Jeden průzkum a TOP 09 ztrácí nervy. To vám uniklo. Holec nevěřil svým očím

31.05.2022 7:45 | Rozhovor

KONTEXT PETRA HOLCE Vládní TOP 09 se propadá v průzkumech a vytahuje téma, které se v rámci koaličního kompromisu rozhodla „nehrát“: přijetí eura. Komentátor Petr Holec v tom vidí ztrátu nervů a vidět to dle něj bylo i na TV Barrandov. Potácí se i Piráti a nejvíc bita je ve vládě KDU-ČSL, která doplatila na zmatek kolem pomoci občanům.

Jeden průzkum a TOP 09 ztrácí nervy. To vám uniklo. Holec nevěřil svým očím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek líbá ruku Markétě Pekarové Adamové

Anketa

Co soudíte o Dominiku Ferim? (Ptáme se od 31.5.2022)

hlasovalo: 9012 lidí

Už minulý týden měla vláda představit finální podobu pětitisícového příspěvku pro děti z rodin s příjmem do milionu korun hrubého ročně, nakonec ho ale znovu neschválila a odložila. Je to fiasko ministra práce a sociálních věcí a taky šéfa lidovců Mariana Jurečky?

Je to osobní fiasko Jurečky i celé vlády. A dodejme, že velmi příznačné fiasko, které jen ukazuje, jak vláda Petra Fialy zatím v pomoci lidem zoufale selhává. Dlouho dogmaticky trvala na tom, že jakákoli plošná pomoc prosazovaná opozicí je vyhazováním peněz, až nakonec plošná opatření sama dělá, protože i jí snad konečně dochází, že socioekonomická situace stále více lidí se rapidně horší. Problém je, že když už je udělá, tak buď pomůže tak málo, že si toho vlastně nikdo skoro ani nevšimne, anebo pomoc vůbec není schopná uvést do života.

To byl nejdřív případ příspěvku na bydlení, z nějž se stalo byrokratické peklo, které odradilo spoustu lidi v nouzi. Teď se to opakuje s „bůrem“ pro děti, který mimochodem jako nesystémový hodnotí i experti. U něj se pro změnu po několika týdnech čekání na finální podobu najednou řeší, jestli není protiústavní. Jako by ve vládě ztratili telefon na vlastní legislativce, kteří jako protiústavní hodnotí i novelu zákona o volbě radních České televize a Českého rozhlasu.

Pro Jurečku je to ale i osobní fiasko, i když opatření nakonec prosadí. Politické škody už totiž registrují poslední průzkumy veřejného mínění. Podle Kantaru lidovci padli pod hranici volitelnosti, zatímco sám Jurečka propadl v „hitparádě“ osobní politické popularity podle exkluzivního průzkumu STEM/MARK pro televizi CNN Prima News. Jurečka sice dělá, jako že ho to vůbec nevzrušuje, ve skutečnosti ale může mít problém. Po volbách slíbil, že KDU-ČSL bude „sociálním svědomím vlády“, jenže zatím je spíš jejím špatným sociálním svědomím: Dodnes nic neprosadil. Navíc Jurečka se musí snažit, protože je u lidovců tradičně neoblíbený, a pokud nebude mít výsledky, nikdo nad ním nebude plakat. A pravda je, že lidovci už propad strany nelibě nesou. Jsou totiž regionální stranou, která svou moc odvíjí hlavně z měst a obcí jižní Moravy. A za čtyři měsíce máme místní volby.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí

Pod hranici volitelnosti padly volební preference i TOP 09 a propadla se popularita i její šéfky Markéty Pekarové Adamové. Je to důvod, proč teď TOP 09 tlačí na zavedení eura?

