Klaus ml. se zle pomstí. Svěrák závidí, pálí zkušený pozorovatel. I na Sommerovou a na Senát

27.03.2019 11:43

ROZHOVOR Advokát Jaroslav Ortman souhlasí s prezidentem Milošem Zemanem v jeho názoru na horní komoru Parlamentu. „Mě jako právníka urazilo, že nebyl zvolen soudcem Ústavního soudu profesor Gerloch, a jenom proto, že prý není proti Zemanovi a že mu stranil. Jestli si někdo myslí, že členem Ústavního soudu může být zvolen člověk, který bude stranit Kalouskovi nebo Fialovi nebo nevím komu, pak nemá cenu, aby někdo kandidoval,“ prohlásil právník a bývalý politik, podle kterého je Senát k ničemu a měl by být zrušen. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz kritizuje i ODS, podle něj udělala fatální chybu, když vyloučila Václava Klause mladšího.

Klaus ml. se zle pomstí. Svěrák závidí, pálí zkušený pozorovatel. I na Sommerovou a na Senát
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

V poslední době se objevují skandály kolem ruského vlivu v ČR, v médiích se propírají podezřelé pronájmy bytů v Praze ruskou ambasádou, vysoké počty vozidel i diplomatů na ruské ambasádě atd. Nechovají se tady Rusové nepatřičně? A jak má tyto věci ČR řešit?

O všem rozhoduje zákon. Jsem pro to, aby se postupovalo podle zákona, a ne podle politické orientace a nějakého větru, který zafouká jednou tam a jednou tam.

Anketa

Pokud bude Babiš obžalován v kauze Čapí hnízdo, měl by odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 15330 lidí

Pokud jde o vliv Ruska, je to stát, který leží kousek od nás a bude se vždycky snažit tady mít svůj vliv a své zájmy. To je normální, takový postup má i Izrael, Francie, Amerika i Německo. V tom nevidím žádný problém. Ale musí to probíhat podle zákona.

Poklonkování Rusku a ruskému prezidentovi vyčítají kritici současné české hlavě státu Miloši Zemanovi. Senátor Václav Láska představil  57 bodů, kdy prezident nejednal v souladu se zákony a Ústavou, na základě nich by měl být prezident Miloš Zeman odvolán. Váš kolega, také advokát, Václav Láska se domnívá, že prezident Zeman ve své roli dlouhodobě selhává. Domníváte se, že by měl být Miloš Zeman odvolán z funkce?

Jestli někdo selhává, je to Senát sám. Komora, která má legitimitu sedmnácti procent voličů, to znamená, že ke zvolení senátorem stačí osm a půl procenta voličů v daném regionu, je komora za hranou legitimity. A tyhle snahy, že senátoři budou šít a kopat do prezidenta republiky, považuji za trapné. Mě jako právníka urazilo, že nebyl zvolen soudcem Ústavního soudu profesor Gerloch, a jenom proto, že prý není proti Zemanovi a že mu stranil. Jestli si někdo myslí, že členem Ústavního soudu může být zvolen člověk, který bude stranit Kalouskovi nebo Fialovi nebo nevím komu, pak nemá cenu, aby někdo kandidoval. Podle stranickosti se nemůže rozhodovat. Pan Gerloch je výjimečnou autoritou v právnické obci. A s tím, že Senát do volby vnáší politické hrátky jako teď pan Láska, absolutně nesouhlasím. A neznám, jakých padesát sedm bodů porušil Miloš Zeman, ale byl bych rád, kdyby se senátoři sami zamysleli, jakou mají legitimitu něco navrhovat, když v senátních volbách nepřijde ani padesát procent voličů, ale jen sedmnáct procent, což je  skandální. Senát by měl být zrušen, je k ničemu.

Prezident také zpochybňuje smysl Senátu. Ale neměl by jako nejvyšší ústavní činitel respektovat jinou ústavní instituci? Nedávno Miloš Zeman dokonce prohlásil, že by poslanci měli Senát vyhladovět, nedat mu žádné peníze ze státního rozpočtu, aby sám zanikl, přitom sám prezident utrácí miliony za oslavy na Hradě pro své příznivce.

