Když Trump mluvil o přepočítávání hlasů, říkali, že se to v Americe nemůže stát. Ti samí teď chtějí přepočítat volby Clintonové. Foldyna naplno udeřil

27.11.2016 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Jsme napůl vůl a napůl včela,“ říká o dnešní sociální demokracii poslanec Jaroslav Foldyna a vysvětluje, proč podle jeho názoru přestal původní volič sociální demokracii rozumět. Promluvil i o Andreji Babišovi a vyjádřil se také k návrhu, aby hanobení hlavy státu bylo opět trestným činem. „To není nic o Miloši Zemanovi, to je o funkci prezidenta republiky a ta funkce je pro mne stejně jako vlajka České republiky, znak České republiky, symbolem České republiky,“ říká Foldyna, podle kterého rozhodně nejde o žádné omezování svobody slova.

Když Trump mluvil o přepočítávání hlasů, říkali, že se to v Americe nemůže stát. Ti samí teď chtějí přepočítat volby Clintonové. Foldyna naplno udeřil
Foto: Archiv J. Foldyny
Popisek: Jaroslav Foldyna.

Co děláte právě teď, o půlnoci?

Většinou jedním okem sleduji televizi a druhým internet, zprávy, FB…. Teď se ale soustředím na náš rozhovor.

Mezi Sobotkou a Babišem to poněkud vře. Bohuslav Sobotka se do Andreje Babiše navezl s tím, že Babišovou strategií je údajně ze sebe udělat ublíženou oběť. Babiš totiž tvrdí, že vůči ANO docházelo po krajských volbách k "podrazům" a Sobotka že dělá "naschvály". Co si o tom myslíte?

Já si myslím, že to je vynikající marketingová práce PR agentury, která spolupracuje s panem Babišem.

Takže má Bohuslav Sobotka v tomto směru pravdu…

Určitě.

Názory si tito dva pánové vyměnili i ohledně EET . Babiš jen týden před startem celého systému oznámil další výjimky a to premiéra dopálilo. Babiš se prý zachoval naprosto chaoticky a vzbuzuje to podezření, že systém není připraven. Jak vy tuto věc vidíte?

Já pana Babiše nepovažuji za nějakého outsidera. Nicméně on je takový trošku chaotický v té politice. Něco, co má za týden začít fungovat, on najednou začne zásadně upravovat a měnit a to si myslím, že je problém. Ta legislativa, ta tvorba té legislativy má nějaké standardy a pan Babiš si jakoby řekne, tak a změníme to všechno…. Ale to je naturelem toho člověka, on prostě takový je, já mu to neberu. To není, že by to dělal naschvál, on prostě takový je. S tím člověk musí počítat.

Premiér Sobotka se vyjádřil také v tom smyslu, že pokládá tento Babišův krok za neseriozní i vůči daňovým poplatníkům. Pole jeho názoru pořád nové výjimky vyvolají nevraživost mezi podnikateli, kteří budou a nebudou mít úlevy. Má podle vás pravdu?

Já si myslím, že ne. Nemyslím si, že by Andrej Babiš nějak hlouběji o tom přemýšlel, že on to teď takto chaotický změní. Andrej Babiš je prostě takový člověk, není to takový typický tuctový člověk, ani tuctový politik, ani podnikatel…. Já ho tak beru, musím se s tím smířit, musím to předpokládat. Čili já tento názor premiéra beru jako názor politika, ale ve skutečnosti, z lidského pohledu to tomu Andreji Babišovi nemám ani za zlé. Prostě takový je a jak říkám, musím s tím počítat.

Na dnešní konferenci krajské ČSSD označil Sobotka Babiše a hnutí ANO za hlavního soupeře v celostátních volbách. Řekl ale také, že Babiš není superman, dá se porazit a sociální demokraté se ho prý nesmějí bát. Co si o tom myslíte? Bojí se ho sociální demokraté a mají proč?

Rozhodně hnutí ANO a pan vicepremiér Babiš je tím největším rivalem sociální demokracie. To jednoznačně. ANO je teď naším hlavním oponentem, kdyby se to nazývalo protivníkem, tak to nazvu protivníkem. To, co pan premiér říká, je pravda.

