Jižní Morava má dvě a půl miliardy dluhů. Dluhy se budou splácet třicet let

24.06.2016 11:13

ROZHOVOR Jednička koalice Svobodných a Soukromníků v Jihomoravském kraji Petr Pořízek se bojí zadlužení kraje. Dluhy se budou splácet třicet let. Zatím neschválené Zásady územního rozvoje kraje brání dokončení dálnice D52 do Rakouska. Pořízek chce ve volbách získat deset procent.

Jižní Morava má dvě a půl miliardy dluhů. Dluhy se budou splácet třicet let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pořízek, lídr za Svobodné, Jihomoravský kraj

Proč má Jihomoravský kraj tolik dluhů? Nese za to podle vás zodpovědnost i současný hejtman Hašek?

Tak samozřejmě je to i jeho zodpovědnost. Kraj si vzal dva úvěry u Evropské investiční banky. Ty peníze byly využívány na infrastrukturní projekty. Ale Haškovi tak vznikl v rozpočtu prostor i na různé populární projekty a aktivity, kterými si zvyšuje oblibu. Ať už je to sport nebo třeba dotace pro hasiče. Což samo o sobě není špatné, ale pomocí toho si on dělá své vlastní PR. V loňském roce se ten dluh i poněkud zvýšil. V dalších letech již nejsou plánovány takové půjčky či úvěry, nicméně i tak kraj bude ty dluhy splácet až třicet let. Úroky zatím nejsou moc velké – ročně 60 milionů – ale to se může změnit podle vývoje na mezibankovním trhu.

Kraj nemá schválený územní plán. Jaké jsou důvody?

Zásady územního rozvoje byly v roce 2011 přijaty nevhodným způsobem. Ten způsob byl takový, že to bylo napadnutelné u soudu. Kraj zřejmě nedal na připomínky a stěžovatelé toho využili u soudu. To bylo v roce 2012. Teprve letos po čtyřech letech byly předloženy Zásady územního rozvoje. Myslím, že kraj se mohl mnohem rychleji vypořádat s připomínkami, vždyť je to strašně dlouhá doba. Připravovali to v tichosti a prvního června vyhlásili termín na připomínky. Jejich uzávěrka byla už patnáctého. To mi nepřipadá moc košer, když třeba úřady mají vždycky třicet dní na vyjádření. Dělá se to všechno pod tlakem krajských voleb a hrozí další napadení zásad. Příklad. Dálnice D52 je hotova do Pohořelic. Z Pohořelic do Mikulova je to sice relativně kousek, ale bez schváleného územního rozvoje to nejde realizovat. Rakušané už jsou u hranic, ale pokud my budeme váhat, tak utržíme viditelnou ostudu. Česká republika se může vymlouvat na kraj, že už by Ředitelství silnic a dálnic postavilo, ale kvůli těm zásadám, které nejsou schváleny, to prostě nejde.  

Jihomoravský kraj je znám pořádáním světového mistrovství silničních motocyklů. Brněnskou Grand prix už nic neohrožuje?

Soupeřilo se tady, kdo bude zachráncem závodů. Předháněly se ČSSD a ANO. Kraj se státem se nějak dohodl na spolufinancování z veřejných peněz. Ministerstvo dalo záruky z veřejných peněz. To se sice nesmí, ale obešlo se to vznikem spolku. Je to obcházení pravidel, což se Svobodným nelíbí, ale na druhé straně jsme rádi, že Grand prix bude  zachována. Je to přece jen akce velkého významu. Spousty soukromníků na ní mohou profitovat a zejména povědomí o Jihomoravském kraji i Brně se bude šířit dál ve světě.

V koalici se Soukromníky se snažíte o kontaktní kampaň. Před pár dny jste lidem připomínali tzv. den daňové svobody. Jak zatím vnímáte koaliční spolupráci?

My jsme v posledních letech hodně vystupovali proti byrokracii, která se valí na současné podnikatele. To jsou všechna ta kontrolní hlášení a další nesmysly. Vše se byrokratizuje, ztrácí se ekonomická svoboda. Se Soukromníky máme obrovský průnik v našich programech. Bylo to vidět již loni 28. října na demonstraci v Praze na Václavském náměstí. Tam se spolupráce vyzkoušela. Neznamená to zatím žádnou spolupráci pro volby do sněmovny. To vyhodnotíme po krajských volbách. Jak říkají naši předsedové Petr Mach a Petr Bajer, po těch volbách se uvidí, jak veliký ten programový průnik vlastně je.


Naposledy Svobodní a Soukromníci kritizovali snahu o prosazení tzv. protikuřáckého zákona. Jak nahlížíte na vládní snahu ho prosadit? Brusel nás dokonce kritizuje, že jsme kuřáckým skanzenem...

Současný stav, myslím, vyhovuje. Člověk si může vybrat kuřácké i nekuřácké restaurace. Existují hodiny pro nekuřáky i kuřáky. Každý si může vybrat, i když přiznávám, že v menších městech takový výběr není. Nemám nic proti osvětě, ale paušální zákazy naprosto odmítám.

Vaše koalice hodně hovoří o boji proti byrokracii. Jaká je situace v Jihomoravském kraji?  