Pan prezident Zeman byl, je a bude vždycky nekomfortní, to znamená, že je poměrně kritický a ostře vyhraněný, říká své soudy docela příkře. Jestli si někdo myslí, že je jediný takový politik ve světě, ať se podívá na to, co říkají jiní politici, co říká představitel  EU Tusk na adresu britského parlamentu; americký prezident má tak kontroverzní výroky, že jsem z toho v šoku; nebo jak francouzský prezident pronese na adresu dámy, která byla zraněna při demonstracích, až se uzdraví, ať se probere. To je v politice běžné. Jestli si někdo myslí, že tady bude Miloš Zeman jednat v rukavičkách, bude vážit každé slovo, nebude říkat nic, tak si měl zvolit Petra Pitharta, ten by neřekl nic špatného, ten by se na všechny usmíval, všem by podával ruku a všem by tleskal. A to je podle mne špatně. Takhle politik vypadat nemá.

Dokumentaristka a režisérka Olga Sommerová vidí nebezpečí v Evropě i na celém světě. Demokracie podle ní chátrá, ohrožují ji vůdcovské typy. Vůbec nejhorší je podle ní u nás Andrej Babiš. Volby jsou podle ní nebezpečný nástroj, protože volí i nevzdělaní lidé, kteří se nezajímají o politiku a skočí na populistické nabídky. Má pravdu?

Vůbec ne. Už tady byla věková omezení, pohlavní omezení, kdy nemohly volit ženy, pak byla majetková omezení, kdy nemohli volit nemajetní, ale to, aby volili jen ti vzdělaní a nevolili nevzdělaní, je podle mne nepřijatelné. Kdo to bude určovat? Neznám vyšší míru demokracie, než jsou svobodné volby. A jestli si někdo myslí, že volby zneužívají ti, kdo jsou silní, v politice to vždycky tak chodilo a chodí, že silný jedinec ovládne dav nebo voliče. Ale od toho jsou volby.  Příště ať ho nevolí. Ale kdyby tady byla omezení, aby nevzdělaní nevolili, to se raději prohlásím za nevzdělaného.

Uznávaný herec, dramatik a scénárista Zdeněk Svěrák řekl v rozhovoru s europoslancem Luďkem Niedermayerem za TOP 09, že v posledních volbách se na výsluní dostali neurvalci, kteří se nás pod rouškou vlastenectví snaží vytrhnout z EU. Souhlasíte s tím, že ti, kteří brojí proti dnešní EU, jsou neurvalci?

Ať se pan Svěrák podívá sám na sebe, protože člověk, který nedosáhne úspěchu, který je nespokojený, který je zakomplexovaný, bude vždycky označovat ostatní za neurvalce nebo za nevzdělance, nebo za kariéristy, protože soudí ostatní podle sebe, místo toho, aby ostatní soudil podle toho, že byli úspěšnější než on. Celé tajemství takové kritiky je v tom, že ti, kteří tohle prohlašují, úspěchu nedosáhli a žárlí. A žárlivost je vedle závisti jedna z nejhorších lidských vlastností.

Nedávno vyvolalo velkou pozornost médií i veřejnosti vyloučení poslance Václava Klause mladšího z ODS. Udělala ODS podle vás správné rozhodnutí?

Ne, je to fatální omyl. Jeho táta byl zakladatelem ODS, syn je nejpopulárnější osobou v ODS a vylučování, pokud vím, se děje jen u komunistů. Pokud to udělala ODS, je to její fatální chyba. Ta strana je na rozmachu, přibližovala se k ANO, ale obávám se, že tam nastane úpadek, tohle nikdo nemůže spolknout.

Anketa

Zeman by nejraději zrušil Senát Parlamentu ČR. Má v tom pravdu?

95%
5%
hlasovalo: 16434 lidí

Takže si nemyslíte, že Klaus junior poškozoval stranu svými výroky, které byly často v rozporu se stanovisky ODS, nebo třeba i tím, že volil protikandidáta v senátních volbách nebo že útočil na své spolustraníky?

Nehodnotím, jestli poškozoval nebo nepoškozoval. Říkám, že vylučování je ten poslední krok, který se dělal v 68., 69., 70. roce  za Husáka u komunistů a teď to spáchala ODS. Já tomu vůbec nerozumím. Já s výroky Klause mladšího samozřejmě nesouhlasím, ale to neznamená, že ho mají vylučovat ze strany. Paní místopředsedkyně ODS byla na oslavě Jaromíra Soukupa, nic se nestalo, je to v pořádku, ale Václav Klaus je vylučován? To je přehnané.

Rozdíl je asi v tom, za co se vyhazovalo z KSČ za Husáka a za co dnes z ODS. Jak to tedy řešit, když není s člověkem, který se rozchází se stranickým programem, možná dohoda, aby odešel sám? A nebyla to otázka poslední doby, už před několika měsíci dostal Klaus junior tzv. žlutou kartu v poslaneckém klubu ODS, když se postavil proti zahraničním misím, což bylo v rozporu s dlouhodobým postojem ODS.

