Karolína Peake: Zeman dává zbraně do rukou těch, kteří by ho nenáviděli, i kdyby mluvil jak Palacký

16.11.2014 9:23

ROZHOVOR Policisté potřebují spíš benzín, aby mohli vůbec někam dojet, než patetickou skladbu. To je názor bývalé ministryně obrany a právničky Karolíny Peake. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se vyjadřuje i k nové pražské primátorce Adrianě Krnáčové, ikonizaci Havla a srovnává prezidenty. Čtěte, co podrobně sleduje kolem nejasností u kauzy vybuchlého skladu ve Vrběticích na Zlínsku.

Karolína Peake: Zeman dává zbraně do rukou těch, kteří by ho nenáviděli, i kdyby mluvil jak Palacký
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Před časem jste se nám vyjadřovala k vybavení vojáků a policistů. Nyní má ministerstvo novou policejní hymnu. Co říkáte na to, že policisté nemají pořádnou výzbroj a výstroj, ale platí se hymna? Nebo je to důležité, aby policie měla takový symbol? Pracovní verze policejní hymny čelí ostré kritice i z řad samotných policistů.

Tak jednoznačně policisté ocení radši dostatek prostředků na výstroj, techniku nebo třeba i na pohonné hmoty, kde jak známo jim stanovené limity někdy dělají problémy s výjezdy. Vytvářet jim hymny mi připadá patetické a samozřejmě to už vůbec nemá smysl, pokud se s navrženou verzí neztotožňují. Po poslechu se jim nedivím. Ostatní profese hymnu pokud vím také nemají. Mně osobně by stačilo, kdybychom všichni cítili sounáležitost, hrdost a odhodlání při hymně státní. 

Sledujete kauzu skladu ve Vrběticích na Zlínsku? Je na ní něco, co vás zaráží, udivuje, co byste ráda udělala? V podstatě se má teprve vyšetřit, co tam vlastně bylo…

Ano, tu kauzu sleduji. Jedná se o muniční areál, který se tam nachází od roku 1935. V roce 2007 byl převeden na Vojenský opravárenský podnik a dnes je součásti Vojenského technického ústavu. Vzhledem k více jak 90tileté historii museli všichni obyvatelé a zástupci obcí a kraje vědět, že je zde umístěn. Proto mě zaráží, že hejtman Zlínského kraje neměl zpracovaný krizový plán. Už jen to, že nevyhlásil krizový stav, včetně krizového štábu, dle zákona o krizovém řízení... Nepřikládá tedy této mimořádné události tak velký význam.

Podle odborníků na armádní munici není vyloučeno, že ve skladu byla překročena takzvaná obložnost, což je přepočet množství skladované výbušniny na dimenzi objektu.

Ke spekulacím o celkové obložnosti lze říci pouze to, že toto měla kontrolovat Policie ČR a Český báňský úřad. Pokud tedy vše bylo dle zákona kontrolováno, nemohla být obložnost překročena a pouze bychom spekulovali. Uvidíme podle výsledku vyšetřování policie.

Expert na vojenský arzenál, který si přál zůstat v anonymitě, uvedl, že není vyloučeno, že společnost mohla ve Vrběticích skladovat například řízené sovětské protitankové střely, takzvané maljutky, nebo kvůli intenzitě hoření dokonce munici s fosforem. Jak to vidíte vy?

Pokud žiji ve fungujícím státě, kde se dodržují zákony, očekávám, že policie a příslušné úřady měly dle zákona celou dobu pod kontrolou, jaká munice ve skladu je a kolik je jí tam uloženo. Ano, slyšela jsem, že v epicentru hořely letecké pumy, které obsahovaly fosfor, a tím z výše uvedeného vyplývá, že o tom musela vědět i Policie ČR.

Co by se z toho obecně do budoucna mělo vyvodit?