Je to velký problém. Krajský úřad nejenže sídlí v krásném paláci na Žerotínově náměstí, ale ještě si opravil a vybudoval další pracoviště na Cejlu. Úředníci nám bují, je jich stále víc a víc. Důvodem jsou především všelijaké dotační programy. Každý z nich musí být řádně opapírován. A to zajišťují úředníci. Kdyby se to zjednodušilo a bylo relativně méně programů, tak by i úředníků ubylo. Kraj má ještě další organizace, které pod něj spadají, jako třeba Thermal Pasohlávky. Pro zajímavost: Když naposledy pořádal hejtman pro své úředníky vánoční besídku, tak zaplnili velké brněnské divadlo.



Třeba na Zlínsku koalice Svobodných a Soukromníků chce snížit počet úředníků o deset procent. Vy máte konkrétně představu, jak to v Brně udělat?

V minulých volbách jsme dostali něco přes dvě procenta, nesedíme tedy v zastupitelstvu. Takže nejsme plně obeznámeni s vnitřním chodem krajského úřadu. Bude nutné zredukovat počet těch programů a podprogramů, které jsou vypsány. Po zvolení se na to podíváme.

Kdo bude vaším největším soupeřem ve volbách na podzim?

Doufáme, že zaktivizujeme všechny zklamané pravicové voliče. A pak také ty, kteří jsou zklamáni z hnutí ANO a postupně zjišťují, že to prostě není ono. Společně by se nám mělo podařit zlomit hegemonii hejtmana Haška, což je naprosto klíčový úkol.

V Brně existuje prohibice na hazard. S odstupem času, jak ji vnímáte?

Říkám to opakovaně: nejsem odborník na hazard. Sám to nehraji. Jeho zákaz některým okrajovým čtvrtím vadí. Město Brno přišlo o velkou sumu peněz. Myslím, že až o 200 milionů. Takže to jistě chybí i na prospěšné věci. Ale na druhé straně se i v Brně hledají cestičky, jak tu prohibici zmírnit. Třeba kasinu Grand dobíhá licence, ale bude mu prodloužena. Takže se hledají skulinky, což jasně potvrzuje, že plošný zákaz je nesmysl.

Vláda a migrace. Nejsme vůči Bruselu v defenzivě?

Ano, z toho jde největší obava. Někdy se nestačím divit, co tam s těmi politiky dělají, jak po návratu vždy otočí. Současná vláda k migraci zastává relativně rozumný postoj. Podobně jako nedávno ohledně zbraňové legislativy. Ale i když zůstaneme na své pozici, tak nám to stejně není nic platné. Ale to je, myslím, věc zahraniční politiky, že když zůstaneme osamoceni, tak je na ní, aby pro náš postoj něco udělala.

Prezident Zeman je zastáncem ekonomické diplomacie. Akcentuje v tomto smyslu Čínu a Rusko. Co vy na to?

Svobodní jsou obecně pro otevřené podnikání bez cel a podobných záležitostí. Co se týče ekonomické politiky, Čína je velký fenomén. Nemusí se nám líbit jejich politický systém, ale je nutné s nimi spolupracovat. Musí to ale být výhradně na ekonomické bázi bez politiky.

Jak hodnotíte Zemanovo počínání na Hradě coby přímo zvolené hlavy státu?

Přímá volba je taková anomálie v našem politickém systému. Lidem se to ale líbí. Nemůžeme se potom divit, že prezident si svoji roli užívá. Miloš Zeman spojuje své příznivce a rozděluje svoje nepřátele. Určitým kruhům nevyhovuje, že je silný v regionech. Ale tam přece žijí také lidé a je logické, že tam Miloš Zeman vede trvalou volební kampaň.   



Byl vám bližší Václav Klaus jako prezident?  

My se s Václavem Klausem ve spoustě názorů shodneme. Ale Svobodní s ním nejsou přímo spojeni. Spojují nás s ním, protože Petr Mach u něj nějaký čas pracoval. Mnohokrát nás exprezident také nepochválil. S jeho geopolitickými rozbory, které prezentuje ve svých knihách, často souhlasíme.

Co třeba jeho celoevropská alternativa, jak o ní před několika dny mluvil?

Václav Klaus má ve zvyku čas od času si otestovat svoji oblíbenost a vysondovat u lidí, zda má jejich podporu, nebo ne.  Pokud tu podporu nezíská, tak se zase stáhne. Tohle je možná opět jeden z jeho pokusů. Co se týče Alternativy pro Německo, ta je opodstatněná. Jen se mi zdá, že přecházejí od alternativy pro Německo ze strany ekonomů a liberálů na příliš antiimigrantskou notu.

Jaký rozpočet má koalice Svobodných a Soukromníků pro krajské volby? A jak je tipujete?

Rozpočet máme zhruba dva miliony korun. V rámci tzv. politických prázdnin v létě je využijeme především k diskusi s lidmi. Kontaktní kampaň je klíčová. Myslím, že nám může přinést sedm a deset procent ve volbách.

Ing. Petr Pořízek, MBA

  • Svobodní
  • Lídr koalice Svobodní a Soukromníci v Jihomoravském kraji
  • mimo zastupitelskou funkci


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…