Juro Čunku, to jsem od tebe nečekal! Z Moravy přišlo zastání pro Zemana. A hrst vzpomínek: Benda a Bursík, ti se uměli orientovat...

16.10.2017 8:12

ROZHOVOR To jsem od „Jury“ nečekal! „Milošovi, jak já říkám ‚strýcovi‘, to nezaplatí… Přitom olomoucký hejtman po tom skočil!“ Bývalého poslance České národní rady Vladimíra Zemana z Rožnova pod Radhoštěm mrzí, že prezident letos do Zlínského kraje s největší pravděpodobností nepřijede. A tak zavzpomínal na to, jak hrál s dechovkou pro Miloše Zemana Sentimental Journey. Popsal také politickou atmosféru při debatách o rozdělení Československa a připomenul, o kom by se mělo mluvit v souvislosti s listopadem 1989.

Juro Čunku, to jsem od tebe nečekal! Z Moravy přišlo zastání pro Zemana. A hrst vzpomínek: Benda a Bursík, ti se uměli orientovat...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vladimír Zeman, bývalý poslanec České národní rady

Jiří Čunek nechce pustit groš z krajské kasy. Co říkáte tomu, že prezident Miloš Zeman letos nepřijede do vašeho kraje, protože jsou jeho návštěvy podle hejtmana prý příliš drahé? Čunek prostě nezaplatí…

Milošovi, jak já říkám ‚strýcovi‘, to nezaplatí... (smích). Přitom olomoucký hejtman po tom skočil! Návštěvy prezidenta lze brát z různých stran, ale já bych je vnímal pozitivně. Navíc ve Zlínském kraji je dost zemanovců, vždyť tady má velké přátele a jezdil sem.

Vzpomínám si, jak Zeman přijel párkrát do Zašové, to je dědina u Rožnova. To bylo dávno, ještě se nehovořilo o tom, že bude kandidovat na prezidenta. Hrál jsem tehdy s dechovkou, pak jsme šli do pálenice a hráli jsme mu po cestě. A on říkal: „Sjezdil jsem celý svět, ale že by mě vedli s muzikou do pálenice, to se mi ještě nestalo!“ Ale to už je dávno. Zahráli jsme mu jeho oblíbenou Sentimental Journey, pochvaloval si, že tu mu nezahráli ani v New Yorku, ani v Petrohradě.

Anketa

Chcete Andreje Babiše za premiéra?

52%
48%
hlasovalo: 18346 lidí

Vás osobně mrzí, že prezidentská návštěva letos nebude?

Mě to mrzí. Sice nevím, jestli by přijel přímo do Rožnova, ale vím, že na Zlínsko vždycky rád jezdil. Navíc jsem to od Jury Čunka nečekal. Překvapil mě. Měl by hlavu státu pohostit. Snad návštěvu jen odložili.

V době, kdy jste působil v České národní radě, byl současný prezident členem Federálního shromáždění. Předpokládám, že jste se potkávali…

V Praze jsem se s ním potkal několikrát. Byl jsem zvolený za Hnutí za samosprávnou demokracii – Společnost pro Moravu a Slezsko. Měli jsme kancelář v areálu Lidového domu a tam jsem se potkával s Pavlem Dostálem a sem tam i s Milošem Zemanem, ale spíš s Pavlem Dostálem. Tehdy ještě nebyli sociální demokraté na scéně, pak založili klub… Pak jsem Miloše Zemana léta neviděl, až v té Zašové.

Do jaké míry se podle vás v průběhu let Miloš Zeman změnil?

Abych vám řekl pravdu, vůbec ne.

Proč jste šel po osmdesátém devátém do politiky?

Domníval jsem se, že se může vrátit zemské uspořádání. Kraje, to jsou pašalíky pro čtrnáct hejtmanů a v Praze samozřejmě pro primátora a příslušné množství úředníků. Přitom je zajímavé, že Praha má zemské zřízení, i když se o tom vůbec nemluví a je de facto na úrovni Vídně a Vídeň je jako spolková země v Rakousku. Nikdo nad tím takto nepřemýšlí. Praha je země ve státě. Deset let jsem bydlel v Praze, mám Prahu rád, nemám nic proti Pražákům, nikdy jsem tam neměl žádný problém. Ale jde o centralistické řízení a zřízení, které je nemoderní. Přece Rakušané, Švýcaři a Němci nejsou takoví pitomci, aby tohle nechali fungovat, kdyby to nemělo význam.

V roce 1990, jaká byla tehdy atmosféra v České národní radě?

Páni Pražáci, kteří byli od ledna 1990 kooptováni, hoši jako Marek Benda nebo Bursík, se v tom orientovali, ostatní byli vyvalení, než si zvykli. Ale hlavně to byl slušný parlament. Nikdy jsem neslyšel, že by někdo nadával jinému, všechno bylo na úrovni. Dnes jsem překvapený, jak se politika zvulgarizovala. To mě na současné politice mrzí nejvíc. Také v politice tehdy nebyli žádní velcí pantátové s velkými penězi.

