Kde je ta hranice, kdy se může české zdravotnictví zhroutit, ptá se primář Bernátek

22.04.2022 15:42 | Rozhovor

„Naši zdravotníci opakovaně ukázali, že se s kritickými situacemi umí vyrovnat,“ smeká před svými kolegy primář Jaromír Beránek, zlínský krajský zastupitel za Trikoloru, když se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zamýšlí nad tím, že způsobí masivní příliv ukrajinských běženců s českým zdravotnictvím. „Válka na Ukrajině je jen další zatěžkávací zkouškou, pokud se budou peníze zase utrácet bez rozmyslu, nesystematicky, jakoby „z cizího“, nedopadne to dobře,“ obává se Bernátek, podle kterého se česká vláda bohužel chová vstřícněji ke všemu a všem, než k vlastním občanům, vůči kterým neprojevuje ani špetku empatie.

Kde je ta hranice, kdy se může české zdravotnictví zhroutit, ptá se primář Bernátek
Foto: Archiv
Popisek: MUDr. Jaromír Bernátek

Sotva polevila pandemie covid-19, české zdravotnictví bude čelit další zkoušce v podobě přílivu stovek tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Zvládne podle vás zdravotnictví další krizi? 
 
Zvládne, protože musí, nic jiného mu totiž nezbývá, je to ale spíše otázka pro zdravotní pojišťovny. Já se spíše ptám, kde je ta hranice, kdy se může české zdravotnictví jako celek zhroutit. Co pamatuji, tak stížnosti na jeho podfinancování jsou tady posledních třicet let neustále, obracela se vždycky každá koruna, pak ale přišel Covid a najednou se nehorázné množství peněz neefektivně vyhodilo např. na ne zcela průkazné testy. A děje se to pořád. Tak co si o tom myslet? Válka na Ukrajině je jen další zatěžkávací zkouškou, pokud se budou peníze zase utrácet bez rozmyslu, nesystematicky, jakoby „z cizího“, nedopadne to dobře a může to být přesně ta kritická hranice, o které mluvím.
 

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42651 lidí
 
Přestože ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ujišťuje veřejnost, že nedojde k omezení kvality a dostupnosti zdravotní péče, lidé o tom mají často velké pochybnosti. Jak to vidíte vy?
 
Jakkoliv mám na většinu věcí jiný názor, než ministr Válek, tady se spíše shodujeme. Naši zdravotníci opakovaně ukázali, že se s kritickými situacemi umí vyrovnat. Nelze s tím však počítat donekonečna, protože například personální problém v našem zdravotnictví opravdu existuje a já nemám pocit, že by v posledních letech v tomto smyslu došlo k nějakému pokroku.
 
Kde budou podle vás vznikat největší problémy? Vždyť např. ještě před válkou se mluvilo o tom, že kapacity praktických lékařů nebo zubařů jsou vyčerpány?
 
Máte pravdu, u praktiků v první linii problém může nastat. Ono ale půjde taky o to, aby pacienti ukázali určitou solidaritu a nezahlcovali čekárny s problémy, které by zvládli sami doma, jak tomu vždycky bylo. I když to bude těžké v době, kdy většinu populace Covid k smrti vystrašil…
 
Mluví s také o tom, že z Ukrajiny k nám přichází lékařky či zdravotní sestry. Podaří se podle vás je rychle integrovat do českého zdravotnictví? Co bude podle vás největší překážku?
 
Jazyková bariéra jistě překážkou bude. U středního zdravotního personálu ta integrace bude určitě rychlejší, protože v případě lékařů a lékařek tomu navíc brání i odlišný systém výuky na Ukrajině, který neodpovídá našim nárokům a požadavkům.
 
 
O podfinancovaném zdravotnictví se mluvilo před covidem. Po dvou letech pandemie zdravotní pojišťovny vyčerpaly snad všechny své finanční rezervy. Kdo teď zaplatí péči o ukrajinské běžence?
 
Kdo myslíte? Přece každý z nás.
 
Jak hodnotíte v tomto ohledu postup české vlády? Je dostatečně aktivní v přípravě řešení problémů, které české zdravotnictví bezpochyby čeká?
 

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
Česká vláda se bohužel chová vstřícněji ke všemu a všem, než k vlastním občanům, vůči kterým neprojevuje ani špetku empatie. Plete se do velké světové politiky, kde již chvílemi plní funkci tzv. užitečného idiota, viz ministryně obrany a její návrh na americkou základnu u nás. Paní Pekarová Adamová zase blahosklonně upozorňuje na to, že se budeme muset uskromnit, sama to však ostentativně nedělá. Premiér rozkládá rukama a gestikuluje přesně podle PR příručky, očekává signály, ale evidentně si neví rady s vývojem situace a tak jen do písmene plní zadání USA a EU. A to focení nejrůznějších politiků v neprůstřelných vestách u mapy s ukrajinskou vlajkou v pozadí mi přijde až tragikomické. A těchto negativních příkladů stále přibývá.
 
Co byste vládě poradil ze svého pohledu? Na co by se podle vás teď měla v rámci zdravotnictví soustředit nejvíce? 
 
Co bych poradil? Jediné, aby se začala chovat jako opravdová vláda občanů ČR, pro které toho zatím udělala minimum. Co se zdravotnictví týče, měla by racionálně usměrnit toky peněz, které do zdravotnictví přicházejí a řešit jeho personální devastaci. Vím, že to zní velmi obecně, ale problém je vskutku systémový. Až se vyřeší základní nedostatky, můžeme se zabývat těmi dalšími, kterých není zrovna málo.
 
V čem vidíte největší problém současné společnosti?
 
Jednoznačně v médiích a pak i v sociálních sítích. Zdá se mi, že média uměle vytváří nenávist mezi lidmi, společnost polarizují, podporují zkratkovité myšlení a nálepkování a z toho plynoucí nebývalou konfrontaci mezi lidmi. Nedávno jsem po letech viděl starší český film Kladivo na čarodějnice a došlo mi, že se toho od středověku, resp. raného novověku moc nezměnilo. Církev tehdy davovou manipulací s nevzdělanými a vystrašenými lidmi odváděla pozornost od svých průšvihů a démonizovala jedince s odlišným než většinovým názorem. Výsledem byly hořící hranice po celé Evropě. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…