Jsme asi svině a zloději. Je mi zle, nadává předseda strany a naříká na jednání s ODS a Babišem

11.09.2013 7:01

ROZHOVOR I když Strana soukromníků jednala s mnoha pravicovými i středovými stranami o spojení sil proti levicovému tsunami, nakonec jde do předčasných sněmovních voleb samostatně. „Utvrdili jsme se v tom, že pozice občanských a sociálních demokratů ve vztahu k podnikatelům a soukromníkům je stejná.

Jsme asi svině a zloději. Je mi zle, nadává předseda strany a naříká na jednání s ODS a Babišem
Foto: archiv strany
Popisek: Rostislav Senjuk, předseda Soukromníků

I velká část čelných představitelů ODS si myslí to, co stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek, který nás nazval parazity, jen to neříkají tak nahlas,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz předseda Strany soukromníků a volební lídr Rostislav Senjuk. Za dvacet let se tu podle něj vybudoval dojem, že co podnikatel, to zloděj a parazit, proto o účast podnikatelů na svých kandidátkách žádná strana nestojí, dokonce ani ODS nebo hnutí ANO milliardáře Andreje Babiše.
Jednali jste s pravicovými stranami, abyste vytvořili středo-pravicový blok a zastavili „hrozící levicové tsunami“, ale nakonec jdete do voleb samostatně. Proč? Co nevyšlo?
My jsme nabízeli všechny možné varianty všem možným pravicovým stranám o jakékoli formě spolupráce. Dokonce jsme byli vázání usnesením sněmu, že máme jednat o tom, aby nedošlo ke štěpení pravice. O jednání jsem požádal písemně předsedy stran. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se na dopis, který odešel asi před třemi měsíci, ani neobtěžoval odpovědět, aby mi napsal: vlezte mi na záda, jste pro nás zcela nezajímaví. Co se týče Pirátů, sešel jsem se s předsedou strany, ale řekli, že mají svoje analýzy, že jsou poněkoud vymezeni jinde, že nepovažují za nutné se s kýmkoli sdružovat, protože předpokládají, že získají nad pět procent.
Nejserióznější jednání bylo s předsedou Strany svobodných občanů panem Machem, nicméně bližší spolupráci také nakloněni nebyli. Pan Havlík ze strany Občané mi na návrh termínů, které jsem nabídl, odpověděl až po vypršení navržených termínů, a ten poslední, který navrhl on, zrušil a od té doby se neozval. Takže jednání úžasné. Ale ještě větší rozčarování bylo u dalších subjektů, s nimiž jednali místopředsedové naší strany.