Když se rozdělilo Československo, často jsme seděli do rána a schvalovali nějaké texty. Po jednání s Mečiarem přijel Pithart, svolala se sněmovna, mudrovalo se a stejně se nic nevymudrovalo.

Jaký vy jste prosazoval názor v době debat o rozdělení Československa?

My jsme vždycky chtěli trojfederaci a svorník mezi Slovenskem a Čechami. Ve finále jsme jako rožnovská organizace poslali v roce 1993 Mečiarovi blahopřejný dopis s tím, že alespoň východní část Velké Moravy je samostatná.

Jak vám odpověděl?

Odpověděl, ani se neurazil.

Po letech, když vidíte výsledek, bylo rozdělení Československa chybou, nebo ne?

Určitě to byla totální, fantastická chyba. Říkali, že jsme dopláceli na Slovensko a takové kecy. Ale vždycky je ve všech státech nějaká část zemědělská či více průmyslová.

Jak vzpomínáte na období před rokem 1989?

Vpád sovětských vojsk jsem zažil v Trenčíně. Jako voják Varšavské smlouvy jsem podepsal protestní dopis a poslal ho do novin, už nevím, jak se jmenovaly. A oni mi napsali: Soudruhu desátníku Zemane, rádi bychom Váš dopis zveřejnili, ale neuděláme to, jelikož jste ještě mladý. Divil jsem se, že mi to později nikdo neomlátil o hlavu. Na vojně jsem dělal zkoušky na filozofickou fakultu do Brna, obor etnografie a kunsthistorie, ale pak jsem studium přerušil. Předtím jsem studoval chemickou průmyslovku v Ostravě. Dělal jsem v papírnách technologa a vodohospodáře, pak konzervatoř, učil jsem v hudební škole, pak studoval obchodní akademii. Prostě za Husáka nebylo co dělat, tak jsem študoval.

Hrál jsem na housle v různých cimbálovkách, pak jsem začal na trumpetu a tomu se aktivně věnuji dodnes. Byl jsem v nějakých džezových spolcích, dodnes máme ve Valmezu dechový žesťový kvintet. Dokonce mě do Jalovce vyfotili s Pavlem Zedníčkem, když přijel na oslavy 30 let od založení Polajky. Přes folklór jsem se začal zajímat o Moravu.

Do dneška je mi divné, že se nevzpomíná Augustin Navrátil, který byl stíhaný kvůli církvi a moc se zasloužil o převrat. A také na severu Čech byly demonstrace... O tom se nemluví. Mluví se jen o studentech v Praze, ale i na severu Čech byl rachot.

Jaký byl pro vás 17. listopad 1989?

17. listopadu jsem hrál v Kačabaru v Zubří (smích). A pak jsem vezl nějakou dámu přes Dušnou na Vsetín.

Vy jste už podruhé nekandidoval a začal jste se raději věnovat podnikání v oblasti ekologie, také v pohostinství. Jak se vám dařilo v podnikání?

Už tehdy se hodilo heslo: všetci kradnů. Ten personál! Ti kradli úžasně...

Vy jste nikdy nebyl členem jiné politické strany, jen Moravané?

Lákali mě všichni. Ale já jsem za všech režimů hrál v kostele.

Po létech euforie z demokracie je mezi lidmi cítit více skepse. Máte také ten dojem, nebo ne?

Lidé se starají nejdřív o sebe, o rodinu a nějaká politika, samospráva... Jak stárnou ti, kteří byli zapálení, a ztrácejí vitalitu, tak mladí nemají šajnu. Každý má v ruce tablet, sluchátka na uších a kdoví, co si tam pouštějí. To je veškerý jejich zájem. Naprosto upadl zájem o politiku. Každý se stará sám o sebe. Moc lidí také různým způsobem zbohatlo. Dívají se na svět jinak, mají primitivní zájmy: auta, kola... Dost lidí také zůstává v zahraničí.

Politickou atmosférou jsem zklamaný. Napadají se, nespolupracují, žádná vůdčí idea není. A je to také tím, že se snaží potlačit vliv církve. Já jsem katolík, ne ortodoxní, neběhám čtyřikrát denně do kostela, ale víra národní a lidské vztahy upevňuje. A proti tomu se jede, nevím proč... Na Moravě to není takový problém, tady, když hraji na akcích v kostele, vidím, že jsou plné. Dokonce tu lidi chodí v krojích, když jsou poutě... Ale státní ateismus! To je velice špatné.

 Do budoucna nevím, jestli se dožijeme nějaké radosti. Třeba lidé přijdou na to, že zemská samospráva není špatná. Miloš Zeman by byl dobrým zemským prezidentem, nebo Čunek... Babiš už naznačil, že by zrušil kraje, tak jestli zvládne své problémy, třeba by s ním byla časem řeč.

Jakou byste si představoval vládu, a koho za prezidenta?

Budu volit Miloša, „strýca“. A vláda? Bude asi taková, jako je dnes, jen v jiném poměru mandátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…