To jsou dvě odlišné věci. Jedna věc je distancovat se od názoru spolustraníka, druhá je vylučování, to je až ta nejkrajnější mez. Mně to připadá jako inkvizice. Prostě ODS zvolila formu jednomyslného hlasování. Jediný odvážný byl pan Skopeček, který se tam nedostavil. Teď budou mít, co chtějí, je to jejich problém. Víte, co se stane? Otec a syn se spojí, a to je pro ODS to nejhorší, co se může stát. A jako šel Zeman proti ČSSD, oni půjdou proti ODS. A ODS to ubere hlasy. Ve chvíli, kdy ODS stahovala náskok, spáchá politické harakiri. Nevím, kdo takové nesmysly panu Fialovi radil, ale radil mu úplně špatně. I kdyby se strana Klausů do Parlamentu nedostala a měla jen tři čtyři procenta, tak budou chybět ODS. Nepochopil jsem, o co vlastně jde, jestli je to vyhrocení vůči Klausovi staršímu nebo Klausovi mladšímu.

Exprezident Václav Klaus se zastal svého syna a silně vystoupil proti ODS. „Dříve či později musí vzniknout nová, skutečná pravicová strana,“ uvedl. Jeho syn zase prohlásil, že kdyby byl předsedou a Fiala řadovým členem, tak by ho nevyloučil. Myslíte, že Klausové opravdu založí novou stranu?

Já nevím, jestli založí stranu. Na to musí mít peníze. Ale vím, že se stali nepřáteli ODS. ODS sama byla tím, kdo je vyštval, ODS byla tím, kdo je urazil. ODS se zbláznila, když proti sobě postavila otce-zakladatele. Já jsem si přál, aby tady byla silná pravicová strana, ale ona se uchyluje do souboje titánů. A ten souboj přijde. Z toho nebude mít prospěch nikdo, ani jeden, ani druhý. Tam nebude vítězů, tam budou jen poražení. A to musel přece pan Fiala vědět.

Říkáte, že se ODS zbláznila, když proti sobě postavila otce-zakladatele. Ale Václav Klaus starší se přece proti ODS postavil už před lety, těsně po svém druhém zvolení prezidentem právě díky ODS. A od té doby ODS spíš škodil, podpořil například stranu Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové. ODS ostatně krátce nato opustil i jeho syn. A když si ho Petr Fiala vzal jako poradce na školství, přijali ho znovu do ODS, dali na kandidátku do Sněmovny, začal Fialovi i ODS podkopávat nohy. Vidíte opravdu vinu jen na straně ODS a jejího předsedy?

Václav Klaus mladší neměl pronášet takové výroky, to neuznávám, nepřipojuji se k tomu, myslím si, že byly špatné. Ale obávám se, že ta reakce je nepřiměřená. Vždycky v politice musíte počítat zisk a ztráty. A tady ty ztráty jsou příliš veliké. Proč se ODS pouští do takového střetu, když soupeří s Piráty, kdo bude druhý na pásce? Je jasné, že se posunula na třetí místo.

Potíže nemá jen ODS, hnutí ANO vyloučilo svého komunálního politika, protože byl obviněn z trestného činu, předseda jejího poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek se musí zpovídat poslancům ze schůzek kvůli mýtnému systému. Myslíte si, že tahle kauza hnutí ANO uškodí?

Každá kauza uškodí, jako uškodí kauza Klaus ODS, tak i kauza Faltýnek uškodí hnutí ANO. Vždycky, když jsou ve straně vnitřní rozpory nebo problémy, tak to straně uškodí. Otázka je, jak to ANO uškodí. Myslím, že stěžejní postavou hnutí ANO je Andrej Babiš, nikoli Faltýnek. Ale nečekám, že by z toho Babiš vyvozoval nějaké důsledky pro sebe. Parlamentní klub se postavil za pana Faltýnka, ale pokud by byly zahájeny nějaké úkony k trestnímu řízení, pak by se ten problém řešil jinak, to znamená personálně vůči panu Faltýnkovi, protože pro ANO je důležité udržení čistého štítu. Ale teď situace taková není. Mně vadí, že v politice se jen politikaří, jen se tahají kauzy, kdo co prodal, převedl, stává se z toho něco, co lidi otravuje. Když to tak bude pokračovat, obávám se, že lidi k volbám vůbec nepůjdou. Proč mají volit někoho, kdo je jen míň zkompromitovaný než ten druhý?

 

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…