Samozřejmě. A jen to ukazuje, že když stranám v koalici začne téct do bot, začnou ze skříní kvůli pudu sebezáchovy tahat odložené kostlivce, které tam voličům slíbily nechat. TOP 09 teď proto vytáhla euro. Zřejmě si myslí, že někoho chytne za hlavu nebo za srdce tím, že v eurozóně momentálně mají poloviční inflaci než v Česku. Jenže ještě nedávno posilující koruna k euru inflaci tlumila našim dovozcům. Navíc nikdo neví, s jakou inflací nakonec eurozóna skončí. Nikdo se totiž neplete tak jako ekonomové.

Tlačení eura TOP 09 ale nabralo fakt bizarní rozměry. Na TV Barrandov ho šel do svého pořadu s Jaromírem Soukupem prodávat i bývalý šéf strany Miroslav Kalousek. Spolu se tady trumfovali tak zle, že euru nemohli udělat horší medvědí službu. Když Kalousek zkusil zcela vážně říct, že národní měna není žádný symbol, bylo vidět, že tomu sám nevěří. Národní měna samozřejmě odjakživa je jedním z hlavních symbolů každé země. I proto na ní jsou národní symboly.

Nejvíc ale euro pohřbil Soukup. Ten se tu pasoval do role jeho propagátora s tak bezelstně naivním herectvím, že tím zaskočil i Kalouska. Málokdo totiž proti euru i EU odvedl tolik solidní práce jako právě Soukup. Před svým slavným „blafákem“ v roce 2020, kdy se náhle stal fanouškem pětikoalice, si totiž do svých pořadů zval hlavně politiky SPD, KSČM a ANO, které euro odmítají. SPD dokonce prosazovala přímý czexit.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí

A když Soukup založil své nyní už zrušené hnutí List, měl jako hlavní program boj za národní zájmy. A teď s Kalouskem vážně tlačí euro. Soukup ale vůbec zraje. Přátelské rozhovory teď dělá dokonce i s Piráty, z nichž předtím dělal hlavní nepřátele země. Tomuhle přece nikdo nemůže věřit! Pětikoalice se ráda povyšuje nad opozici s tím, že má vzdělanější voliče, a poslední dobou jim ve spolupráci se Soukupem dává tohle? Možná je to ale jen pokračování České sody bez ohlášení.

Když už jsme u Pirátů, ti právě zahájili kampaň k podzimním komunálním volbám se sloganem „Máme odvahu dělat, co je správné“. Jak hodnotíte jejich situaci?

Ten slogan snad musí být vtip! Piráti sotva prolezli do Sněmovny, ve vládě jsou neviditelní, jejich volební preference jsou na pěti procentech a v Praze se od jejich diletantství a aktivismu radši distancují i koaliční parťáci ze Spojených sil – a oni teď přijdou s tímhle! Na druhou stranu s nimi vždycky byla legrace, vzpomeňte si na jejich legendární hlášky nejen o bílých páprdech ze Sněmovny. Levicoví Piráti jsou ve vládě logicky ještě hůř bití než středovější lidovci, žádný vlastní návrh pomoci lidem nemají na rozdíl od Jurečky ani na cestě. Kromě neviditelnosti za nimi není vůbec nic.

Místo aby ale odešli do opozice, tak v rámci vyhlášeného návratu k pirátství odcházejí do opozice ve vlastní vládě, jak svému údajnému návratu ke kořenům sami říkají. Přitom ve skutečné opozici by si jich lidé mohli aspoň všimnout. Podle zmíněného průzkumu STEM/MARK si totiž 73 procent lidí myslí, že pro ně vláda dělá málo. A Piráti často mluví jako politici ANO, pomoc lidem chtějí platit z rekordních příjmů polostátního ČEZ i vyšších inflačních příjmů státního rozpočtu. Oni ale ve vládě místo toho přijdou s legalizací konopí! Nejvíc mě ale při zahájení volební kampaně pobavil pražský pirátský primátor Zdeněk Hřib. Ten řekl, že za Pirátů se Praha rekordně rozvíjí, a proto prý věří, že občané ocení jejich práci. Jestli myslí rozvoj zbytečných cyklostezek a dopravních problémů, tak má nejspíš i pravdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…