Karlovarský aktivista: Všichni politici si mysleli, že policie na ně nemůže. A teď zírají

11.07.2013 17:03

ROZHOVOR Karlovarský zastupitel Jiří Kotek (Alternativa) patří k nejaktivnějším a zároveň nejnenáviděnějším protikorupčním aktivistům u nás. Svými trestními oznámeními a žalobami zkřížil plány několika vlivným lidem. I když například městu Karlovy Vary pomohl získat žalobou na neplatný prodej majetku sto milionů korun, za největší úspěch považuje, že ještě vůbec žije.

Karlovarský aktivista: Všichni politici si mysleli, že policie na ně nemůže. A teď zírají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Kotek z Alternativy

V poslední době se boj proti korupci konečně rozpohyboval. Čí je to podle vás zásluha? Nečasovy vlády nebo bývalého ministra vnitra Radka Johna?

Systém, který Klausova ODS, potažmo se Zemanovou ČSSD, v republice společně zakonzervovaly, byl neudržitelný. Lid, obecně v tomto termínu vnímán jako volební stádo ovcí, však nemůže a nebude donekonečna snášet zvrácenosti a amorálnosti „vyvolených“. Střípek ke střípku a ono to praskne. Ani to nemusí být  revoluční povstání, ono se to vyskládá od losovaček, nemravných prodejů obecních majetků, předražených zakázek, korupcí až po Opencard, pandury, ČEZ, Temelín apod. I mezi policisty a státními zástupci se snad  nacházejí stateční a dostatečně erudovaní profesionálové, kteří do toho půjdou.

Platí to, že se státní zastupitelství konečně pustilo i do velkých kauz, i pro Karlovy Vary?

Ach ty karlovarské kauzy miliardových ztrát na majetku města... Povolební euforie a vzedmutí trvalo v Karlových Varech pouze pár měsíců. Řadu let impotentní a nečinné regionální struktury policie a státního zastupitelství nevyřešily prakticky nic. Nová koalice na městě nakonec přivedla do vedení zpět ODS a na město lehla deka normalizace. K těmto kauzám se po několika letech kritiky krajských opozičních zastupitelů konečně provalil korupční systém ROPů. Avšak ani dvoumiliardová pokuta na Karlovarsku nic nerozhýbala.

Politici na kraji soudružsky kličkují ve vlastním trusu, ale nikdo za nic nemůže, nikdo za nic není odpovědný a policie není schopna přivézt se státními zástupci nikoho před soud. Je to už směšné. Přitom má šest let kauzy naservírované na podnose. Například bývalý předseda karlovarské ODS, ředitel a spolumajitel firmy Moser vyvedl městský majetek – dům v Lázeňské ulici za zlomek ceny a obratem ho prodal oficiálně o třetinu dráž. Co šlo bokem, nikdo nepřizná. Pletichy v soutěži, podvody, korupce, úplatky... A státní zástupce se chystá věc odložit, údajně pro promlčení. V evropských dotacích ROPů je tunelování snad ještě markantnější.    

Vy sám jste podal řadu podnětů kvůli podezření na korupci. S jakým výsledkem? 

Připomenu jen pár, těch zásadních. Ale vím o některých, která podali jiní občané. Inicioval jsem trestní oznámení kvůli prodeji objektu Lázně III na radní města, kteří ten nezákonný ztrátový obchod realizovali. Důkazem nezákonnosti tohoto prodeje je skutečnost, že soud zrušil kupní smlouvu, ale protikorupční policie se státními zástupci to tutlají pod kobercem několik let. V policejním chaosu mi jedna složka píše, že to postoupila a ta druhá píše, že to nemá. Další kauzou je karlovarská teplárna a z  ní vyvedených 25 milionů korun a vůbec celý její pronájem. Vedení města, přestože jsem podložil onu ztrátu důkazy, nechalo udělat za miliony nezávislý audit, který to také potvrdil, přesto odmítá šetření a přihlášení se ke škodě. 

Ještě horší je nechvalně proslulá  „losovačka“ s předraženou stavbou haly, prodej golfového hřiště za nic, tedy se ztrátou 300 milionů korun. Také zneužívání dotací do hokeje, které neuvěřitelně kamuflují sami odpovědní radní. Je to k vzteku a ke smutku. Vypadá to, že jeden nejvyšší či vrchní státní zástupce toho mnoho nezmůže s kostnatou strukturou státního zastupitelství, prorostlou do okresních struktur, kryjící mafiánské praktiky přes dvacet let.    

Jaké máte zkušenosti s politickými obchody? Považujete je za normální, jak to obhajuje ODS a TOP 09, nebo za korupci, jak ji definuje trestní zákoník?

Zkušenosti mám velmi bohaté a řadu let se proti nim veřejně vymezuji a pojmenovávám je. Politici kolem mě je pokládají za „normální“, povýšili si politické dohody nad zákon. Tyto zrůdnosti dnes na nás chrlí politici z nejvyšších pater. Jsou rozzuřeni, že policie sebrala jejich nejbližší parlamentní soukmenovce. Komické ale je, že vedle Ratha z ČSSD sbírají většinou jen ty z ODS. Na krajích, kde nad dotačními programy ROPu bdí ČSSD s KSČM, mohou policisté jezdit s kombajnem na zmanipulované výběry projektů či předražené zakázky  a za výběry dodavatelů politiky rovnou sklízet. Ale všichni vrcholoví politici si společně myslí, že policie tady je na prostý lid v podhradí, ne na ně. Oni mají v hlavách takový syndrom nedotknutelnosti.

Co považujete za svůj největší úspěch v boji proti korupci?

Asi hlavně to, že jsem v tom mafiánském marasmu ještě naživu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…