Kandidát do Senátu: Tohle ČSSD dělala špatně a tímto můžeme získat své voliče zpět. Věřím, že volby přinesou obrat. ANO i Piráti přinesou lidem zklamání. EU v migraci absolutně selhala

25.09.2018 14:19

ROZHOVOR Starosta Městské části Praha 8 Roman Petrus kandiduje do Senátu i do zastupitelstva Prahy 8. Hovoří o tom, čím ČSSD ztrácela voliče a co by měla dělat, aby je získala zpět. Zhodnotil fungování Prahy a přiblížil i to, co nabízí voličům.

Kandidát do Senátu: Tohle ČSSD dělala špatně a tímto můžeme získat své voliče zpět. Věřím, že volby přinesou obrat. ANO i Piráti přinesou lidem zklamání. EU v migraci absolutně selhala
Foto: Archiv RP
Popisek: Roman Petrus

Vy jako ČSSD podporujete jízdné MHD zdarma. Není to populismus, který rádi kritizujete u Babiše či Okamury? A nejsou čtyři miliardy příliš?

Jízdné zdarma podporuji výrazně. Celý systém je dnes vlastně nastaven tak, že jízdné je jen jakousi fixní částkou. Ale ta částka, co platí, je jen příspěvek na službu, která je výrazně dražší. Velmi výrazná skupina lidí pak neplatí vůbec, ať jsou to děti nebo senioři. Částka, kterou zmiňujete, se ve skutečnosti vrátí zpět. Jízdné zdarma může přinést výrazné úspory na jiných místech. 

Anketa

Zvažujete, že v senátních či komunálních volbách odevzdáte hlas alespoň jednomu kandidátovi ČSSD?

5%
95%
hlasovalo: 8464 lidí

A co revizoři? Ti kvůli vám přijdou o práci…

V Praze je zoufalý nedostatek pracovníků prakticky ve všech oblastech života a úřady a firmy se s tím dlouhodobě potýkají. Myslím, že tito lidé budou rozebráni ještě dříve, než dojde k definitivnímu spuštění procesu jízdného zdarma.     

Vy jste hovořil o tom, že pokud ČSSD ve volbách neuspěje, mohla by se rozdělit. Na jaké strany? A ke které byste náležel?

ČSSD několik let ztrácí voliče. Vyzkoušela již řadu možností, jak se změnit a nabídnout nové věci. A přesto to nezabírá. Většina sociálních demokratů věří, že tyto volby přinesou obrat. Já ostatně také. Pokud se to ale nestane, je možné, že nás toto rozhodnutí čeká. 

Mnozí politici ČSSD včetně Sobotky podporovali homosexuály a různé minority. Nebyla chyba, že se ČSSD nechala pohltit neomarxismem a místo obhajoby pracujících, rodin s dětmi a střední třídy, se více soustředila na sluníčkáře, multi-kulti, „tolerantní“ islám, homosexuály, hippiesáky, pravdoláskaře, Romy a podobně?

Jak jsem uvedl, vypadalo to, že to je cesta, která by mohla vést k záchraně ČSSD. Bohužel se ukázalo, že tato oblast spektra je již dávno obsazena. Navíc u ČSSD se považuje za samozřejmé, že některé věci obhajujeme. Není to téma, které bychom měli vyzdvihovat, protože je to zkrátka samozřejmé. A myslím, že tak to berou i naši voliči. Zaměřovat se tak musíme na lidi práce, tak jako naši předchůdci.

Co má ČSSD dělat, aby znovu získala zpět své voliče?

Začít myslet jinak. Lidé chtějí složité věci dělat jednoduše a řada z nás se tomu neumí přizpůsobit. Máme nastavené zákony, vyhlášky a pravidla tak, jak jsou. Všechno je neskutečně pomalé a nebo nastavené tak, „že to nejde“. A s tím jsme se smířili. Novější politici tento trend rozbíjejí a zatím se mi zdá, že se nedokážeme této cestě přizpůsobit.  

Co říkáte úspěchu nových hnutí jako ANO, SPD či Piráti? Nebudou jimi lidé zklamáni? Mohou naplnit jejich očekávání?
 
