Jiří Paroubek rozsápal Sobotku, také ,,levicového Schwarzenberga" jménem Zaorálek a objasnil fungování ČSSD

12.07.2016 20:14

ROZHOVOR „Bohuslav Sobotka pro ČSSD přínosný nebyl nikdy,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Po krajských volbách, kdy to podle Paroubka žádná sláva pro sociální demokraty nebude, by z toho měl Sobotka vyvodit politickou odpovědnost. Nešetří ale ani Milana Chovance, který se podle něj postavil Andreji Babišovi ve sporu o policejní reformu hlavně proto, že se ÚOOZ začal zabývat záležitostí premiérova kamaráda Pokorného. „Sociální demokracii to připravilo o značné politické body. ANO se podle všeho dostalo do brejku o deset, jedenáct procent před sociální demokracií. A to je velmi vážné,“ domníval se. A Lubomír Zaorálek? „To je levicově oděný Karel Schwarzenberg.“

Jiří Paroubek rozsápal Sobotku, také ,,levicového Schwarzenberga" jménem Zaorálek a objasnil fungování ČSSD
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Anketa

Kterého bývalého premiéra chcete zpět do politické funkce?

1%
34%
1%
55%
1%
3%
hlasovalo: 8573 lidí

„Sobotka se zalekl vlastní odvahy a odvolal, že na podzim de facto odstoupí po neúspěchu v krajských volbách. Přišlo mi divné, že by tento odvahu postrádající muž najednou odvahu našel. Jeho kámoš Pokorný a Bisoni a spol. ho jistě seřvali a Slávek ‚vše vysvětlil‘. Pokorný a spol. se při představě, že by po ztrátě Sobotky už na podzim museli jít makat, orosili... A Slávek odvolal...,“ napsala na sociálních sítích vaše manželka Petra v reakci na premiéra Bohuslava Sobotku, který nejprve v rozhovoru pro HN řekl, že když ČSSD dostatečně neuspěje v krajských a senátních volbách, nemusel by už na jaře kandidovat na předsedu ČSSD, o den později však tvrdil pro Právo, že kandidovat zcela jistě bude. Co vy si myslíte o důvodech tohoto názorového veletoče? Hrají v tom roli lidé kolem něj, jako je Radek Pokorný, o němž se všeobecně soudí, že stojí za premiérem, případně další, třeba agentura Bison§Rose a její spolumajitel Michal Růžička?

Celá tato zájmová skupina různých Pokorných, Březinů a Růžičků má pana Sobotku jako pavézu, která je má ochraňovat. Uvědomují si, že bez něj přístup k politickému byznysu bude horší. Zájmy strany jdou vcelku stranou a je jim to v zásadě jedno. Sobotka sám má podle všeho dost těch neúspěchů i toho, co se čeká na podzim. Kdy ČSSD má ve volebních preferencích 18 procent, ve dvou nejvěrohodnějších průzkumech veřejného mínění to vypadá na 13 až 15 procent. Žádná sláva to nebude. Utěšování se, jak to dělají někteří funkcionáři sociální demokracie, že i když nevyhrají volby, jsou domluveni buď s ODS, nebo TOP 09, případně s oběma, a stejně tedy budou mít hejtmana, to jsou představy malých dětí. Měli by se vrátit na zem. Pan Sobotka by měl každopádně přijmout politickou odpovědnost, protože krajské volby jsou až ve druhé řadě o krajských tématech. Jsou především o centrální politice.

Ministryně Michaela Marksová však na Novinkách tvrdila, že „lepšího předsedu ČSSD než Sobotku mít nemůžeme“. Váš názor? Je pro ČSSD Bohuslav Sobotka jako předseda přínosný, nebo by pro ni byl lepší jako předseda někdo jiný?

Bohuslav Sobotka pro ČSSD přínosný nebyl nikdy. Je přínosný pro paní Marksovou Tominovou, protože nikdo soudný by ji ministryní práce nejmenoval. 

Poslední průzkumy ukazují, že ANO stále poráží ČSSD. Obě politická uskupení pořád vedou, i když preference oběma mírně klesají. To jsou ale výzkumy pro případné parlamentní volby, u krajských je odhad asi složitější. Vy jste začátkem roku předpovídal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ČSSD 15 až 17 procent. Jak to vidíte teď, po více než půlroce?

