Je to otevřené, hlásí Radek John před volbami. Klíčové prý bude, koho sebere Ištvan

17.08.2013 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Čestný předseda Věcí veřejných Radek John patří k těm, kteří propagují předčasné volby. A věří, že v nich uspějí politici, kteří budou nadále bojovat s mafiánskými strukturami. On sám vkládá naděje zejména do policejního vyšetřování, které by prý mohlo ještě před volbami ukázat, kdo je loupežník rozkrádající veřejné peníze.

Je to otevřené, hlásí Radek John před volbami. Klíčové prý bude, koho sebere Ištvan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John

Náš rozhovor vyjde o půlnoci ze soboty na neděli. Co v té době budete dělat?

Nejspíš sedět u internetu a odpovídat na e-maily. Aktuálně jich mám nevyřízených 22 tisíc.

Příští týden by měla sněmovna rozhodovat o předčasných volbách. Stanovisko Věcí veřejných je jednoznačně pro nové rozdání karet. Jak se na to díváte vy osobně?

Dívám se na to stejně. Je třeba znovu přerozdat karty a je třeba začít znova. Podařilo se nám rozbít ten kmotrovský systém, a teď jde o to, koho lidi budou volit. Jestli někoho, kdo se bude snažit rozbít tu masňáckou strukturu zavedených stran. Doufejme, že tam bude někdo další, kdo ponese ten kříž a bude dělat to, co my. Policie a státní zastupitelství se nadechli, a teď jde o to, aby byli zvoleni ti, kteří nebudou bránit vyšetřování, a ty mafiánské struktury se podaří narušit definitivně.

Pokud se podaří schválit rozpuštění sněmovny a předčasné volby budou někdy na přelomu října a listopadu, co by to znamenalo pro Věci veřejné z hlediska přípravy kampaně? Není na to moc času.

Teď probíhá vnitrostranická diskuse, zda jít do těch voleb samostatně nebo využít nabídky a s někým se spojit. Takové nabídky máme. Rozhodnout by se mělo v pondělí nebo v úterý na grémiu strany. Diskuse je o tom, zda jít samostatně nebo společně s lidmi, kteří nemají za dvacet let zavedené struktury na vycucávání veřejných zakázek.   

Vy osobně máte ještě chuť v těchto volbách kandidovat?

Já mám splněno. Šel jsem do politiky s tím, že udělám vše pro to, aby se zrušil příkaz, že policisté musí hlásit všechny vyšetřované kauzy, což vedlo k tomu, že politici byli varováni. Nám se to podařilo rozbít, a proto je dneska souzen Rath a proto se premiér Nečas nedozvěděl, že je vyšetřována Jana Nagyová. Svůj hlavní slib tedy považuji za splněný. A muselo by se stát něco opravdu strašlivého, abych se znovu pokoušel kandidovat. Svůj úkol považuji za splněný.

Myslíte, že tyto volby, kromě toho, že znovu rozdají karty, přinesou nějakou kvalitativní změnu?

Tam je právě ten problém. Jestli se lidé rozhodnou pro zavedené strany, ať napravo nebo nalevo, které tady dvacet let budovaly své mafiánské struktury a mechanismy na rabování veřejných rozpočtů, tak nás čekají další roky, kdy bude stát okrádán. Je třeba velmi bedlivě sledovat, jestli přicházejí nějaké nové strany, které za sebou nemají žádné krádeže veřejných peněz.

A také je pro mě důležité, jestli budou vytvářet podmínky pro zavedení přímých voleb poslanců, protože jinak nám budou stále vládnout stranické sekretariáty. Takže budu velmi bedlivě sledovat, která uskupení navrhují změnu volebního systému. Jinak se z toho totiž nevyhrabeme.

A jaká je podle vás šance, že se do sněmovny dostane nějaká nová strana?

Malé strany budou kmotrovskými strukturami vždycky rozbíjeny. Vždycky budou dehonestovány a mediálně likvidovány. Ale stále je třeba, aby přicházeli noví lidé, kteří se tu sílu budou snažit rozbít. Jde o to, aby získali takovou sílu, aby mohli změnit ten volební systém od kandidátek k osobnostem, které by mohly změnit tuto zemi k lepšímu. Hlavně si lidé nesmí říct: Nám je to jedno, beztak kradou všichni.

Máte nějaké tři měsíce před volbami pocit, že má nějaký takový subjekt šanci se prosadit?

Neodvážím se ještě soudit. Strašně to totiž závisí i na takových věcech, jako je proces s Davidem Rathem. Jestli se potvrdí, že ty kradené peníze šly na kampaň sociální demokracie, tak to s těmi výsledky určitě zahýbe.  

Stejně tak s tím může zahýbat vyšetřování pana Ištvana. Po sněmovně se šeptá, že bude zatčena řada pravicových poslanců, takže pokud se objeví nějaká nová vyšetřování na této straně, tak ten výsledek také může být úplně jiný, než se dnes zdá. Takže bych s odhady počkal ještě tak měsíc, až uvidíme, které trestní kauzy ještě vyplynou na povrch a kdo všechno bude obviněn.

Jeden z představitelů těchto nových stran, Tomio Okamura z Úsvitu přímé demokracie, se v sobotu na Facebooku pochlubil průzkumem, ve kterém byla jeho strana vybraná jako nejpopulárnější, a zároveň zkritizoval zavedené agentury, které jeho straně nedávají příliš šancí. Myslíte si, že i tento faktor ovlivnění průzkumů, na které lidi samozřejmě reagují, může volby ovlivnit?

Na tyto průzkumy je vždy třeba se dívat s velkou obezřetností. Třeba Paroubkovi vždycky dávaly mnohem více, než pak ve skutečnosti dostal. Já bych se těmi průzkumy rozhodně neřídil, mohou být zmanipulované, a radil bych lidem, aby volili podle toho, co kdo chce změnit, a ne podle volebních průzkumů.

Do výsledků voleb by mohl zasáhnout ještě jeden fenomén, a to je prezident Zeman. Jak moc myslíte, že by jeho popularita mezi určitými skupinami mohla volby ovlivnit?

Prezident Zeman očividně pomáhá své straně a bude to jistě dělat až do poslední chvíle. Takže si myslím, že by tam mohl být určitý vliv. Ale opravdu nejdůležitější bude, které trestní kauzy vyplynou na povrch. Abychom se konečně dozvěděli, kdo je tady ten loupežník a ty masňácké strukury.   

Pořád ještě musíme uvažovat i o variantě, že se předčasné volby nepodaří prosadit. Co by toto znamenalo pro naši politiku?

Já myslím, že tato spekulace už nemá reálný podklad a ty předčasné volby skutečně budou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…