Zatím si myslím, že zklamáni budou, pokud jde o výsledky. Bohužel tato hnutí mají většinou perfektně zvládnutý politický marketing a někdy mi připadá, že najeli na systém „čím méně toho děláme, tím jsme oblíbenější“. Stačí, když vytvoří dokonalou iluzi, což se jim daří.  

Jak podle vás ve volbách dopadnou králíci z klobouku jako Stuchlík a Pospíšil? A jak „staré struktury“ jako Udženija a Svoboda?

Pojem staré struktury se mi příliš nelíbí. Zvláště, když si uvědomuji, že jsem v pražské politice déle než oba jmenovaní. (smích) Je to stejné jak u předchozí otázky. Kdybych měl hodnotit výsledky jejich práce, musel bych říci, že ani jeden nemá šanci přejít přes pět procent. Například u pana Svobody si nemohu vybavit jedinou pozitivní věc za jeho působení na magistrátu. Pokud jde o politický marketing, je pravděpodobné, že všichni jmenovaní na magistrátu budou.
 
Jaké je vaše hodnocení vládnutí primátorky Krnáčové a spol. na pražském magistrátu?

Koalice, která má více než tři strany, je neskutečně těžká na řízení. Zvláště, když zájmy jejich členů jsou zásadně protichůdné. Především v dopravě a územním rozvoji, kdy zástupci Trojkoalice nechtěli dělat absolutně nic, nebo co nejvíce škodit. A zástupci ČSSD s ANO se chtěli alespoň částečně pohnout. Přesto musím logicky vyzdvihnout, že i přes Trojkoalici se posunula spousta věcí v dopravě. A myslím, že až se za několik let budeme ohlížet zpátky, bude se na část této koalice nakonec vzpomínat jako na staré dobré časy.    

Jak chcete pracovat pro svůj obvod a pro občany ČR v Senátu?

Především, ať ode mne nikdo nečeká, že se uzavřu před světem a budu dělat vrcholnou politiku. Ta je sice součástí práce senátora, ale z mého pohledu jen částí menší. Můj pohled na věc je ten, že senátor musí aktivně a každodenně pracovat pro obyvatele volebního obvodu a zlepšovat jejich život.

Dále ode mne nečekejte, že budu dělat jinou práci a k senátorství si budu odbíhat od klientů nebo od operací. Ne, hodlám se věnovat životu v našem obvodu maximálně a na rozdíl od jiných myslím, že práce bude tolik, že bych ani nic jiného nestíhal.

Výrazně bych se chtěl věnovat dopravě a územnímu rozvoji. To je téma, kterému se věnuji přes 15 let, co pracuji v politice, a za tu dobu jsem vybojoval velké množství úspěchů. Senátor má poměrně velkou váhu a může bojovat za občany jak na městských částech, tak i na Magistrátu hl. m. Prahy, a především v organizacích spravujících město. Ať již to jsou Pražské služby, Technická správa komunikací, Dopravní podnik nebo Ropid. A v tom je má obrovská výhoda oproti ostatním kandidátům. V teto oblasti se pohybuji řadu let a díky kontaktům a odvedené práci dokážu vybojovat pro náš obvod velké změny.

Senát se netýká jen komunální a místní politiky. Jaký máte postoj třeba k EU, k přijetí eura, k Merkelové či přijímání migrantů, EET nebo výši daní?

Jistě. I když to je práce zásadnější a mrzí mě, že to senátoři nedělají. Evropská unie je bezesporu náš zásadní bod. Ve světě, který se čím dál více propojuje a mění v neprospěch staré Evropy, je důležité, aby Evropská unie fungovala jako ekonomicky stabilní společenství států. Myslím, že by evropští politici měli této složce, tedy ekonomice, věnovat zásadní a dominantní pozornost a nevysilovat se tím, co více státy spíše rozděluje.

Přijetí eura by mělo být ihned poté, co to bude pro Českou republiku výhodné. Pokud jde o imigrantskou krizi, je jasné, že v tomto případě EU selhala. Absolutně. Naštěstí, když nyní vlna přistěhovalců přeci jen výrazně klesla, máme myslím čas přestat se nesmyslně handrkovat o uprchlíky, ale začít řešit problémy tam, kde se staly, a pomáhat fungovat v těch místech, odkud uprchlíci přicházejí. Nebál bych se tam přesunout i zásadní finanční prostředky, protože je lepší je poskytovat v místě krize, než přímo v naší zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…