Kandidát Pirátů do Senátu: Gazdíka po schůzce se mnou zachvátila panika

08.01.2014 11:41

ROZHOVOR Luděk Maděra, kandidát na post Senátora za Zlínský kraj a nejstarší člen České pirátské strany, se nebojí otevřeně hovořit. ParlamentnímListům.cz popsal praktiky zlínského magistrátu a nebál se popsat ani konkrétní korupční kauzy.

Kandidát Pirátů do Senátu: Gazdíka po schůzce se mnou zachvátila panika
Foto: flickr.com
Popisek: Luděk Maděra

Jste nezávislým kandidátem do Senátu za Českou pirátskou stranu na Zlínsku. Proč právě za Piráty? Nelákalo Vás oslovit spíše hnutí ANO, které se profiluje jako bojovník proti tradičním stranám?

Hospodaření obcí, měst a krajů nikdo nekontroluje a ani nemůže kontrolovat, takže jejich majetek mohou úředníci spolu se zastupiteli nepotrestatelně rozkrást. O tom, komu zaplatili, za co a kolik se nikdo nedozví. Pokusil jsem se přesvědčit několik politických stran, aby vzaly přístup k pravdivým informacím za bod jejich volebního programu. Když jsem jednal osobně s pány Gazdíkem, Polčákem a Bětákem (současným náměstkem zlínského primátora), zachvátila je panika, o které jsem nevěděl, je-li způsobena obavou, že je zastíním, nebo obavou, že při poskytování transparentních informací bude ztížené tunelování. Když následně nový primátor MUDr. Adámek prohlásil, že bude využívat zkušenosti bývalého primátora, zachvátila pro změnu panika mě. A to jsem ještě zdaleka netušil, jaké obstrukce, podrazy a lži budu z magistrátu dostávat na mé žádosti o informace. Začátkem srpna 2013 jsem poslal e-mail panu Babišovi, do dnešního dne mi neodpověděl. Jedinou stranou, o které vím, že vede transparentní účetnictví, a která ho prosazuje jak ve státní správě a samosprávě, tak u politických stran a jejich volebních kampaní je Česká pirátská strana.

Jak probíhá vaše předvolební kampaň? Na jakou formu kampaně jste se zaměřili?

Piráti až do podzimních předčasných parlamentních voleb hospodařili z příspěvků členů a sympatizantů. Po zaplacení volebních poplatků mohli Piráti dát na kampaň před parlamentními volbami pár korun. Po získání příspěvku 13 milionů za parlamentní volby vedení strany rozumně rozhodlo, že převážná část těchto peněz bude použita na dobročinné a humanitární účely a nebude vyhozena na volební kampaně. Základem mé kampaně je osobní kampaň v ulicích a samozřejmě využití všech možností, které poskytuje internet.

Jakou podporu vám zajistila Česká pirátská strana?

Do kampaně se zapojila řada členů a příznivců Pirátské strany, kteří mě přijeli podpořit a pomohli mi s rozdáváním letáků.

S jakým konkrétním tématem do voleb jdete?

Nosným tématem mé kampaně je přístup k pravdivým informacím. Zákon o svobodném přístupu k informacím nemá sankční část, takže ti, kteří jsou ze zákona povinni informace poskytovat, nemusí na žádosti o informace odpovídat, odvolání a stížnosti nemusí předkládat nadřízeným orgánům, rozhodnutí nadřízených orgánů mohou ignorovat, v poskytnutých informacích mohou libovolně lhát a za vyhledání a zpracování informací mohou požadovat libovolně vysokou úhradu, protože v žádném z uvedených případů nedojde, podle rozhodnutí okresního, krajského a nakonec i Nejvyššího státního zastupitelství, k naplnění skutkové podstaty žádného trestného činu. Zákon o svobodném přístupu k informacím je fraška. Mou snahou je prosadit, aby neposkytnutí pravdivé informace, která měla být podle zákona poskytnuta, bylo automaticky hodnoceno jako závažné porušení pracovních povinností s mandatorním ukončením pracovního poměru. Stačilo by propustit ze zaměstnání několik málo úředníků a nikdo by si nedovolil víckrát uzavřít smlouvy, jako byly smlouvy na Opencard, ProMoPro nebo outsourcing firmy Impromat Computer na zlínském magistrátu.

Jak vnímáte ostatní protikandidáty?

Po pravdě řečeno je prakticky neznám, jejich programy jsou z mého pohledu obecné.

Jak se díváte na to, že za Úsvit kandiduje "tchán" Tomio Okamury? Znáte jej?

Pana doktora jsem zahlédnul v sobotu v Otrokovicích, jinak ho neznám. Na jedné straně jeho kandidatura může vyvolat pocit předávání senátorského místa v rámci rodiny, na druhé straně jeho vztah s panem Okamurou mu nebrání kandidovat. Je na voličích, aby zhodnotili jeho volební program.

