Kandidát Skandera: Myslím, že jsme to v naší zemi vzali za špatný konec

05.10.2016 6:52

Bruntálsko je dlouhodobě opomíjeno vládou i krajem a mám několik nápadů, které by jednoznačně pomohly okresu k vyšší zaměstnanosti a také k lepší prosperitě, míní Rudolf Skandera. Jaké? Proč přijal nabídku jako nestraník kandidovat za Úsvit a jak hodnotí spojení hnutí s Blokem proti islamizaci v krajských volbách? Zamýšlí se také nad změnou fungování NATO a nad dalšími potřebnými opatřeními pro zajištění naší bezpečnosti. A kriticky se vyjádřil zejména na adresu vlády. Ale nejen jí.

Kandidát Skandera: Myslím, že jsme to v naší zemi vzali za špatný konec
Foto: usvitnarodnikoalice.cz
Popisek: Rudolf Skandera

Funkce politika je u nás dost nepopulární. Proč jste se rozhodl kandidovat? Čeho byste chtěl v následujících letech dosáhnout?

Do politiky mne to nikdy příliš netáhlo, ale v posledních letech jsem stále více cítil, že nelze jen nadávat na to, co je zde špatně, ale je lepší si obrazně vyhrnout rukávy, odložit pohodlnost a pustit se do práce. Mám proti jiným drobnou výhodu, že jsem existenčně zajištěný, takže to nedělám pro obživu a mohu tuto práci dělat na plný úvazek bez rozptylování se jinými aktivitami. Náš volební okrsek je dlouhodobě opomíjen vládou i krajem a mám několik nápadů, které by jednoznačně pomohly okresu k vyšší zaměstnanosti a také k lepší prosperitě. A protože jsou to mé myšlenky, chci si za ně i před voliči nést svou odpovědnost.

Jaké jsou vaše dosavadní zkušenosti? Co můžete občanům nabídnout?

Je mi 54 let a mám snad i nějaké životní zkušenosti. Nicméně v kraji žiji 30 let, znám naše podmínky a možnosti. Mám 22 let praxi ve vedení zemědělského podniku, kde jsem podnikal, a předtím jsem byl soukromým veterinárním lékařem, takže každodenní strasti lidí jsou mi v našem kraji dobře známy. Mohu tedy nabídnout pochopení pro starosti lidí a zkušenosti při jejich řešení.

Čemu byste se chtěl v senátu věnovat, co vás zajímá či takzvaně pálí nejvíce?

Senátu chybí tvář pro veřejnost. Takže bych chtěl, aby lidé více věděli, co se v senátu skutečně děje, a mimoto jak jednotliví senátoři berou svou práci vážně. To by mělo sloužit jak ke zvýšení kontroly činnosti jednotlivých senátorů, tak z druhé strany by to byla pro voliče zpětná vazba, zda volili dobře, či nikoliv. Mimoto mne zajímá směřování zemědělské dotační politiky a zneužívání dotací, takže tomuto tématu bych se velmi rád věnoval.

S jakými regionálními tématy chcete oslovit voliče na Bruntálsku?

Jsou to stále ta samá, která slyší voliči již řadu let, a přitom bez efektu. Nezaměstnanost, dopravní obslužnost, nedostatečná péče o seniory, ale i o budoucnost mládeže. Velkým tématem je i zlepšení zdravotní péče v okresu a jeho dostupnost, což mi připomíná, že je to velké téma jednoho z kandidátů do senátu v našem volebním okrsku, a přitom osm let dělá ředitele nemocnice a zdravotní péče a její dostupnost se za poslední roky velmi zhoršily. Co tedy dělal jako ředitel nemocnice?

Proč jste se rozhodl kandidovat za stranu Úsvit - národní koalice? V čem je pro vás perspektivní politickou stranou?

Již na začátku, kdy jsem byl osloven, abych kandidoval, jsem velmi zvažoval, co mi jako člověku je na této straně sympatické. A došel jsem k tomu, že nás, nezávislé, ale i straníky Úsvitu, spojuje několik velkých témat, namátkou bych jmenoval odpor k ilegální imigraci, diktát EU v tématech, o kterých by si podle mne měli rozhodnout občané naší země sami a svobodně, přímá demokracie, potrestání tunelů z minulosti atd., ale v ostatních tématech máme velkou volnost, takže každý z nás může svou odbornost řádně využít a dotáhnout své téma do konce. A to nejhlavnější, proč jsem se rozhodl kandidovat za tuto stranu, je to, že při hlasování v senátu nebudu spoután tzv. stranickou disciplínou, ale budu moci hlasovat podle svého nejlepšího svědomí ve vztahu ke svým voličům.

Jste příznivcem koalice s Blokem proti islamizaci? Neobáváte, že pro mnohé občany kontroverzní politik Martin Konvička může odebrat Úsvitu hlasy?

Každé uskupení, které bude mít za úkol bránit naši krásnou zemi vytvořenou na základě křesťanství, proti islamizaci, samozřejmě zákonným způsobem, mi je sympatické. Jen si myslím, že kovbojské nápady a šokování lidí na náměstích jsou již za hranou. Takže se neobávám, že by byl pan Konvička naším velkým konkurentem, o čemž svědčí i jeho zoufalé činy. Myslím tím poskytnutí své výpovědi na Policii ČR médiím, aby se na úkor naší strany zviditelnil. Jenže někdo je zvyklý boxovat čistě, někdo volí údery pod pás…

Máte pochopení pro jeho akci na Václavském náměstí, kam přijel s velbloudem a za ním jeho kolegové v terénním voze křičeli Alláhu Akbar“, čímž vyděsili desítky lidi?

Ne, nemám, a o hloupostech tohoto druhu je zbytečné se bavit.