Teď je potřeba hlavně uklidnit situaci na místě. Podle mého názoru všechny ochranné prvky jako jsou ochranné valy či vzdálenosti od obytných častí zafungovaly tak, jak mají a díky tomu nebyly nikterak přímo ohroženy životy obyvatel. Tím chci říci, že není potřeba zase hned měnit zákony. Jde pouze o to, aby zainteresované složky plnily svou kontrolní činnost.

V Praze budete mít novou primátorku Adrianu Krnáčovou. Co na změnu na tomto postu říkáte? 

Bývalý primátor Hudeček z mého pohledu přinesl do vedení města akorát chaos, různé hurá nápady bez většího promyšlení a ve velkých projektech zase stagnaci. Novou primátorku je těžké zatím hodnotit. Předvolební program neměli žádný, pokud tím nemyslíme heslo: Prostě něco bude. 

Témata, která považuje za stěžejní a co chce prioritně řešit, považujete vy osobně pro Prahu/magistrát za stejně důležitá?

Očekávám jasnou vizi při řešení rozvoje města jako celku, ale také konkrétních zásadních projektů: doprava na letiště, rozšíření metra, co bude s Václavským náměstím...Jako obyvatelka Prahy 1 jsem zvědavá, jak bude fungovat spolupráce mezi radnicí Prahy 1 pod vedením TOP 09 a hnutí ANO na Magistrátu. Staronové vedení radnice "jedničky" nebylo dosud schopné zlepšit situaci ani na Václavském náměstí ani na Královské cestě, která vypadá spíš jako lunapark, než jako reprezentativní cesta centrem Prahy. Takovými místy turisté projdou jednou a už se do Prahy nevrátí. Starosta Prahy 1 Lomecký pro zlepšení nevyužil situace, kdy seděl v křesle primátora jeho stranický kolega. Jak to bude vypadat teď, když proti sobě stojí rivalové?

Co obecně očekáváte od nové pražské koalice?

Nebude těžké mne příjemně překvapit. Od hnutí ANO nebo nesourodé trojkoalice totiž velká očekávání nemám. Ale přála bych si, aby Praha byla městem, kde se dobře žije jejím obyvatelům. A aby právě tohle byl důvod, proč se sem budou vracet i turisté. Do žijícího města. Nikoli do krásných starých divadelních kulis doplněných lacinými rekvizitami.

Jak aktuálně vnímáte osobu prezidenta Zemana v souvislosti s aktuálními „tématy“ – svoboda slova versus vulgarita v éteru, návštěva Číny a podobně?

Různé druhy sprostoty jsou u nás bohužel úspěšným politickým stylem. A není vždy třeba sahat jen po vulgarismech. Stačí někoho označit jako zloděje, korupčníka - důkazů netřeba - a úspěch je zaručen. Prezidentova vulgarita škodí hlavně jemu samému. Dává zbraně do rukou těch, kteří by ho nenáviděli, i kdyby mluvil jak Palacký. Škodí si také tím, že za sprostotami zapadne těch pár inteligentních či alespoň pozoruhodných myšlenek, které občas utrousí. Jsou degradovány kontextem. Kontroverznost ale dobře prodává. Třeba zase jednou přijde doba, kdy bude větší poptávka po státnické laskavosti a velkorysosti. 

Jak ho vnímáte ve srovnání s předešlými hlavami státu Klausem a také Havlem, jehož jméno je aktuálně připomínáno, instalují se „jeho“ lavičky, které se zároveň i setkávají s útoky vandalů, a podobně?

Nejsem oddanou a nekritickou fanynkou Havla ani Klause. Oba sehráli významnou roli při transformaci socialistického Československa na demokratickou Českou republiku. Nadělali při tom i chyby, některá pomýlení byla zakódována už v jejich počátečním přístupu. Tím myslím hlavně Havlovu apolitickou politiku nebo Klausovu absenci jakékoli sebereflexe. Havel ale zásadně přispěl k porevolučnímu nadšení uvnitř země a podpoře Západu. Klaus zase prosadil západní politické a hospodářské metody. V souhrnu a u příležitosti 25. výročí Listopadu patří oběma rozhodně díky za odvedenou práci. Kdo nic nedělá, nic nezkazí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…