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

V minulých letech jsme spolupracovali s ODS, dokonce jste ji podpořili ve volbách, představili jste i společně program pro živnostníky. Proč jste do toho letos už nešli?
Občanští demokraté, s nimiž jednal místopředseda Rudolf Baránek, nejdřív ústy Přemysla Sobotky a Miroslavy Němcové říkali: samozřejmě, tři roky jsme s vámi spolupracovali, měli jsme od vás část programu, určitě byste na kandidátkách mohli být. Na jednání s úřadujícím předsedou Martinem Kubou, které vedl další místopředseda strany, bylo vše jinak a místopředsedové strany mne informovali, že v ODS je situace taková, že se tam vedou koryto-gážistické boje a že o naši spolupráci ztratili zájem, protože první, o co každému jde, je to, kolik se bere v parlamentu.
Vzhledem ke klesajícím preferencím se v ODS všichni zezadu tlačí na přední pozice, aby se dostali do sněmovny, protože se jinak uživit neumí. Nakonec si všichni na špici umyli ruce a řekli: běžte se domluvit do krajů. Reakce z krajů – třeba pana Jiřího Pospíšila - byla následující: to víte, to je problém, kdybyste měli na té kandidátce někoho, kdo je vysokoškolský profesor, doktor, rektor, ale vy jste všichni podnikatelé.
ODS už nechce mít nic společného s podnikateli?
Ne, nechce. Po těchto jednáních jsme se utvrdili v tom, že pozice občanských a sociálních demokratů ve vztahu k podnikatelům a soukromníkům je stejná, jen před volbami se rétorika mění. Zřejmě velká část čelných představitelů ODS si myslí to, co stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek, který nás nazval parazity, jen to neříkají tak nahlas. Když to řeknu jednoduše - pro ODS bychom byli špínou na jejich jinak čistých kandidátkách, protože jsme všichni podnikající. Navíc karty jsou dávno rozdány, protože v ODS je zřejmě spousta nezaměstnaných, kteří potřebují nutně být zaměstnáni.
Ve všech stranách je teď velká rvačka o přední místa na kandidátkách, sociální demokraté kvůli tomu dokonce podávají žaloby k soudům...
Já ani nevím a stejně tak drtivá většina lidí, kteří jsou u nás na kandidátkách, netuší, kolik poslanci berou. Ale do parlamentu se chceme dostat, protože nás už nebaví, aby o nás rozhodoval někdo, kdo o podnikání nic neví. Je mi z toho špatně, když vidím, jak se tam rvou lidi, kteří si jinak neumějí vydělat. Soukromníci si vybudovali firmy včetně majetku, aniž by sáli ze struků státních zakázek nebo úplatků. A mnozí jsou natolik bohatí, že se nemusí hrdlit o plat poslance.
Oni jsou často také bohatí, ale jde jim o moc, to je pro některé droga, bez které neumějí žít. Proč chcete do parlamentu vy?
Já už jsem v parlamentu byl. Ale pokud se chci vrátit, tak jen z donucení, jen z toho důvodu, protože se nemohu dívat na to, že to dvaadvacet let dělali amatéři. Myslel jsem, že to, co jsme před dvaadvaceti lety ve Federálním shromáždění spustili, bude fungovat, že budeme moci v klidu podnikat, že na nás nikdo nebude koukat skrz prsty, nikdo nám nebude nadávat, že jsme paraziti, že si nás bude stát vážit, že zaměstnáváme lidi, že rekonstruujeme, budujeme, stavíme, odvádíme daně, už jen z té činnosti, kterou provádíme, platíme DPH, když nakupujeme materiál, energie, všechno.
To se však nestalo. Navíc zákony, které se teď připravují, jsou pro většinu malých podnikatelů likvidační. Když si představíte, že od 1. ledna by měli mít všichni OSVČ datové schránky, jsem na to zvědavý. To nemohl vymyslet nikdo, kdo přemýšlí hlavou, to musel vymyslet debil, který nikdy nepodnikal, který o tom nemá ani šajn.
V čele hnutí ANO stojí podnikatel Andrej Babiš, dalo by se tedy předpokládat, že tam byste mohli najít společnou řeč. Ani u něj jste neuspěli?
Byl jsem informován o tom, že tam situace probíhala obdobně jako v Občanském fóru v roce 1989 až 1990. Pan Babiš si objednal americké poradce, já jsem u toho nebyl, ale dovedu si to živě představit, protože jsem to zažil v Občanském fóru, co za kraviny vymýšlí na úplně jinou kulturní a  národní skupinu. My nejsme Američani, nikdy na nás nebudou americké způsoby zabírat. Takže si nechali prověřit všechny kandidáty, které jsme panu Babišovi navrhli, byly tam některé nekompatibilnosti v programu, ale nijak zvlášť nepřekonatelné, a oznámili nám, sice velmi seriózně a kulantně, že americký partner vyhodnotil, že bychom nebyli naprosto žádným přínosem.