Jak vidíte situaci přímo v ČSSD? Například hejtman Jiří Zimola se vyjádřil v tom smyslu, že by ČSSD měla oddělit post předsedy od premiéra. Má pravdu? A bylo by to k něčemu?

Je to otázka toho, co tím chceme sledovat a jaké další kroky k tomu máme případně připravené. Na jednu stranu to tak může být, ale jak říkám, máme-li připravené ty další kroky. Já o nich v tuto chvíli nevím, tak to nemohu posuzovat. Ta diskuze je otevřená, určitě o ní musíme také mluvit. Od krajských voleb je řada významných změn v chování premiéra. A ještě není vše rozhodnuto. My v žádném případě ty volby nemusíme prohrát. Já už jsem zažil na vlastní kůži, když jsme v minulých volbách s Jirkou Paroubkem byli na vlně 35 procent a skončili jsme s 22 procenty. A to se může stát i hnutí ANO. Bude hodně záležet na nás i na lídrovi. Určitě to není tak, že Bohuslav Sobotka není schopen postavit se Andreji Babišovi. To jednoznačně ano. Ale je důležité, aby to bylo odpovídajícím způsobem, aby to vnímala ta politická veřejnost. První řekněme z mého pohledu kontroverzní prohlášení Bohuslava Sobotky po volbách bylo, že se musíme zaměřit na nějakého liberálního voliče a na mládež z velkých měst. To je prostě naprosto mimo. To nemělo vůbec zaznít. My se musíme především zaměřit na toho svého původního voliče, proč odešel od nás, proč nešel k volbám a když šel, tak proč volil třeba ANO a nebo T. Okamuru. Proč odešel volič sociální demokracie a jakým způsobem ho máme oslovit. Tomu budeme muset přizpůsobit všechny věci, všechny ty politické nástroje a musí se k tomu postavit i lídr. Bude-li toho Bohuslav Sobotka schopen, ano, nebude-li, musí přijít někdo jiný.

A měl byste vy nápad, kdo by mohl Bohuslava Sobotku případně nahradit?

Já bych tyto rozhovory, pane redaktore, přiznám se, nechal až na půdu sociálně demokratické konference a sjezdu.

Když už ale mluvíme o tom případném nahrazení, tak z místní organizace ČSSD v Týně nad Vltavou přišla přímo výzva, že by měl Bohuslav Sobotka odstoupit. Co si o této výzvě myslíte?

Má na to právo určitě každá místní organizace, dělat různé výzvy. Ale přikládejme těm výzvám váhu toho, v jakém prostředí vznikají. Těch výzev mohlo být i víc, třeba o nich ani nevíme. Já jsem byl ještě před chvíli na okresní konferenci. Tam byla spousta slov, která by se dala brát jako výzva.

Je prostě potřeba, aby se sociální demokracie opravdu zamyslela nad tím novým fenoménem, který přichází Evropou a nebo světem. Protože Andrej Babiš není osamostatnělá záležitost. Ta poptávka po typech takovýchto hnutí a stran, které teď vznikají, a po jejich lídrech je poměrně znatelná v celé Evropě. Podívejte třeba paní Le Penová… A když odhlédnu od toho známkování, extrémista a tak…. prostě po těchto lidech je ve veřejnosti poptávka, dokazují to americké volby. Takže my se musíme nad tím zamyslet a přizpůsobit svou vlastní rétoriku tomu, abychom oslovili voliče. V této chvíli sociální demokracie prostě musí najít novou strategii. My tady tak diskutujeme mezi tím takzvaným idealistickým pojetím té politiky levicové a tím tradičním. My se k tomu tradičnímu musíme vrátit. Ten náš základní volič nám přestal rozumět. My jsme začali mluvit jiným jazykem, nikoliv jazykem svého kmene. A oni chtějí, abychom si rozuměli. Takže já vůbec nespoléhám na liberální témata. Netvrdím, že je potřeba vypudit lidi s jiným názorem, vypudit ta témata. Ale jsou okrajová. Pro mne jsou zásadní témata lidí práce. To znamená, těch lidí, kteří do HDP, kterým se v politice tak rádi všichni chlubíme, kteří to tvoří. To je pro mne ten většinový volič. Já nemám nic proti menšinám, ale pro mne je důležité, jak žije většinový volič. Volič, který má rodinu, jde do práce, musí tu rodinu živit. Má svoji babičku, dědečka…. Ti senioři, kteří odvedli 40 let práce. To jsou pro mne základní voličské skupiny. O těch chci co nejvíce a nejhlasitěji mluvit a potom jsou ti všichni ostatní. Bohužel, v posledních dvaceti letech Evropská sociální demokracie, evropská levice a česká sociální demokracie se tak modernizovala, tak liberalizovala, že jsme napůl vůl a napůl včela. Přestali nám lidi rozumět. Vraťme se zpátky na tu cestu původních sociálně-demokratických témat, na tu původní jednoduchou rétoriku a lidi nám zase začnou rozumět.