Jaký pohled máte na témata, kterými se hnutí Úsvit profituje: přímá demokracie, zastavení nelegální migrace, boj proti bezohledným praktikám exekutorů či vystoupení z EU?

Jak jsem již výše předestřel, jsou to témata, která nás – myslím tím různorodé kandidáty – spojuje. Přímá demokracie by umožnila občanům se k některým tématům rovnou vyjádřit, ale voliči by se mohli i vyslovit ihned k fungování jednotlivých politiků a v krajnosti je odvolat. Na omezení nelegální imigrace máme několik jasných receptů, ale hlavní je ochrana hranic a nedělat z Evropy výletní a zaopatřovací místo pro ekonomické uprchlíky. Boj proti bezohlednosti exekutorů je dnes naprosto jasnou potřebou nejen našich občanů, ale i ekonomického fungování našeho státu. Takže exekutoři musejí být státní a pod přísným dozorem. Mám z této oblasti řadu konkrétních poznatků a vydalo by to na jeden velký článek. Otázka vystoupení z EU je velmi složitá. Samotná myšlenka spojené Evropy je krásná, ale bohužel to, co z tohoto záměru vzešlo, je opravdovým molochem, žroutem peněz a vydavatelstvím nesmyslných nařízení. Nakonec nám i tak hrdá země, jako je Anglie, ukázala, co si o EU myslí.

Minulý měsíc odsouhlasila česká vláda veřejnou zakázku za více než půl miliardy korun na integraci 6 000 imigrantů. Hnutí Úsvit se neúspěšně snažilo prosadit projednávání zakázky ve sněmovně. Nyní chce podat trestní oznámení. Koho konkrétně a proč chcete žalovat? A podporujete vy sám takový krok?

Tento krok je jednoznačně v souladu s našimi názory. Vláda má hájit své občany, a ne řešit rozdávání peněz na integraci imigrantů. Jak to chce pan premiér vysvětlit takové babičce z Vrbna, která po odečtení všech nákladů má se svým vnukem na měsíc na jídlo 1 900 Kč? Naše země má těch pokusů o integraci již více za sebou a jak to dopadlo? Na integraci Romů jdou nemalé peníze, ale kde končí a kolik Romů skutečně zapadlo do našeho systému jako platní občané pro tuto zemi? Zvýhodňování určité skupiny lidí vede jen k zahálce, dojení státu a lenosti. Jen rovný přístup ke všem má smysl. Když naši lidé po roce 1968 emigrovali do Rakouska či Německa – a to tam emigrovali lidé, kteří skutečně něco uměli – mazal se tam s nimi někdo? Ne, naučili se jazyk, přizpůsobili se a přijali zákony a zvyky hostitelské země za své. Tak kde pořád hledáme problém? Možná již dnes čeká určitá firma na dotace od našeho státu na integraci imigrantů a namastí si kapsu, jen daňový poplatník zapláče.

Premiér Sobotka přišel nedávno s návrhem vybudovat evropskou armádu, což prezentoval i na posledním jednání tzv. Visegrádské čtyřky (V4) s německou kancléřkou. Všichni zúčastnění, podle zpráv z většiny médií, s tímto návrhem souhlasili a chtějí ho podpořit i na nastávajícím summitu EU. Myslíte si, že tento projekt má nějakou šanci na svou realizaci v blízké budoucnosti?  

I když mám k některým krokům pana premiéra hodně kritické názory, např. k privatizaci OKD, pak bych tento pokus hodnotil kladně. Jenže teď jde o rychlost a o skutečnou funkčnost armády a já se obávám, že toto zde nezaznělo vůbec. Je však zapotřebí, aby minimálně hranici EU střežila evropská pohraniční armáda. Obrannou armádu by ale, alespoň podle mne, mělo držet stále NATO, je ovšem otázka, zda nebude zapotřebí změnit jeho fungování a také financování s ohledem na současné hrozby.

Vysoký komisař pro OSN Zeid Ra'ad Al Hussein ostře zkritizoval evropské politiky, kteří se podle jeho názoru vyjadřují populisticky a demagogicky. Do výčtu „populistů, demagogů a politických fantastů“ zahrnul i českého prezidenta Miloše Zemana. Co vy na to?

V diplomacii, a zvláště v té vysoké, by měly platit a většinou i platí zásady slušného vyjadřování. Tím spíše, když je to komisař pocházející z královského rodu Jordánska. Není namístě, aby jakýkoliv komisař komentoval hlavu státu, a už vůbec ne tímto dehonestujícím způsobem. Lze to považovat za zásah do suverenity státu a velmi mne to pobouřilo. S panem prezidentem v jeho myšlenkách na obranu suverenity naší země i našeho národa se plně shoduji.

Krédem Úsvitu na celostátní, krajské i komunální úrovni je: Hrdá, bezpečná a prosperující země. V jakém ohledu podle vás nejvíce zaostáváme a máte jasno v tom, jak to změnit?

Myslím, že jsme to v naší zemi nějak vzali za špatný konec. Děti vědí málo o našich dějinách, jsou málo vedeny k hrdosti na svou zemi, k vlastenectví. Rozmáhá se lenost a nechuť pracovat, mnohdy i díky již výše zmíněným exekucím. To se musí změnit. Je třeba zvýšit prestiž armády a funkčnost policie. A tím se dostaneme k tomu, že budeme mít vyšší bezpečnost a díky práci i prosperitu. Děti musejí vědět, jak slavná historie provází náš malý národ, a musejí být na svou historii pyšné. Stejně tak musí přidat naše vláda, musí být proč být na ni hrdý. A konečně i vznikne rovnice Hrdý lid = Hrdá země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…