Takže malí podnikatelé nemají žádný přínos pro hnutí, které vede podnikatel?
Zřejmě ne. Pan Babiš jednal velmi seriózně, jeho lidi jsou také velmi seriózní a kvalitní, ale můj názor je následující: staví stejné Občanské fórum, bude ho to stát miliardu a to občanské fórum ho požere. Rozdíl mezi OF a ANO je jeden, ale podstatný: do OF vstupovali lidi s entusiasmem něčemu pomoci a něco změnit, obávám se, že do ANO vstupují  ze stejného důvodu, proč se členové ODS rvou o první místa na kandidátkách, a to jsou peníze.
V mnoha médiích se nedávno objevila zpráva, že se Strana soukromníků ČR stává součástí hnutí Hlavu vzhůru, které vede Jana Bobošíková. To byla novinářská kachna, nebo jste s nimi skutečně jednali a ze spolupráce nakonec sešlo?
V Čechách každý ví, co ten druhý řekl, protože to určitě od někoho někde slyšel. Tady si nikdo nic neověří. My jsme jednali s hnutím Suverenita před krajskými volbami, od té doby některé krajské organizace vedou jednání dál a připravují se na komunální volby. Na úrovni státu a parlametních voleb se nikdy jednání s paní Bobošíkovou ani jejím blokem Suverenita nevedlo.
Ani s hnutím Hlavu vzhůru, do kterého se měl zapojit původně i Václav Klaus?
Ne. A kdybyste byla někdy na jednání našeho rozšířeného předsednictva strany, prosím nepoužívejte jméno Václav Klaus, mohlo by to být vašemu zdraví nebezpečné. Ač jsme s ním zajedno v pohledu na Evropskou unii, v drtivé většině ostatních případů nám jeho jméno kazí i obchody. Na vlastní kůži jsem v zahraničí zažil, že mi řekli, když jsem jednal o ceně, že když si neumíme doma udělat pořádek a máme zloděje prezidenta, co si tam hraju o cenách.
Takže je jsou zprávy o spolupráci s hnutím Hlavu vzhůru naprostý nesmysl?
Víte dobře, že nemůžete nikomu zakázat, aby kandidoval jako fyzická osoba, za koho chce. Tím, že je členem nějaké strany, má povinnost uvést tuto skutečnost na kandidátní listině. Ale říkám vážně:  já neznám žádné jméno žádného člověka z naší strany, který by chtěl kandidovat za hnutí Suverenita nebo Hlavu vzhůru.
Myslíte, že když pravice zůstane rozdrobena, má šanci zastavit „levicové tsunami“?
Myslím, že v tuto chvíli ještě nějaká šance je. Ale některé strany dělají všechno pro to, aby ty šance zmenšily. Můj názor na pravici a levici znáte: jsem přesvědčen, že tady žádná pravice nikdy neexistovala, že tady byly vždycky růžové nebo červené strany, protože pravice respektuje hodnotu jednotlivce, a to se tady nikdy poznat nedalo. Nemůžeme přece považovat za pravicovou činnnost to, že budeme škodit důchodcům, dětem a samoživitelkám, jen abychom ušetřili ve státní kase, protože peníze neumíme jinak vydělat. To s pravicovostí nemá nic společného. Známe rozdíl mezi slovy utrácet a investovat a mezi slovy vydělávat a okrádat.
Bohužel některé strany si myslí, že je to totéž, ale není. Skarty byla velká sviňárna, nedovedu si představit, že imobilní lidi si budou chodit vybírat peníze do bankomatů. Nebo předražené zakázky. Těch věcí, které se daly dělat jinak, je celá řada. Kroky, které dělaly tzv. pravicové vlády, jsme až za tak pravicové nepovažovali. Problém je, že směřujeme k rovnostářství . My jsme teď za dvacet let vybudovali velmi úporně dojem, že co podnikatel, to zloděj a parazit, co soukromník, to svině, a jen omylem, protože máme málo věznic, nejsou zavření. Všichni ostatní jsou svatí a spravedliví, protože jsou zaměstnanci, pokud možno státního sektoru. Nástupu levice se obáváme, protože bude nenávist v národě ještě zesilovat. Pravicová politika je založená na nezastupitelnosti jednotlivce, na jeho hodnotách, na jeho umu, a je jedno, jestli je to podnikatel, nebo zaměstnanec, na úctě ke stáří a na péči o narůstající generaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…