Jiří Dienstbier v nejistotě. Zmínil, co se na Ukrajině může ještě stát

09.03.2014 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier se v Půlnočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil hlavně k dramatické situaci na Ukrajině. Na Krymu se podle něj jedná o ruskou agresi. „Doufám, že se Rusko nebude snažit vojensky anektovat i východní část Ukrajiny,“ uvedl. Mluvilo se ale i o Václavu Klausovi či dostavbě Temelína.

Jiří Dienstbier v nejistotě. Zmínil, co se na Ukrajině může ještě stát
Foto: hns
Popisek: Jiří Dienstbier v půlnočním rozhovoru

Pane ministře, co děláte obvykle v sobotu o půlnoci?

Myslím, že je velice pravděpodobné, že o tomto čase dokonce už spím.

Nyní k mnohem závažnějšímu tématu. Co říkáte dramatu, který se momentálně odehrává na Krymu?

Ze strany Ruska jde o agresi, která je v rozporu s mezinárodním právem. Od krymského parlamentu jde o postup v rozporu s ukrajinskou ústavou. Neboť nikdo na mezinárodní scéně nezpochybňuje, že Krym je součástí Ukrajiny.

Dokonce jsem v pátek zaznamenal zprávu, že předseda krymského parlamentu na návštěvě v Moskvě prohlásil, že by se k Rusku měla připojit celá Ukrajina. Pokud je to pravda, jedná se zjevně o hodně přestřelený výrok a je to nesmysl...

Nesmysly nemá cenu komentovat.

Nicméně nedá se vyloučit tato možnost u východních spíše ruskojazyčných oblastí Ukrajiny?

Nezaznamenal jsem, že by na východě Ukrajiny byla nějaká příliš velká touha připojovat se k Rusku. Takže si nemyslím, že je to reálné. Doufám – i když teď si tím jist nemůže být vůbec nikdo – že Rusko se nebude snažit vojensky tuto část Ukrajiny anektovat.

Může Evropská unie nějak přispět k zachování územní celistvosti Ukrajiny?

Musí udržet jednoznačný postoj. A ten jednoznačný je, jak vyplynulo ze čtvrtečního summitu EU. Pokud se do dvou týdnů situace nějak nevyřeší, dá se očekávat přitvrzení sankcí vůči Rusku.

Bývalý prezident Václav Klaus prohlásil, že k dramatické situaci na Ukrajině přispěly i Evropská unie a USA svojí podporou kyjevských demonstrantů, a že ruský prezident Putin se chová racionálně. Co vy si myslíte o těchto výrocích?

Racionálně se ze svého pohledu může chovat i někdo, kdo vykrade banku. S Václavem Klausem jsem nikdy příliš nesouhlasil, on byl vždycky příliš racionální ve svých politických krocích.

  • Více zpráv a odborných názorů k dění na Ukrajině ČTĚTE ZDE.

Mluví se o dostavbě Temelína, i vy jste se k tomu vyjádřil. Může tato krize znevýhodnit ruské firmy při rozhodování o tom, kdo bude dostavovat Temelín?

Ten můj výrok se týkal bezpečnosti obecně a konkrétně energetické bezpečnosti nejen České republiky, ale celé Evropské unie. Myslím, že bychom jako celek – myšleno Evropská unie – měli usilovat o maximální diverzifikaci energetických zdrojů a maximálního snížení jakékoliv závislosti na Rusku. Z tohoto hlediska by si vláda měla vyhodnotit tuto konkrétní zakázku. V samotném tendru bezprostředně se asi tyto věci posuzovat nebudou. Ale je potřeba se také koukat na celkovou ekonomickou smysluplnost tendru na Temelín. V současné situaci je zřejmé, že bez státní garance za výkupní ceny elektřiny je tento tendr těžko dokončitelný.

Spíše to tedy za nynějších ekonomických podmínek vypadá, že se momentálně v nejbližší době Temelín dostavovat nebude?

ČEZ o to usiluje. Na druhou stranu buď by ty nabídky musely být extrémně výhodné, tedy extrémně levné, nebo by ČEZ musel uspět při snaze o získání státních garancí za výkupní ceny. Ale to by mělo samozřejmě dopad na cenu elektrické energie na příští desítky let. Jinými slovy - zaplatili by to buď občané České republiky, nebo obchodní společnosti.

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…