně diskriminuje KSČM, ale v jejím čele sedí bývalý komunista. To je, myslím, celkem roztomilé. Nevím, jak s tím Wollner, Fridrichová a Moravec dokážou žít. (smích)

V lednu budeme volit prezidenta. Který kandidát vede kampaň dobře, a který špatně? Kdo má šanci vyhrát?

V těchto volbách podle mě vůbec nemá smysl proti Zemanovi kandidovat. Jsou to vyhozené peníze a ztracený čas. Zeman správně četl nálady ve společnosti celých pět let, správně formuloval své základní postoje, a proto má jednoznačně nakročeno k obhájení mandátu. Tečka.

Filip Horký byl šokován, když vyjel na Moravu a s mikrofonem v ruce se ptal obyčejných lidí, proč mají tak rádi toho zlého Zemana, a strašně se divil, že zaostalí vesničané vůbec neřeší Rusko a ohrožení demokracie, ale berou Zemana jako „svého muže“. Co ještě by pan Horký měl o těch mimopražských Češích vědět? Máte přeci chalupu na venkově.

Kdo je Horký Filip? To je nějaký příbuzný Vojtěcha Filipa? Nevím, a podle mě to neví ani nikdo z mimopražských obyvatel ČR. Ovšem Zemana zná každý jeden z nich, protože používá selský rozum, mluví jasnou řečí a perfektně rozumí zemi, v níž je prezidentem.

Kardinál Dominik Duka se dle profesora Martina C. Putny fašizuje. A není prý sám, fašizuje se celá česká společnost. Má pan profesor, který nás laskavě tituluje „Putinometní listy“, pravdu?

Podle mě se fašizuje především pan Putna. Není to tak dávno, co na akademické půdě pomaloval plakáty s pozvánkou na přednášku Petra Robejška nápisem ruský šváb. Kdyby byl pan Putna demokrat, rád si vyslechne oponentní pohled na realitu.

Jenže pan Putna je nesnášenlivý, zapšklý Čecháček, který si myslí, že má patent na pravdu, a všechny, kdo s ním nesouhlasí, by nejraději vztekle počmáral fixou nebo rovnou rozšlapal jako šváby. Skutečnou katastrofou je, že tento malý vzteklý fašounek je vysokoškolským učitelem. To dáváme dětem pěkný příklad.

A proboha, co ten Putin? Jak se mu daří ta jeho hybridní válka? A brání nás před ním Jakub Janda či „antidezinformační centrum“ Ministerstva vnitra dobře?

Putin podle všeho řídí současný svět. Brity dotlačil k odchodu z EU, Spojeným státům vybral prezidenta, to samé se mu málem povedlo ve Francii. Ovlivňuje zpravodajství po celém světě, umí se dostat do každého serveru, vodí si Snowdena i Juliana Assange. Čekám už jen na to, kdy se ukáže, že v Česku zničil ODS a ČSSD tím, že Petru Nečasovi strčil do postele Janu Nagyovou a Jiřímu Paroubkovi Petru Kováčovou.

Ale vážně. Vliv Ruska je neuvěřitelným způsobem zveličován, neboť západní vládnoucí elity se vmanévrovaly do téměř bezvýchodných pozic. A tak vinu házejí na vnějšího nepřítele, což je naprosto standardní a staletími prověřený recept. Putin se tím musí neuvěřitelně dobře bavit. Osobně nejsem žádným zastáncem autoritativních režimů, ale umím si představit svět, v němž by v Rusku vládl chaos. Nulová moc státu, vláda rozdělená mezi mafiánské gangy, venezuelský typ inflace, masová migrace. To je opak Putinova režimu. Někomu by se to určitě líbilo, třeba by tomu tleskali i Kalousek se Sobotkou, Brusel i Washington. Ale největší radost by z toho určitě měla Čína.

 

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…