Vidím to na 13 až 15 procent. Podle mých zkušeností, které mám s několika krajskými volbami, se výsledek příliš neodlišuje od stranického průměru. Maximálně o jedno či dvě procenta. Jestli někde bude 14 procent – tolik dosáhli v evropských volbách – jinde mohou mít 16 procent. Ale také mají v některých krajích preference 11 procent. Není to tedy nic moc a Bohuslav Sobotka je natolik zkušený politik, že tohle musí vědět.

Tahle čísla by tedy znamenala pro ČSSD velký neúspěch?

Podívejme se do nedávné minulosti, kdy ČSSD dosahovala podstatně lepších výsledků. Třeba v roce 2008 ke 36 procentům. Neříkám, že se to dá opakovat každou sezonu. Ale 25 až 30 procent se opakovat dá, zejména pokud hejtmani nemají vůbec špatné pracovní výsledky.

O čemž možná svědčí i fakt, že v nejnovějším průzkumu oblíbenosti hejtmanů je na tom nejlépe Michal Hašek s Jiřím Zimolou. Oba byli řazeni k takzvanému Haškovu křídlu, který hodně ztratil kvůli takzvané lánské schůzce těsně po posledních volbách. Znamená případný dobrý výsledek v krajských volbách pro ně možnost návratu na výsluní v rámci ČSSD?

Znovu opakuji, že pokud jde o ty průzkumy, jsou, co se týče STEM a TNS AISA, poměrně přesné i vzhledem ke zkušenostem z minulých voleb. Jestli ten stranický průměr bude 13 až 15 procent, nemyslím, že dojde k nějakému razantnímu odskočení ve dvou krajích. Před osmi roky byli všichni hejtmani ODS až na jednu výjimku podstatně populárnější než jejich protikandidáti z ČSSD, a přesto prohráli volby. Osobní popularita hejtmanů nemusí nic znamenat, jestliže je postavena na tom, že tu a tam otevřou někde novou školu, kapličku nebo chodník.

V poslední době se hodně mluví hlavně v souvislosti s policejní reformou a střetem s Andrejem Babišem o ministru vnitra Milanu Chovancovi. Mohl by se stát případným příštím předsedou ČSSD on?

Jako první místopředseda nese stejnou spoluzodpovědnost za volební výsledek strany jako předseda. Tady bych nic neodděloval. Že se někomu postaví, může být vnímáno pozitivně. Ale ten výsledek – kdy se postavil k tomuto, protože kryl kamaráda Bohuslava Sobotky Pokorného ve věci, kterou se začal zabývat ÚOOZ – a proto měl i tak silnou podporu premiéra – bych nepřeceňoval. Sociální demokracii to připravilo o značné politické body. Politický střet o policejní reformu sice vyhráli, ale nedokázali to zkomunikovat. ANO se podle všeho dostalo do brejku o deset, jedenáct procent před sociální demokracií. A to je velmi vážné. Je samozřejmě možné uvažovat o lídrovství u těch, kteří selhávají, ale já bych to nedělal.

Na závěr se zeptám na situaci po britském referendu, které rozhodlo o Brexitu,  kdy se velká kritika snesla na předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Mimo jiné i od ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který v Otázkách Václava Moravce uvedl, že by z toho měl Juncker vyvodit politickou odpovědnost. Podle tvrzení Junckera ho však premiér Sobotka při nedávném setkání přesvědčoval, aby neodstupoval. Jak komentujete tento nesoulad mezi ministrem zahraničí a premiérem, oba z ČSSD?

Na Luboše Zaorálka zapůsobilo asi horko. Jeho nadměrná odvaha v této věci je pro mě nepochopitelná. Jestli vyčítá Junckerovi nějaký styl politiky, tak sám podobný styl politiky dělá. Kdy není schopen samostatného výkonu zahraniční politiky České republiky. Evropská unie je dnes v přílišném vleku Spojených států. Proto musí být každému zřejmé, proč špičky Evropské unie ztrácejí podporu evropské veřejnosti. Luboš Zaorálek je v zahraniční politice takovým levicově oděným Karlem Schwarzenbergem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…