Berete jako zadostiučinění, že zlínský hejtman Mišák již v těchto víkendových volbách opakovaně nekandiduje? Jeho protějšek z ODS Libor Lukáš ale naopak ano...

Je věcí každého, jak se rozhodne, jestli půjde do voleb, nebo ne, a je věcí voličů, komu dají hlas.

Jaký je Váš pohled na dlouhodobou hegemonii tandemu ČSSD a ODS ve vedení kraje?

Můj názor je, že dlouhodobé hegemonie ČSSD a ODS, jak na celostátní úrovni, kterou reprezentovala opoziční smlouva, tak na krajské úrovni, kterou reprezentovala dvojice Mišák – Lukáš, stejně jako na komunální úrovni, kterou reprezentovaly dvojice Úlehla – Janečka a Ondrová – Janečka, nepřinesla mnoho dobrého. Ostatně svůj názor vyjádřili voliči při posledních volbách.

Jste znám jako vytrvalý bojovník proti zlínskému magistrátu. Co konkrétně Vám vadí, proti čemu/za co bojujete?

Po nastoupení na tehdejší Úřad města Zlína (dnes magistrát) jsem narazil na rozsáhlé tunelování. Například krátce před mým nástupem propojili počítačové sítě v budově radnice a budově tehdejšího detašovaného pracoviště na Hluboké 44. V době, kdy zařízení přenášející data rychlostí 10 Mbps stálo okolo 10 000 Kč a zařízení přenášející data rychlostí 100 Mbps stálo okolo 20 000 korun, zaplatili za staré zařízení, které někde vyhodili jako nepoužitelné, a které přenášelo data rychlostí 2 Mbps 1 132 000 Kč. To není překlep, skutečně zaplatili více než jeden milion korun za starý křáp, který měl jít na ekologickou likvidaci. Po roce toto zařízení muselo být vyměněné. Od firmy Impromat International měla radnice pronajaté multifunkční zařízení (tiskárna, kopírka a fax v jednom). Každá okopírovaná nebo vytištěná stránka vyšla zhruba na 6 korun. Vedoucí, který umožnil vytunelovat desítky milionů, a který na základě neplatné veřejné zakázky do 5 milionů vystavil objednávky a nechal proplatit faktury za zhruba 47 milionů (za co radnice dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokuty za více než 300 000 korun, které samozřejmě zaplatili z rozpočtu, to znamená z peněz okradených občanů), dostával kromě platu ve 13. třídě, vysokého osobního ohodnocení a vysokého příplatku za vedení oddělení, ročně okolo 200 000 korun na mimořádných odměnách. Více než pět let žádám o informace o mimořádných odměnách a o seznam proplacených faktur. Za celou dobu jsem nedostal jediný pravdivý seznam proplacených faktur, ani požadované informace o mimořádných odměnách.

Anketa

Mohli být členové ODS zapojeni do machinací na obraně?

90%
6%
hlasovalo: 5178 lidí

Přinesla už vaše snaha nějaké konkrétní výsledky?

Velice zajímavé. Jednak mě před časem začala zastrašovat zlínská policie, a když se vyšetřovatel chystal, na základě mého oznámení, obvinit některé pracovníky magistrátu, tak ministr vnitra Langer z večera do rána celou zlínskou expozituru Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality rozprášil. Také proč by ve Zlíně měla existovat, když tu nikdy nebyl ani nejmenší náznak korupce.

Spor o informace o výši mimořádných odměn jsem musel dotáhnout až k Nejvyššímu správnímu soudu, který v průlomovém rozsudku rozhodnul, že tyto informace musí být poskytnuty. Na základě tohoto mého rozsudku se občané dozvěděli o platech a odměnách na některých ministerstvech a lidí z Hradu. Na druhé straně se Krajský úřad Zlínského kraje s tímto rozsudkem „neztotožňuje“, zastává názor, že příjemcem veřejných prostředků je pouze ten, kdo dostal grant nebo dotaci, že část zákona o svobodném přístupu k informacím je neústavní, a že z práva na informace by se stalo právo na bezbřehé ukájení zvědavosti. Krajský úřad vydal osm rozhodnutí o odmítnutí žádosti, Ministerstvo vnitra všech osm rozhodnutí zrušilo pro nezákonnost a upozornilo krajský úřad, že jedná v rozporu se zákony, načež krajský úřad vydal deváté rozhodnutí o odmítnutí.

Co říká na vaši kandidaturu rodina?

Že jsem blázen, a asi má pravdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hlad bude. Diktatura bude. Bohužel.“ Další, další věci, co Fiala nevidí

13:07 „Hlad bude. Diktatura bude. Bohužel.“ Další, další věci, co Fiala nevidí

VIDLÁKŮV TÝDEN Tržby v maloobchodu klesají či stagnují, žádné zlevnění se nekoná, konstatuje moravsk…