Teď trošku z jiného soudku. Nedávno padl návrh, že by "hanobení hlavy státu" bylo opět trestné. Co na to říkáte?

Já jsem se pod ten návrh podepsal. Protože to není nic o Miloši Zemanovi, to je o funkci prezidenta republiky a ta funkce je pro mne stejně jako vlajka České republiky, znak České republiky, symbolem České republiky. A jestli si někdo myslí, že se o tomto bude vyjadřovat jako hulvát a dávat to na odiv médiím? V mnoha státech jsou tyto symboly chráněny. Jak říkám, není to o Miloši Zemanovi, je to o symbolu funkce prezidenta republiky. Já nenechám plivat na tento symbol a tím pádem ani na sebe. Já jsem hrdý na svoji zemi a na její symboly. To není o omezování názoru a svobody slova. To, že někdo s prezidentem nesouhlasí, tomu rozumím. Ale to, že ho někdo nazývá sprostě, to je podle mne trestný čin a je potřeba ho ohodnotit trestem veřejných prací nebo pokutou třeba do 200 tisíc korun. Ale rozhodně by to nemělo být odmávnuté mávnutím rukou a každý takzvaný umělec se vyjádří slovy, které se ani ve slušné společnosti nedají opakovat.

Takže, není to o omezování svobody slova. To je rádoby demokracie těch, co říkají, že láska a pravda musí vítězit nad lží a nenávistí a přitom je to úplně obráceně. Je to nenávist, která se snaží zvítězit nad demokracií.

Někteří politici tento návrh podpořili, ale pak se zase rozmysleli. Co si o tom myslíte?

Tak já si myslím, že kolegové se trošičku podělali před vlastní odvahou. Kdyby si přečetli reakci lidí pod těmi články, ve kterých se to oznamuje, ty diskuze a čekali, že to někdo ohodnotí, tak se hluboce mýlili. Protože když něco řeknete a pak to odvoláte, tak nejste jenom hlupák pro ty lidi, ale ještě podělaný hlupák. Já jsem svůj podpis nevzal zpět, jenom chci, aby to byl trestný čin se sazbou veřejných prací nebo do 200 tisíc korun pokuty.

A jak hodnotíte to, co se dělo 17. listopadu nejen v Praze, ale i v menších městech. Lidé vyšli do ulic, co jim podle vás vadí nejvíc? Mluví se o tom, že se bojí, že ztratí demokracii. Mají se skutečně čeho obávat a podle vás konkrétně čeho?

Já jsem do těch ulic taky zašel. Byl jsem například na Klárově, tam se nikdo o žádnou demokracii nebál. Byl jsem i na Václavském náměstí…. Myslím si, že toto je takové pseudotéma pro ty, kteří považují jen svou demokracii za demokracii. Oni nejdříve řeknou, že prezidenta zvolí přímou volbou a pak řeknou, no ne, tak přímou volbu zase zrušíme a budeme volit my. Je to o těch demokratech, kteří říkají: No ten Trump, ten mluví před volbami o tom, že bude přepočítávat, to je ale…. to se přece v Americe nemůže stát. A teď tím samým dechem říkají: Pojďte, přepočítáme ty volby, vždyť H. Clintová dostala tolik…

Oni prostě chtějí zastřít to, že jim jde o moc. O žádnou demokracii těmto lidem nejde.

Tady teď žádnou demokracii přeci nikdo nikomu neupírá. Tu už dávno někdo upřel. Demokracie se začala měnit v České republice tím, kdo jakou má kartu v peněžence, jestli zlatou má nebo nemá. Kdo má na vynikající advokáty a kdo ne. A ta demokracie je také ovlivněna tím, kdo jaké má konexe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…